Veľkosť radiátorov po zmene spôsobu vykurovania

Kúpil som chalupu kde sa kúrilo teplovodným krbom do radiátorov pričom obeh zabezpečovalo obehové čerpadlo v nefunkčnom starom plynovom kotli. Ja som dal namontovať nový kondenzačný kotol a krb je zatiaľ vyradený z obehu. Problém je v tom že kotol ohrieva vodu na 67 stupňov a teplota v obývačke spojenej s kuchyňou rastie asi pol stupňa za hodinu, čiže z 19 na 22 stupňov ohrieva od šiestej ráno takmer do obeda. Miestnosť má asi 32 metrov štvorcových a radiátory sú 80 a 100 cm. Našiel som nejaké prepočty a vyšlo mi že tu bolo treba niečo vyše 1000w viac výkonu z radiátorov. Keď vymením ten metrový radiátor za 160 prípadne 200 cm pomôže to rýchlejšie vykúriť? Uvažujem správne?
Odpovedať
@spankor tak naco davas na 19 nechaj nech kuri stale na viac
Odpovedať
@spankor áno ak pridáš viac bude vyšší výkon tak vykúriš rýchlejšie,naviac nebudeš musieť vykurovať na vysokú teplotu, KK tak bude mať vyššiu účinnosť, tak pridaj čo najviac, ja som od dnes tiež musel zvýšiť výkon el kotla ráno -14 hoci išiel stále nevykúril už na 22
Odpovedať
Pôvodné vykurovanie bolo pravdepodobne dimenzované na teplotný spád 80/60°C. Kondenzačný kotol ide ideálne 70/55°C a menej. Čím menšia výstupná teplota z kotla tým menšia bude spotreba, ale zas ak nebol ten pôvodný radiátor nadimenzovaný s rezervou tak si bude pri nízkych vonkajších teplotách pýtať vysokú teplotu vykurovacej vody. Ak ide sústavne vykurovanie, nepotrebuješ taký výkon na zakúrenie, ako ak robíš útlmy. Takže čím častejšie vykurovanie vypínaš tým väčší štartovací výkon treba na zakúrenie priestoru. Skús ekvitermicky regulovať chod tepla a cez noc ho napríklad na 4hodiny vypni. Tak by si mohol dosiahnuť efektívny vykurovanie aj bez výmeny radiátora.
Odpovedať
@jb3 mám to ako chalupu takže sem chodíme na víkend, niekedy len raz za 2-3 týždne. Keď tu niesme tak temperuje na 16 stupňov a keď vo štvrtok ráno diaľkovo pustím kúrenie tak do večera to stúpne na 21,5. Takže ma asi čaká tá výmena radiátora.
Odpovedať
@sysell to ale nevyrieši problém s tým že trvá 2 dni kým mi to tu vykúri aby sme tu mohli cez víkend fungovať. A to ešte nie sú nejak silné mrazy vonku.
Odpovedať
@spankor pises ze zo 16 na 22 ti to da za pol dna, tak neviem, ja by som radsej potom zvyseil teplotu, urcite lacnesjie ako menit radiatory, ale ak s tym nemas problem daj co najvacsie a este zniz teplotu. Problem je asi skor ze su tam uniky ako prasa.. Nebolo by od veci poriesit aj to.
Odpovedať
@sysell zle si to prečítal, zo 16 čo trmperujem na 22 to trvá celý deň. Potom už z 19 čo mám nastavené na noc (22-06) to trvá pol dňa. Ešte teraz o 11:30 je len 21 stupňov. Plánujem zatepliť strop, okná sú plastové 3sklá, steny 60cm nepálená tehla a zvonku ešte myslím že 5 cm polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
@spankor treba zvýšiť teplotu kotla na 90°C, ani teraz nefunguje v kondenzačnom režime, takže je to jedno . Treba dorobiť izolácie a potom riešiť radiator.
Odpovedať
@spankor uvažuješ správne, daj väčšie radiatory a zatepli strop
Odpovedať
@jan45 do akej teploty vykurovacej vody teda ide v kondenzačnom režime? V nastaveniach kotla som menil tepelnú krivku z fabrických 2,6 na 3,6. Mala by sa tým zvýšiť teplota kúrenia. Teraz kúri na tých 67 stupňov ako som písal vyššie.
Odpovedať
Na toto by som sa spýtal odborníkov. Ja osobne som mal taký problém že v. takomto zimnom období pred 3 rokmi som prišiel domov po dlhšom období nekúrenia v dome. Mohol som kúriť aj na 80 a kým sa nenaakumulovali steny domu cítil som zimu tak či tak. Najefektívnejšia je temperácia ohľadom šetrenia nákladov na vykurovanie. Ohľadom Výkonu radiátora je toho na nete napísané mnoho ale treba brat do úvahy aké miestnosti vykuruje + zateplenie domu, z čoho je postavený, zateplenie stropu atď.
Odpovedať
@majo17k kvôli tomu aby to tu celkom nepremrzlo trmperujem na 16 stupňov
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spankor prikuruj 2 dni skôr aby sa naakumulovalo teplo, ked si tam kúr nonstop na nižšiu teplotu, ja mám síce el. kotol ,ten má stále 100% účinnosť no radiátory predimenzované, je vaššia tepelná pohoda ked vykuruje stále na nižšiu teplotu ako mať prestávky a kolísanie teploty a spotrebuješ rovnaké množstvo energie, nekúriť sa oplatí len v stane pokiaľ tam nie si, väčšina tepla vždy unikne a čím väčší rozdiel tým viac
Odpovedať
@spankor To je ok. Ja som pridal svoju skúsenosť. Ale hlavne si sa pýtal na ten radiátor. Preto píšem ďalej o prepočtoch a vecí čo dosť ovplyňujú výpočet. Hlavne začni vychádzať z toho teplotného spádu kotla a potom ti vyjde aký typ radiatora potrebuješ. Samozreje po dalších výpočtoch budovy. Poznám prípady kde musia kúriť na 80 lebo majú malý radiátor, ktorý tam určil projektant a ten určite vychádzal pri určovaní veľkosti radiárora z teplotného spádu dodávacieho zariadenia tepla
Odpovedať
@spankor aka je vonkajsia teplota, aka teplota sa ti vracia z radiatorov do kotla a ako mas nastavene cerpadlo kotlove? na radiatoroch su termostaticke ventily? ano uvazujes spravne, jakino ti odpovedal. ak chces mat istotu nechaj si to prepocitat, chalupa to asi bude nieco bez velkej akumulacie a s velkymi tepelnymi stratami. 90C a KK by tomu nasvedcovalo. alebo je nieco uplne zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@spankor do 60°C je kondenzácia , potom už normálny režim, keby ste chceli používať radiatory a kotol v kondenzačnom režime, musela by sa plocha radiatorov minimálne zdvojnásobiť ale treba to prepočítať podľa TS preto radiatory až po zateplení.
Odpovedať
@jakino ahoj jakino viem ze kuris klimou no chcem sa opytat v akom rezime ju mas pustenu ci v automatike alebo len kurenie?
Odpovedať
@martin25 v drevostavbe ju mám počas vykurovacieho obdobia len v režime kúrenie a v kancelárii ju mám celoročne v automatike
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?