Typ kúrenia pre nový bungalov

Ahojte, chcel by som vas poziadat o radu. Aky typ kurenia by ste si zvolili, ak by ste stavali moj bungalov? Vstupne udaje: - vnutorny priestor 148 m2 - kalkulovana potreba tepla - 27 kW/m2/rok - plyn/elektrika pred pozemkom nenatiahnute - technicka miestnost k dispozicii Momentalne sa priklanam ku kotlu na pelety mozno plus solar. No nebola by to pridraha investicia do nizkoenergetickeho domu? Dakujem vopred za navrhy.
Odpovedať
Este prikladam podorys. Vstup by bol z juznej strany, hned cez chodbu je k dispozicii relativne velka technicka miestnost, kde by mala byt ulozena vykurovacia technika a rekuperacna jednotka.
Odpovedať
Zrovna o víkendu jsme se se známým bavili na toto téma. Oba se chystáme dělat novostavbu bungalovu. Nejideálnější nám zatím přijde solár + zásobník na vodu a toto zkombinovat s podlahovým vytápěním. Případně na zimu to zkombinovat s výměníkem z krbové vložky, aby dohříval vodu, když se bude topit v krbu. Původně jsem uvažoval o plynovém kotli, ale toto řešení mi přijde elegantnější. Samozřejmě se rád nechám poučit i od ostatních, jako tazatel.
Odpovedať
Normálně jsem rád, že toto nemusím řešit. Vzhledem k tomu, že jediná přípojka, kterou mám v dosahu, je elektřina a tu jsem hned zavrhl. Proto jsem zvolil s přítelkyní tepelné čerpadlo s plochými kolektory (čili bez vrtu - mám hodně velký pozemek). V domě pak bude zřejmě podlahovka ve všech prostorách kromě Ložnice a pokojů, kam dáme radiátory.
Odpovedať
@flakac Ja prave tepelne cerpadlo nechcem, pretoze mi pride ako neekonomicka volba. Snazil som sa barak nastavit tak, aby potreboval co najmenej tepla na vykurenie. Rocna potreba tepla mi vychadza na 3942 kWh. A teraz sa mi jedna o to zistit, akym systemom vykurovania tuto hodnotu dosiahnem ekonomicky najefektivnejsie, teda investicne i prevadzkovo. Viem zhruba, ake su moznosti vseobecne. No ja by som potreboval konkretnu radu. Teda ze napr. sa neoplati investovat do plynu a systemu, ze stacia tepelne konvektory, atd. Alebo prave naopak, ze elektrikou by to bolo neekonomicke z hladiska prevadzkovych nakladov.
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no vidím, že plánujete aj krb. bude? čiže investícia do kúrenia + ohrevu vody (krb + kotol na pelety + solár) bude koľko? predpokladám, že to máš prepočítané. aké by boli ročné náklady v tomto prípade? ak bude krb, ja by som zvolila elektrokotol a vodnú podlahovku a tým zároveň možnosť zmeny zdroja kúrenia v budúcnosti (keby dačo)... technologicky jednoduché riešenie, vzhľadom na kalkulovanú spotrebu tepla by to nebolo prevádzkovo neúnosné a investične za zlomok ceny. zvážila by som predprípravu na solár. ak sú na to zvyšné prostriedky, tak dať aj hneď ale platiť to z úveru asi nemá moc veľký zmysel.
Odpovedať
@br4no no, záleží mnoho faktorů. 1) chceš to s každoroční prací nebo bez práce? 2) chceš být závislý na více zdrojích energií? 3) opravdu se vyplatí přivést plyn k domu? Jak je to daleko? Já chtěl být co nejméně závislý na poskytovatelích energie, proto volím tepelné čerpadlo. Bez vrtu proto, že vyjde mnohem levneji. Kopat plyn je pro me naprosto neekonomické, na elektřinu kotel jenom nechci, je to podle mne drahé v provozu. Jako nouzovku k tomu dám krbovky (jen pro případ výpadku el. energie) a hotovo. Nějak si nemyslím, že třeba solár je tak výhodný, že bych si ho pořídil. Otec jej má na TUV a od jara do podzimu fajn, ale přes zimu, kdy bys to nejvíce potřeboval, nic moc. Popravdě, když bych si udělal solár, tak jen na příhřev bazénu.
