Účinnosť podlahového kúrenia vs iné alternatívy

Zdravim strechaci, preliezol som diskusie ale nasiel som len par utrzkov ale nikde nie je ucelena tema, tak zakladam novu. V sucasnosti prevlada nazor ze najjednoduchsie riesenie vykurovania je podlahove kurenie s ohrevom vody elektrokotlom (ano idealne je tepelne cerpadlo ale investicne naklady su dost vysoko). U niektorych stavbarov tu na fore som zachytil ze pokial sa s izolaciami a ostatnymi detailymi pri vystavbe priblizili pasivnemu standardu bolo postacujuce pre vykurovanie napr. nejake dve klimatizacne jednotky ci par el. konventorov. O co mi ide. Mam poschodovy dom ktory sa priblizuje PD ( okres NZ, 8x11 m, natoceny na JV, zakladovy pas 15 cm styrodur az po dno vykopu, mur tehla 25 cm + 20 cm EPS, Okna 3 sklo Rehau Geneo, strecha 50 cm), ale podlahol som tlaku polovicky a v strede domu je komin (PERMETER) na ktory budu napojene male kachle (do 4 kW) + samozrejme bude aj rekuperacia. A teraz si lamem hlavu: - dam vykurovacie folie ? (investicne naklady prevysuju resp. sa rovnaju nakladom na vodnu podlahovku + do buducnosti nie je moznost napojit napr. Tep.cerpadlo, ale vysok predpoklad dlhej bezporuchovej prevadzky, v pripade potreby relativne jednoducha oprava. - dam vodnu podlahovku? Vrta mi v hlave ta ucinnost, predsa len ohriat vodu elektrinou na 30-35 C, pustit to do betonu aby sa beton ohrial pretekajucou vodou v plasthliniku, nasledne aby beton vysalal nejake teplo cez plavacku ci Vinyl a vykuril priestor domu....??? ANo funguje to, len dal si niekto namahu zmerat ucinnost takehoto kurenia, pripadne neviete kde by sa take nieco dalo vyhladat? - dve klimy ci konvektory? Bolo by to pekne riesenie ale pri tomto sposobe myslim ze nie je distribucia tepla do priestoru tak dobre rozlozena ako pri podlahovke. Tie konvektory su zaujimave iba z pohladu nizkych investicnych nakladov. Myslite ze v tomto pripade vzduchotechnika tej distribucii tepla v ramci miestnosti nejako vyznamne napomoze? Prosim nehladam odporucanie cim kurit, skor nejake argumenty pre navrhnute riesenia a preto prosim kazdeho kto ma nieco k veci (vypocty, odborne clanky, a pod.) aby sa podelil. Dakujem.
Odpovedať
1
2
@niless ako myslis ucinne, ano ohreje to ten beton a ten ohreje vzduch, na pocudovanie je to velmi rychle. Vyhoda oproti lokalnym ohrievacom ako klima a a pod je lepsi priebeh teplot v interieri. V dnesnych domoch mi pride trapne riesit naklady na prevadzku, nech kuris hociako nezrujmuje ta to, ked mas tolke prachy na dom ci zaplatis o 10-20e mesacne viac ti moze byt jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless neviem presne co si predstavujes pod pojmom ucinnost. To je pomer dodanej a odovzdanej energie. Pokial mas elektrokotol v budove (a nie niekde v garazi) bude ucinnost vodnej podlahovky uplne rovnaka ako cisto elektrickej. Energia sa nema kam stratit.
Odpovedať
@majkoj Kdesi som cital ze na ohriatie vody na 50 C je potrebny 3 nasobok tepla ako na ohriatie vody na 20 C. Preto sa pytam ci nie je priamy ohrev ucinejsi. Teraz sa nehram co je lacnejsie lebo ako si povedal 10-20 € hore dole sa strati, len to chcem vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless to s tym nic nema :), dovod je ten, ze ochladenim vody z 50C na 20C sa rovnako odovzda 3x viacej tepla :). Cize odpoved je , nie nie je.
Odpovedať
@niless Urcite by som netvrdil, ze najjednoduchsie riesenie vykurovania je vodna podlahovka. Tu by som ja zaradil konvektory - strcis do zasuvky, nastavis termostat a tym tvoja robota na 20 rokov konci :-) A keby sa aj nieco pokazilo (aj ked tam sa fakt asi nema co), tak oprava (vymena) zaberie asi 30 sekund. Teraz hovorim cisto o jednoduchosti systemu.
