Thermopicture

Ahojte, Kupili sme 10 rocny dom, ktory momentalne prestavujeme. Ako prvy krok bol vymenenie okien. Po interieri chceme zacat s exterierom. Chceli sme zateplit dom, ale firma co nam prestavuje nam povedala ze to je zbytocne, pretoze su tam hrube mury a ze dom nebude dychat a nam to tu splesniveje. V dome byvame prvu zimu. Bol aj vymeney kotol za kondenzacny. Mne je v dome v pohode, ale ked pride navsteva tvrdia ze mame chladno. Mozno som uz "Zimny odchov" :( Preto som sa rozhodla, ze si objedname firmu nech nam spravi Termo picture a podla toho zistime ci zateplovat, ci mame nejake straty a tak. Myslite si , ze termopicture je uzitocna vec, alebo je to strata penazi, kedze picture celeho domu nam vyjde za 500 Eur. Aky mate nazor? A kedy je najvhodnejsie robit termopicture, v lete asi to nebude najvhodnejsie :) Vdaka za info.
Odpovedať
1
2
@tatianabk pretoze su tam hrube mury a ze dom nebude dychat a nam to tu splesniveje och... to je perla... odporúčam začať študovať trošku túto problematiku... koľko kubíkov plynu ste minuli? http://pasivnydom.blog.cz/0905/dychan... http://pasivnydom.blog.cz/0904/i ;-)
Odpovedať
@tatianabk termovízia odhalí, že straty máte, keby ste ich nemali, plynomer by sa netočil poznám aj lepšie spôsoby, ako minúť 500 €
Odpovedať
@blacksr : Ahoj no ja som tiez z toho trosku mimo. Studovat :( Ja pri tej prerabke sa asi stasnem expert. Strasne ma hneva to, ze musim studovat veci. Vies ked ja som z vonku tak naucena, ze ked dam nieco robit firme,. a nie ujkovi z krcmi, tak sa o nic starat nemusim, len kontrolovat ako to vyzera. A teraz tu, som dostala dokonca vynadane od vodara, ze preco som mu nepovedala ako chcem daleko od seba kohutiky studenej a teplej vody, lebo vyvody dal 70 cm od seba a mne to samozrejme vadilo.
Odpovedať
@tatianabk termovizia je v tomto pripade zbytocna. Firma, ktoru si si najala je typicky priklad toho, ako to u nas chodi. Smutne :( Vacsina stavebnych firiem zaspala dobu a snazi sa praktizovat pracovne postupy z cias komunizmu.
Odpovedať
@tatianabk a co sa tyka toho studovania. Za jeden vecer si nastudujes minimalne to, ze by si si mala dat dom zateplit :-)
Odpovedať
presne tak ked clovek nestuduje nic ani nevie a ani nic nepokazi a tym ani sa nicim netrapi. Treba skumat hladat a pouzivat sedliacky rozum. POstupom casu clovek pride na uplne nove veci ;-)
Odpovedať
Vdaka, ale suhlasite s tym, ze ked sa zatepluje klasickym polystyrenom moze to sposobit neplechu?
Odpovedať
@tatianabk iba vtedy, ak je toho polystyrenu malo
Odpovedať
@tatianabk ....suhlasim s tým...že keď budeˇm śtudovať bibliu stanem sa pápežom.dýchanie stien neexistuje..ale možno oni ke´d zateplovali tak to robili tak termovizne super že to robilo neplechu, že im to plesnivelo a steny sa dusili a kašlali lebo nemohli dýchať.... :-) Pre začiatok by možno staćilo keby ste povedali koľko cm sú hrubé múri a z akého materialu sú..inak plati odveké pravidlo : Najlacnejsie teplo je to , ktore nepotrebujem...čiže zatepliť, zatepliť a zase zatepliť.Čim viac izolujem, tým viacej śetrím=tým menej peňazí na energiu=tým menej môžem zarábať,alebo míňat na zaujímavejśie veci ako je kúrenie.Ale vśetko s rozumom
Odpovedať
@pr : :) Mur 45 cm, tehla. Takze ideme zateplovat :) Vdaka.
