Únik dymu z krbu - je to normálne?

Ahojte obcas sa mi stava, ze mi unika dym z krbu ale tam v hornej casti kde je sklo a ten ram. Stava sa to aj Vam?
Odpovedať
1
2
@alena001alena urcite nie, skontroluj ci dobre dolieha tesnenie.
Odpovedať
ktore tesnenie? na dverach? to hej stym problem nie je, unika medzi ramom a sklom a zvnutornej strany som si vsimla ze su tam ako keby otvory ako keby taka mriezka
Odpovedať
Urcite to nie je normalne a urcite to nie je treba takto nechat. Obratte sa na firmu, ktora to montovala nech zjednaju napravu.
Odpovedať
Profilova fotka
tak to na 100 percent nie je normalne, nesmie unikat ziadny dym a jedno kade. treba skontrolovat to tesnenie, popripade dat vycistit komin, to by sa malo urobit pred kazdou vykurovacou sezonou
Odpovedať
Mudrci prehovorili...udivuje ma ich istota. Ja len viem, ze niektore vlozky tak maju rieseny privod sekundarneho vduchu. Ked nie je dobry tlak/tah komina, tak vzduch tade dokaze nie len nasavat, ale aj vytlacit. To sa obcas stat moze.
Odpovedať
Profilova fotka
@alena001alena z vlastnej skusenosti - co pouzivas na rozkurenie?? lebo je to presne ako pise @zetak - ak som ako papier na podpalenie dala letak, a dala som ho viac - zabranila som nasavaniu vzduchu a zrazu sa dym valil presne ako ho popisujes. odkedy ale si na to davam pozor, pouzivam novinovy papier (nie letakovy) a davam tam novin menej, sa mi to ani raz nestalo.
Odpovedať
ak je pustanie dymu do interieru normalna vec (hoc sa nie celkom spravne rozkuruje) tak potom cosi nie je v poriadku. takato vlozka by sa nemala predavat. tot moj nazor.
Odpovedať
Stava sa Vám to len pri rozkurovaní alebo sa to deje aj pocas toho ako je uz komín zohriaty ? Mne sa to to tiez stavalo čo tu opisujú kolegovia ale bolo to iba pri rozkurovaní. Potom som na to prisiel ze ked pekne pouzijem metodu top down fire tak sa komin postupne prehreje, sklo zostane pekne ciste a nikde sa nedymi.
Odpovedať
Kvalitné vložky sú tak tesné,že aj David Copperfield by mal problém odtiaľ sa dostať.Inak nepoužívaj na rozkurovanie papier,ale pevný podpaľač a ak máš bezroštové ohnisko,tak zakuruj zhora.A ten dym rieš,to sa nesmie stávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@sebo2: ja mam rostove ohnisko a rozkurujem tiez zhora :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@alena001alena Nie je to normálne, je to nebezpečné!!!
Odpovedať
Stane sa to obcas,manzel vravi ze pri nizkom tlaku a skor len vtedy ak je viac dymu v prietore krbu. Neberte to tak, ze unika nonstop ale ze obcas unikne, hlavne ak zaklopime klapku tak je zrazu viac dymu v priestore krbu a dym vyjde aj von medzi sklom a ramom ale bezne sa to nedeje. Ako som pisala zvnutra tam vidiet ako keby mriezku cize mi to pride ako pise @zetak ze je to umysel. A preto sa pytam lebo ja sama neviem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
V krbe nema byt dym, ale ohen. Neviete kurit! Treba otvorit komin a pustit vzduch aby to lepsie horelo, potom vam nic nebude dymit. Dufam, ze mate cisty komin?
Odpovedať
@originalx povedal ten, co po 4 rokoch ma 1.5metra sadzi v komine :-D
Odpovedať
@gashtaan tak mozno po 40 rokoch, neratal som to.
Odpovedať
@originalx Neviem sice kto ste, ze vyhlasujete co ja viem a co nie, kazdopadne som si pytala radu a nie osobne invektiva. Ja som este ohen bez dymu nevidela takze je prirodzene, ze v krbe je okrem ohna aj dym.
Odpovedať
@alena001alena teta precitajte si nieco o finskych mastencovych peciach a ich dokonalom spalovani.to, ze ste vy nevidela, este neznamena, ze to nieje. Rada je, ze neviete kurit. Radu som vam dal vyssie.
Odpovedať
@alena001alena Obcas sa to deje. Dolezite je rozkurovat triesockami, proste aby bol co najskôr velky ohen a dym bol co najhorucejsi. Len namatkou narychlo copy : Ak je tlak vzduchu nízky, vzduch je ľahší, akoby riedky, dusíme sa, točí sa nám hlava. Aj piecka vtedy „lapá dych“. Dym, hoci je horúci, má takmer takú istú mernú hmotnosť ako okolitý vzduch. Nemá veľmi dôvod stúpať hore komínom a natlačí sa do miestnosti. Riešenie je jednoduché, musí byť ešte horúcejší, aby stúpal. Aj slnko svietiace na komín spôsobí podobné problémy. Ak slnko intenzívne svieti na komín, môže ho zahriať aj na teplotu 60 °C. Stúpajúci dym má na počiatku kúrenia asi 50 °C a neprerazí cez zátku z horúceho vzduchu. Tu nepomôže kominár, kachliar, technika, iba logika a skúsenosti našich dedov Niekedy má komín tzv. záporný ťah. Po otvorení dvierok spotrebiča sa do miestnosti valí prúd vzduchu, a ak sme zakúrili, aj dym. Je tu rozdiel medzi tlakom vzduchu v dome a vonku. Čo robiť? Pred zapálením ohňa otvoríme dvierka spotrebiča a intenzívne vetráme miestnosť i dom. Po chvíli sa tlaky vyrovnajú, ba dokonca komín začne ťahať smerom hore. Až vtedy zakúrime a ešte chvíľu vetráme. Spotrebiče, ktoré majú samostatný prívod vzduchu zvonku (kozubové vložky), touto poruchou trpia menej, lebo si tlak vzduchu priebežne vyrovnávajú. No aj tu dávame pozor, pretože pri otvorení veľkých dvierok môže nastať katastrofa, ktorá má za následok dlhodobé vetranie šatníkov, ba až maľovanie.