Odpovedať
pokiaľ ti vychádza tak nízka potreba tepla ,plyn môžeš hned vylúčiť pre vysoké investičné náklady a kľudne elektrokotol do podlahovky+solár, krb sa neoplatí ,lebo na tak nízky výkon ani nie je, aj ked sú niektoré len do vody, k tomu ale aku nádrž a v miestnosti kde bude tak sa upečieš a budeš môcť kúriť len pár dní do roka pri veľkých zimách, to radčej investuj do zateplenia, v budúcnosti má byť dotácia na el. voltaiku, pozri na @mia23 z PP
Odpovedať
@flakac u vás máte dotáciu na TČ na SK nie
Odpovedať
Profilova fotka
My máme elektrokotol+solár+krb,ktorý je zatiaľ len na okrasu :-) ....ešte nekúrime,máme v dome aj 26st-ráno okolo 24,5...sme radi,že sme neinvestovali do plynu,ako nás nahovárali.....
Odpovedať
@duzu nemáme, a vy na solar na SK ano? jinak bych tuto investici zavrhl, ne z předpojatosti, ale ze zkušenosti. A do plynu bych urcite nesel, pokud bych nemel pripojku v baráku.
Odpovedať
Pri takej strate jednoznacne elektrokotol, radiatory alebo podlahovka, predpriprava na solar. Usetrene peniaze za pripojku na plyn a plynovy kotol dat do centralneho vetrania s rekuperaciou vzduchu, no myslim ze to uz mate. Elektriku budete vzdy potrebovat takze vybrat spravny tarif. hlavne neinvestovat do cerpadiel pri takej tep. strate navratnost investicie nikdy, a do termoblokov infraziaricov atd, co je tiez inv. co sa nevrati.
Odpovedať
Profilova fotka
aby som Vám mohol zodpovedne poradiť, musel by som poznať Vaše očakávania, nárok na komfort prevádzky, výšku investičného zámeru a mieru rentability, druh vykurovania (konvenčné resp.sálavé), príprava teplej vody (počet ľudí) atď. veľmi záleží čo človek od systému očakáva, lebo dosiahnutie výraznej úspory sa dá riešiť jednoduchými riešeniami s nízkou investičnou hodnotou, ale i takými kde miera rentability sa počíta v desiatkach rokov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Riesime podobny problem.Nevieme si poradit.vykurovaciu plochu mame taku istu a plyn nechceme.Investujeme dost vela do zateplenia takze by sme nerad platili tazke prachy aj za vykurovanie. Radi by sme to riesili co naj jednoduchsie,rekuperaciu chceme ale mame taki pocit ze tie predrazene veci ako TC solar alebo infra za svoju zivotnost tam urcite nieco drahe odide a riesit reklamaciu po x rokoch?Pravdepodobne to neuznaju ako to na Slovensku byva, takze zase tlacit prachy do toho co bolo uz aj tak take drahe....proste v tom nevidime pointu.
Odpovedať
@ups Krb mi tam hodil projektant a povedali sme si, ze nebude na skodu, ked ostane naprojektovany. Ale osobne som proti nemu, pretoze ako hovoris, nie je mozne robit 3 zdroje vykurovania naraz. @flakac Plyn som zavrhol hned na zaciatku, ked som sa dopocul o narocnosti investicie. @duzu Miov album samozrejme poznam. Hned ho aj pojdem kuknut :) A izolacie su hrubsie, ako je na obrazku. Obvod 20 cm, podlaha 25 cm, strop 45 cm. Popravde, ja som nad elektrokotlom ani neuvazoval. Bol som v tom, ze vykurovanie elektrinou je financne najnarocnejsie. Vies mi nieco odporucit, aby som sa mohol trosku zorientovat, ze o com sa vlastne bavime? Dakujem. @pekosino Rekuperaciu planujeme, uz je zahrnuta aj v PHPP prepocte. Takisto sme zavrhli tepelne cerpadlo pre vysoke vstupne naklady a otaznu navratnost. Budem sa musiet teda poobzerat po tych elektrokotloch, pretoze doteraz sme uvazovali nad systemom vykurovanym peletkami. To by sme mali asi ale vela nevyuziteho tepla. Dakujem vsetkym za pomoc. Dufam, ze sa dostaneme aj k niecomu konkretnejsiemu. Ale myslim, ze to ide dobrym smerom.
