Ucinnosť podlahoveho kurenia

Ahojte, chcel by som sa poradit ake mate skusenosti s nabehom teploty pri podlahovom vykurovani. Mam taky problem, ze do podlahovky mi kotol dava 48° vodu a v dome nie a nie dosiahnut teplotu 22°. Termostat mam nastaveny od 5:00 do 7:00 na 22°, od 7:00 do 15:00 na 21°, od 15:00 do 21:30 na 22° a od 21:30 do 5:00 na 21°. Ked pridem z prace o cca 16:30, tak kotol uz kuri ale do 21:30 izbovu teplotu 22° nedosiahne a to ide nonstop!. Na vstupe ide do podlahovky 48° voda a na vystupe je rura v rozvadzaci uplne chladna. Mame kondenzacny kotol viessmann vitodens 200. Dole su 7 okruhy, hore 2 izby x 2 radiatory. Jeden termostat je dole v spalni, druhy je v jednej horenej izbe. Privod vody do rozdelovaca aj vetva do radiatorov je ovladany servo ventilmi. Hore to vykuruje uplne v pohode ale dole mame problem dosiahnut spominanu teplotu. Termokamerou som meral vsetky miestonosti, teplota podlahy je cca 22°-23°na lamino podlahe a cca 24° na dlazbe.
Odpovedať
1
2
Podlahovka vam nekuri nieje v nej obeh z roznych dovodov vzduch v okruhoch ,zatvorene prietokomery , hydrostaticky skrat bars co . Zatvorte vsetky okruhy okrem jedneho a odvzdusnujte rozdelovac . Ked mate samoodvzdusnovaky povolte klobucik mozna je zatiahnuty.
Odpovedať
@maroo Sú na rozdeľovači podlahovky prietokomery? Niečo takéto http://www.stavbaeu.sk/image/cache/da... a mali by ukazovať prietok - nejakú číselnú hodnotu.
Odpovedať
@dedo758 su tam prietokomery. Uz som tam presedel vecnost. Tie okruhy ktore idu podla termokamery silnejsie priskrcujem, izby ktore su chladnejsie povolujem. Dosiahol som, ze v celom dome to ide rovnomerne. Na troch okruhoch mam aj serva. Su to okruhy v obyvacke/kuchyni. Je tam krb. Ked zakurim do krbu termostat zavre tieto tri okruhy aby tam nebolo velmi teplo. Zbytok sa vykuruje, len nie a nie dosiahnut ani tych 22 stupnov...
Odpovedať
@gkrivanek odvzdusnovali sme to uz 2x. Kazdy okruh samostatne cca 2 min mi uz prudom tiekla voda z hadice. Co je to ten hydrostaticky skrat? Nemoze byt pricina slabe obehove cerpadlo v kotly?
Odpovedať
Do rozdeľovača ide aká teplota? Tých 48ºC?
Odpovedať
@dedo758 ano 48°. To je na kotly nastavena max teplota kolko moze pustat. Samozrejme mozem to zmenit na vyssiu, ale co som cital, tak viac by uz do podlahovky nemalo ist...
Odpovedať
@maroo skrat je napriklad radiator kde je mensi odpor a voda prudi cez neho a nie cez podlahovku. Moze byt ze to kotlove cerpadlo neutiahne , ale to zistime jednoducho. odstavte vsetky radiatory A sledujte podlahovku. + neviem aky mate kotol ale ak ma funkciu ovladania cerpadla tak vykon cerpadla dat na maximum povacsine je to v %
Odpovedať
Mne ide do podlahový max 36 a teplota v pohode 22 stupňov. Noc nastavená na 19 takze sa skoro vôbec nezapne tc . Teplotu podlahy som nemeral.
