Umiestnenie, šírka a spôsob pripojenia radiátorov

Zdravím Vás Strechári! Potrebujem poradiť ohľadom umiestnenia, šírky a spôsobu pripojenia radiátorov do môjho rodinného domu. Parametre radiátorov: - všetky radiátory sú 22VK, majú výšku 60cm, okrem kúpeľni tam je výska cca. 180cm a rebríkový radiátor. Otázky: - čo si myslíte o umiestnení radiátorov v jednotlivých izbách? - akú šírku radiátorov by Ste dávali v jednotlivých izbách hlavne pri podoknových radiátoroch? - aké spodné pripojenie by Ste si dávali na radiátory (ľavé alebo pravé spodné pripojenie VKL,VKP)? Stredové spodné pripojenie nepreferujem, kvôli cene radiátora. Je tam vyššia cena. Cenový rozdiel je cca. 30%. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Radiátory v jedálni, spálni, obývačke pod okná. Či VKP alebo VKL záleží od ďalšieho rozmiestnenia nábytku, aby neboli hlavice schované a boli ľahko prístupné. O veľkosti rozhodne projektant...
Odpovedať
@dedo758 Zabudol som napísať, že na zadnej strane domu sú francúzske okná tzn. okna až po podlahu. Na radiátoroch nebudú termostatické hlavice. Skôr ma zaujíma pripojenie z dizajnového hľadiska, či nie je nejaké pravidlo umiestnenia spodného pripojenia vzhľadom na vstupné dvere do miestnosti a pod. Ďakujem.
Odpovedať
Aha, tak čo najbližšie k oknám, kľudne do rohu. Jedáleň potom zostáva. A keď bude rozvod z rozdeľovača, tak otočiť radiátory tak, aby čiapočky na radiátoroch špatili čo najmenej...
Odpovedať
@matto_wednesday ja len doplnujucu otazku, aky mas dovod na instalaciu radiatorov? Inak pod francuzske okna som videl davat radiator do podlahy...
Odpovedať
@megdesign Radiátory inštalujem kvôli teplovodnému krbu bez akumulačnej nádrže. Riešenie radiátorov podľa obrázku nepreferujem. Je to nevýhodné riešenie kvôli malým deťom. Prach a špina sa tam dostáva. Je to neestetické riešenie. Aké spodné pripojenie by si si dával na radiátory (ľavé alebo pravé spodné pripojenie VKL,VKP)?
Odpovedať
@matto_wednesday prach a spinu povysavas rovnako ako z podlahy... Das dole tu mriezku a mas pristup. Neviem. Ja som radiatory zamietol, lebo to zbytocne zabera miesto a viri prach viac ako podlahovka, nakolko kuria na viac stupnov, cize teplo stupa rychlejsie hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday - čo si myslíte o umiestnení radiátorov v jednotlivých izbách? ....radiátor sa dáva pokiaľ možno pod okno....nie je to pre srandu ale má to zmysel...( pravdepodobnosť zarosenia okien bude väčšia bez radiátorov pod nimi).....(v spálni by som ho strčil do rohu - za dvere a nie "do cesty") - akú šírku radiátorov by Ste dávali v jednotlivých izbách hlavne pri podoknových radiátoroch? ....zadefinoval si si hrúbku i výšku....šírka je teda daná a nie je na tom moc čo vymyslieť....je daná tým aký má mať radiátor výkon - teda šírka bude taká aby bol výkon rovný alebo väčší ako je požiadavka projektu - aké spodné pripojenie by Ste si dávali na radiátory (ľavé alebo pravé spodné pripojenie VKL,VKP)? .......je to úplne jedno....dával by som pripojenie primárne tak aby mi termostaická hlavica podľa možnosti nezavadzala...(ako druhé dosť nepodstatné kritérium by som volil polohu pripojenia tak aby bola menej na očiach z pohľadovej strany ) (Ako posledné by som zvážil či je spojenie krb a radiátory šťastné s pohľadu celkového možného tepla, ktoré sa do vody v radiátoroch "natlačiť"....podľa mňa je to mizerne málo na to koľko krb obyčajne vyprodukuje za hodinu....čo potom s tým teplom v krbe keď bude voda horúca ?)
