Treba stvorcestny ventil?

Kupil som ocelovy kotol Tekla Ekonomik 18 ktory bude vykurovat 8 radiatorov a obojzivelny bojler. V predajni sa mi snazili predat aj stvorcestny zmiesavaci ventil ktory udajne predlzi jeho zivotnost a ochrani rozvody ktore su z PPR. Skuseny kurenar ktory mi bude kotol zapajat mi vsak tvrdi ze ziadny taky ventil mi nebude treba kedze by aj tak bol stale iba naplno otvoreny. Kto ma pravdu?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sejber rozvody z ppr neochráni nič.
Odpovedať
Profilova fotka
Kotlu pomôže ladomat
Odpovedať
@poliacik321 mam kotol bez akumulacnej narze takze Ladomat je zbytocny
Odpovedať
@sejber ,ten skúsený kúrenár asi videl tvoje malé radiátory.Duomix by nebol naplno,keby si ich mal väčšie.Bola by tam vyššia účinnosť kúrenia,menej kalcifikátov,a ako povedal predavač-vyššia životnosť PPR.
Odpovedať
@jaropetrik radiatory su 2x 600x800 33K, 1x 600x1600 33K, 2x 600x1600 22K , 1x 600x1200 22k ,1x 600x400 11k a kupelnovy rebrikovy radiator + 120l bojler s hadom
Odpovedať
Duomix (4-cesťák) má svoju výhodu... Hneď za kotlom ale musíš mať odpichnutý bojler. Keď zavrieš Duomix, kotol ti ohrieva len bojler (aspoň u našich to tak fungovalo a to najmä v lete). V ostatných polohách reguluješ (regulácia reguluje) teplotu vody do radiátorov. A ešte tuším zabezpečoval (liatinový plynový) kotol pred nízkoteplotnou koróziou (či čo) - ale to budú iní vedieť vysvetliť - ja skôr do vody, ako do kúrenia... :-)
Odpovedať
@sejber ,musíš porovnať výkon týchto radiátorov s tepelnou stratou domu pri určitej teplote,napr. -12°C.Takto Ti to ja nemôžem posúdiť,posúdil Ti to už ten kúrenár..
Odpovedať
Profilova fotka
@sejber čo má spoločné ladomat s akumulačnou nádobou? :-) ladomat zabráni nízkoteplotnej korózii. Hlavná príčina kaput plechových kotlov po pár rokoch
Odpovedať
@poliacik321 to zvladne aj stvorcestny ventil len je omnoho lacnejsi
Odpovedať
Profilova fotka
@sejber to je pravda,ale ako zabrániš aby sa nevracala do kotla nevhodná teplota? Budeš sedieť na stoličke a krútiť páčkou? Ale veď si tam daj namontovať čo uznáš za vhodné.
Odpovedať
@poliacik321 Das tam este jedno cerpadlo na maly kotlovy okruh :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 veď riešení je viac...čiže štvorcestný ventil plus čerpadlo a pomaly sa dopracujeme k ladomatu :-) ach jaaaj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodik13 ano a si na cene automatického ladomatu :)
Odpovedať
Jedno cerpadlo na maly okruh sa da kupit za 200e alej aj 70 nove alebo 20e pouzite :-D Ze neprehanajte :-D a potom ci tam da stvorcestny ventil alebo trojcestny nastavovaci je uz jeho vec + este jedno cerpadlo na radiatorovy okruh 8-) Ale urcite ho to nebude stat ako predrazeny ladomat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 no tak si nakresli schému a porátaj si všetky položky. Šróbenia,vsuvky,ventily a pod.
Odpovedať
nemusim kreslit-nedavno sme prerabali 2 kotolne a lacnejsie vyslo 2x cerpadlo+ ventily+ srubenia+ vsuvky a podobna bizuteria+ trojcestak stelovaci ako drahy ladomat+ este aj tak treba trojcestak navyse na radiatory k tomu ladomatu ,ze prepocitane to mam :-D
Odpovedať
Zhrnme si to ....ide mi o to aby do rozvodov nebola vpustana moc tepla voda aby nedoslo k ich poskodeniu a zaroven aby do kotla nesla moc studena voda aby som sa vyhol nizkoteplotnej korozii. staci na dosiahnutie toho efektu stvorcestny ventil alebo aka je prax?
