Váš názor na rozvod Rekuprécie

Zdravím Vás všetkých, poprosil by som Vás o názor na tento môj návrh rozvodov rekuperácie a ešte sa mi nepodarilo doriešiť odťah zo samostatného WC :( Nad obývačkou a kuchyňou bude strop kopírovať strechu, v ostatných častiach domu vrátane 6 uholníkovej chodbičky a časti kde je samostatné WC bude strop rovný s výškou izieb do 2,5 m. Strecha nie je vysoká je len 15 stupňový sklon, takže od podlahy po najvyšší hrebeň je cca 3,5 m. RJ som plánoval dať do priestoru medzi strechu a strop cca niekde nad chodbou, alebo tech. miestnosťou, ale kľudne aj iné vhodnejšie miesto. A rozmýšľam aj nad zemným výmenníkom na prívod vzduchu do RJ, má to podľa Vás zmysel? Celá komplet strecha bude zaizolovaná 200mm Isover Unirol plus + 200 mm Unirol plus priečne + parozábrana + 100 mm Isover Unirol Plus, takže by mala mať jednotka aj potrubie vhodné podmienky. Potrubie by som chcel ťahať medzi SDK a parozábranou, aby som ju zbytočne neprerušoval. Uvítam Vaše názory, keďže som už VZT montoval keď som pracoval v tejto oblasti no s návrhom skúsenosti nemám. Za všetky odpovede a rady Vám vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
Ta vetva nasavania vzduchu je sialene dlha. To chces tahat po fasade? Vyfukovat pri vchodovych dverach tiez nie je moc idealne. Ostatne vcelku ok, respektive neviem cim to chces tahat.
Odpovedať
Wcko zvlast odvod- do strechy priznat potrubie s klapkou... Aj z digestora... Najlepsie to vidiet aby to niekto videl..rekuperacka sa dava navelkokapacitne kuchyne.. Muz robi vzt..
Odpovedať
Mas rekuperator v podlahe? A este mi tu tvrdi o nejakych trubkach 80tkach z rozdelovaca- ale to sa uz stracam... 🙈
Odpovedať
@dasadavid zemný výmenník veľký zmysel nemá, lebo jeho ochladzovanie (ohrievanie) od nasávaného vzduchu je intenzívnejšie ako od zeme.
Odpovedať
co koment to perla...
Odpovedať
@realistanr heej, pracujes v tejto oblasti?bez toho aby to niekto videl tazko..a takychto urobim si sam je vela
Odpovedať
Vystupne potrubie daj niekde inde, nie ku vchodovym dveram, kvoli moznemu kondenzu.. trasa nasavania je zbytocne dlha. Budes may rekuperacnu jednotku len s dvoma vystupmi ? Existuju rekuperacie ktore maju viac vystupov, pre kazdu izbu zvlast, lebo ak z jedneho vystupu budes tlacit vzduch do viacerych izieb naraz, bolo by dobre preratat straty na tlaku, hlavne pri vystupe na najdlhsej vetve.. predsa len sa ti cleni na 3 az 4 odbocky. Popripade kontaktuj fy. Asex a skus sa poradit .
Odpovedať
@danculd to nie je po fasáde to by bol ako zemný výmenník, ale nemusí tam, to len tak som uvažoval a ten výfuk by som ešte možno nejako poriešil, ale moc možnosti nemám tak uvidím, a pravdepodobne budem ťahať spiro,s tým mám skúsenosti a mám tam na to pekný priestor @ifkael nas tým WC som uvažoval aj osobitným odťahom, len neviem či to bude správne fungovať, a bude sa robiť aj Blower door test tak sa snažím čo najmenej prestupov cez parozábranu, ale nejako to premyslím, digestor bude pravdepodobne len cyrkulačný, rekuperátor je na pôjde
Odpovedať
@4wowa4 tak s rekuperáciou s viacerími vstupmi a výstupmi som zatiaľ nenašiel, ale možno myslíš rozdeľovac, ktorí sa dá na hlavnú vetvu a z nej sa ťahá do každej miestnosti flexi potrubie. Aj nad tým som uvažoval, ale celkom vhodné mi prišlo aj takéto riešenie so spirom s väčšími priemermi práve kôli tým tlakovým stratám a hlučnosti, veľa som už po nete si prrčítal o RJ aj tu na MS a už som kontaktoval aj @asex , len zatiaľ ešte neposlal návrh tak ešte čakám.
