Váš názor pre optimálny výber kúrenia RD.

Profilova fotka
Dobrý den! Žiadam Vás o Váš názor ohľadom výberu správneho kúrenia.Náš dom bude poschodový, 120 m2, sedlová strecha, múry 30 cm Ytong +20 cm EPS, uvažujeme nad podlahovým kúrenim na prízemí, na poschodí ešte nie sme si uplne rozhodnutý ale asi skôr radiatory alebo el. konvektory....V obyvacej miestnosti krb s prieduchmi. Na pozemku je možnosť napojenia na všetky IS. Hľadáme optimálne riešenie pre náš RD. Ďakujem Vám za Vaše názory a rady!!!
Odpovedať
Najlepšie je ak si to dáte napočítať. My ideme stavať dom s približne rovnakou podlahovou plochou a murivo bude tiež podobné. Neviem aké budete robiť ostatné konštrukcie, ale my to budeme mať až takmer do pasívu. Navyše budeme mať aj nútené vetranie s rekuperáciou tepla. Takže pre vykurovanie som sa rozhodol že budeme mať podlahové samoregulovacie elektrické fólie. Ak to mienite postaviť, aby ste mali potrebu tepla na 1m2 blízku 15kWh, potom sa vám neoplatí robiť drahé kúrenie, pretože jeho návratnosť by bola viac ako desať rokov. Ale ak chcete použiť plyn na vykurovanie, to sa vám zas neoplatí ísť do pasívu.
Odpovedať
Profilova fotka
@prachy21 skús mi vysvetliť prečo chceš do podkrovia iné kúrenia ako na prízemie??? podkrovie už nebude tvoje alebo tam sa zaobídeš bez komfortu podlahového kúrenia? nechápem takých ľudí, čo kombinujú dva-tri druhy kúrenia v jednom dome... sprav jedno a poriadne (buď podlahovku, alebo el. konvektory alebo krb - ale s prieduchmi to nie je najšťastnejšia voľba)
Odpovedať
@prachy21 navyše je tu mnoho diskusií o vykurovaní RD. Záleží aj na tebe čo preferuješ, ale hlavne na človeku, ktrorý ti to navrhne. Neodporúčam oslovovať priamo predajcu konkrétneho systému ale radšej projektanta TZB. Predajca ti narozpráva že to jeho je to správne.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo Krb chceme urcite a ktomu hľadáme najvhodnejšiu alternatívu. Podkrovie som napísal ze este nie sme na 100% rozhodnutí. Prečo nie prieduchy?Myslíš prach?
Odpovedať
Profilova fotka
@prachy21 jednoznačne prach, suchý vzduch, alergie, šírenie hluku.... Krb áno, do domu teplovzdušný nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 Čítam aj diskusie ohľadom plynu, tie ceny čo pýtaju za zavedenie sa mi zdajú absolutene nehorázne....však takto odrádzajú budúcich zákaznikov či nie....Nad rekuperáciou tiež rozmýšlame ale tiež to neni 100%, TČ sa mi zdá zbytočne pre poschodový dom z 120 m2.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri tých materiáloch a ich hrúbkach (ako píšeš), by som išiel do elektrickej podlahovky. To budeš mať na úrovni cca 35-40 kW/1m2/1rok. To sa oplatí ísť do elektriny. Na celý dom Ťa to vyjde max. do 2.000 €. Každá izba zvlášť regulovaná. 8-)
Odpovedať
@leonardom chcem sa vás opýtať na tú cenu do 2000€. S akým systémom by ste to rátali a na akú plochu? Dostal som cenovú ponuku a preto ma to zaujíma. Ďakujem
Odpovedať
