Umiestnenie kapilary na kotol

Zdravím, potreboval by som vedieť kde presne má byt umiestnená kapilara od termostatu na obehove cerpadlo na kotli a ako má byť uchytena. Kotol je viadrus 4clankovy a termostat salus s kapilarovym cidlom. Mam problém s nastavenim termostatu. Momentálne mám nastavenych 50stupnov, ale cerpadlo zopina a vypina az pri 80stupňoch na kotli. Ked trocha uberiem tak zapina spravne pri 50stupnoch ale vypina neskoro az pri nejakych 30stupňoch.
Odpovedať
@bungydom27 tak to sú ideálne hodnoty 50/30. Totiž čerpadlo dočerpa teplo kotla, pričom na konci kúrenia už nehrozí nízko tepelná korózia. Mne fabricny automat zapína pri 40 C.
Odpovedať
@bungydom27 Ja som dal doma tesne na výstup z kotla... Ktorý Salus konkrétne?
Odpovedať
Taktiez na vystup kotla davam
Odpovedať
Profilova fotka
@bungydom27 kapilára by mala byť najideálnejšie v jímke. Ak však nie je tak treba pod kapiláru dať na potrubie mazivo na prenos tepla a poriadne utiahnuť páskami. A celé preizolovať.
Odpovedať
@dedo758 Je to salus at 10f termostat s kapilarovym cidlom. A cidlo je zavedene az niekde pod oplastenim kotla. Na vystup z kotla myslite , ze upevnit na prvú neizolovanu ruru vystupnej teplej vody hned za kotlom? A uchytit ako? Miesto styku namazat mazivom, prilozit kapilaru a stiahnut nejakými kovovými paskami?
Odpovedať
@gkrivanek @poliacik321
Odpovedať
Určite to treba na výstup vody z kotla. Ak to je pod plášťom niekde vpredu, kľudne to môže skresľovať reguláciu...
Odpovedať
@dedo758 je komplikovane rozobrat oplastenie kotla? Vyzerá ze koniec kapilary je niekde pod lavim oplastenim. Dufam ze nemusim rozobrat pol kotla.
Odpovedať
@bungydom27 vysvetli nám, aký stav by si chcel dosiahnuť a prečo. Dúfam, že teplotu vody v kotli nemáš zabezpečovaní len čerpadlom. Myslím, že kapilara je výrobcom umiestnená na najvhodnejšom mieste a netreba to prekladať a aj vzhľadom na záruky.
Odpovedať
Bočné plechy visia na dlhých bočných skrutkách, ktoré držia dokopy články. Na tom je zasunutý horný kryt (zozadu dopredu). Predné plechy sú tuším zacvaknuté. Zadné plechy neviem, dávno som to neskladal... :-)
Odpovedať
A nesnima to spiatocku ktora musi byt min 50stupnou kvoli ochrane kotla?
Odpovedať
@viktor811 Chcem to zmenit, lebo momentalne musim kurit na min 80 stupnov aby zoplo cerpadlo. Ked uberiem (iba minimalne o 1dielik) tak zopina na 50 stupňoch ale vypína az ked kotol uplne ochladne, a zatial mi ochladi celu vodu co bola nahriata v bojlery. Takze určite to nefunguje spravne. Podla mna to je nevhodným umiestnením kapilary ktora je zastrcena niekde pod oplastenim kotla. Ved aj ostatný diskutujúci tvrdia , že má byť niekde na rure na výstupe z kotla.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bungydom27 na bojler daj bezpodmienečne spätnú klapku, nič iné ti tam nepomôže, iba ak ho budeš zatvárať ručne. Súhlasím, že musí byť kapilara na výstupe, to že na spiatocke je nezmysel.
Odpovedať
@bungydom27 rozmýšľam, že ak tam máš len jedno čerpadlo a za pecou nemáš trojcestny ventil pre reguláciu teploty spiatočky, tak tam ti nepomôže spätná klapka na bojler. V tomto prípade bude nutné použiť nejaký priamy termostaticky ventil, ktorý prepustí vodu po dosiahnutí nastavenej teploty. Aky, možno by ti poradil @dedo758, alebo prerobiť celé zapojenie bojlera.
Odpovedať
@viktor811 @dedo758 @poliacik321 @gkrivanek Nemá niekto nahodou fotku pripojenia tej kapilary k vystupu z kotla?
Odpovedať
@bungydom27 aku fotku chces. Je na vystupe Tcko a v nej jimka s kapilarou. Alebo to maju niektore kotle priamo na telese.
Odpovedať
Na výstupe z kotla by mala byť takáto, alebo podobná príruba http://www.sittek.cz/images/014019-EM... a do nej sa dá napríklad takáto jímka https://cdn.myshoptet.com/usr/www.ins... a do nej čidlo. Kúrenár vie... Ostatné zapojenie treba vidieť, aby sa dalo k nemu vyjadriť.
Odpovedať
@dedo758 takze to cidlo musí byt v jimke, nestaci ho nejak pritlacit k tej prirube a upevnit. Či?
Odpovedať
@bungydom27 staci aj pripevnit k rure a oblepit hlinikovou paskou. Ale je to ciganska robota. Original je jimka to je najpresnejsie meranie.
Odpovedať
@gkrivanek @dedo758 Prave som to rozobral a zistil som , že priamo v kotlovom telese je jimka a v nej kapilara, takže to je asi umiestnené správne. Tak buď bude zlá kapilara, alebo zlý termostat, alebo zle zapojeny termostat, keď to zopina tak nepresne.
Odpovedať
No, pre mňa novinka - Viadrus som nepripájal už 9 rokov... :-) Pravdupovediac, u našich je tiež 4-článkový Viadrus s elektronickým, doma robeným čidlom a funguje niekde od 55ºC, ktoré boli nastavené, keď na kotli dosiahla požadovanú hodnotu podľa namontovaného teplomera, takže so skúseností asi viac neporadím...
Odpovedať
@bungydom27 termostat je urcite dobre zapojeny bud zapina od trebars 60 hore Alebo ide od 0 do 60. Podla zapojenia. Takze chba je v tom priloznom saluse. Mne sa takych podarilo odpalit uz 2 Staci ked z niakeho dovodu vyleti teplota nad 100C v kotli a poskodi sa. Od vtedy pouzivam externy termostat konkretne tento doporucujem www.google.sk/search?q=prilozny+termo...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?