Typ kúrenia do staršieho domu v rekonštrukcii

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Poďme pokecať o type kúrenia do môjho domčeka ktorý sa rekonstruje. V dome podlahové kúrenie už nebude môcť byť lebo sa pri betonovaní podláh z tým riešením nepočítalo a aj tak chcem v spálni a obývačke dlazkovicu. Sused nadomnou si dal pec na pelety za skoro 6000e a kurenar mu vravel že už nech neinvestuje do peci lebo za pár rokov všetci pôjdu do tepelných čerpadiel. Ja chcem mať v dome radiátory a ohrev vody mám bojler obojzivelnik. Tak som začal študovať okolo tepelných čerpadiel a za cenu peletovej pece by som išiel radšej do tepelného cerpadla, a teraz sa dostávame k jadru veci a to je že či ísť do tepelného čerpadla keď dom je nezatepleny ZATIAĽ , okná sú vymenené 3sklo. Aky máte názor? Máte niekto tepelné čerpadlo v dome zo 60rokov? Ďakujem za odpovede, riešim dilemu kúrenia a neviem sa rozhodnúť, hlavne nechcem robiť do konca života drevorubača 😉😂
Odpovedať
1
2
6
Ak môžem tak sa pridám..toto je veľmi aktuálna téma aj pre nás. Dom z roku 1969 a momentálne na pevné palivo..podlahovku tiež nechcem.
Odpovedať
Profilova fotka
@15katka11 kľudne Katka budem rád keď čo najviac ľudí prispeje hlavne ľudia čo okolo kúrenia majú jasno a nechcú len predať ale pomôcť. Ja mám z 1959 a kúrenie tam není žiadne teraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 dá sa to, ale treba počítať s nižšou teplotou vykurovacieho média a podľa toho voliť radiatory. ak počítame dom bez zateplenia, berieme hodnotu TS 50W/m3 pri dobre zateplenom 15-20 W/m3. Miestnosť 4x5m má straty cca 3 kW ;treba radiator Typ 21 RC VKU výška 700 mm , dľžka 2000 mm iné podľa tabuliek https://www.korado.cz/produkty/s-cont... Radaitor je lepšie predimenzovať, nastaviť sa dá reguláciou, zvýšiť výkon menšieho sa už nedá.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 super p.Žember toto riešenie sa mi začína páčiť. Ak som dobre pochopil mohol by som dať do každej miestnosti ten istý typ radiátora myslím výkonovo keď sa bude dať uregulovat. Postupom času keď zatepliť stále to nebude na škodu lebo radiátory sa budú výkonovo dať regulovať a tým bude mať TC aj nižšiu spotrebu. Ok a aký typ TC ?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 to je už otázka pre špecialistu, sú tu skúsenejší. Ja by som volil podľa ceny, možno hlučnosti, a dostupnosti servisu (aj keď je minimálny)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 myslíte na výber typu TČ?
Odpovedať
Profilova fotka
áno napr majkoj ,
Odpovedať
@matko291 Plyn poruke nie je? Ale proti TČ tiež nie som...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 plyn nie je muselo by požiadať sto ľudí aby to potahali
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 ja osobne by som TC k radiatorom nedaval, je tam potrebna vyssia teplota a tym znacne utrpi ucinnost TC a tym padom aj navratnost. (stenove ykurovanie ?) Rovnako by som neodporucal davat TC do domu, ktory sa ma zateplovat pred zateplenim. Bolo by totiz potrebne vykonejsie a tym padom po zatepleni bude problem s cyklovanim.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj no a som vybavený čo teraz? :-D :-D
Odpovedať
Vymeniť strešnú krytinu za fotovoltiku a do kotolne elektrokotol... :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matko291 Mame stvrty rok TC Daikin vysokoteplotne -14kw- v rekonstruovanom dvojpodlaznom dome, 11 radiatorov (predimenzovanych). Plna spokojnost, platime za celu elektrinu 95 eur. Sadzba D6 v sse.
Odpovedať
@matko291 To si teda teda vymyslel podlahovku si nechcel a teraz tepelné čerpadlo :-D Bude musieť byť z teba drevorubač a budeš špinavý od hlavy po päty ...19 storočie :-D
Odpovedať
@dedo758 Lenže on potrebuje kúriť v zime a v noci a nie v lete cez deň, keď fotovoltika niečo vyrába...
Odpovedať
Volajú to baterky alebo akumulačka... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 co takto rovno prirucny jadrovy reaktor ? :)
Odpovedať
@dedo758 vidím, že sa vyznáš :-D @matko291 máš síce v albume 365 fotiek, ale nenašiel som tam pôdorys. Možno by sa tam dalo kúriť klímou, jej efektívnosť ale záleží od rozmiestnenia miestností
Odpovedať
@dedo758 bol si niekedy v Detve, včera keď bolo u vás + 15°C, tak u nás + 2°C, a slnko v zime svieti 50 na 50, na tú fotovoltiku by potrebovala ,, milion "
Odpovedať
@matko291 ak chcete TC a zaroven nechcete podlahovku tak sa skuste zamysliet nad stenovym vykurovanim
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino no zle si pozeral ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jroas a už máš zateplené?
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 podlahovku nechcem a ani by som nechcel. Ja nehovorím že som rozhodnutý pre TC ja hľadám moznosti, ktoré by ma nevicucali z fyzickej energie a mám rád technológie ako by si uvažoval ty na mojom mieste?
Odpovedať
@matko291 Ešte by to chcelo dokresliť svetové strany, okná a dvere...
Odpovedať
Profilova fotka
@mirecr neviem čo je stenové vykurovanie viete byť detailnejší ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino zajtra ti to skúsim upresniť
Odpovedať
@matko291 keď už to budeš kresliť, nakresli aj rozloženie nábytku. Pri klíme je dôležité, aby nefúkala napr. na sedačku a postele
Odpovedať
@matko291 Ja by som uvažoval na tvojom mieste !!! v predstihu !!! a dal podlahové .... najefektívnejšie... a dá sa to aj samému spraviť.... Teraz ta budú iné riešenia vyčerpávať fyzicky , alebo finančne ........alebo nič moc komfortom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino stačí ti to nakresliť aj rukou?
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 kamarát už to asi nepôjde aj keby som ako chcel obývačku už mám zabetonovanu a ostáva mi po finálnu výšku 7cm a chcem v obývačke a v spálňi dlazkovicu. Celkom sa mi páči nápad mirecr s tým stenovim kúrením len to by som musel zbuchat všetky omietky dole aby som tam skril trubky
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?