Ústredné kúrenie bez elektriny - spádom

Profilova fotka
Ahojte, chcela som sa opytat, ci sa v dnešnej dobe ešte vôbec robi kurenie bez použitia elektriny. Take klasicke ústredne kurenie na pevne palivo a vyspadovane radiatory. Akosi sa neviem zmieriť s predstavou, že budeme mať kurenie na pevne palivo a pritom budeme závisli na elektrike! A čo v prípade domu bez pivnic, museli by sme dať nižšie kotolnu? Rozumie sa tomu niekto? Prosim, prosim.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
systém gravitačného obehu v ktorom prúdi médium (voda) na základe rôznej teploty sa už nevyužíva v dôsledku nutnosti používať väčšie dimenzie potrubí, väčšie polomery zakrivenia a nutnosť citlivého riešenia prípadných stúpajúcich a klesajúcich potrubí a všetkých prkov ktoré môžu vyvolávať tlakový odpor, takisto z hľadiska ťažšej zaregulovateľnosti.
Odpovedať
@monikazam ahoj aj mna by to zaujimalo, pretože tiež chceme takto riesit dom, u nas aj u mm to mame takto a popravde nam to vyhovuje tak by sme to chceli aj my, tiež nebudeme mat pivnice, len pribudovanu kotolnu by sme chceli-bola by nižsie ako dom, a hore na povale by sme dali expanznu nadobu
Odpovedať
Profilova fotka
čím väčší je výškový rozdiel medzi kotlom a radiatormi,tým je kúrenie efektívnejšie. používal sa aj systém kotla a radiatorov na jednom podlaží, ale radiatory neboli pod oknami, ale na stene, aby boli vyššie. ak je kotol pod úrovňou radiatorov, bude to fungovať. dnes sa používajú hladké trubky, takže ani priemery nemusia byť oveľa väčšie. Keby ste dokázali urobiť rozvody z ohýbaných trubiek s minimom ostrých kolien bez zbytočných armatúr, teda ventilov, bude to fungovať, najmä preto, že pri pevnom palive sa využíva vyššia teplota vykurovacej vody . mám podlahovku a aj keď nezapnem čerpadlo, kúri. Nad kotlom na pevné palivo sú radiatory (stred-stred) cca 1,8m, a stačí to.
Odpovedať
my máme ešte starý kotol a staré radiátory, jeden sme menili za nový, máme jednopodlažný dom, a nádrž na vodu je na povale. kotol a radiátory sú v jednej výške. Rúry sú dosť veľkého priemeru ale ohybov je dosť veľa a to 90° a funguje to perfektne. kotol je na plyn. Voda z kotla pri plnej prevádzke je zhruba na 95-98° ale to len v časti pri teplomery cca 20cm nad kotlom. Bohužiaľ budúci rok budeme musieť kotlík a radiátory meniť komplet, má už chudák 22rokov a jeden radiátor už povolil, ešte máme tri a čakám kedy povolia ostatné :-(.
Odpovedať
@monikazam @luk25 vždy musí byť výtlakové potrubie kotla nižšie ako všetky výtlakové rúry v samotnom rozvode celej sústavy pretože kotol má určitý výkon a potrebuje na odber ohriatej vody niekde túto vodu odovzdávať aby sa neprehrial, polopatisticky povedané, urobte rozvody v miestnostiach a kotol dajte nižšie ako tieto rozvody, aby bolo zabezpečené, že potrubie pôjde stále smerom nahor (aby voda mohla cirkulovať samočinne). teplá voda stúpa hore kde odovzdá teplo v radiátoroch a čiastočne v potrubí, tam sa následne ochladí a padá dole a vracia sa späť do kotla, pretože studená voda je ťažšia ako teplá. Princíp je jednoduchý (viď obrázok)
Odpovedať
@monikazam @luk25 hlavný je bod "A" od neho sa všetko odvíja - červené a modré potrubie spĺňa parametre na cirkuláciu, pretože odberné miesto je na poschodí a tým je vyššie ako bod "A" samotného kotla, kdežto žlté a zelené potrubie nespĺňa podmienky na cirkuláciu vody samospádom, pretože odberné miesto je na tom istom podlaží (prízemie) a je nižšie ako bod "A" a bola by potreba núteného obehu obehovým čerpadlom. Z toho vyplýva, že kotol a bod "A" sa musia nachádzať pod úrovňou najnižšieho odberného miesta. V závislosti od výkonu kotla musí byť zabezpečený dostatočný cirkulačný obeh a tým aj väčšia alebo menšia vzdialenosť (na obrázku "X") bodu "A" od najnižšieho odberného miesta ;-)
Odpovedať
