Ustredne plynove kurenie a kachle,pripadne krb?

Ahojte,potrebujem radu. Kupili sme starsi konkretne 108 rocny domcek. Dom je odizolovany,nova strecha, postaveny z palenej tehly - hrubka stien 65 cm. Okna su dvojite,povodne drevene. Stropy povodne drevene tramy. Obytna plocha prizemie je 111m2 a obytne podkrovie 88m2 (v podkrovi 2 izby samostatne a 1 priechodna). Je tam predpriprava na ustredne kurenie. Aktualne sa kuri na plymnove gamaty a ohrev TUV je elektrickym bojlerom. Rozmyslali sme,ze dame plynovy kondenzacny kotol na kurenie a ohrev vody a krbovbu vlozku alebo kachle,nakolko rd ma 2 kominy (revizia spravena,ale viac rokov nevyuzivane). Mame obmedzeny rozpocet a do kurenia vieme investovat do 3000 eur. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
kondenzacný kotol 1500 Eur aj so zasobnikom chybaju radiatory tvarovky rury 3000 Eur nebude stacit jedine ak si to spravíte sami
Odpovedať
@airotkiv Ak uvažuješ nad konden. kotlom, tak treba riešiť nízkoteplotné podlahové príp. stenové vykurovanie, inek nemá tento kotol opodstatnenie. Myslím, že za tú cenu to neporiešiš a krb už vonkoncom nie. Ohrev TUV treba riešiť tiež plynom, elektrikou je to drahá sranda. Príp. uvažuj do budúcna nad solárnymi kolektormi, kúp závesný kotol a bivalentný zásobník TUV a urob predprípravu na solar. My to máme takto riešené, doteraz sme vodu ohrievali plynom a teraz plánujeme využiť dotácie na OZE. Investícia do tejto varianty je podobne fin.náročná ako do samotného stacionárneho kondenz. kotla.
Odpovedať
@bubulka722 s tym ze kondenzacny kotol pri radiatorovom kureni nema opodstatnenie je velmi milna informacia ktoru tu deklarujete. Kondenzacny rezim je do 55C` Dom so 65 cm stenami nadherne vykurite cez ekvitermiku a kotol bude 80-90% v kondenzacnom rezime. Na minimalne 15 domoch som to tak riesil a krasne funguje ,setri,a vyhreje dom.
Odpovedať
@gkrivanek Je to nízkoteplotné vykurovanie, takže nad radiatormi by som rozmýšľlala len vtedy ak by som inštalovala väčšie oproti klasike. Nevieme aké tepelné straty má dom, hrúbka stien nie je taká podstatná. Každopádne sa do sumy 3000,-E nedostane.
Odpovedať
babulka.kolko tvoria teplotne straty domu.v akom stave su dvere fasada,okna? kolko je zatepleny strop?je to stary dom v udajne dobrom stave.kazdy Ti radi kondenzak. ak su straty vacsie a zateplovat sa nechystas,volil by som klasicky plynovy kotol s kotlom na pevne palivo a radiatory.Ohrev vody,neskor plynovy bojler. ja osobne by som sa snazil dom zateplit,potom kondenzaka vacsie radiatory.obvody su hrube steny,ale aspon strop,neskor ostatne ako okna,dvere. Uvidis,ci sa Ti nebudu rosit.tie aspon pretesnit tesnenim.preco taky velky a stary dom. bola dobra cena? no,uvidis.tatru dreva a skuril by som v peterkach co by som mohol plus gamaty.pocitam ,ze straty budu vacsie.teraz nieco riesit narychlo je nezmysel. Tuto zimu si pomozes ako viec. hoci peterkami ci nejakym lacnym vyhrievacim telesom.asi tam bude treba viac veci prerobit a na to potrebujes viac casu a penazi.
Odpovedať
@airotkiv plyn je priorita, krb treba odlozit. 3000 je malo, realne skor dvojnasobok
Odpovedať
Je to na vas, ak mate pristup k drevu kotol na pevne palivo, ak nie plynovy s podlahovym, krb nie, skor pec co by vykurila aj poschodie, ale nato treba viac penazi, len pec stoji tolko ak nie viacviac, takze za tu cenu to bude tazke.
Odpovedať
Dakujem za nazory,tych 3000 eur ratam na plynovy kotol so zasobnikom na ohrev vody. Zateplovat sa nechystame,steny su dost hrube a okna vymienat... uvidime ked vykurime,bojim sa aby sa nerosili alebo aby nezacalo nieco plesniviet. Krb alebo pec urcite nateraz odlozime,len som chcela vediet ci ako kombinacia s plynovym kotlom je to ok...
Odpovedať
@airotkiv Vykurovat 100 rocny dom gamatkami je riadna palka. Byvali sme v podobnom, uzil som si zimy aj tucnych uctov habadej :-D Urcite treba prejst na centralne kurenie, kondezacny kotol nie je podmienkou. Treba oslovit fakt kurenara, ktory v prvom rade napocita tepelne straty. Moze sa stat, ze s pouzitim veeelkych radiatorov dostanete teplotny spad do kondenzacneho rezimu, teda ak tie okna vymenite a aspon strop zateplite. A ze sa da aj stary dom efektivne zateplit, sa spytaj @leonardom -a. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@airotkiv Riešite "kvadratúru kruhu". Dom by potreboval dotiahnuť izolácie. Veeeeľmi by ma zaujímalo, ako sú izolované šikminy v podkroví koľko cm izolantu, aké parozábrany apod. Okná detto. A čo sa týka kotla, rúr, radiátorov apod: S 3 tisíc eurami toto kvalitne nevyriešite... ]-(
Odpovedať
@leonardom Šikminy sú izolované vatou, koľko cm neviem na vate je niečo ako biely "kartón" pod šikminou... Ten RD máme týždeň... plánujeme ešte izoláciu na okná a výmenu vstupových dverí + jedny asi aj zamurovať,nakoľko sú 2 vstupné dvere... Nakoľko je tam pekná drevená podlaha, do podlahovky sa zrejme púšťať nebudeme... aké veľké musia byť radiátory oproti štandardu aby sa aj kondenzák oplatil? Alebo rovno riešiť len plynový kotol a externý zásobník na TUV? Alebo túto zimu prekúriť napr. napojením kachlí a existujúcimi gamatami a poriešiť až budúci rok? Časom napojíme aj krbovú vložku.
Odpovedať
my sme sa radili s profesionalmi, pories to s niekym z dobreho studia. Neviem odkial si, ale nam radili v instalmonte v malackach, od nich mame kotol. http://www.instalmont.sk/kontakty-113
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?