Odpovedať
@dasadavid sorry, zle som sa vyjadril, chcel som povedat rekuperaciu s rozdelovacom na viac vetiev, tym padom nebudes musiet riesit odbocky, rozdvojky a natiahnes od rozdelovaca kazdu vetvu samostatne do kazdej izby a tym padom to nebude ani hlucne, pretoze rozmer rury das akurat. Hadam som trochu poradil..
Odpovedať
@4wowa4 jasné jasné, rozmýšľal som nad tým, ako bolo by to asi tiež dobré riešenie, zatiaľ sa neviem aj tak rozhodnúť, len akurát by som mal viac potrubia v pôjde, sám ešte neviem do čoho pôjdem, pre mňa je teraz asi aj tak dôležité že musím urobiť prestupy cez stenu na prívod a výfuk a aké priemery prichytať, lebo akurát zatepľujeme z vnútra a ťaháme parozábranu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak uz chces zemny vymennik, tak ho daj priamy aby sa dal pripadne lahko cistit a daj mu spad aspon 5 %. Vyfuk nad dvere ci okno je kravina, optimalna je ta prava stena bez okien. Medzi nasavanim a vyfukom ak budes mat viac ako 2 metre nejakeho mesenia vzduchu sa obavat nemusis. privod vzduchu skoro nad postelou v miestnosti vlavo hore je kravina, vyustku umiestnit v blizkosti praveho horneho rohu tejto miestnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak by som teda nešiel do zemného výmennika vzduchu, tak samozrejme chcem aby RJ fungovala najmä v zime. Budem mať TC vzduch-voda, teda čo by bolo podľa Vás lepšie dať do RJ na vstup teplovodný výmenník napojený na TC, alebo namiesto vzduchového ZR natiahnúť v zemi napr. soľankovy okruh a ten pustit do výmenníka na vstupe RJ? Viac menej som rozohdnutý že vzduchový ZR nebude. Môj názor je že pri použití TC asi už nemá zmysel ťahať nejaké ďalšie veci ako sú ZR alebo solárne panely a pod.. Poradte prosím
Odpovedať
Tak tu je môj ďalší návrh bez zemného registra, prívod vzduchu musí byť z tej pravej strany, pretože po ľavej strane máme žel. stanicu a keď tam v noci začnú posunovať tak tam naštartujú ten Diesel rušeň to by som teda nechcel nasávať do RJ a výfuk by bolo už komplikované tam potiahnúť keď že ako som vyššie písal nad obývačko kuchyňou bude strop kopírovať strechu, takže to nie je také jednoduché. Dajme tomu že na tom odsávaní by som na začiatku použil rozdeľovača s tromi vývodmi.
Odpovedať
@dasadavid skus si pozriet tento blog http://www.raciodom.blogspot.sk/?m=1 Je to dom postaveny svojpomocne s rekuperaciou, ktoru si chalan robil sam a ma to tam pekne popisane a nafotene. On ma aj konto tu na MS, takze mu vies aj napisat a opytat sa na nejake info.. ja na tvojom mieste to riesim tak ako on, ak by to bolo mozne..
Odpovedať
@4wowa4 jasné toho pána čo si stavial racidom som už na MS zahliadol a pozeral som si jeho album, takže viem o čo sa jedná, jasné uvažujem aj nad takýmto podobným riešením, ešte som sa nerozhodol, koniec koncov ešte mám čas na rozvody, len vždy je lepšie riešiť to v predstihu, momentálne hlavne potrebujem vyriešiť dilemu kde urobiť prestupy na prívod a vývod vzdduchu a či použiť, alebo nepoužiť ZR.
Odpovedať
@4wowa4 No a mám tu aj nejaký tretí návrh pomocou rozdeľovačov a flexi hadíc. Je to tak na rýchlo načrtnuté takže ako tie ohyby by som samozrejme robil čo najplynulejšie asi s čo najvačšim polomerom, to len na tom náčrte je to trochu tak nadivoko, ale tiež by to nemuselo byť zlé riešenie.
