Uhlikova ocel alebo med

Viete mi poradit ktore vybrat na kurenie? Kurit sa bude drevom a plynom, ocel je vraj lacnejsia, inak neviem aky je v nich rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 z tychto dvoch med, inak ALPEX
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 oba sú vhodné...samozrejme od kvalitnej firmy napr. Viega. Na pevné palivo určite Alpex NIE.
Odpovedať
@poliacik321 ale citala som jeden clanok a pisali tam ze uhlikova ocel ma zivotnost tak 15 rokov, to sa mi zda malo, ci?
Odpovedať
@1katrin1 ocel vydrzi aj 100 rokov, doma mame zo 30 rokov a nic jej neni, vsetku stare domy maju ocel a funguju, ano ocelje lacnejsia. Neviem je to na tebe co si vyberies
Odpovedať
@sysell V nadpise je spomínaná uhlíková oceľ, nie zvárané UK spred 30 rokov... Ale tej verím, tá prežije ešte aj moje vnúčatá... :-) Tiež sa prikláňam skôr k medi.
Odpovedať
Zliatina železa a uhlíka (C > 2 %) sa nazýva uhlíková liatina. Nie oceľ.
Odpovedať
@dedo758 studoval si materialove inzinierstvo? Tak nechajme duskusie ohladom zliatin zeleza, diagramu fe3c a pod tak. Ocelove zvarane rozvody urcite nemaju zivotnost 15 rokov.
Odpovedať
@sysell No veď som napísal, že to - to zvárané - prežije aj moje vnúčatá... :-)
Odpovedať
@radopp Oceľ je zliatinou železa a uhlíka do 2,14% a iných prvokov (po maximálnu nasýtenosť C v austenitickej fáze) nad túto koncentráciu sa grafit nemá kde ukladať do štandardnej kryštálovej mriežky ocele a je vylučovaný v rôznej forme čo spôsobuje krehkosť liatiny.. Oceli, kotrá sa používa na priamoodlievanie tvarov sa ľudovo hovorí aj oceľoliatina ale jedná sa o oceľ.
Odpovedať
@mareksed Myslíš, že grafit by sa zmestil do mriežky Fe?
Odpovedať
Tak tak ako kolega pise hore Pex v ziadnom pripade staci ked raz vyvrie kotol z hocakeho dovodu a najblizsie lisovacie spoje zacnu slzit.
Odpovedať
Uprednostnil by som med, len pozor na spajanie materialov med-zelezo, su tam ine potencialy a moze to korodovat. Dobry instalater to ale urcite vie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@viktor811 Pardon, myslel som uhlík.. grafit už samozrejme nie :)..
Odpovedať
V čom je lepšia meď ako oceľ?
Odpovedať
@radopp v nicom v imidzi😆 mozes sa pochvalit ze mas medene trubky a v kotolni to vyzera inn Prietok uhlikova ocel rovnaky ako u lisovacej medi
Odpovedať
@gkrivanek pracnosť, cena, životnosť?
Odpovedať
@radopp Napr. pri Cu: nepopálené steny a podlaha, 100% svetlosť odbočiek, v skladačke je k dispozícii každý detail, dostupnosť montáže pre kutila atď., atď.
Odpovedať
viktor811: A teraz popíš postup inštalácie oceľových trubiek. Predpokladám ohýbačku, flexku, zváračku a trochu farby. Výhoda je mechanická pevnosť.
Odpovedať
@radopp Načo ti to je? To sa už nerobí!
Odpovedať
@viktor811 predstav si že robí
Odpovedať
@radopp Máš samotiaž?
Odpovedať
@radopp tu sa riesi lisovacia uhlikova ocel a nie zvaranie zo 70 tych rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek toto čo si napísal sa Ti môže urobiť aj pri uhlíkovej oceli. Iba ak by dotyčný inštalatér menil všetky tesnenia za "solárne" s vyššou odolnosťou na teploty. A to si myslím, že nerobí nik ;-) Najlepšia pre také prípady je pájkovaná meď, ale to už tiež pomaly nik nerobí.
Odpovedať
@viktor811 prečo ťa zaujíma či mám samotiaž?
Odpovedať
@gkrivanek prečo zo 70. rokov? zvára sa aj dnes
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
https://www.atria.sk/vykurovacia-tech... a netreba zvarat..su aj tvarovky...podobne ako aj pri medi..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?