Uz si neviem sama rady ake kurenie :-(

Vopchala som si tuto otazku do starsej diskusie, ale radsej otvorim novu, nakolko nazov tam velmi nevystihoval momentalnu otazku... Povodne som zvazovala TC, nakoniec som si povedala, ze pridraha investicia, pojdeme do kondenzacneho kotla radsej... Dom bude cca 2-2,5m od hranice pozemku kde je plynova pripojka. Tech.miestnost, kde by bol KK je cca o 5m dalej. Spokojne som si nazivala s vedomim buduceho KK a podlahovky... Dom bude mat 129m2, ide o upraveny bungalov 961. Celkova projektovana tepelna strata objektu je 5953W (vobec sa v tom nevyznam, len opisujem :-) ). Obytna zona je orientovana na JUH. Ked mi nejaka ta firma doporucila elektricke kurenie, vzdy som to zavrhla, lebo po precitani x tem tu na MS i inde som zvycajne dospela k zaveru, ze ked je plyn blizko, oplati sa plyn. ALE chlapik, ktoremu vcelku doverujem, (ALE predsa len kazdy sa moze mylit) mi navrhol elektricke kurenie odporovym kablom, lebo: Pri elektrickom kúrení odporovým káblom umiestnením v potery je každá izba ovládaná samostatne s vlastným čidlom a vstupné investičné náklady na zrealizovanie tohto typu kúrenia sú cca o 1500eur nižšie, prevádzkové sa hýbu mierne vyššie, ale viete požiadať o dvojtarifné meranie čiže idete v režime 20h slabá prevádzka v nižšej sadzbe takže prakticky šetríte na varení a svietení, pri plynovom je povinnosť realizovať ročné revízie (napr. pri poistnej udalosti požaduje deklarovať poisťovňa) a tým pádom sa prevádzkové náklady zhruba zrovnajú. ...a tak mam z toho teraz opat dilemu...este aj stavebny dozor mi vravel (celkom zbehly chlapik), ze uz sa stretol s tym, ze elektrika vychadzala (v porovnani s cenou a komfortom ovladania izieb samostatne) lacnejsie. Ale v podstate mi kazdy povie, ze rozhodnutie je na mne....co aj chapem :-).... len keby som ho vedela urobit :-(. Tak, vsetky mudre rady sem. Som bezradna.
Odpovedať
Myslim si ze kurenie elektrikou je o nieco drahsie ale na druhej strane usetris dost ked budes instalovat kurenie + vsetok prud bude lacnejsi aj na svietenie.Keby som mal na vyber plyn-el idem do elektriky
Odpovedať
Profilova fotka
Vypln si tabulku a uvidis vypocet nakladov na jednotlive varianty http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Tepelnu stratu mas pri tak malom dome 6kwh, co je dost.Naklady na vykurovanie budu 1500-2000e rocne, je na tebe ci je to OK a stoji ti to za komfort elektriky, alebo vela. Rady myslitelov ignoruj, ti za teba ucty platit nebudu. Elektricke kurenie ma zmysel pri tep.strate max 3-4kw. Zapracoval by som na znizeni tep.straty a potom sa podla vypoctu obstaravacich (CAPEX) aj prevadzkovych (OPEX) nakladov jednotlivych rieseni rozhodol...
Odpovedať
@katuska78 pri TS 6kW ak mas plyn 2 metre od domu, ist do elektriny by bola hlupost.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dal plyn a som spoko. Ale...!!!!! Cena za komplatne spravené kúrenie vrátane CNG kotla+revízia, poplatky je cca o 40% vyššia v porovnaní s Tebou navrhovaným el. riešením. Prevádzkové náklady nemám spočítané, ešte nebývame ale: 1. Kamarát, má bungalov, plyn. Náklady (po 2 sezónach už ustálené) sú cca 60 eur za plyn+30 elektrina. 2. Kamarát porovnateľný bungalov (možno o málo menší), všetko na elektrinu a mesačne dáva 100. No neviem....Mám plyn ale rozhodnúť znova asi dám elektrinu. Nakoniec ale rozhodnutie je na Tebe :-)
Odpovedať
zateplenie domu planujeme z dvoch stran 20cm EPS, z dvoch stran budu susedia-uzke pozemky, takze jeden vedla druheho. Strop 40cm mineralna vata. V dome bude aj krb, ale bez prieduchov.