Odpovedať
@dasadavid dobre riesenie.. samozrejme, hadice s co najmensim zalomenim. Ja osobne by som siel do tejto varianty. Je dolezite vybrat dobru rekuperaciu, aby vymena vzduchu bola dostatocna na priestorovy objem v m3/h.. a verim ze to bude fungovat super..
Odpovedať
@4wowa4 Tak dík no jasné už len vybrať RJ :D ďalšia dilema ?D
Odpovedať
Skus pozriet Sentinel Kinetic B.. cca od 1200 eur na heureke, a uvinnost ma pri ploche do 200 m2.. cena je fajn, ucel splni a ked sa nahodou pokazi po zaruke, co sa moze stat aj pri rekuperacii za 3000 eur, tak to lahko a lacno nahradis za novu.. k tomu par komponeentov, rozdelovaci box, hadice, vyduch na hadice a podobne drobnosti..nekomplikuj si zivot :) drzim palce
Odpovedať
@4wowa4 áno pozeral som ho, vyzerá celkom dobre, a asi je to za tie peniaze to najlepšie. Ja osobne som už pracoval s jednotkami Daikin a Venus od českého výrobcu 2VV, tiež celkom dobré jednotky, ale cenovo sú trochu inde i keď na ten Venus a Daikin by som vedel mať veľkoobchodnú cenu, takže ešte rozmýšľam, možno by som ešte priplatil za spätné získavanie vlhkosti, to majú tuším jednokty Paul Novus, ale aj tie sú cenovo trochu inde...šak uvidíme, ale diky:)
Odpovedať
@dasadavid Spatne ziskavanie vlhkosti maju aj rekuperacie s rotacnym vymennikom. A na tvojom mieste by som dal 2 vyduchy do spalne, teda ak tam budu 2 osoby :-)
Odpovedať
@jarosujo tak toto prosim ta vysvetli naco by kto robil dva vyduchy podla poctu osob v spalni - vsak to sa nepripaja ako dychaci pristroj :-D
Odpovedať
@armi24 Kvoli hladine CO2 cez noc, jeden vyduch nemusi stihat. Ale to hovorim len ako navrh, vsetko zalezi od celeho systemu. Ja mam dva a hladina CO2 cez noc vystupa na priblizne 1000ppm.
Odpovedať
@armi24 A aby som len tak netrepal do vetra, pridam aj graf hladiny CO2 v spalni za jeden den od polnoci do polnoci. To su dva vyduchy v spalni. Ako vidno, cez noc to vystupa tesne nad 1000 ppm, co je este v pohode. Ako by to bolo len s jednym vyduchom, neviem. Samozrejme mozes dat rekuperaciu na vacsi vykon, ale potom uz ju asi bude pocut. Ja ju mam 95% casu na minime, co je v mojom pripade 20% a cca. 60m3/hod. A rekuperacia podla mna je hlavne o cerstvom vzduchu a az potom o uspore na kureni.
Odpovedať
@jarosujo Aj si nejako kalibroval ten Netatmo snimac? Lebo ked dam vedla seba 3 take snimace, tak kazdy ukaze inu hodnotu. S tymi 1000ppm by som preto nejako extra nestresoval.
Odpovedať
@stowasser Kalibruju sa same a nemam dovod im neverit. @asex bol u mna s profi merakom a rozdiely boli tusim do 100ppm, co je podla mna OK. Ja mam dve cidla a napr. v piatok sa cez den po kompletnej vymene vzduchu dostalo jedno na hodnotu 395 a druhe 420. Co je urcite presne, kedze vonku je klasickych cca. 400.
Odpovedať
@jarosujo Ked mas dva vyduchy v 1miestnosti to je jedna hadica rozdvojena, ci tahas dve ,ci ako ti tam ide viac vzduchu?
Odpovedať
@atlaska Dve hadice. U mna kazdy z rozdelovacich boxov ma 6 vystupov, tak sme vyuzili vsetky. Cize 6 nasavani a 6 vyduchov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo tebe som dal 2 hadice hlavne pre to že máš spálňu najďalej... inak aj jedna by stačila ak by si bol skromnejší...:-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?