Odpovedať
@tatianabk ..jednoznaćne..a podľa prerábky aj strop a podlahu...a nezabudnú´t majstrom povedať,źe aj "špalety okolo okien..a nie len 1cm EPS..a aby aj pod parapety dali.... :-)
Odpovedať
@tatianabk Ste limitovaní celkovou hrúbkou steny, aj okná máte zrejme osadené v strede múru... škoda, že ste o zateplení nezaťali uvažovať skôr. Pred výmenou okien, ktoré keby sa osadili na vonkajší okraj, sa mohlo zatepliť 20 cm EPS. Teraz budete musieť nájsť určitý kompromis, aby ste nemali okná "utopené". Znieslo by oko 15 cm EPS? Nepočítala som to, ale odhadujem, že to by mohla byť vhodná hrúbka aj kvôli kondenzácii pary v stene. Tá tehla je aká? Keďže ide o pomerne nový dom, odhadujem nejaký dierovaný Porotherm hr. 40 cm + omietky. Tepelný odpor okolo 2,5 m2K/W pri hodnote lambdy 0,16. @pr, prosím o vyjadrenie k tomu R.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr ..vyjadrenie k ćomu? aký ma tepelný odpr PORo 40+omietka? =-)
Odpovedať
@pr či som dobre odhadla vlastnosť vtedy predávanej tehly
Odpovedať
Profilova fotka
@pr aj pod parapet?
Odpovedať
@blacksr Odhad je spravny je to dierovany Porotherm :)
Odpovedať
@blacksr ...jaj tak..myslim ze to bolo 2,39..ale na 100% to neviem
Odpovedať
@jarhal ..aj...aj tam je tepelný most
Odpovedať
Profilova fotka
@pr :-)
Odpovedať
@jarhal ..to je skôr do plaču...že aj tam je
Odpovedať
@tatianabk 500eur za termosnimky ??? Ved to si uz za to kupim aj termokameru. Ja som platil 50eur za asi 20snimok. Ja to dobra vec, ked rozumiete tomu co tam vidite. Ale iba na to, ze ci mate zateplit, alebo nie, su to vyhodene peniaze. Ja som si to dal nafotit az po zatepleni.
Odpovedať
Mám 65 ročný dom / po starých rodičoch/ doma miesená a na dvore vypálená tehla - 38cm múr, no a chcem ho komplet zrekonštruovať /rozmer 23x6m + chcem robiť prístavbu/ . 3mesiace "študujem" net fóra, odborné články a všetko čo sa týka rekoštrukcií rod. domov. Jednoznačne treba odizolovať proti vlhkosti zatepliť či už polyst... vatou, ale treba to urobiť poctivo,poctivo, a ešte raz poctivo. Od sokla, podlahy,múrov, riadne okolo okien, všetky preklady, stropy jednoducho všetko a riadne vrstvy/15cm a viac/ No a nakoniec čo vám malo kto na tychto fórach povie jedným dychom TREBA RIEŠIŤ V E T R A N I E . Ak zateplíte dom , okná 1,0, dvere, atď a bez núteného vetrania tak splesniete z vnútra!!!!!!!!!!! To čo vydýchate v noci, para pri varení a praní atď sa vám vyzráža na oknách a ste v plesni až po uši.....a dáte viac za lekára ako za kúrenie a vetranie. Dom treba riešiť ako celok na bývanie, kúrenie...... aj na údržbu jednoducho treba rozmýšľať- kalkulovať- zaujímať sa. No a nakoniec napíšem názor môjho otca /murár telom aj dušou/ " Nikto nepostavil dokonalý dom." A ja dodávam...." ale ja sa aspoň pokúsim k dokonalosti priblížiť čo najviac" :D
Odpovedať
@jojo493 Zjednodušene - treba vetrať. Strojové vetranie nie je nutné. Treba vetrať vždy vtedy, keď sa produkuje para. Nielen ráno a večer. Plesne sú trochu zložitejšia problematika. Neplatí, že kto zateplil a vymenil okná, bude mať automaticky plesne. Iba vtedy, ak zateplil málo (blbo) a / alebo nevetrá. Lebo aj v nezateplených domoch s vymenenými oknami bývajú plesne. Ten polystyrén má na plesniach najmenšiu vinu. Predtým "vetrali" netesné okná, po ich výmene akosi nemá kto... Takže buď obyvatelia alebo stroj.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo493 prečo by som mal splesnieť z vnútra bez núteného vetrania? To s tým varením, vydýchaným vzduchom a praním nemyslíš vážne? Každý súdny človek vetrá.