Odpovedať
@maroo urcite nezvysujte teplotu kotlovej vody 48 C voda sa pouziva pri -8 C podla tepelnych strat budovy to vam musi vykurit ale kym sa vam na spiatocke neobjavi tepla voda nemate cirkulaciu a kurit nebude ani 100C vodou
Odpovedať
@gkrivanek no ten problem sa objavil ked sa namontovali tie radiatory hore na poschodi. Revizny technik mi povedal ze mam priskrtit co najviac vpusty do radiatorov lebo ze radiator ma nizsi tepelny odpor ako podlahovka a kotol bude vsetko tlacit do radiatorov. Tak som a spravil. Potom spustili ten servo ventil ktory pusta vodu do radiatorov. Ten sa otvori raz za cas. Teda vacsinu dna radiatory nekuria pretoze hore v izbe mam nastavenu teplotu na 20, pretoze sa tam nezdrzujeme. No i ked je privod vody do radiatorov zavrety, tak podlahovka "nestiha". Skusal nastavovat aj vykon cerpadla, ale kotol ho nepustil nastavit ten vykon lebo ze neni pripojena ekvitermika. Kotol je viessmann vitodens 200.
Odpovedať
V kodovacej skupine 2 by sa to malo dat nastavit aj bez ekvitermickeho cidla.
Odpovedať
@gkrivanek pardon, ten kotol je vitodens 222-W. Nie 200 ako som pisal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
treba vidieť schému, ale ak je zmiešavací ventil zatvorený vytvára skrat a voda sa vracia do kotla. nafoťte kotolňu alebo rozvodz pri kotle.
Odpovedať
Profilova fotka
mna napada len jedna otazka...preco nezavolate kurenara, ktory Vam to montoval? ved on najlepsie pozna ten system...
Odpovedať
Profilova fotka
my máme vitodens 222-W podlahovka + rebrik. radiator v kupelni - funguje to OK, mame v kotly nastavenu max teplotu 35 stupnov, bez serva a tepla voda sa vracia do kotla. len sme museli viac X odvzdusnovat. skus zavolat @rastiik oni nám robili kúrenie mozno niečo poradia.
Odpovedať
@rastiik kurenar tam chodi ako na klavir. stale tvrdi ze to funguje dobre, no mne sa to nezda ze to funguje dobre... bol aj revizny technik ktory spustal kotol a aj on povedal ze vsetko je v poriadku. takze dvaja "odbornici" ma presviedcaju ze vsetko je ok, no evidentne to ok asi nie je...
Odpovedať
@jan45 tam ziaden zmiesavaci ventil nie je. Z kotla idu 2 vetvy. jedna do podlahovky , jedna do radiatorov. Kazda vetva ide cez servo ventil ktory ju uzatvara podla pokynu zo svojho termostatu. Jeden je hore, druhy dole. Bud kuri iba podlahovka, bude iba radiatory, bud vsetko alebo nic.
Odpovedať
@stofo no chystam sa to dnes opat skusit odvzdusnovat tak snad nieco pomoze...
Odpovedať
@stofo no o rebriku v kupelni ani nehovorim. ten je napajany cez vetvu ktora ide hore k radiatorom. tepla voda pride len k napojeniu rebrika ale do rebrika sa uz nedostane. tiez ma presviedcaju ze je zavzdusneny no skusal som ho odvzdusnovat 3x. Ked ho zacnem odvzdusnovat tak voda z neho tecie okamzite, rebrik sa hned zohreje a ked zavrem odvzdusnovak tak okamzite vychladne a vobec nehreje...