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday P.S: zaujímalo by ma ako funguje systém s krbom a radiátormi keď tam sú termostatické hlavice lebo ak dôjde k prekročeniu teploty v miestnosti hlavica radiátor zavrie....ak teda človek viac priloží môžu sa zavrieť takmer všetky radiátory ..... čo potom s teplom.... Ak na radiátoroch nebudú hlavice čo by samozrejme tiež mohlo byť....ako sa ale potom bude regulovať možný nevyrovnaný výkon medzi miestnosťami keď bude kúriť kotol ? Bez akumulačnej nádrže spojenie radiátorov s krbom vidím ako problematické....leda že by to bol krb s veľmi nízkym výkonom (akých asi nie je veľa) alebo akumulačná pec.
Odpovedať
Velkost radiatora sa v prvom a hlavnom rsde voli podla pozadovaneho vykonu, aky je pozadovany vykon by mala hovorit teplotechnicka cast projektu a potom uz staci pozriet tabulky u vyrobcu a vybrat adpon "o cislo vacsi" radiator. O tom ako budes regulovat prikon krbu aby si dosahoval pozadovany vykon a aby si neprekuroval radsej nebudem debatu rozvijat, lebo toto riesenie mi pride dost scestne, aj ked chapem, ze radsej budes prehanat horucu vodu cez rvsetky rafiatory ako by si riskoval prehriatie vymennika v krbe ak ti termostaty pozatvaraju radiatory. Daj to radsej prepocitat takemu co veci rozumie a vraz prach do akumulacky.
Odpovedať
@matto_wednesday popremyslaj nad tym co napisala zitka a pridi napisat aj pre ake zapojenie si sa rozhodol a preco. @zita19 "rvsetky radiatory", to este stale ta mataju magicke cisla? :)
Odpovedať
@rvs pisem z mobilu a citacie okuliare ostali doma...
Odpovedať
@matto_wednesday To je sranda, nemáš projekt kúrenia a chceš ho spraviť odhadom? Najprv spočítaj stratu miestností pri vonkajšej teplote -12 C a vnútornej teplote +21 C. Na stránke výrobcu si vyber vhodnú dĺžku radiátora podľa jeho výkonu pri teplotnom spáde pre daný kotol, napríklad kondenzačný plynový kotol 50/30/20. Ak sú výkony malé, zvoľ typ 33. https://www.korado.cz/produkty/radik/... . Priemery rúrok voľ tak aby rýchlosť prúdenia nepresiahla: plast: 1,5 m/s, oceľ: 1,0 m/s, meď: 0,8 m/s.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matto_wednesday Najlepši radiator je žiadny radiator. Normalne zmyšlajuci človek si do novostavby tie haraburdy dnes nedava.
Odpovedať
@ruren Prečo? Radiátory môžu byť umelecký doplnok miestnosti.
Odpovedať
@zabawa Aj s podpisom autora.
Odpovedať
@ruren 3-sklá izolujú dosť dobre aby mohol byť radiátor kdekoľvek v miestnosti. Vyrábajú farebné pásikaté radiátory, napríklad https://www.korado.cz/cs/images/produ... , alebo s potiskom z fotky ktorú im nahráš na stránku, napríklad https://www.korado.cz/cs/images/conte... . Obyčajné radiátory sú tiež pekné.
Odpovedať
Zdravím Vás, na obrázkoch sú 3 spôsoby pripojenia radiátorov. A: pravé spodné pripojenie na všetkých radiátoroch, B: ľavé spodné pripojenie na všetkých radiátoroch, C: mix pripojení ( pravé spodné pripojenie na všetkých radiátoroch okrem detskej izby 1.04 a spálne 1.09). Podľa Vás ktorá varianta je najlepšia a prečo? Prípadne navrhnite ďalší spôsob. Ďakujem.
