Velkost radiatoru

dobry den...mame dve byty...dole je ustredne kurenie hore boli gamatky potrebujeme ho dorobit...ako vypocitam aky radiator do izieb potrebujeme?
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 Je to veľmi jednoduché: obráťte sa na firmu / človeka, čo realizuje inštaláciu vykurovacích zariadení. Všetko Vám vypočíta nielen v nadväznosti na výkon kotla a objem vykurovacieho média, ale aj tepelných strát objektu, ktoré sa odvíjajú v závislosti od toho, či máte domček zateplený, aké máte okná, podlahy, stropy apod... ;-)
Odpovedať
Tak to bude asi problém.. A zbytočne platiť...
Odpovedať
vykon kotla - velkosti miestnosti a ich orientacia, skladba stien. velkost a orientacia okien, velkost volneho priestoru pod oknami a potom sa da serioznesie bavit aky vykon radiatorov do ktorej miestnosti aka velkost a pocet panelov.
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 A to si ten radiátor budeš akože montovať sám....? To predsa musí kúrenár, či...? Tak si ho zavolaj, on si musí pozrieť, čo všetko musí spraviť, čo pripraviť - nakúpiť a Tebe povie, aký radiátor Ti odporúča bez ohľadu na to, či si ho kúpiš Ty, alebo Ti ho donesie on. V čom vidíš "zbytočné platenie"....? ;-)
Odpovedať
@fugas20 vypočítaš to jednoducho: v miestnosti zrátaš teplo, ktoré utečie cez stenu pri rozdiele teplôt medzi miestnosťou a teplotou na druhej strane steny. Toto sprav pre každú stenu, podlahu, strop a výplne otvorov. K tomu prirátaj teplo, ktoré unikne infiltráciou cez výplne otvorov a únik tepla vetraním. Nezabudni prirátať solárne zisky a ak je to dobre izolovaný dom, tak aj zisky od zariadení a prístrojov. Spočítaj všetky tieto straty a dostaneš množstvo tepla ktoré potrebuješ doplniť radiátorom, ktorého výkon vypočítaš na základe jeho rozmeru, konštrukcie a teplotného spádu teplonosného média. Vzorce na výpočet poznáš z fyziky základnej školy, ostatné je matematika základnej školy a teplotechnické konštanty a veličiny nájdeš na nete alebo vo fyzikálnych tabuľkách. Hádam za to nechceš niekomu platiť. Tlakové straty v rozvodoch a vyregulovanie systému si hádam tiež dokážeš spočítať.
Odpovedať
@leonardom no problém V tom nevidím
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@leonardom @fugas20 Chlapi, ale sak neheroizujte tých kúrenárov až tak :) Ja teda osobne som videl už asi 3 partie, ktoré niečo robili a ich určovanie radiátorov ani náhodou nezahŕňalo podobné výpočty :) Popravde, chcel by som vidieť kúrenára, čo by toto všetko počítal :) Praskol by z hlavy nejaký radiátor zo svojich skúseností ktorý by radšej predimenzoval ... A zapojiť 1 radiátor a trubky tiež nie je profesionálna veda :) Takže áno, dobrý kúrenár by to spravil určite dobre, ale ehm, vyššie popísaný postup by pravdepodobne nerobil ani náhodou :)
Odpovedať
@lubk0 to je skor uloha projektanta aby taketo veci navrhol, nie? Jasne, ze majster kurenar pocas prestavok medzi ohybanim trubiek nebude pocitat tepelne straty.
Odpovedať
Tak tam praskni nejaky velky /pre istotuú/ a kasli na vypocty.
Odpovedať
@gashtaan Hej, ale chlapci hore mu radi, obrátiť sa na kúrenára :) Ja len že som prišiel do styku už s veľa kúrenármi a pokial sa jednalo o prerábku starého domu, ktorý žiaľ projekt nemal a ani ho mať nebude, dávali sa radiátory podľa odporúčania "majstrov kúrenárov" ktorý ich väčšinou dávali z hlavy (niektorý úplne že s fleku, niektorý si aspoň pomerali miestnosť, veľkosť okna a tak - no žiadne straty a podobné veci nepočítali) ...
Odpovedať
@lubk0 aha, no tak to hej, tiez som mal na stavbe na obhliadke kurenarov, co mi z fleku navrhli do domu 24kW kotol... vraj pre istotu, lepsie silnejsi :) Dom ma TS 3.5kW.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubk0 a ako to funguje bez projeku spokojny doticny domceku?