Odpovedať
V zime budete vetrať koľko? 5 minút rano keď pôjdete do prace? Keď prídete domov 5min? alebo pol hodky rano večer?.....myslíte že to bude stačiť? ja si myslim že nie!!! Tak ako sa robili chyby pri zatepľovaní obvodového plášťa / "5cm ti stačí " .... "10 cm načo to je veľa"...reči "odborníkov na zateplenie"/ tak sa robia chyby keď sa zatepluje 20cm a viac!!!!! Každý kto chce prerábať tak aby v budúcnosti kúrik čo najmenej .... lebo pálime ťažko zarobené peniaze....tak ten dom spraví jednoducho vzduchotesný!!!! Skúste si v googli vyhľadať v odborných článkoch / nie názory" jedna pani povedala "/ koľko............ jeden........ človek vyprodukuje vodnej pary dýchaním keď je v kľude, keď robí niaku prácu, dáte prať do automatickej pračky a budete variť. A to je cez deň. A čo v noci. Ja osobne mám dobrý spánok v zime spím pri zatvorenom okne kde tá para asi tak pôjde? A ja by som chcel mať doma čerstvý vzduch a hlavne bez alergénov a peľov 24 hodín denne!!! Jedným dychom dodávam:..... určite nezatracujem vetranie cez okná, na mojom dome určite budú okná ktoré sa budú dať otvárať....len zatiaľ hľadám niaky rozumný spôsob ako vetrať pokiaľ možno s rekuperáciou. Jednoducho nechcem strácať teplo pri vetraní . No bojím sa vzduchotechniky resp. rozvodov ako ich budem čistiť! Ano viem čo mi chcete teraz povedať : "Sú na to prípravky " to je pravda ale tie prípravky budem potom dýchať a to sa mi na vzduchotechnike nepáči.Takže som asi vylúčil všetky možnosti vetrania a hľadám neobjavené a z toho mám depku! Jednoducho výmena vzduchu v dome je pre mňa veľkým otáznikom???
Odpovedať
http://www.asb.sk/tzb/pasivne-domy/ve... ......v tomto článku sú niake hodnoty na výmenu vzduchu atď. ale nepíše sa v ňom ako prebieha údržba vzduchotechniky ....
Odpovedať
@tatianabk nechcem ta odhovarat, ale podla mna to termo nepotrebujes, ani ho nikdy potrebovat nebudes. Ak sa veci urobia poriadne na prvykrat. Mini uniky mini detailami nebudes riesit, nemas NED, PD. Zateplit ti doporucujem - dovody nizsie. @jojo493 Tu sa dokola mlati ta ista slama .. Existuju tabulky kolko kto a co produkuje vlhka. Ale k comu sa s nimi chces dopocitat? Vlhko neries. Vsetko je uz vymyslene. Norma STN 73 0540 stanovuje kritérium výmeny vzduchu, ktoré je definované takto: Vo vsetkých vnutornych priestoroch bytovych a nebytovych budov je priemerna hodnota nN = 0,5 (1/h) kriteriom minimalnej vymeny vzduchu, ak hygienické predpisy a prevadzkove podmienky nevyzaduju iné hodnoty (to znamena 1x za 2 hodiny vymeniť cely objem vzduchu v miestnosti, alebo inak 0,5 objemu miestnosti za hodinu). Ak nie je splnena podmienka intenzity vymeny vzduchu v miestnosti prirodzenou infiltraciou, treba zabezpecit vymenu vzduchu inym sposobom. Zaroven je potrebné dodrzat zasadu, ze na jednu prítomnu osobu by bolo vhodne priviesť 25 m3/h cerstveho vzduchu. WC-ka a kupelne maju samozrejme ine naroky. Toto sa bude riesit hlavne pocas vykurovacej sezony. V lete mozu ostat vetracky a okienka pootvarane aj 24h (ak vonku nebude peklo). Niekto mudry uz spocital, ze vymenou okien sa dosiahnu uspory XY % a aj ked