u @monikazam asi už nič nenarobíš, keď máte postavené, ibaže by ste pristavili kotolničku, ktorá bude hlbšie v zemi ako vaša chalúpka, ale zasa bude ďaleko na jednej alebo druhej strane domu a vykurovacia sústava nebude vyvážená, kotol sa dáva spravidla čo najviac do stredu vykurovacej sústavy, tzn, aby boli vetvy kúrenia na obidve (3,4) strany od kotla zhruba rovnako dlhé a @luk25 vy porozmýšľajte prehĺbiť kotolňu o cca 1,5m hlbšie - stačí tam kde bude kotol a nejaké miesto okolo neho, ALE NEVIEM, ČI TO STOJÍ ZA TO, veď obehové čerpadielko má minimálny odber, IBAŽE BY STE SA CHCELI ODSTRIHNÚŤ od SSE NADOBRO :-D
Odpovedať
@achelan dakujem za vycerpavajuce info, aspon som v obraze ;-) to cerpadlo sme uplne zavrhli,podla nas je zbytocne, ked chceme riesit dom takto, u nasich takto fungujeme 25rokov a doteraz nebol ziaden problem-iba sme menili kotol za novy, to sa spustila vsetka voda a napustila potom nova-1dnova zaležitost :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@achelan my ešte len začneme stavať na jar, takže je stale dosť času si to premyslieť, preto to zisťujem už teraz. Bolo mi tiež povedane, že to bude fungovať vtedy, ak vrch pece bude nižšie ako spodok radiatora - je to tak? A da sa urobiť aspon tak, že keby vyplo prud, tak my bude kuriť iba vrch? da sa vyspadovať aspon horne poschodie, kedze aspon zatial mame kotolnu na urovni prizemia? predstavujem si to tak, že budeme kuriť s čerpadlo, ale ak by nahodou vyplo prud na dlhšiu dobu, tak sa mi bude dať vykuriť aspon poschodie - alebo sa to takto neda?
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypo... tu sú informácie o prirodzenom vztlaku vody vyvolanom teplotným rozdielom prívodu i spiatočky. výpočet obehového tlaku je Δpρ = h · g (ρz - ρp) [Pa], t.z. statická výška x gravitačné zrýchlenie x rozdiel hustôt chladnej spiatočky a ohriateho prívodu. špekulovať nad pár wattmi pri elektronicky riadenom čerpadle...to sa neoplatí, hlavne si napríklad spočítajte koľko zariadení Vám ide v stand-by režime. každý moderný kotol vyrábaný v dnešnej dobe má svoju reguláciu s nárokmi na prívod elektrickej energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar ja som skoro vobec nepochopila, co ste to napisali :-D chceli ste tym povedat ze v dnesnej dobe sa neoplati robit kurenie samospadom? ze je to narocne na pracu aj financie? ci som to zle vydedukovala? 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@monikazam gravitačné vykurovanie môžete využiť vtedy ak rozvod vykurovacej vody bude stále stúpať, tak ako to zjednodušene nakreslil @achelan. ohrievaním média sa zmenšuje objemová hmotnosť vody, takže v prívodnom potrubí vo zvislej vetve pôsobí menšia hmotnosť. v spiatočke sa prechodom cez vykurovacie teleso voda ochladí a má vyššiu objemovú hmotnosť. tým vyvolá samoťažný účinok a prirodzený obeh média. v predošlej tabuľke sú hodnoty týchto samoťažných tlakov pre dĺžku 1 m. čím sa budete viac vzďalovať od zdroja, tým bude samoťažný tlak vyšší, pri predpoklade vyšších teplôt prívodnej vody a čím nižšej teploty vody vratnej. tým pádom sa tento systém stáva nevýhodný napr.pri bungalovoch, kedy máte kotol na úrovni podlahy s vykurovacími telesami, t.z.že systém predpokladá že budete mať podpivničenie pod úrovňou nuly, kde umiestnite kotol. tento systém nemôžte kvalitne regulovať, pretože pokiaľ hore otvoríte okno, a vychladíte miestnosť, zvýšite ochladenie radiátora a tým zmeníte tlakové pomery v sústave. taktiež je nevhodný pre nízkoteplotné vykurovanie, kedže rapídne klesá samoťažný účinok. najvhodnejším materiálom pre samoťažné rozvody je určite zváraná oceľ, bez zúžení a pasívnych tlakových odporov (ako napr.pri lisovaní-tým pádom by ste teoreticky museli navyšovať dimenzie). jednoduchšie je určite riešenie vykurovacej sústavy pri tom najednoduchšom móde skladaním-lisovaním plasthliníka za efektívnu dobu, ako investícia do zváracích prác. Každý moderný kotol má v dnešnej dobe (aj ten na tuhé palivo) má vstavanú reguláciu s požiadavkou prívodu elektrickej energie. v súčasnosti sú obehové čerpadlá so vstavaným frekvenčným meničom s prispôsobovaním pracovného bodu za rozumnú cenu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@monikazam prikladám Vám jednoduchý opis princípu a typov gravitačného vykurovania.