Odpovedať
@br4no peletovacia pec na Tvoje straty domu ani neexistuje, su 4-12 KW ove no optimalny vykon maju prave pri max. vykone. A navratnost nikdy, investicia, kupa peliet, vystavba komina, a revizie atd. Ak tak velmi chces mat pocit prirodneho tepla daj si krb, no to je dalsia investicia, aspon ten komin si daj, mozno v buducnosti. Mozes mi napisat konstrukciu a tepelnu izolaciu co si daval do domu od podlahy, cez nosne steny az po strop?
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no no, krb ak bude, tak nemusí byť na škodu, len aj to sú financie navyše a nie málo (komín + krbová vložka + obostava + prípadne obloženie...) asi nebudem moc ďaleko od pravdy ak poviem, že sa tá suma dá počítať v tisícoch eur. ale je to dosť individuálne. niekto prostre krb chce, lebo atmoška, na prechodné obdobia... treba si spísať plusy a mínusy a podľa toho. čo sa týka kúrenia elektrinou, tak áno, je to prevádzkovo najdrahšie riešenie, ale zároveň aj investične najlacnejšie. treba to prepočítať, zobrať do úvahy ceny energií aj investícií. pri vašej potrebe kúrenia by to vôbec nemuselo byť odveci riešenie. my sme tiež šli do kúrenia elektrokotlom, máme o niečo horšie zaizolovaný dom, ale zároveň o dosť menší (86m2 podlahovej plochy). invetičné náklady na kúrenie a prípravu TUV boli 2225 eur (z väčšej časti realizované svojpomocne). čo sa týka prevádzkových nákladov, zatiaľ bývame necelé 3 mesiace, tak to je irelevantné, navyše nemáme zateplené steny... ak život ukáže že je to neúnosné, ešte vždy môžeme potiahnuť plyn / dorobiť krbové kachle / kúpiť tepelné čerpadlo až raz ich cena nebude závratná. v tomto má tá vodná podlahovka výhodu...
Odpovedať
@br4no A inac, na kurenie spotrebujes 4000 KW, na ohrev TUV 2000KW a svetlo telka atd 1500 KW, ak ste aspo 4 osoby. Tzn elektrika Kurenie 4000KW*3 Sk= 12000 Sk, TUV 2000KW*3Sk=6000Sk a ine 1500KW*3€=4500SK spolu 22500 Sk t.j. 750€ rocne. Kde chces este usetrit? Kurenie ti prestavuje 53% spotreby, TUV 26% a ine 21% spotreby.
Odpovedať
@pekosino Tak jo, od peletovacej pece som odradeny. Ja si necham poradit, len presne potrebujem nejaky priklad, ako si dal v dalsom prispevku. A konstrukcia by bola... podlaha 25 cm eps, obvod ytong 25 cm + eps 20 cm, strop 45 cm vata @ups Nad tym kominom porozmyslame v obyvacke porozmyslame. Jeden teda odpada, ten v technickej miestnosti. Vdaka.
Odpovedať
@br4no mimo temu.Ktoru triedu ytong davate?Da sa eli sekat do 250tky?
Odpovedať
@br4no Tym som chcel ti vypocitat ze 750€ rocne, cize mesacna platba je 60-70 €, a myslim ze ostatne teraz neries. daj elektokotol co je to najlacnejsie a v buducnosti ked elektika nebude sat 3Sk ale 6Sk sa ti oplati investovat do lacnejsieho zdroja. vsetko ine mimo elektrokotla bude teraz pre teba nenavratna investicia. No pohral by som sa s napadom na ten krb ale s prieduchami do vsetkych izieb, no pozor musi ti to sediet s projektom centralneho vetrania a rekuperacie aby sa prieduchy nebili s vetranim a zaroven by mi ohrieval akumulacnu nadrz na TUV, popripade do radiatorov. Skus si to dat vypocitat co by to stalo. 8KW krb je ti az az. Nedaj sa zlakat na vacsi.
Odpovedať
Máme stejně velký dům a protože v okolí není plyn, zvolili jsme kachlová kamna (výkon 8 kW) a elektrické podlahové topení (FENIX). Sazbu máme od ČEZu nastavenou tak, že 20 hodin bude nízký tarif a 4 hod. vysoký tarif. Uvidíme, jak to bude v reálu. Známí mají menší dům a kamna a prý někdy stačí jen zatopit v těch kamnech. Ale někomu se tahat dřevo nechce. Tepelné čerpadlo je zbytečná ivestice.