Odpovedať
tak ako pise @17juraj17 a este pozor na dobre nepresusene drevo, z toho ide dymu najviac @alena001alena
Odpovedať
@alena001alena niekedy dávnejšie som pozeral film s názvom"niet dymu bez ohňa", no neplatí to vždy i opačne, ak je oheň nemusí byť vždy pri tom i dym, ten vzniká len za studena , teda len pri rozkurovaní a potom len vtedy ak sa kúri ako v udiarni, do ohniska sa púšťa len obmedzené množstvo kyslíka, drevo nehorí ale iba tlie a tiež vtedy ak ide do ohniska stále len studený vzduch, ten len pokiaľ sa rozkuruje, potom sa reguluje len horúcim vzduchom, plyny prehoria a v komíne nie je vidieť dym o ťahu platí čo písal @17juraj17, preto je lepšie rozkurovať vložku od vrchu
Odpovedať
@originalx Neviem preco by som si mala precitat nieco co je mimo otazku. Moja otazka bola smerom ku krbu kde aj dym aj ohen dokopy urcite existuju. Dakujem za vasu vystiznu radu.
Odpovedať
Nepúšťajte digestor a a pred zakurenim vivetrat aby sa virovnal tlak vonku a v nutri
Odpovedať
@17juraj17 Ano je to mozne, ze je to kvoli nizkemu tlaku lebo ako som pisala deje sa to len niekedy, nema to nic spolocne s drevom . To iste drevo spalujeme cely rok. Mna skor zaujala ta mriezka z vnutornej strany o ktorej som pisala.
Odpovedať
@dano1505 ani digestor ani rekuperaciu sme nemali spustenu v tu chvilu. Ono ten dym nie je permanentna zalezitost. Netreba to brat tak ze unika v kuse. Tak ako som pisala bolo to len niekedy.
Odpovedať
nevadi asi to nevyriesime, dakujem za odpovede
Odpovedať
@alena001alena mne sa to stalo tiež pár krát aj ten digestor som mal pustení bol cítiť v dome decht z komína ono to treba pred zakurenim skontrolovať či vám nefuka zkominw do vnútra niekedy má opačný ťah treba pootvaarat okná komín sa musí zahriať aby správne fungoval dajte pozor aby sa vám to nestalo keď bude spať
Odpovedať
@alena001alena na niektorých vložkách slúži medzera medzi rámom a sklom z vrchnej strany na sek. spaľovanie, dostáva sa tadiaľ horúci vzduch do vložky, pre lepšie spaľovanie, v takej vložke sa musí kúriť tak aby dym vôbec nevznikal ,alebo len min ak sa naloží opačne zapáli sa od vrchu , prehorieva od vrchu a vo vložke dym nie je, lebo spodná vrstva dreva sa zapáli až neskôr ked je vložka už horúca, pokiaľ je plameň komínová klapka má byť otvorená ak je, dvierka otvárať len vtedy ked plamene už nie sú a je len málo uhlíkov, na zapálenie v horúcej vložke to stačí.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Nám sa stala taká vec, že z krbu máme vedené tepelné výduchy poháňané ventilátorom po dome. A z týchto výduchov nám vyfukuje dym a smrad. Už to po štvrtom raze nevieme z domu vyluftovať. Kontaktovala som firmu z Vajnor, ale zatiaľ neodpísali. Šípim prúser s tým krbom.... toto sa nesmie diať.
Odpovedať
Profilova fotka
@konikvrany keď nezapneš ventilátory, cítiš z prieduchov smrad? ako máš riešený prívod vzduchu?
Odpovedať
Profilova fotka
@konikvrany Ventilátor má silný ťah a prípadne ak unikne trošku dymu z ohniska do obstavby krbu to hneď roznáša po celých rozvodoch. Je treba zistiť, či dym uniká aj keď sú dvierka uzatvorené, alebo len keď sú otvorené. Ak uniká aj pri uzavretých dvierkach, treba miesto úniku opraviť. Ak len pri otvorených dvierkach, tak s tým veľa majster nevie spraviť, lebo sa jedná o nesprávne otváranie dvierok. Nato, aby sa minimalizovalo možnosť vniknutia dymu do obstavyby boli vyvinuté výsuvné systémy dvierok. Pri našich krbových vložkách počas výsuvu medzi dvierkami a stenou vložky je cca 1mm. Takto sa nepoškodí izolácia okolo dvierok a prípadné vniknutie dymu do priestoru kvôli nesprávnym otváraním dvierok sa úplne minimalizuje.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?