budeme manualne rychlo vetrat oknami dokoran, prievan na rychlu vymenu vzduchu - aj tak budeme v pluse (pomer : zateplenie domu, uspora energie -unik tepla, energie vetranim). Co sa tyka prerabky stareho domu .. mozno sa da z neho urobit aj NED, PD - ale bude to drahe. Drahsie ako keby staviam nove, takze z financneho hladiska je to blud sa o to snazit. V NED a PD zalezi na vyriesenom kazdom detaile, v starych domoch je naopak vela detailov sprasenych. Takze vysledkom bude kompromis cena vs. uspory. @tatianabk Co sa tyka plesni .. tie potrebuju k zivotu podmienky, ktore vznikaju napr. takto : 1, Vymenia sa okna, dvere, nevetra sa (chceme setrit), a kuri sa vela (24* a viac), lebo teplo unika povalou, podlahou, murmi. Para, vlhko, bioplankton vo vzduchu cirkuluje s teplym vzduchom oblukmi celou izbou (radiatory), zdola nahor, poza skrine, pod nimi, za gaucovkou, za obyvackovou stenou. Ak sa kuri vela (prekurovanie-niekedy ked m3 plynu stal tolko co rozok to tak bolo bezne, 1*C navyse je na spotrebe plus 6%) horuci vzduch kyve zavesom, narazi do plafonu, odrazi sa oproti na stenu, prerazi popod gauc, skrinu, pozohrieva mury, vsade vsetky kuty, nikde poza nabytok niet chladneho miesta, nevznika ---rosny bod--- (dolezita pointa), hoci nie je dom zatepleny, vzduch stale viac "smrdi". Ked uz smrdi vela, tak sa vyvetra. Sporime si bokom na rocne vyuctovanie tepla, nech nemusime brat pozicku, alebo sa ist potom obesit. 2, Vymena okien, zakladne zateplenie (strop, povala, pivnica), hoci je v izbe 24*, kuri sa realne menej, kotol zapina vo vacsich intervaloch, radost z toho, ze uz nie sme sponzormi SPP je prevelika. Vzduch uz sa ale tolko "netoci" izbou, zaclony sa kyvu menej, uz to neprerazi az oproti - poza skrinu .. ani pod gaucom, nevysusuje kuty, rohy, mury nemame zateplene, povrchy stien su studene, nevetrame, lebo setrime, nehybajuci vlhky vzduch s bioplanktonom za skrinou zacina kondenzovat na zvonku podchladenom mure v miestach, kde teplota dosahuje teplotu --rosneho bodu-- tam odovzda vzduch vlhko, .. a zacnu rast primalexove hlivy. ------Toto je 1. hlavna pricina plesni-------. Viac kurit nepomaha, viac vetrat nepomaha, rekuperator nepomoze (!). 3, Vymena okien, zakladne zateplenie a celkove zateplenie. Ak sa normalne - primerane vetra plesne na stenach za skrinami uz nemaju priestor na zivot (vlhko, tmavo, teplota, bioplankton), niet miesta s teplotou ----rosneho bodu----. Aj ked nebudeme vetrat, tak potrva ovela dlhsie kym to v kutoch splesnivie.,, 2 izby su v poriadku, ale v dalsich dvoch rastu primalexovky dalej. Ale len na niektorych miestach, vlhke pasy, alebo mokre pologule, mapy. Pretoze tam presakuje zdola alebo zvonku prasknuty vodovod, odpad, alebo v murive je rozpadnuta, prehnita 50 rocna vodorovna IPA izolacia a taha zemnu (vzlinajucu) vlhkost. Vlhky mur je idealnym tepelnym mostom, teplo je z interieru odovzdane do exterieru, mur sa podchladzuje na teplotu ---rosneho bodu--- (dosledky opisane vyssie) a mame tu znova idealne podmienky na plesne -----Toto je 2. hlavna pricina------. Ak su doriesene vlhkostne problemy