Odpovedať
@matko291 V jednom prípade sa jedná o mojich rodičov a v jednom o moju sestru, som u nich pomerne často, takže s kľudom môžem povedať že sú maximálne spokojný a všetko funguje ako má :)
Odpovedať
@gashtaan Ak by sa jednalo o stavbu nového domu, prípadne absolútne kompletnú rekonštrukciu starého domu tak by som to asi len s kúrenármi neriešil a dal si to normálne naprojektovať :) Ak však sa jedná o nejaký starý existujúci dom, ktorý už má nejaký kotol a radiátory a jedná sa len o doplnenie 1 kusu, tak by som z toho vedu nerobil, nakúpil trubky, kúpil dostatočne veľký, radšej predimenzovaný radiátor, nejaké tie "spojky" či "rozdvojky" a nahodil ho tam :) Ale to je samozrejme na každom z nás ... :P
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ano je to uloha projektanta, potom pride kurenar ponadava na projektanta a vsetko spravi po svojom :) @matko291 tak ja som tiez originalny projekt kurenia odlozil do dosiek a spravil a spocital vsetko sam a cuduj sa svete vsetko funguje :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj kazdy sme na nieco sikovny a nadany mi co nie sme prave na to co by sa teraz hodilo platime ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 ale vsak ano, ja taktiez nechcem nikoho presviedcat, ze to ma robit sam a kaslat na kurenanra, len zase pri jednoduchych projektoch ako mam npr. ja, z toho casticovu fyziku tiez netreba robit. Npr elektriku som si pekne nechal spravit elektrikarovi aj ked som dakedy davno na to papiere mal :) Ako pikosku by som spomenul jedneho pana co mi chcel dodavat kurenie, ktory mi vypocital 120kWh/m2/rok v EC toji 35 :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hej ved ja som srandoval lebo riesim rekonstrukciu domu a treba mi riesit veci a z planovanych veci sa objavuju neplanovane :-)
Odpovedať
Jedna sa O prepojenie dvoch bytov nad sebou.. Potrebujem hore zapojiť taký istý počet radiátorov
Odpovedať
@lubk0 máš pravdu, že podľa toho postupu by nepočítal žiaden kúrenár (veď tak sa počítalo ešte za čias kedy sa objavili prvé IBM u nás), lebo ten má kúpený program ktorý mu to za pár minút zráta. @fugas20 A keď rozšíriš vykurovací okruh ešte o jeden byt, nezvýšia sa tlakové straty v systéme? Nebude to mať vplyv na súčasné kúrenie? nie som kúrenár, ale asi by som sa o tom s niekym poradil, nemyslím montéra, ale niekoho kto kúreniu aspoň teoreticky rozumie.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav no lepsie by bolo napisat ma program ako ma kupeny program :-D ako som spomenul vyssie to vobec nie je zarukov nicoho.
Odpovedať
@majkoj súhlasím
Odpovedať
@fugas20 čosi podobne som riešila aj ja dávno.....neviem, preluskaj možno ti to pomôže...mne pomohlo...hod si do vyhľadávača tému-Prerátanie veľkosti radiátora
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 Pri sucasnych radiatoroch by som z toho tazku vedu nerobil, ved nejdes davat stare liatinove rebrove, do ktorych islo kvantum vody. Pozri si prepocet podla @staronova a hlavne si odkonzultuj s niekym expanzku, to je cely zadrhel. Ale tu tiez len pripadne vymenis za vacsiu. A vykon radiatora si predsa regulujes termoventilom na nom. Nam tiez davali radiatory od pohladu do izby a nemozem sa stazovat. Ziaden problem. Dorabal som si podlahove do kupelne a zachodu a jedine co mi povedali, dajte to na spiatocku rebraku co mate v kupelni a nastavte termoventil do 3 (znacky co su na nom) nech sa neprehrieva podlaha.
Odpovedať
@gashtaan aj ja davam občas 24 Kw kotle a nevidím v tom problém . výkon kotlov sa pekne elektronicky nastavi na požadovaný výkon. dôležitý je spodný horný si nastavím ako ja chcem.
Odpovedať
Mám panther 24ktv
Odpovedať
@gkrivanek ved to, ze o ten spodny vykon ide... no neviem co obnasa nastavenie vykonu kotla, je to len softverova vec, ci treba vymenit aj nieco fyzicky v kotli?
Odpovedať
@gashtaan nic netraba menit nastavy sa tlak na triske alebo softwarovo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?