Veľa popola v krbovej vložke s bezroštovýmm spaľovaním

Profilova fotka
Ahojte. Máme túto jeseň postavené kachliarske dielo, jedná sa o krb s uzatvorenou sálavou obostavbou s hypokaustom na poschodí, realizované majstrom kachliarom. Vložka je Hoxter HAKA 37/50 s teplovzdušným výmenníkom umožňujúca tzv. bezroštové spaľovanie. Bolo mi povedané, že budem popol vyberať tak raz za 2-3 týždne, že dosť popola odíde aj komínovým ťahom. Zabezpečil som kvôli tomu aj krbový vysávač, aby som v interiéri pri čistení vložky čo najmenej naprášil. Realita je však taká, že po 2-3 dňoch intenzívnejšieho kúrenia je plná popola, až vypadávajú von žeravé uhlíky. Nechávam to teda 1 deň poriadne vychladnúť a vysávam popol krbovým vysávačom. V popole však zostáva dosť neprehorených aj keď už vychladnutých uhlíkov, ktoré mi krbový vysávač po chvíli pekne upchajú. Tak následne skúšam vyberať ten popol lopatkou, ale aj pri najväčšej opatrnosti v interiéri pri tom dosť naprášim. Môže daný problém - veľa popola, nedostatočné prehorenie - spôsobovať aj to, že kúrim orechové (suché) drevo? Krb kúri inak celkom príjemne, zatiaľ ma to baví :-), len to časté a relatívne prašné vynášanie popola ma trochu sklamalo. Rozmýšľam zohnať nejakých 20-30kg suchého bukového dreva a porovnať množstvo popola.
Odpovedať
Profilova fotka
každým ďaľším dňom sa zhoršuje spaľovanie a vzniká viac uhlíkov. Pri intenzívnom kúrení čistiť každý deň.
Odpovedať
skus zakurit briketami z tvrdeho dreva, maju neporovnatelne menej popola a horia dlhsie (nemusis tak casto prikladat)
Odpovedať
Profilova fotka
Odkonzultovat s majstrom kachliarom.
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc A čo tak osloviť kolegu - kachliara, že niečo sľúbil a teraz to nefunguje... Je v jeho záujme aby dielo fungovalo správne a teda šírilo sa ďalej jeho dobré meno. Príde, zmeria vlhkosť dreva, spolu zakúrite, posedíte a verím, že nájde príčinu nedohárania uhlíkov. Možno je chyba v palive, možno v obsluhe. Ťažko zistiť na diaľku... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward Samozrejme, že to priebežne konzultujem aj budem konzultovať s kachliarom. Len som chcel vedieť, či má niekto skúsenosť s kúrením orechového dreva a či to vie porovnať napr. s bukom čo sa týka množstva popola. Zabudol som ešte, že o reguláciu vzduchu na horenie (ide mi to z pivnice- samozrejme odvetranej) sa mi stará elektronika. Teda či to nemôže byť aj tým, že priškrcuje nasávaciu klapku priskoro...
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc myslím, že to bude tým drevom, no s orechom nemám skúsenosti :-) Hoxter Haka 37/50 je na plochu maličké ohnisko a nemal by byť problém (pri kvalitnom palive) dosiahnuť tak vysoké teploty spaľovania, aby z dreva nezostalo takmer nič... Elektronika práve ideálne reguluje prívod vzduchu a keď dohorí plameň, mala by byť na 100% uzavretá... Nedohorené uhlíky sú práve problémom mnohých roštových ohnísk, u bezroštových malých alebo kachľových peciach by to nemalo byť. Napr. v peci Brunner v druhej fáze horenia býva v pohode 1000°, to naozaj z dreva nezostane nič. Vtedy "machrujem" pred klientom, že môže kúriť od jesene do jari v 12 hod. intervale bez prestávky ;-) Jasné, že tento ideál sa ťažko dosiahne, no popola býva naozaj minimum. Držím palce nech nájdeš riešenie ;-)
Odpovedať
Orech,pokial je vysuseny je skoro rovnako tvrde drevo ako buk,ale ak to nefunguje,vyskusajte ten buk,napr.nastiepat na mensie polienka.Kolko dreva ako casto sa tam naklada?Pre porovnanie kurime v bezrostovej peci od novembra 2013 v 24hod.intervaloch po 6kg sucheho buk.dreva,teraz v januari ako zacalo primrzat 12hod.intervaly a popol sme vynasali len 1x.
Odpovedať
@matosc ... mame doma podobne dielo s elektronikou akurat vlozku nemame Hoxter, ale Bruner. Na jedno zakurenie davame plus minus 10kg, hori to 2-2,5 hod (reguluje elektronika). Mame z toho 12 - 13hod teplo (teplota na povrchu 65-69 stupnov po 12 hodinach od zakurenia teplota na povrchu 36 stupnov). Teplota v ohnisku sa pohybuje od 530 do 720 stupnov. Priznam, neviem od coho to zalezi, nakladame plus - minus rovnako no nesprava sa to rovnako :), pravdepodobne zalezi aj na vonkajsej teplote resp. od toho aky chladny je komin. Takze hori v tom 1x za den. a popol vyberame cca po 2 tyzdnoch. Neviem ako casto prikladas, ked v tom mas ohen cely den musis mat aj vela popola. Ak je to tak daj si pozor, aby si neprepalil vlozku. Urcite Ta tvoj kachliar upozornil na to, aky ma byt prikladaci interval. Popol je izolant tj. tak stare nedohorene uz nemusi padnut na prach, (si myslim)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?