Umiestnenie termostatu?

Dobrý deň. Potreboval by som poradiť s umiestnením termostatu. Podlahové kúrenie plocha 150 m2. Označené sú dve predpokladané umiestnenia termostatov. Prosím o vaše názory prípadne výhodnejšie riešenia umiestnenia. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
pri dobrom návrhu ÚK môže byť hocikde, ale prikláňam sa k alt. 2. Spálňa potrebuje nižšiu teplotu ako okolité miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
1. Je v spalni kde byva zvacsa nizsia teplota ako vo zvysku domu. Takze tam nie. 2. Je blizko krbu kde bude zas vyssia teplota cize sa moze stat ze nebude kurit ked bude drevo v krbe praskat. Lepsie by bolo do kuchyne alebo viac dolava na chodbe smerom ku
Odpovedať
Profilova fotka
no vsak ked bude drevo praskat tak nepotrebuje aby kurilo :-) a ked bude chciet aby este kurilo tak si prida len izbovu teplotu ;-) tiez sa priklanam alt. 2
Odpovedať
@bmmedia Ked bude drevo praskat, uz je neskoro. Ako sa da zmysluplne zosuladit kurenie podlahovkou a krbom, aby sa nezmyselne neprekurovalo? @nizno007 Dvojka, chodba. Ale cim dalej od krbu.
Odpovedať
@nizno007 poradia skúsení kúrenári, ja osobne z rozmaru by som dal číslo 3
Odpovedať
tiez sa mi viac pozdava alternativa dva, je to podla mna ovela lepsie riesenie ako v spalni, tiez som radsej za to aby v spalni bola nizsia teplota ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nizno007 Ja by som volil č.3, ako radí @catscan ;-) Prípadne by som to dal medzi tie dvoje dvere medzi WC a technickou... Ale za mňa č.3. Spálňu (1) by som nedal z dôvodov, ktoré spomenul o.i. @jan45 a stena s č.2 je moc blízko ku kozubu, ktorý by značne deformoval objektivitu merania...
Odpovedať
Vsetko zle. Termostat by mal ist do hlavneho obytneho priestoru. Ale ako pise jan45 pri dobre navrhnutej podlahovke je to jedno. Ja som niekolko rokov ani nemal povoleny vplyv priestoru, teraz som to povolil lebo sa viac kuri v krbe ale ci to realne ma vyznam neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa Do hlavného obývacieho priestoru...? Aj keď je ten orientovaný na juhozápad a nachádza sa tam o.i. aj kozub....? Veď systém má byť vyregulovaný tak, aby jednotlivé vetvy boli užívateľsky príjemné. V tom má @jan45 pravdu. LENŽE ak dáš centrálnu jednotku do miestnosti orientovanej na JZ (nebodaj v dosahu slnečného žiarenia!), v dosahu kozuba, tak jednoducho hrozí, že keď sa tam oprie slnko, alebo zapáli oheň, vypne celý dom. A to nie je dobré...
Odpovedať
@xaxaxaxa termostat má byť v najchladnejšej miestnosti objektu, za čo je všeobecne považovaná chodba....
Odpovedať
@megdesign To je hlupost, ktora bohuzial preziva s cias socialistickeho stavania. Citujem dokument QAA73.110 Prostorový přístroj pro regulaci kotle s rozhraním OpenTherm, Základní technická dokumentace, cast 2.1 Projektovani: "Montážní místo: V obývacím pokoji, v referenční místnosti" Predpokladam, ze chlapci zo Siemensu nepisu bludy. Dalej pozeram projekcne podklady ku Geminoxu THRi a pisu o referencnej miestnosti, pricom na ilustracii je zjavne obyvacka a nie chodba alebo spalna. @leonardom: Nikde som nepisal ze ma byt na priamom slnku alebo pri kozube.
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa Ešte raz si prečítaj, čo som Ti napísal... Ozaj si myslíš, že "referenčnou miestnosťou" má byť miestnosť s kozubom, majúca veľké presklené plochy na J a Z....? Vonku bude -15°C, bude jasný slnečný deň. Oprie sa tam slnko, ktoré "oklame" termostat a vypne sa celý dom... To nemá nič spoločné so socializmom, ale s logikou. A mnohoročnými skúsenosťami. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leonardom mas pravdu. My sme to tak mali presne ako opisujes. Presunul som ho do stredu domu na chodbu a vsetko funguje tak ako ma.
Odpovedať
@leonardom Ale teraz vazne, kde vidis tie presklene plochy na juh? Ja tam nevidim nic. V mesiacoch ked bude -15 tak na Z bude slnko pod obzorom. A keby aj bolo nad tak take zimne slnko nizko nad obzorom sa ti nikam neoprie. a po dalsie ked je to problem tak preco nezrusit vplyv cidla teploty v termostate ako to mam ja a hotovo.
Odpovedať
Neviem co to mate za podlahovky ale u mna sa to ze sa vypne podlahovka prejavi tak za 12-24 hodin. Neviem preco by malo vadit ze sa teoreticky znizi teplota v spalnach, ked referencna miestnost ma pozadovanu teplotu. Lepsie je mat senzor na chodbe a kurit na plne gule obyvacku aj ked tam pecie slnko? (co nie je pripad OP lebo ja tam ziadne opretie slnka nevidim)
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa Pozri, nemá zmysel viesť ďalej túto diskusiu. Nechajme priestor aj iným. ;-) Za najdôležitejšie považujem, že sme sa neurážali. :-) :-) :-)
Odpovedať
@xaxaxaxa vieš ty vôbec význam slova referenčný?
Odpovedať
a je to tu uz se perou :-) Kdekolvek ho umiestnite bude dacim ovplyvnovany. Ci uz otvorenymi vchodovymi dverami, alebo krbom, alebo slnecnym ziarenim, alebo ho schovate a ked ho zle nastavite bude vam zbytocne prekurovat barak.
Odpovedať
@xaxaxaxa podla toho ako to radis ty som to vyskusal ja. Mal som ho vedla obyvacko kuchyne na zaciatku chodby. Ked do obyvacko kuchyne zasvietilo slnnko, alebo sa varilo alebo bola navsteva o viac ludoch, kotol vobec nezopol, lebo bola dosiahnuta teplota. Tym padom vsetky ostatne miestnosti chladli a chladli az kym kotol zapol aby dohrial obyvackokuchynu, potom isiel len chvilu lebo to bolo rychlo nahriate a ostatne izby znovu nestihol dohriat.. Preto som presiel na klasicky ekviterm podla vonkajsej teploty a vyhovuje mi to. Zvolil som spravnu krivku, vyladil prietoky a vsade je stale tepla voda v pohybe.
Odpovedať
@nizno007 3ka alebo do druhej detskej od vchodu . Aj tak sa bude kurit aby deti nemali studene rucicky :-)
Odpovedať
@catscan ved si kup bezdrotovy termostat a uvidis kam ho das. poskusas.. Ale vravim, nemusis byt spokojny s termostatom a jeho funkcnosotu/ kurenim. Ako som pisal vysie, ja som ho uplne zrusil a idem iba na ekviterm kotla bez termostatu podla vonkajsej teploty. To znamena ze pri urcitej vonkajsej teplote mi kotol pusta do okruhov vypocitanu teplotu vody. Jednotlive okruhy si vies vyregulovat prietokmi.
Odpovedať
@lubomird to si asi nechcel poslat mne
Odpovedať
dost podstatna otazka, co bude zdrojom tepla?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?