Odpovedať
@katuska78 naozaj si to popocitaj. 1kWh plyn = 0,0437EUR, elektrina = 0.1281/0.1035EUR... vysoka ci nizka tarifa, elektrina je stale viac ako 2x drahsia.
Odpovedať
@halagacka.peter my sme na byvalom dome tiez cca 60-70€ plyn +50€ elektrika. Budeme mat pripravu na fotovoltaiku, keby sme niekedy do buducna chceli... Takze stale neviem.. Manzel rad sportuje...asi mu pripojim stac.bicykel na obvod a budeme svietit :-)
Odpovedať
@halagacka.peter jeden kamarat asi nema porovnatelny bungalov ako druhy, ked jeden plati 90EUR za elektrinu/plyn a druhy 100EUR za elektrinu.
Odpovedať
@katuska78 pozri cennik elektrarni kolko stojio kwh elektriky a pozri cennik plynu kolko stoji kwh z plynu. Ak mas v projekte ejaku strtuaelbo potrebui ne kurenie nejake casilo ktore sa udava v kWh tak si to s tym nynasob a uvidis kolko budes zhruba platit. Odporove kable su ok z hladiska regulacie, to je fakt ale osobne sa mi nepacia lebo neviem aku maju zivotnost a ked sa nahodov prepali si skoncila. Viac verim blbej plastovej rure ta vydrzi dufam aj 100 rokov. Dalej priame kurenie elektrikou asi nebude akceptovatelna z hladiska novych poziadaviek o ktorych sa tu stale pise. Tak isto si uvedom kolko stoji ohrievanie vody mali sem nocny prud ktory na ktory siel bojler strilo sa vodou velmi velmi, platilo sa vela, neviem kolko ale vela mozno okolo 80 -100, nepamatam si. Vymenili sme stary plynovy za kondenzacny a tiez zacal ohrievat TUV, hned bol preplatok za plyn par stoviek, znizili sa mesacne platby asi o 20€, elektrika klesla hadam o 70%, z elektrarni prisla hned kontrola co sa deje, ci neni pokazenmy elektromer. Jednoznacne by som dal plyn, ak by si male velmi usporny dom na urovni pasivu tak elektrika ok ale inak nie. K vypocru @mgx viac praxe a menej teorie. Nezatepleny 2 podlazny s komplenoim podnipvicenim, bez izolacie strechy, 2 sklo, 5 cm polystyrn platime rocne cca 900€ za plyn tak tie odhady 1500-2000 su pre mentalov.
Odpovedať
@gashtaan samozrejme nie vsetko sa da porovnavat. Jeden moze kurit na 24 stupnov, druhy na 20. Keby to bolo jednoznacne, tak nie su dilemy :-). Od plynu ma odradza povinnost revizii, vyssie vstupne naklady a aj samotne ponimanie plynu. Na druhej strane, cely zivot som byvala v domoch, kde sa kurilo vzdy plynom, takze zase taka hroza to nie je.
Odpovedať
@gashtaan uznaj ze to neni mozne takto porovnat, ked je elektriaka podstatne drashia, jeden moze kuit na 24 druhy na 20 a sme doma. Ved tu system neoseres, moze sa argumentovat, komfortom, pociatocnou investiciou, regulaciu, priestorom, kominom, blbostami ale teplo je teplo a cena za teplo je cena za teplo.
Odpovedať
@katuska78 mna revizia kotla stoji rocne 60EUR, teba bude stat elektrina rocne minimalne o 500EUR viac. Keby si mala robit neviem aku dlhu pripojku popod cestu ci kade, tak nic nepoviem, ale vstupne naklady do tej tvojej mini pripojky sa ti vratia za 2-3 roky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell a mozno len zabudol spomenut taky detail, ze jeden kamarat ma na konci roka preplatok 20 EUR a druhy 200 EUR nedoplatok :)
Odpovedať
no ked tak citam projekt a v nom milion cisiel a vypoctov, som z toho magor. Potreba tepla na vykurovanie je 6708 kWh, mertna potreba tepla na vykurovanie je 16,36kWh/m3.rok a pod tym hned to iste, ze merna potreba tepla na vykurovanie a tam vysledok 49,32 kWh/m2.rok. Potreba energie na vykurovanie budovy je 6160kWh/rok Ako sa z tohoto ja vysomarim....
