Vas nazor na vykurovanie novostavba

Profilova fotka
zdravim vas. staviame podpivniceny dom, a prave sa rozhodujem o kureni. momentalne som na urovni pivnica, kde v zaklade uz mam aj patku pod komin na tuhe palivo, otazka vsak znie: 1. plyn? pripojka, plus trasa cca 130m 2. tuhe palivo? 3. peletky? 4. ekohrasok? mna najviac zaujal ekohrasok. dom cca 100m2 dakujem za nazory.
Odpovedať
1
2
@stanleykoooo Však podľa potreby tepla na vykurovanie zvoľte zdroj. Potreba tepla krát účinnosť kotla krát cena. Vsjo jásno.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ani nie :) kedze sa jedna o katalogovy projekt kde bude este navyse pivnica a nejako sa stracam v hrubkach izolacie...
Odpovedať
@stanleykoooo domcek je maly, znizit ts na minimum a kurit kludne elektrinou...skus sa poprehrabavat, je tu kopec podobnych tem...
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 hej nasiel som tu vela takych tem mna skor zaujimalo ci by niekto siel do kurenia plynom kedze by som musel robit pripojku a tahat plyn cca 130m alebo ci by bolo vhodnejsie ist do pelet alebo ekohrasku
Odpovedať
@stanleykoooo kde stavias, na Ukrajine? Na 100 m2 si mohol vymysliet pokojne elektrinu a dokurovat kachlami. Alebo robis v uholnej bani? Plyn je nezmysel na 130 m. Ludia kuria v takych domoch cisto elektrinou, viac ako 1000 rocne platit nebudes. S kachlami a klimou aj polovicu. Ziadna kotolna, sklad uhlia, revizie, drahe kotly. Bez rizika poziaru.
Odpovedať
@stanleykoooo u Teba plyn v ziadnom pripade, kachle ak chce romantiku ale ja by som siel do dobrej izolacie a len elektriny...
Odpovedať
súhlas s @rasto7764 + @peto99 niet čo dodať
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo treba to prepocitat. v pripade plynu by som sa tej vzdialenosti 130 m nebal. ak si to dobre pamatam, ked sme to u nas robili, meter trubky nebol ziaden masaker. pripojka a schvalovacky nieco stoja.
Odpovedať
Profilova fotka
a ako to je z reviziou pri plyne a pri tuhom palive? @silviu @blacksr
Odpovedať
@stanleykoooo treba ich :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a je pravda ze na tuhe palivo treba raz za 5rokov? pri plyne to tusim je kazdy rok...
Odpovedať
@stanleykoooo Pri tuhom palive revizia komina kazde 4 mesiace, pri plyne 1x rocne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@danculd to znamena ze kazde 4 mesiace mi tam pride panko kuknut ci mam v poriadku komin?
Odpovedať
@stanleykoooo Neviem, ako často u kotla na tuhé. Ale je to potrebné - nie kvôli predpisu, ale vlastnej bezpečnosti.
Odpovedať
@stanleykoooo Ano, a ty tomu pankovi kazdy raz nechas od 30 do 60 eciek. :-)
Odpovedať
@rasto7764 @peto99 pri cisto elektrifikovanom dome mu nevyjde potreba primarnej energie. V tom ma @majkoj pravdu. Avsak kedze uz stava a ma pravoplatne SP moze mat tuto podmienku na haku :-D @blacksr @stanleykoooo
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky akurat, ze ta podmienka sa vyhodnocuje pri EC :-D :-D :-D
Odpovedať
@majkoj ked bol naprojektovany a realizuje sa za vtedy platnych podmienok nikto nemoze chciet aby splnal nove podmienky, ktore platia od predvcera ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky to nemusi byt take jednoduche, ze tie podmienky budu platit od 1.1.2016, je zname dlhe roky :). Zakon hovori, ze plati "pre domy POSTAVENE po 31.12.2015". Ale na SK to samozrejme ziaden problem nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @dominik_boksansky Prosim vas o com sa to bavite? Nejako som sa v tom stratil
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo o tomto http://www.sksi.sk/buxus/docs/vyhlask...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Dobre je toho vela a momentalne sa mi to nechce citat ale je tam nejaky suvis s tym elektrickym kurenim?
