Trúbky pre podlahové kúrenie

Profilova fotka
Aké trubky pre teplovodné podlahové kúrenie? Myslím výrobca a materiál. Mám ponuky na Rehau PE-Xb a YVAR PEX. Ktoré sú kvalitnejšie? Prosím o radu, resp.skúsenosti.
Odpovedať
podľa ceny žiadne nároky na ne netreba klásť
Odpovedať
@korozor pozri o stavbe, tam je jedna téma iba o tom. možno až príliš do hĺbky. klasický plasthliník s kyslíkovou bariérou.
Odpovedať
Profilova fotka
@korozor rehau
Odpovedať
Trubky v podlahovke nie su ani na 1 rok ani na 10rokov-tak preto by tam mala ist kvalita...ja budem davat Herz
Odpovedať
Dobrý den. Nevím, jak to kdo hodnotí, ale určitě ty nové materiály jsou lepší, jak ty staré. Nicméně musím konstatovat, že já mám podlahovku 20. topnou sezónu. Mám tam nataženy jakési polypropylenové hadice, vyrobené v Plastice Nitra. Jak jsem je tam zabetonoval, tak tam jsou a když otevřu skříňku s rozvaděčem, tak na 20 roků nevypadají. Nicméně, různé vychytávky jako je kyslíková bariéra, několikavrstvé hadice, kombinace AL plast a pod., jsou zcela lepší. Otázka zní, jestli když ty moje hadice budou mít životnost 1.000 roků a ty nové 10.000 roků, jestli je to potřeba řešit. Pro zasmání perlička - kamarád má v podlaze PVC hadičky z měkčeného PVC už 30 roků a také to spolehlivě topí, neteče atd.... Takže, asi bych zvolil nějaký přijatelný kompromis, nebo využil nějaké ucelené řešení od jednoho dodavatele od hadic ( trubek ), přez rozdělovače, až po regulaci. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ja by som plasthlinik uz nedával od toho su lepsie pre podlahovky a to bez hlinika napr Viessmann 5-vrstvová rúra Pe-rt, 16 x 2 mm tiemme cobrapex atd
Odpovedať
Za chvilu budete stavat domy z vesmirnych materialov :-D Moj starky postavil viac domov, vsetky lacno na tuto dobu z vtedy dostupnych materialov a vsetko funguje.
Odpovedať
@lubomird vies kolko domov z lacnych materialov uz nefunguje? :-)
Odpovedať
@cubicomp ano, aj to je pravda. Myslel som ale nieco medzi tym najhorsim a najlepsim :-p
Odpovedať
@lubomird neverim,ze vsetko v tych domoch funguje. Kolkorocne domy to su?
Odpovedať
@atlaska Starkeho ma napr cca 50 rokov. Dvojpodlazny dom. Nic nepuka, nepraska, neplesnie... Zaklady hrubka 40cm a hlbka 80cm. Dnes by to statik nedoporucoval ani na jednopodlazny dom... Na streche Ipa a strecha nezateka.. Dom nema zatepleny, preto kury viac, to je ale ina zalezitost... Chel som povedat len tolko, ze nie je vsetko co sa blisti zlato. Nehovorim, ze ma dat niekto do kurenia miesto plastohliniku zahradnu hadicu, ale odtial-potial.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Chcem sa poradit do podlahovky je vhodnejsia trubka z priemerom 16mm alebo 20mm ? Cital som tu dost vela diskusii ale na toto som nenarazil. Z diskusii je mi jasne, ze mozem ocakavat odpoved, daj si spravit PD a neotravuj :-| Ma zmysel investovat do 20mm priemeru teplovodneho potrubia alebo nie ? Ma to viac plusov alebo viac minusov ? Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@quakdafak - o "investiciu" rozhodne nejde, pretoze je nenavratna :). Zavisi od tepelnej straty jednotlivych miestnosti a dlzky okruhov. Ak to nemas podlozene vypoctom a cenovy rozdiel je maly, pouzi 20mm priemer a usetris na vykone obehoveho cerpadla (a budes mat nizsie tlakove straty). Odhad sa da urobit aj svojpomocne, napr. cez SW Univenta forfox http://www.univenta.sk/download/
Odpovedať
Bezne 16 mm a rozostup 10 a 15 podla TS izby.
Odpovedať
@quakdafak postačujúce 16x2,0 mm ... rozostup 10 kúpeľňa, 15 obytné priestory, doladiť rýchlosti na rozdeľovači.. najčastejšie rozmedzie 0,5 - 0,8l/min, odporúčaná dĺžka hada MAX 90m aj s napojením na rozdeľovač, pri veľkých prestrelených plochách dať okrajovú zónu s rozostupom 10
Odpovedať
pani dakujem za odpovede/rady vazim si ochoty ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
zdravim to bezne je len u montera co to bezne robi 20rokov, projektant co sa vyzna dava 17x2 ;-) dobre napisal kosos uplne presne ako to ma byt ;-)
Odpovedať
@quakdafak v prípade ak by ste mali záujem môžem vám urobiť projekt vykurovania pre stavebné povolenie za rozumnú cenu aj so špecifikáciou a nastavením rozdeľovaca plus schéma zapojenia kotolne.
Odpovedať
kvalitné sú obidve, treba sa pozrieť na cenu ostatných komponentov ako je rozdeľovač, syst. doska, ak bude použita, šroubenia, ventily, atď., a zvoliť podľa ceny. Ak chcete aby vám platila záruka, je potrebné, aby boli všetky použité komponenty od jedného výrobcu.
Odpovedať
@kosos dakujem ale PD kde je aj sucast TUV-UK som uz dostal, ale popravde nie je navrhnuta kto vie ako :-|
Odpovedať
@quakdafak stáva sa to, že PD pre SP je dosť odfláknutá, všetko záleží od ceny, či ste dali za komplet PD 500€ alebo 1500+€, výhoda je pri šetrení nákladov za materiál kde vám špecifikácia povie presne koľko metrov potrubia potrebuje aké postačujú rozostupy, koľko ventilov atď..., , (môže stačiť aj 30cm rozostup pre TS v miestnosti ale ide potom od dobu nábehu ohrevu miestnosti). + záleží aj od projektanta na ako podrobne je zvyknutý robiť PD.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím. Ľudia mne vyrátali priemer rúry 15x1,5 mm rozostup 225mm pre tepelne čerpadlo. Po tom co tu čítam v diskusiách sa mi to zdá celé nejake divne.
Odpovedať
@romerot daj tam 16x2 ani to neries.
Odpovedať
@romerot kludne daj aj 20x2 budes mat lepsi nabeh a rozostup 100mm :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň, chcel by som sa vás opýtať, kamošovy urobili rozvod podlahoveho kurenia a niektoré okruhy natiahli cez dieru pod priečkou. Je to normálne? Nikde som to nevidel každý to ťahá cez dvere. Dakujem za odpoveď
Odpovedať
A co tak TOP HEATING?
Odpovedať
@kipsii Áno, je to normálne...
Odpovedať
@kipsii ano, da sa to tahat aj dierou v priecke. rura by vsak v tej priecke mala byt v chranicke
Odpovedať
Áno trúbka je v danom mieste v chráničke.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?