Odpovedať
mas jedno zober si cca 6000 + 0,1€ za elektriku co som brutalne zaokruhlil nadol mas 600€ za rok 6000* 0,04 € za plyn mas 250e za rok, Upora rocne na plyne je minimalne 350e a skor o nejaku stovku viac. + si prirataj ohtev TUV tam tam mas tiez nejake cislo nebude to malo
Odpovedať
@katuska78 Jedina otazka je o zivotnosti ako pise @sysell . Samostatna regulacia je vraj super ale osobne by som nechal natiahnut aj plyn pre bojler. Zase u bojleru je nabeh plynu daleko lepsi. Takze by som asi spojil obe aj rohoze aj plyn ;-) ( a v pripade velkej nutnosti vies vzdy natiahnut radiator ) Tot moj nazor.
Odpovedať
@17juraj17 ach juraj, to uz je uspora ked mam pripojku zaplatenu len nou ohrievat vodu, to tam rovno moze byt kotol. radiatory dodatocne do hotovoeho domu? to rasdej novy dom, v takom pirpade rohoz pod pplavacku, el. ohrievac na stenu hocico len nie to preboha.
Odpovedať
@sysell :-) Hovorim o extrme . Len ze ta moznost tu je. A tu pripojku by som predsa urobil na bojler ;-) :-p
Odpovedať
chvilu som za elektriku, chvilu za plyn. Sama som zvedava, co nakoniec dam. ...zvycajne sa rozhodnem za nejaku tu klasiku ked mam dilemu a za to, co nejako tak podvedome preferujem. Teraz je to vsak "cista hlava"...ani naznak toho, co chcem :-D
Odpovedať
resp. osobne som bola za plyn. Co si budeme nahovarat, pri stavbe domu sa kazde euro rata, takze si uvedomujem vyssie vstupne naklady plynu. Napriek tomu som bola za plyn. Avsak dost ludi odporuca aj elektro, takze fakt neviem.
Odpovedať
@17juraj17 ale investične najdrahšie riešenie, skôr by som prepočítal kúrenie +TUV s TČ vzduch voda
Odpovedať
@katuska78 a kolko stoji meter tych rohozi + termostat? Ake argumenty davaju v prospech elektriky?
Odpovedať
@katuska78 ja uz naozaj neviem co tu chces vlastne pocut.
Odpovedať
Argumenty:.... ak idete dávať indukčnú varnú tak elektrifikujte celú domácnosť, 1500e rozdiel pri plynovom kúrení štandart jeden termostat ovláda celý dom, ak si vyberiete dotykové termostaty pri el. kúrení tak 1500e ak budú bezdotykové tak aj 2000e, (vstupne naklady) - plyn je surovina závislá od ložísk - predpoklad zdražovania, voda v okruhoch kúrenia - môže po rokoch prasknúť potrubie a vytopíte si dom, elektrina nevybuchne narozdiel od plynu,
Odpovedať
@gashtaan sama neviem :-(. Nazory nie su jednoznacne. Asi to ma matie :-(
Odpovedať
my mame plynove, ktore sme spociatku vobec nechceli, ale nove argumenty nas presvedcili jednoznacne za, sme velmi spokojni
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Niekto je tu svetaznalejší ako ja čo...CNG bungalov 150m2 elektrika 120m2. Je to porovnateľné či nie.
Odpovedať
@halagacka.peter kto? ja som sa k tomu porovnavaniu uz vyjadril, je to kravina...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Tak ma všetci klamú len nejaký mudrc tu vie všetko lepšie.
Odpovedať
@halagacka.peter no tak asi ano, pri cenach za kWh logicky nemozes mat porovnatelne cisla pri rovnakej spotrebe.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?