Odpovedať
@jarosujo TO ano, aj investicne je to najlepsie. Len ine je kurenie s konvektora a ine z podlahy. Konvektor bude prehrievat a vysusovat vzduch
Odpovedať
Profilova fotka
Je tu aj určité zdravotné hladisko vykurovania. Podlahové kúrenie negativne ovplyvňuje srdcovocievny systém človeka -neboli sme stvorený na teplo od nôh, takže sú z toho choroby. Takže ak podlahovka, tak s teplotou max 24C. Konvektory a klimatizačne jednotky víria prach a aj uvolňujú do vzduchu spálené prachové častice, takže tu je vhodná keď už tak rekuperačná jednotka s dohrevom, alebo potom infrapanely, ktoré sálajú teplo rovnaké ako krb a nijakým spôsobom nefúkajú vzduch.
Odpovedať
@niless ahoj, je to o Tvojich subjektívnych dojmoch. Budem mať podobný dom, jarosuro ma podobný dom - myslím energeticky náročný. On si vybral konvektory, ja som si priplatil za podlahovku foliami. Vyhriať dom vyhrejú oba systémy, len záleží na Tvojom pocite, čo je Ti bližšie. Ja som podlahovku vybral, aby som nebol obmedzovaný pri riešení a zariaďovaní interiéru, rovnomerného rozloženia tepla. A pritom tá cca 4 nasobná cena ako keby som mal len konvektory ma trocha trápila. Ale aj tak som išiel do nich. A vodnú podlahovku som úplne vylúčil.
Odpovedať
@niless Kazdy system ma vyhody aj nevyhody a ziaden nie je najlepsi. Keby bol len jeden najlepsi, kazdy by mal ten a ostatne by zanikli. Sam sa musis rozhodnut, ci chces mat teplo od podlahy, zo stropu, zo stien.... Ci chces salave, vzduchom, konvekciu... Ked sa rozhodnes, musis zvazit vstupne naklady vs prevadzkove. De facto plati, ze o co mensie budu vstupne naklady, o to potom budu vacsie prevadzkove. Nieco ako dizel a benzin, kde rozhoduje pocet najazdenych kilometrov. Tu mas namiesto odjazenych km tepelnu stratu domu, pripadne aj potrebu teplej vody.
Odpovedať
@augustin_ugroczy ojoooj, to su mi perly... A v lete ked ma asfaltovy chodnik 45 stupnov tak vam zlyhal srdcovo-cievny system? Ti je riaden blud, nic v zlom..
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy Vacsie blbosti sa tu snad uz nedali napisat.
Odpovedať
@yuri66 este ze zapricinuje krcove zily, staticku elektrinu, vysoku prasnost a neda sa chodit po podlahe ked vonku mrzne lebo je horuca. @augustin_ugroczy akoze PRO z oblasti projekcie a taketo perly?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jurkoboss a prezradis nam, ako planujes ten "podobny dom" dostat s cisto elektrickym kurenim do A1 pri primarnej energii ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird @yuri66 @atlaska ked som precital jeho prispevok uz soms a smial ze kto sa k tomu vyjadri lebo ten prispevok si to priam ziada :D
Odpovedať
@majkoj Učinnosť voda oproti folii nikdy nebude rovnaka
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ale nehovor :) a kde presne sa ta energia strati ?
Odpovedať
@ruren Fyzika ti nieco hovori? Energia sa nestraca, len sa premiena...
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy jaaj to preto ludia v kalifornii kapu na srdcovocievne choroby
Odpovedať
@majkoj - nizke tepelne straty domu - ohrev vody interiérovým tepelným cerpadlom - stavba akumulačného krbu - s tým sa dajú robiť riadne čary aby bolo splnené papierových A1 :-) - vetranie s rekuperáciou Toto všetko nie je z mojej hlavy, nechal som si poradiť
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss aha, ale potom napis, ze podlahovku davas len na dokurovanie ku krbu :)
Odpovedať
@ruren Ty ked hovoris o fyzeke tak tak si fyziku rafdesj nastuduj. @jarosujo kazdy systrem mam pre a proti ale podlahovka ma najviac pre a najmenej proti preto uz akosi ostatne systemy aj vymizli ak si si nevsimol.