Odpovedať
Profilova fotka
medzi 1 a 3 obrázok si vsaďte ešte toto
Odpovedať
A co tak system ,, solarne panely-baterky-cerpadlo? Ak ide len o tento problem - cerpadla kurenia, mohla by stacit aj nenarocna Wp instalacia.
Odpovedať
@monikazam záleží od výkonu piecky a od priemeru rúr čo vám tam pôjdu . čím menší priemer tým pomalšia cirkulácia ale určite keď vám vypadne čerpadlo vám to pôjde hore, problém býva, že sa nestíha voda ochladzovať a tým aj kotol a dochádza k prehrievaniu materiálu na kotli a následnému poškodeniu - takže nadimenzovanie celej sústavy + kotla + tep. strát, nie je tiež len tak - treba niekoho od fachu, kto sa vyzná ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@achelan samoťažné vykurovanie sa využíva napríklad pri výpadku elektrickej energie pri kotli na tuhé palivo v kombinácii s akumulačnou nádržou. Akumulačná nádrž by nemala byť vo väčšej vzdialenosti ako 3 metre ako je kotol na tuhé palivo, s priamym napojením(bez stúpania a klesania). V kompaktnom kuse tzv.Laddomate(vradenom v kotlovom okruhu) je plávajúca spätná klapka, ktorá sa otvorí práve pri výpadku elektrickej energie a samoťažne zabezpečí pomalé vychladzovanie kotla akumulačnou nádržou. sekundárnou ochranou kotla je vychladzovacia slučka napojená na studenú vodu, ktorá sa pri prehriatí otvorí a vychladí vložku.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor presne tak. aj to je cesta k energetickej nezávislosti.
Odpovedať
ahojte, vidim, ze je tu sustredenych niekolko odbornikov na kurenie, co ma tesi a bol by som zvedavy ci by ste mi poradili s mojim problemom. Na chate sme prednedavnom prerabali kurenie. Povodny system bol zalozeny na prirodzenom obehu. Vykurovacie teleso je krbova vlozka s vymenikom. odtial stupalo potrubie do dvoch hornych izieb, kazda s jednym radiatorom. Rozvody su 3/4 colove ocelove trubky. Otvorena expanzna nadoba je umiestnena o poschodie vyzsie v podkrovy. Kurenie fungovalo bez problemov; niekedy az prilis :-). K tomuto systemu sme sa rozhodli pridat tri nove riadiatory, vsetky rozmiestnene na dolnom podlazi v jednej urovni s krbom. toto sme zrealizovali tak , ze sme vyvodnu trubku z krboveho vymenika zakoncili rozdelovacom (to iste sa pravilo na spiatocke). Z neho sme potom viedli tri vetvy pouzitim plast-hlinikovych trubiek. Jedna do hornych izieb. Plastovo hlinikova trubka sa tu naredukovala na povodne ocelove trubky pod stropom v mieste kde prechadzali na poschodie. Ostatne dve vetvy na dolnom poschodi su robene z plast-hlinikovych trubiek . Vysledok je taky, ze kratko po zalozeni sa zda, ze tepla voda sa zacina rovnomerne distribuovat. Pri dlhsom kureni sa vsak voda dostava uz len do hornych izieb. Vtedy tiez kurenie doprevadzaju hluky bublania a prasnanie v trubkach na poschodi. Nepomohlo ani nainstalovanie obehoveho cerpadla na spiatocku. sice oddialilo hluky, ale vysledok je v konecnom dosledku rovnaky a kurenie neefektivne. Cely system sme tiez vyprazdnili, radiatory vyplachli, system opat naplnili vodou zmixovanou s nemrznucou zmesou koli mrazom v zime, ale nepomohlo. Podla toho co som si mohol precitat v predchodzich prispevkoch chyba sa spravila ked sme pouzili plast-hlinikove trubky, ktore sami osebe maju ovela mensi priemer ako povodne ocelove a taktiez sme lisobali kolena, ktore zrejme tiez spravili svoje aby spomalili celu