Odpovedať
@kuracinarez Ahoj, do 250tky sa da sekat. Ale neviem ti povedat, ze ktoru triedu presne ideme davat. My este len riesime projekt. Akurat, co planujeme je, ze spodnu radu chceme dat ytong lambda (aspon tak bolo odporucene) a zvysok bezne tvarnice. Nejdeme davat lambdu ani thetu, uspornost dosiahneme izolaciou. Snad ti to pomohlo.
Odpovedať
My sme dali elektrický kotol s podlahovými teplovodnými rozvodmi a teplovzdušný krb.( Máme reguláciu, že keď mám zapnutú podlahovku zakúrim v krbe, tak sa mi podlahovka vypne, ale ak chcem zapnúť radiátory v kúpeľniach, tak tie môžu hriať spolu s krbom.) A ohrev vody máme samostatne, tiež na elektriku a riadený termostatom nezávisle od kotla. Plyn na pozemku nemáme a ťahať 200 m prípojky je drahé :-S Najlacnejšia CP na tepelné čerpadlo bola 7000,-€ - bez rozvodov ! :-S Obávame sa aj problémov s prípadným servisom a pri rýchlom pohybe cien sme toho názoru, že o pár rokov ich cena poklesne. Kotol nás vyšiel nejakých 800,-€ a nie je problém so servisom a keď sa pokazí, tak kúpime nový :-D A ak zostanú nejaké euráčiky navyše, tak na jar pripojíme solar. ;-) ...A sadzbu nemáme vykurovaciu , lebo by sme preplatili približne 300€ ročne. :-)
Odpovedať
@ ale no zle ste počítali ked máte obyčajnú sadzbu , pretože mám tiež elektrokotol, el bojler,el. sporák, vtedy môžeš mať sadzbu na priamoohrev 20 h v sadzbe 0,11Eur a 4 hod 0,2 Eur ja spotrebujem tak do 6 MWh ročne a ked som prepočítaval tak i do 4,5 MWh je lacnejšie ako sadzba D2, pozri si kalkulačku dodávateľa silovej elektriny ,ktorý dáva najlacnejšie, za distribúciu platíš vždy rovnako podľa adresy ZSE, SSE, VSE, každý má inú sadzbu ale to nemôžeš ovplyvniť, prepočet som robil pre SSE, v budúcnosti máme mať dotáciu na obnoviteľné zdroje, potom sa možno oplatí fotovoltaika čo spotrebuješ sám to sa ti odpočíta od dodávateľa, ak budeš mať naviac nedostaneš nič @ups pri takom zateplení nad žiadnym komínom neuvažuj ,lebo ho nevyužiješ ani na kachle, podobné zateplenie má @mio23 a to býva v PP a tiež nemá komín
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu no, my nemáme ani zďaleka také zateplenie ako mio ;-) steny ešte vôbec, žiaľ tento rok to už nevydalo, stihli sme zatepliť len sokel. komín nie je, s krbovými kachľami počítame len pre prípad núdze. máme premyslené kam by šli a komín by sa dorobil. ale to je len ako záložný plán. všetko sa uvidí po prvej zime kedy budú už zateplené aj steny...
Odpovedať
@ups ale mio23 nemá ani elektrokotol
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu a? mio bude mať pasívny či nulový či aký dom. porovnávaš neporovnateľné. btw. ja som sa na systém kúrenia pre náš dom nepýtala, dávno je hotové, takže zbytočné špekulovať. život ukáže či sme sa rozhodli dobre alebo nie, možno ceny energií vyletia tak hore, že sa nám tie kachle oplatia a dáme ich, možno cena tepelných čerpadiel o 5-10 rokov klesne tak že budú rentabilné, potom budeme nad tým uvažovať. nepostavili sme dom s tým, že takto to zostane najbližších 20/30/40/50 rokov. ktovie čo bude zajtra nie ešte za taký dlhý čas...
Odpovedať
ale budeš mať kúrenie do vody a tú môžeš vždy zohrievať tým najvhodnejším médiom, atomová elektráteň tiež ohrieva vodu na paru, miesto uhlia
Odpovedať
Môj skromný názor by bol, že buď drevostavbu s elektrickou podlahovkou a nejakými menšími krbovými kachľami, alebo ponechať v tomto elektrické kúrenie a ten krb, ale s výmenníkom vody. Totižto, občas tá elektrina aj vypadne a bude čoraz drahšia, si myslím. Br4no, a aký máš rozpočet na ten dom?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?