Odpovedať
pisete ze problem nastal az po osadeni radiatorov servomotory sa tiez montovali vtedy? Len ci maju dostatocny prietok! Podlahovka je zrut. Akymi dimenziami mate napojeny rozdelovac? Chyba je jednoznacne na strane instalacie za co zodpoveda kurenarska firma!! Pofotte instalaciu skor vam tak pomozeme
Odpovedať
ked robim podlahove kurenie pouzijem max 2 rebriky a aj to napojim priamo do rozdelovaca prave pre tieto problemy a hlavne nie ako mate vy na poschodie a len s kotlovym cerpadlom. mali sa vetvy oddelit a pouzit samostatne cerpadlo pre rozdelovac so zmiesavacom tym padom ide privod od kotla do radiatorov a priamo aj do rozdelovaca so zmiesavacom a cerpadlom. tak by na 80% fungovalo 100% je zonove rozdelenie cez hydrostaticku vyhybku s dvoma cerpadlovymi skupinami no bohuzial to by vam kurenie predrazilo od viessmanna o celych 1300€ vo vasom pripade sa pouzila najjednoduchsie mozna varianta kde sa vsetko vsadilo na kotlove cerpadlo ktore si inteligentne potiahne odkial mu je lahsie. aj tymto systemom to moze fungovat no nieje to zarucene a nikdy to nebude OK. vo vasom pripade by som volil strednu cestu a to rozdelovac s cerpadlom a zmiesavacom priamo v rozdelovaci.
Odpovedať
@gkrivanek servoventily pre vetvu do podlahovky a vetvu na radiatory tieto tu: https://www.google.sk/search?q=regulu... sa montovali ked sa robilo kurenie. Serva ktore su na rozdelovaci namontoval ked prisiel revizny technik namontovat termostaty. Problem s podlahovkou sa zacal prejavovat ked sa namontovali horne radiatory. To bolo medzi tym. Potom som priskritl napojenie radiatorom aby nemali taky prietok aby kotol netlacil vsetko hore. No hore je uplne v pohode teplo, kurenie tam zapina raz za cas, ale dole podlahovka podla mojho nazoru nestiha ani ked kotol ide nonstop. Vecer odfotim ako to tam je pozapajane a pridam foto. A akymi dimenziami mam napojeny rozdelovac? :D tak to by bola "zakerna" otazka aj na mojho kurenara...
Odpovedať
@gkrivanek a tie 3 serva na rozdelovaci s tym nemaju urcite nic spolocne, lebo tie su stale otvorene na plno, pretoze v krbe momentalne vobec nekurime.
Odpovedať
mam podobny problem s vykurenim nad 22 stupnov, podlahovka ma 11 okruhov, z toho 2 sa daju pekne regulovat, zvysne prietokomery su akoby zaseknute a stale ukazuju 0 (podlaha je viac menej tepla vsade) z kotla ide napr. 43 stupnov cez zmiesavaci ventil, a na spiatocke byva stale okolo 10 stupnov menej - kuri sa nonstop myslite, ze treba ovzdusnit, alebo nebodaj 'skrat'?
Odpovedať
Profilova fotka
@raven77 ja typujem, ze je to zavzdusnene, treba nechat vzdy jeden okruh hodinku bezat, ostatne zavriet. Samozrejme to funguje len ked je automaticky odvzdusnovaci ventil.
Odpovedať
@majkoj revizak mi povedal ze kotol ma dajaky vlastny odvzdusnovaci ventil. ale skusim to odvzdusnit este raz aj s hadicou ako to robil kurenar.
Odpovedať
Profilova fotka
@maroo no zavisi ako su natahane trubky, ale najlepsie je mat ten ventil na rozdelovaci, lebo vzduch sa bude samozrejme hromadit v najvysom bode.
Odpovedať
@maroo kotol netreba riesit tam je odvzdusnovak priamo na cerpadle. zavzdusnenie sa tyka priamo okruhov v podlahe. Treba vsetky pozatvarat a jeden nechat otvoreny aspon hodiny presne tak kolega. zatvorit ho a otvorit dalsi atd pokracovat 7 hodin v kuse ale po kazdom odvzdusnit rozdelovac.
Odpovedať
A aká je skladba podlahovky? Ako sú trubky? ako ďaleko od seba? Aký hrubý poter?
Odpovedať
@vladoto beton. platna, lepenka, folia, 5 cm podlahovy polystyren, 5 cm systemova doska, rurky kazdych cca 10-12 cm, anhydrid 5-7 cm, dlazba/lamino podlaha...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?