Odpovedať
@majkoj proces stavania zacina vydanim SP a nadobudnutim jeho pravoplatnosti a konci kolaudacnym rozhodnutim a nadobudnutim pravoplatnosti KR. Ak by to zakonodarca myslel tak ako pises v tom pripade by bolo uvedene "pre domy SKOLAUDOVANE po 31.12.2015" to by bola ina kava ... :) uz by som tym padom musel mat skolaudovane aj ja =D @stanleykoooo matieme ludi okolo =D, ale nie ... od 1. 1. 2016 platia nove prisnejsie podmienky na tepelnoizolacne vlastnosti budov medzi ktorymi je aj maximalna potreba primarnej energie. Kedze el. energia sa nasobi koeficientom 2,764 a maximum je 108 kWh/m2 za rok a do vypoctu vstupuje okrem kurenia aj potreba na svietenie, varenie, vetranie a ohrev TUV atd., tak pri maloktorom plneelektrifikovanom dome je mozne tuto podmienku splnit.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo ano je. Pokial kuris cisto elektrinou, scita sa tvoja potreba energie na vykurovanie a ohrev TUV a vynasobi sa faktorom primarnej energie 2,75. Vysledok podla platneho zakona nesmie prekrocit 108kWh/m2/rok. Cize ak mas potrebu energie na kurenie 30kWh/m2/rok (co je fakt dobry dom) a ohrev vody 20kWh/m2/rok je to 50x2,75=137,5 KWhi/m2/rok a to je uz nad povolenou hranicou. Pokial kuris plynom, ten ma ten faktor 1,3, je to 50x1,3=65kWh/m2/rok co je v norme.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky zakonu vyhovujuci EC je nutnou podmienkou kolaudacie :). Co zakonadarca myslel ? Nuz v podobnej debate niekto volal tomu cloveku co to tvoril a on povedal, ze to plati ako pisem. Ministerstvo ale zase povedalo, ze vydaju usmernenie, takze uvidime :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @dominik_boksansky Takze ono to zacina byt huste a nejde o to stavat hala bala a kurit kolko sa da ked budem mat drevo zadarmenko. Ok ja som len zalozenim tejto diskusie chcel vediet nazor ludi co by bolo pre nich v mojom pripade prijatelnejsie, kedze sam sa neviem rozhodnut....
Odpovedať
@stanleykoooo praveze drevo je v pohode tam sa to nasobi len 0,1 :). Len ho treba rubat, skladovat, atd :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Takze ak to dobre chapem najhorsie na tom vychadza elektricke kurenie potom je plyn a podla toho by zase nemusel byt ekohrasok alebo tuhe palivo na tom tak zle akurat su tam vyssie vstupne naklady.
Odpovedať
Cele je to pekna zhovadilost ze stat takto umelo znasilnuje....ale ved co ine uradnik za nase peniaze nevymysli. Ale aj tak som prebehol tu vyhlasku. Od potreby energie sa odratava energia dodana z obnovitelnych zdrojov takze ak niekto nieco nesplna hodi nejaku FVT ci nieco podobne a hned to bude splnat poziadavky. Ale najdolezitejsi je §13 kde sa hovori: Minimálne požiadavky určené ako horná hranica energetickej triedy B pre globálny ukazovateľ (primarna energia) musia dosiahnuť nové budovy a významne obnovené budovy. Apropo energeticka trieda ma rozsah primarnej energie (109-216 kWh/m2.a). Takze ziadnych 108.
Odpovedať
Opravujem §4 ods 13....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?