cirkulaciu. Myslite si prosim vas, ze by pomohlo prerobit dolne rozvody podla stareho systemu , teda 3/4 colove ocelove trubky zvarane a bez kolien , len ohybane? Urcite by som chcel aby si to cele prezrel odbornik na mieste, len zial som este nikoho takeho nenasiel. voprad dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@jkk Praskanie v rúrkach môže byť spôsobené dilatáciou potrubí a ich nedostatočnou kompenzáciou. Prechody cez steny by ste mali dávať do izolácie a nie napevno zalievať. Bublanie v trubkách môže byť spôsobené vzduchom, pretože staré systémy sú spádované nie na konce radiátorov, ale smerom k stúpajúcej vetve, tak aby sa dostali na najvyššie miesto do otvorenej expanzie čiže do atmosféry. Pokiaľ ste ponechali na hornom poschodí pôvodné radiátory a osadili čerpadlo, napadá ma jedna vec. Na rozdeľovači ako píšete máte tri vetvy. Prvá a druhá vetva pre spodné izby kladie vyšší dynamický odpor ako vetva ktorá ide na poschodie pretože sa napája na pôvodné potrubie. To znamená že horné poschodie Vám začne vykurovať skôr, a efektivnejšie, pretože voda ide stále tam kde má menší odpor. Takže veľkú časť prietoku skratujete cez horné podlažie. Negatívnym vplyvom môžu byť tiež termostatické ventily, ktoré kladú vyšší dynamický odpor. Skúste zoškrtiť na rozdeľovači manuálne jeden z ventilov, napr.na spiatočke pre horné podlažie a uvidíte ako sa bude chovať dolné podlažie. Druhým krokom je uvoľnenie radiátorových ventilov na hornom podlaží a vypustenie vzduchu. Tretím krokom je nahradenie otvorenej expanzie uzavretou.
Odpovedať
ahoj, mockrat dakujem za odpoved. ocenujem . este by som sa chcel spytat ci su dake pravidla pri vybere uzavretej expanznej nadoby? Su standardnej velkosti alebo ich vyber je podmieneny objemom a velkostou kuriaceho systemu?? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jkk musíte vedieť odhadovaný objem vykurovacieho systému, statický tlak, maximálny prevádzkový pretlak, otvárací pretlak poistného ventilu, maximálnu poruchovú teplotu, rezervný objem. O celom výpočte pojednáva norma STN EN 12828.
Odpovedať
Gravitačné vykurovanie funguje v domoch bežne. Na prízemí sa dajú širšie rúrky, na poschodie užšie. Radiátory môžu byť pod oknami na tom istom poschodí ako kotol.
Odpovedať
@maros_kollar Udivuje ma kolko vela si napisal a ako malo si povedal. :-)
Odpovedať
@monikazam Máme gravitačné kúrenie a funguje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň máme tak isto samospád a funguje super je to jednopodlažný dom ale keď sme sa nasťahovali nefungoval nám najbližší radiator pri kotly sme si mysleli,že je upchatý alebo zablendovaný tak sme vypustili system a nič všetko v poriadku napustili a teraz nefunguje radiator v kuchyni je posledný v 1-vej vetve voda do neho nateká ale nehreje. Dnes som zistil,že je upchatý privod vody tak sme to prerazili preplachli napustili system a on nefunguje.Chcem sa spytať čim to može byť? :-S
Odpovedať
@patrik1142 ide napojiť na skúšku len ten jeden? ostatné zavrieť?cirkuluje tam voda ked bol otvorený?
Odpovedať
aj to som skúšal a nič myslim,že v tej trubke nie je voda.
Odpovedať
zdravím dnes som to prepchaval aj z jednej aj z druhej aj preplachoval vodou už som zakuril tak som zvedavý ......
Odpovedať
nefunguje už tomu vôbec nerozumiem ale vôbec :-(
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?