Odpovedať
@majkoj bude to skor naopak.
Odpovedať
@niless Ak sa ti nepaci predstava sucheho vzduchu a spaleneho prachu z konvektoru, tak kup olejove radioatory. V konvektoroch odporova spirala priamo hreje vzduch a spaluje prach, v olejovych zohrieva olej, ktory samovolne rotuje v rebrach a ohrieva vzduch nizsou teplotou a vacsou plochou. Investicie len o malo vacsie nez konvektor, kurenie prakticky rovnake ako kurenie klasickym vodnym radiatorom.. A ak si nedas fixne (do steny), tak ich mozes na leto schovavat niekde do garaze a nebudu ani zavadzat a lahsie ich umyjes (a za nimi upraces) a vies ich posunut ak by zavadzali nabytku.. Ked sa pokazi, tak si nalistujes nejaky eshop a objednas novy.. Co sa tyka nakladov na kurenie olejovym radiatorom, konvektorom, elektrickou podlahovkou ci vodnou podlahovkou na elektrokotol, tak plati co uz bolo spominane, v principe to bude v rovnakom dome rovnake, pretoze potrebuju rovnako energie na vykurenie a energia pochadza z rovnakej elektriny, rozdiely budu len v casoch nabehu (ako rychlo vykuri) a casoch vydrze (ako dlho bude teplo nez sa znova zopnu).
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss nuz potom je ten krb trosku zvlastna volba. Komin bez zadneho odvetrania a tesna vlozka , to je investicia tak 4-5k€.
Odpovedať
@majkoj S tou cenou za ten krb si sa trafil :-) Pre niekoho zvláštne, pre mňa osobne nie. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa vyhlášky č. 259/2008 Z. z. Ministerstva zdravotníctva SR sa vyžaduje, aby teplota povrchu podlahy v priestoroch s dlhodobým pobytom ľudí s prevažne sedavou činnosťou (triedy 0 až 1b) bola v rozsahu od 19 do 29 °C zdroj: https://www.asb.sk/tzb/vykurovanie/pr... priemer z uvedeného je 24 a to som ja odporučil ako maximum ktorý by som volil -je to môj názor ako architekta a športovca, zaoberajúceho sa zdravím bývaním. Kludne sa môžte podeliť o svoje názory a nemusíte tu písať také veci na moju adresu. Tu zas píše výrobca podlahovky aké sú nástrahy pri zlej realizácii: Podlahové kúrenie môže nepriaznivo pôsobiť na zdravie človeka, len ak je zle navrhnuté! Príliš lacné podlahové kúrenie je spravené na úkor dĺžky podlahových hadíc. Vtedy môže vzniknúť nerovnomerné rozloženie teplôt. To spôsobuje bolesti hlavy a problémy s kĺbami. Dávajte si pozor na pochybných kúrenárov! zdroj: http://kureniepresov.sk/kurenie/6-myt...
Odpovedať
@niless ak máte záujem napíšte mi , pozriem váš dom a poriesime najlepšiu alternatívu kúrenia pre Váš dom😉. Som Z Nových Zámkov.
Odpovedať
@augustin_ugroczy A chytil si uz niekedy tu podlahui kolko ma stupnov? Asi nie lebo je v podstarte chladna a mas problem rukou rozoznat ci je tepla alebo nie. To s tou hadicou je v podstate kravina, za prve max max teplotu vody a za druhe asi malo kto je dement ze by dal nejakeho maleho hada tazke bezpredmetne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ved ja viem ze je chladna :-) ale aj tak to ovplyvnuje ako rychlo odobera teplo z chodidla -ved to je normalne taky parameter. A to s tou hadicou je z clanku od dodavatela podlahovky.
Odpovedať
@niless ak to pôdorys dovoľuje, dal by som dve klímy. Ak chceš vedieť, aká je distribúcia tepla z klímy po dome, príď sa na to pozrieť ku mne. Každý má svoje požiadavky na teplotu v dome. Ja požadujem napríklad v obývačke a detských izbách 24°C a v spálni 22°C. V ostatných miestnostiach niečo medzi tým. Klímy treba umiestniť tak, aby viac fúkali do obývačky a detských izieb a najmenej do spálne. Vieš nimi naviac chladiť
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?