Univerzálny snímač vonkajšej teploty - iný výrobca?

Zdravím, chcem skúsiť ekvitermickú reguláciu kúrenia s kotlom Viessmann Vitodens 100. Originálny snímač vonkajšej teploty Viessmann (NTC 5k) sa predáva za cenu cez 100 EUR, u predajcov iných značiek sa obdobný snímač predáva aj za menej ako 1/4 ceny (a samotný termistor NTC 5k stojí 1 EURo :). Otázka - je možné použiť snímač vonkajšej teploty iného výrobcu, prípadne nejaký "univerzálny" požadovanej hodnoty NTC 5k?
Odpovedať
kúp a vyskúšaj
Odpovedať
Profilova fotka
Kupil by som NTC 5k (pozor, nie 4.7k!) a vyskusal. Bezne Viesmannovske cidlo 5k byvala verzia ZAF200, vyrobca myslim remeha. Dalo sa to kupit za cca 40e vratane krabicky. http://proflamm.com/steuerungstechnik... Pri bastleni si urob dobru krabicku, vystupy vzduchu hore aj dole, nemalo by to byt oslnene a kabel max 20m a nevidim dovod, preco by to nemalo fungovat. Idealne miesto kde neprsi.
Odpovedať
@mgx Cena 40 EUR + nejaké poštovné už znie lepšie :-) Ešte skúsim pohľadať, či by som nenašiel náhradu v bežných cenách konkurencie.
Odpovedať
Profilova fotka
distrelec maval 5k NTC, skus pohladat
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Takýto? http://www.avelmak.sk/index.php?lm=16...
Odpovedať
@jamk1 Alebo takýto :-) https://www.distrelec.sk/sk/termistor... Táto súčiastka by mala ako jediná tvoriť vnútornosti tohto, čo by som kúpil najradšej, ale nie za uvedenú cenu: https://www.atria.sk/viessmann-snimac...
Odpovedať
Profilova fotka
ak R/T charakteristika zodpoveda prilozenemu 5k NTC Viessman, tak by to malo fungovat
Odpovedať
@mgx Super, skúsim pohľadať datasheet termistora, ktorý by sa tomu približoval.
Odpovedať
len tak pre zaujímavosť napr. immergas používa PTC 1K ohm /20°C
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422 Dá sa aj tu aliexpress ,alebo https://www.alibaba.com/product-detai...
Odpovedať
Nájsť/kúpiť samotný termistor ako "kus" nie je problém. Problémom je, aby mal aspoň približne rovnakú charakteristiku, ako na grafe zobrazenom vyššie. Tiež by ma zaujímalo, či je môj predpoklad správny, teda že v krabičke originálneho snímača sa nachádza len 1 ks termistoru. Mal niekto tú krabičku otvorenú, je vo vnútri niečo viacej?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin2422, ja som mal tych krabiciek otvorenych asi 50ks, nic "viacej" tam nie je. Skratka niekto rad plati za to, ze ma na krabici napis "VIESSMAN" a pod. Normalna krabica Siemens s NTC stoji 20-30e, co pri zapocitani profesionalneho riesenia, zaruky a balenia povazujem za OK. Pytat za 1 eurovy NTC a krabicku za 5-10e 120e je uz silna kava aj mna, ale ako sa hovori naš dedko... "každy tovar ma svojho šaľeneho..."
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martin2422 vaillant- je tam len termistor, nic viac, mal som to otvorene.
Odpovedať
Profilova fotka
trosku staršia ale presne čo hladáš dole je aj graf https://www.ebay.de/itm/NTC-5K-Ausenf...
Odpovedať
Profilova fotka
este ak chcem byt viac presny a kompenzovat napr. dlhe pripojne vedenie, zvykne sa paralelne s termistorom osadzovat potenciometer (trimmer), kde sa nastavi odpor tak, aby pri danej vonkajsej teplote presne zodpovedal R/T charakteristike. 1/Rs=1/Rc+1/Rt Rs=odpor sustavy = tu napr 5K pri 25C Rc = namerany odpor cidla NTC Rt=nastaveny odpor trimra Odpor sa nastavuje na otvorenom obvode, tzn. nezapojenom na klemy kotla, po adjustaci sa pripoji. Bezne to robi malokto, pretoze dnes sa da s ekvitermickou krivkou hybat aj vertikalne.
Odpovedať
Riesil som pre Protherm Panther, 1k/25°C NTC cidlo stalo tusim 20 centov, krabicka 40centov. Cena origo Protherm 23€.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Toto sa mi už páči, cena je výborná, keď vezmem do úvahy, že je to vlastne "originál". Ak sa mi nepodarí nájsť samostatný termistor, tak vezmem tento snímač. Ďakujem! Teraz ma zaujala aj možnosť samostatného termistoru z dôvodu jeho podstatne menších rozmerov a možnosti snímač osadiť skoro "neviditeľne" na fasádu. Vplyv vetru, slnka a vody môžem zanedbať, snímač totiž umiestnim pod lodžiu.
Odpovedať
@mgx Významu presného dostavenia hodnoty odporu paralelne pripojeným trimrom/potenciometrom/odporom rozumiem, je to však level pre labužníkov a ja si kladiem za cieľ len že "rozchodím" ekvitermiku, ktorú má v sebe kotol už integrovanú ;-). Kotol (starší variant Viessmann Vitodens 100 s "merákom tlaku/budíkom") túto funkciu umožňuje a má nastavených zopár kriviek, možno niektorá sadne, nakoľko sa asi nedajú dolaďovať posunom.
Odpovedať
@kejsix Presne toto som si myslel, že je možné, už treba tie snímače len začať doma zostavovať a predávať ;-)
Odpovedať
@martin2422 Na tom nezbohatnes. Byt kurenarom, davam origo. Toto je len zabavka pre sikovnych.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, neviete mi poradiť aký typ NTC snímača používa Vaillant ku kotlom VU ako bojlerové čidlo teploty ? Viem že vonkajšie je NTC 1K, ale neviem aké je zásobníkové... Prípadne či sa dá použiť aj zásobníkové od Prothermu
Odpovedať
@antoni_sk niesom si isty ci bude pasovat z cidla protherm aj konektor na dosku vaillant.
Odpovedať
Nie, konektor pasovať nebude, bude treba dorobiť
Odpovedať
Profilova fotka
@antoni_sk sranda, pred 4 rokmi stal tento senzor 12 euro s dph. Nemalo/a myslim ze ani nema vyznam to lepit po domacky. teraz skoro 30, co uz je otazka.... Podla schemy by to malo byt 2k7 cidlo, ak je to diel 306257 Bez zaruky
Odpovedať
MGX, dík. No našiel som toto čidlo u nás aj za 60€ 🙂 Ja to mám na kotly na iných svorkách, ale tak typ snímača snád ostal rovnaký
Odpovedať
Profilova fotka
@antoni_sk - skoc do obchodu, odmeraj odpor multimetrom :).
Odpovedať
Už mi odmerali - je to NTC 2K7
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?