Odpovedať
@sejber respektive co mi este k tomu ventilu treba (servo?) aby to ungovalo ako ma
Odpovedať
Profilova fotka
na to sa dáva anuloid a pri el. kotli nehrozí nízkoteplotná korózia
Odpovedať
@sejber Na dosiahnutie tvojich požiadaviek tam len štvorcestný ventil nestačí. Ten ti môže chrániť buď pec, alebo radiátory, ale oboje naraz asi ťažko. Treba povedať palivo v kotli.
Odpovedať
@viktor811 ako to teda zapojit aby to bolo podla mojich poziadavok?
Odpovedať
Sposobov je viacej ale nevieme ake mas dispozicne riesenie domu,ci je poschodovy,velkost radiatorov a podobne ine dolezite veci . Dobre riesenie je ked je kotol napojeny na maly okruh jednym cerpadlo sa nahrieva bojler+ jeden velky radiator -napriklad v kupelni a kotol nastaveny na 75 az 80 stupnov a zvysok radiatorov cez nastavovaci trojcestny ventil + cerpadlo-tym trojcestakom si nastavujes teplotu v dome-moznosti je vela. Namiesto toho trojcestaku sa da pouzit aj stvorcestak ale zbytocne drahsie .Ale ako pisem sposobov je vela .
Odpovedať
@sejber Výrobca kotlov uvádza spôsob zapojenia pre rôzne kombinácie kúrenia a na takéto zapojenie potom dáva aj záruku. Mňa by ale zaujímalo na čo ide ten kotol.
Odpovedať
@viktor811 drevo , uhlie
Odpovedať
Treba vychádzať z toho, že tieto kotle potrebujú zabezpečenú teplotu vody v kotli nad 60 st. C, pričom regulácia vyrobeného tepla kotlom je dosť obmedzená a z dôvodu zotrvačnosti môže dochádzať k prehrievaniu kotla a rozvodov. Z uvedených dôvodov a z dôvodu, že ani radiátorový okruh nemôžeš prehrievať by som tam volil menšiu akumulačnú nádobu, resp. aspoň väčší bojler, kde by sa mohlo akumulovať nadbytočné teplo. Preto je tam potrebné uvažovať s krátkym okruhom kotla s osadeným trojcestným termostatickým ventilom (ladomat) a čerpadlom s paralelným napojením bojlera a s trojcestným regulačným ventilom a čerpadlom pre radiátorový okruh.
Odpovedať
Viktor Ty mu to zbytocne predrazujes este o malu akumulacnu nadobu+ este o dalsi trojcestak alebo ladomat :-) Sejber kupil lacny polsky kotlik za priblizne 600 eura tak to co popisujes by ho vyslo este dalsich priblizne 1000 az 1500eura. Najlacnejsie riesenie je to zapojit zapojit s jednym cerpadlom ale potom nebude osetrena spiatocka plechoveho kotla.Potom da sa dat jedno cerpadlo len na kotol-bude stale od urcitej nastavenej teploty cirkulovat voda v kotly-bude ostrena spiatocka+ dlsie cerpadlo by hnalo vodu do radiatorov. Ale ma to nevyhodu,ze ked bude vysia teplota na kotliku tak bude aj horuco v dome. No a to riesenie s malym okruhom a velkym okruhom co som dal v predoslom prispevku by zase osetrilo teplotu spiatocky+ odviedlo teplo prebytocne z kotlika do radiatora v kupelni+ do bojlera+ kotlik by isiel stale na 75 az 80stupnov a nedechtoval a voda v radiatoroch by sa dala nastavit invidualne cez ten nastavitelny regulacny trojcestak 8-)
Odpovedať
@dodik13 Prosím ťa, len ten termostat na čerpadlo čo navrhuješ je drahší ako trojcestný ventil v krátkom okruhu.
Odpovedať
Termostat stoji 18e :-D
Odpovedať
@dodik13 Neviem o takom lacnom, ale aj drahšie majú regulačné rozpätie +- 5 st. C, tak to nestojí za to riskovať + problém so zapojením.
Odpovedať
Prosim ta drviva vacsina zapojeni pouziva roky rokuce lacne termostaty do jimky za 16 az 20eur a funguju spolahlivo roky ! Alebo prilozny na potrubie za 22 e -podobnej cene. Ze neries take prkotiny 8-) Drviva vacsina kurenarouv zapoji ale nie tak aby to vyhovovalo a potom sa to preraba :-S
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?