Odpovedať
@matto_wednesday napojenie by malo byt najbližšie ku rozvodu,ku kotlu,ale nic sa nestane aj ked si ho otočíš,čerpadlo to prežene.Ak je to novostavba prečo nejdeš do podlahovky?Máš už radiatori navrhnuté?nezdá sa mi kuchyna s jedalnou+obyvačka-2radiatori,samozrejme neviem velkost izieb a straty,ale asi su to velke miestnosti a otvorené spolu.Najlepešie je umietnit radiator pod okno ak sa dá. :-)
Odpovedať
ludia podstata laveho alebo praveho napojenia je trochu ina ako dizajn!!! Kurenar by mal zapajat radiator na ten strane ktora je blizsie ku kotolni aby voda v radiatoroch nesla do protismeru! Cerpadlo si poradi aj s protismerom, ale najlepsie je nevytvarat umele prekazky. Predijdete prekvapeniam ktore vedia vyskocit, napr. ze radiator nebude bobec kurit aj ked cerpoadlo pojde na 3 rychlostnom stupni. Inak nevidim kde mas kotolnu, ako ti maju ludia radit? Ci je napojenie spodne alebo bocne je ale cisto dizajnova vec, nic viac. S bocnym napojenim mate rury po stene ktore vidite. To je cely kumst. Odporucam, kurenie nechat urobit skuseneho kurenara. Toto nie je lacna zalezitost a ucit sa na tom je drahy spas. Nech kazdy robi to comu rozumie.
Odpovedať
@robo28w Kotol je umiestnený v technickej miestnosti kde je komín. V dome bude podlahové kúrenie aj radiátorové kúrenie. Na zadnej strane domu (jedáleň, obývačka, spálňa) sú francúzske okná.
Odpovedať
@petermu "Kúrenár by mal zapájať radiátor na ten strane ktorá je bližšie ku kotolni aby voda v radiátoroch nešla do protismeru!" tomuto nerozumiem. Prečo by mala ísť voda do protismeru? Môžete mi to vysvetliť? Kotol je umiestnený v technickej miestnosti kde je komín. Riešim len spodné pripojenie, a to buď ľavé, pravé alebo kombináciu.
Odpovedať

Odpovedať
@matto_wednesday prečo nedáš len podlahovku?
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday Investor je pán, investor rozhoduje. A když rozhodne špatně, nese následky. Nedat termohlavice znamená zbytečné náklady navíc. Topíte i tam, kde svítí sluníčko a pak zbytečně teplo vyvětráte. Rozdíl běžně 50%. Platí to i u teplovodního krbu – řeší to akumulačka. Umístění je záležitost především estetická. Spodní připojení není tak rušivé. Trubky navrhněte libovolně. Petermu nemá pravdu. Voda do protisměru jít může. Tlaková ztráta je minimální. Základem správné funkce je výpočet nastavení soustavy a výpočty ztrát místností a teplotních průběhů. Všechny odkazy najdete v mém profilu. Výpočty tedy máte a je jen na Vás, co si uděláte. To chcete opravdu topit jen krbem? Cenově to výhodné není a sportovat se dá i jinak, než s pilou. Mám krbová kamna a chce se mi topit párkrát do roka… Prostě nejprve si vypočtěte dobře fungující, ekonomický a bezobslužný systém. Pak realizujte.
Odpovedať
polopate teda. zelenou sipkou je spravne napojeny radiator a oranzovou je to do protismeru plus pouzijes zbytocne viacej rur. to kurenari vedia. nemusis si lamat hlavu. zavolaj ak nie je jasne este nieco v pohodicke 0944 473 059
Odpovedať
@matto_wednesday zbytocne si to komplikujes. Tuna fakt setris tam kde nemas, zaplat tych par penazi tomu co ti spravi projekt kurenia. Aj vykony a typy radiatorov aj trasovanie rozvodov. Ci aj slepe crevo si odoperujes sam, lebo na internete ti poradia ako? A podla toho co mas nakreslene, niektore radiatory potrebujes prave, niektore lave. Zober modru fixku a tahaj ciarky od kotla k radiátorom. Na mieste kde ciarka pride k radiaturu uvidis, ktory bude pravy, ktory lavy. Napríklad obyvacka vychada prave, spalna lave pripojemie. Horna kupelna prave, dolna lave.
Odpovedať
@robo28w
Odpovedať

Odpovedať
@robo28w Na obrázku vidno prečo si dávam aj radiátory.
Odpovedať
Profilova fotka
@petermu Nemáte pravdu. Ale nechám Vás den přemýšlet proč :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?