@prachy21 Orem kúrenia treba aj teplú úžitkovú vodu. Lacný a dobrý zdroj tepla je plyn. Kúrenie rob iba jedno, ušetríš. Krb sa obvykle používa pár krát do roka, romantika a tak. S pálením dreva je kopa práce a pri dnešných cenách dreva je to skôr luxus. Nebojíš sa že ti pod polystyrén nalezú mravce? Radšej daj 40 cm stenu z Porfix Plus. Pri relatívne nízkej cene tepla z plynu sa ho neoplatí už zatepľovať a vzhľadom na šírku stien už netreba vnútorné nosné priečky. 15 - 20 cm EPS100S do podlahy je dobrá voľba, zároveň ti to zmenší tepelný most stien do základov a základy už nemusíš izolovať. Môžeš časom, neponáhľa to. Do strechy môže ísť 40 cm kamennej vlny + debnenie strechy, alebo 30 cm EPS70 bez debnenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Noooo... Ja som napr. vyjednával a vyjednával... a cez jedného dílera som vyjednal vykurovacie rohože Fénix aj s 5 termostatmi (tými lacnejšími) pre plochu 75 m2 za necelých 1.000 €. Položili sme to za 2 hodiny s elektrikárom, čo mi robili elektrinu v celom domčeku. Takže Fenix - ekofloor, a to zaliate 3,5 - 4 cm anhydridu. Preto som si tipol, že by si sa zmestil do 2.000 €. Ale žiadne fólie (to je hneď +40 %). Normálne odporové kláble. A takí sú seriózni, že sa vypytujú na izolácie podláh, stien, stropov, na zasklenie.... - aby to vedeli správne nadimenzovať.
Odpovedať
@prachy21 Všade vodné kúrenie, nekombinujte. Ak dáte plyn, netreba stavať komín a krb. Dúfam, že ako máte dobre izolované steny, tak aj strop, podlahu a okná s trojskom. No a pokiaľ je krb Vaša láska, tak plyn nedávajte, stačí elektrokotol a bojler na TUV. Prípadne, keďže by ste kúrili viac ráz do týždňa v krbe, dať ho rovno teplovodný a EK by bol en ako záloha.
Odpovedať
@leonardom Prečo sú odporové káble zlé: - elektrosmog (nepomôže ani prilba na hlave) - dodávajú stabilný výkon,nie stabilnú teplotu, vadí pod skriňami - pri preseknutí ťažko opraviteľné - drahý zdroj tepla, časovo obmedzený tarifou, nemožno akumulovať
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Ľudia sa aj kúpu a nechcú platiť veľa za elektrinu. Keď praskne radiátor, ako pomôže teplovodný krb?
Odpovedať
@leonardom Takže vy ste kúpili iba fólie a termostaty, potom ste si to celé položili? Ja som dostal cenu 4 000€ na samoregulovacie fólie 110W, na plochu 70m2. V cene je sú aj izolácie pre tento systém a práca. A teda podkladová izolácia 6mm, a vrchná fólia + 6 termostatov. Termostaty som nechcel tie základné ale vyššiu radu.Je to OK?
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 za to sa dajú spraviť dve vodné podlahovky aj s kotlom
Odpovedať
@jan45 zase až tak? Viem že je to precenené, ale zase žime trochu v realite. Tá cena je za komplet systém a nie iba za fóliu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 .... Jarko, prečítaj si ešte raz, čo som napísal: nedával som fólie, lebo sú zbytočne drahé a vhodné skôr na rekonštrukciu - dáš ich pod plávačku a kúriš. Ja som dával rohože s odporových drôtov. A nebudem klamať: bol som pri kamarátovi, keď si to pkladal v dome, takže som úplne vedel, do čoho idem. A pod drôtiky som miesto ich podkladovej izolácie dal DAPE 05. Teda 10 cm polystyrénu, potom to Dape, potom rohože, na to 3,5 cm liatej podlahy a na to plávačku... Goooooogli...
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren :-D :-D :-D Polystyrén, ani nejdem vyvracať Tvoje "argumenty"... Ty mi fakt pripadáš ako ten poslanec Hlina... :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 ja som v realite, viem to aj navrhnúť aj urobiť. ale venujem sa viac propagácii koreňových čov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?