domu, je zateplene tak, ze nevzniknu na muroch rosne body (potrebny "rozsah a hrubka" zateplenia sa da vypocitat dost presne, co je tema na samostatnu debatu - tu na MS napr. u @blacksr ) a vymiena sa v miestnosti vzduch (tu uz rekuperacia zmysel ma, ak nie z dovodu brutalnych uspor, tak z dovodu pohodlia urcite) NEEXISTUJE aby hoci aj stary dom plesnivel. Urcite plesne nema na svedomi zly ujo polystyren - dalsia tema na debatu, alebo "udusenie domu" - difuzia vodnych par murmi, stropom a podlahou v CELOM DOME dosahuje bez ETICS do 3%, s ETICS (so zateplenim) sa skoro zastavi a hodnoty su lepsie ako pred zateplenim - dalsia samostatna tema na dlho. K rekuperacii. Jediny funkcny sposob ako zabranit mnozeniu biobordelu vo vzduchotechnike je striebro. Na striebre sa nic zive neuchyti na 100%. Tema je zas na hodiny a na vela stran fora .. ale aj tu plati, ze vsetky velke technicke problemy su uz vymyslene, vela aj tu bolo riesene, takze nic nove netreba vymyslat. Je doriesene ako zabranit kondenzacii (vlhko - podmieka mnozenia bordelu), ako zabranit zamrznutiu potrubia, odsavany vzduch "neuspini" cerstvy. Bezny rekuperator ma vykon okolo 300m3/h, ale ti co ho maju, co som tu cital ho maju zvacsa pusteny na vykon 30-50 m3/h - nonstop ako na 300m3/h - raz za hodinu, z coho sa da tiez nieco vydedukovat.
Odpovedať
fotky domu za 500 e su drza zlodejina (ale co ine cakat ze? ..)
Odpovedať
kanvor ďakujem za názor ale mam to naštudované ale aj rozvody potiahnuté striebrom... REHAU....odporúčajú raz ročne čistiť... aj to o niečom svedčí.... doporučujú ak zemný register nie je možné uložiť celý rovno treba ho uložiť tak aby na zhyboch mal šachty, tak čo potom s tou ventiláciou? Ja budem dávať na strop 40cm izolácie to tam mám narobiť šachty? Tak to by bola iná debilina. Mňa nertápia plesne, ani výpočty pochybných ľudí čo tu počítaju z brucha koľko tepla sa minie vetraním a či sa oplatí dať 3 albo 2 voj sklo. Tak to ma skutočne netrápi!!!!!! Mňa trápi to že mám manželku alergičku a keď sa vetrá oknami tak ju ide zadusiť, neviem či si sa s takou situláciou stretol alebo nie?! Chcel by som ventiláciu preto aby keď bude peľová sezóna mojej manželke by sa uľavilo aspoň doma lebo ten vzduch by išiel cez filtre!!!!!!!! ALe nemam vyriešenú údržbu vetracích rozvodov, ako ich budem čistiť žiaden filter nečistí na 100%.
Odpovedať
@jojo493 Rozvody vzduchu v dome sú jedným z najčistejších miest - čistejší ako stôl, kam si pokladáte chlieb. Vzduch do nich prúdi prefiltrovaný, zbavený prachu. Ale nie bez baktérií - to by bol zas druhý extrém. My baktérie trochu potrebujeme. Takže žiadne sterilné prostredie. Podľa štúdií a meraní, ktoré sa robili, je vzduch trošku čistejší v porovnaní so vzduchom, ktorý prúdi oknami. Tí, čo po pár rokoch chceli čistiť rozvody vzduchu, zistili, že prívodné je vlastne čisté. Na odťahu bol sajratjt. Ak chcete, môžem poslať mailom fotky toho potrubia, mala by som ich mať niekde v PC. Nič hrôzostrašné, čo sa návrhu, montáže a ceny týka. Máme, v týchto chvíľach manžel spúšťa na stavbe RJ.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?