Termostaty a riadenie podlahoveho kurenia PWM

Zdravím, chcel by som sa spýtať na regulaciu (ovladanie) podlahoveho vodneho kurenia. Prerabame stary dom kde je naplanovane podlahove kurenie, otazkou je este regulacia toho kurenia. Je potrebna regulacia podlahovky? Alebo sa v rozdelovaci raz nastavia ventily na urcity prietok a uz sa nikdy nikto toho viac nechytá (lebo nieje preco) alebo je vyhoda mat pwm regulaciu hlavic v rozdelovaci a tym padom do toho natlačiť v stovkách € viac? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@marshall007 povedal by som, že na Tvoju otázku neexistuje univerzálna odpoveď: -nájdeš tu ľudí, ktorí majú reguláciu podlahovky v každej obytnej miestnosti a chvália si to. Na druhej strane tu nájdeš názory, že regulovať zónovo teplovodnú podlahovku je totálny nezmysel a vyhodené prachy. -potom tu máš názory, že zónovo sa oplatí regulovať maximálne rozdielne poschodia. -no a niekto ide na jeden termostat a "vyladí" si prietoky v rozdeľovači a takisto si pochvaľuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@marshall007 regulácia opodlahového kúrenia je prevzatá z veľkoplošných priestorov kde z juhu na budovu svieti slnko, na severe je v tieni. Čím menší priestor, tým ťažšie sa mení rozsah teplôt na častiach, A rodinný dom je malý priestor. Sú to vyhodené preniaze.
Odpovedať
@marshall007 ja mam reguláciu cez TapHome a je to super, lebo keď napr. mi nevie v noci vykurit izbu ktorá je vzadu, tak zavrie okruhy v obývačke zvýši prietok a teplotu dosiahne takže určite by som nehovoril že je to fajn len pri poschodakoch. Prúdenie vzduchu nie je také veľké aby keď vyhrejem obývačku a mam zavreté dver (v noci) na izbách tak ze teplota bude rovnaká. Hlavne ak je referenčná v predu tak kotol vypne. To ci sa to oplatí 🙂 mam to a som spokojný. No a teraz k tomu PWM to je podľa mňa pri podlahovke hlúposť lebo odozva celého systému je veľmi pomalá a ventily sú na spiatocke. Vyhladiť niečo také by bolo poriadne zložité ak vôbec možné. Ja mam klasické ON / OFF ventily lebo pointa je zvýšiť prietok. Resp. zavrieť ventil a nekurit a samozrejme spinanie kotla.
Odpovedať
@neutrino ja som išiel do presne rovnakého riešenia ako Ty, akurát ovládanie je cez Jablotron. Zatiaľ nebývame, ale som veľmi zvedavý na výslednu funkčnosť..
Odpovedať
Mozno sa skusim spytat inak, s možným technickým riesenim. Mam privedenu kabelaz na 1 termostat umiestnený cca v strede domu v (obyvacko-kuchyni) steny uz mam omietnute takze viac termostatov na stenu neviem dat. Jedine co viem este doplnit je cidlo teploty bud do podlahy alebo aj na strop viem dat (zatial nemam nahodeny sadrokarton). Existuje daka RJ ktora by vedela spracovat cca 4-5 cidiel teploty (ktore by som vedel nahodit do stropu a vsetky potiahnut do technickej miestnosti) a tam kde by mal byt ten termostat na stene by mohol byt daky ovladaci prvok cez ktorý by som videl všetky teploty a dalo by sa to cez to ovládať? Alebo len ponastavovat ventily v rozvadzaci manualne a termostatom ovladat kotol? Dakujem.
Odpovedať
@marshall007 TapHome, ale aj hociktorý iný systém či už zbernicovo, alebo do hviezdy. Ja používam moduly v krabiciach a tam je pripojený odporový snímač teploty. Keďže to bude ale v strope a nemá to inú funkciu ako snímanie tepla, tak by som to realizoval do hviezdy a jeden I/O modul v technickej. Tento návrh je už ale na základe konkrétnych požiadaviek. Napr. si viem predstaviť modul UI (universal input) na čítanie teplôt a modul DO na ovládanie hlavíc. Modul DO pri TapHome je parametrizovateľný a teda dokáže robiť aj PWM, avšak ako som už spomínal pri odozve podlahovky to pokladám skôr za kontraproduktívne. Ďalšie riešenie je napr. FIBARO ktoré funguje na princípe bezdrôtovej MESH siete a stým, že na podlahové kúrenie sa použije sólo modul podlahového kúrenia na 10 okruhov, ale vstupy do riadiacej jednotky budú namontované na stene, alebo pod vypínačmi a prepojené budú cez MESH sieť. Následne riadiaca jednotka bude ovládať modul výstupov na hlavice. Treba špecifikovať presne požiadavku, smart home a riadenie vykurovania sa dá robiť aj v úplne postavených budovách bez akejkoľvek prípravy. V prípade že budete mať káble volil by som TapHome, ABB free@home, alebo iné... V prípade že príprava nebude tak by som volil FIBARO. To je ale od preferencií každého a myslím si že sa názory môžu rôzniť.
Odpovedať
@neutrino kolko stoji cca ta RJ, modul na citanie teplot zo 6 izieb a kolko 6x cidlo? Lebo nilde som sa nedopatral k cene, staci orientacne ked ty to mas nakupene.
Odpovedať
A este otazka, keby som nesiel do SmartHome riesenia, viem cez 1 termostat riadit kotol tak ako aj pri radiatorovom kureni? Ze si zmiesavace nastavim podla toho ako mi to vyhovuje a potom udrzovanie vnutornej teploty ovladat cez termostat ktorý zopina a vypina kotol?
Odpovedať
@marshall007 pwm na podlahu určite nie. Stačí on/off. Južné izby nehrejú, severné hreju, keď treba/netreba....
Odpovedať
@marshall007 na tie všetky otázky si zavolajte človeka, čo tomu rozumie.....
Odpovedať
@marshall007 poslal som súkromnú správu, dá sa spraviť ja manuálne vyregulovanie na prietokoch, avšak stráca sa komfort a nikdy to nebude také presne, lebo keď sa dotiahne teplota na referenčnom termostate tak sa kúrenie odstaví a "je do regulované". No je to vec priorít a veľa ľuďom to tak stačí. Mňa celý smart home (oveľa rozsiahlejši) vyšiel 1500 euro. Paci sa mi aj to ze keď idem v zime na týždeň preč tak kotol dám len na temperovanie (18-20) stupňov a deň pred príchodom dám požadovanú teplotu a mam krásne vyhriaty dom a šetrím aj náklady.
Odpovedať
Este by som som sa chcel spýtať jednu vec ohladom ovladania kvazi dvoch bytových jednotiek z jedneho miesta, je to technicky možné? Po prerabke stareho rodinného domu vzikol hlavny dom + pristavba. V hlavnom dome bude podlahove teplovodné kurenie a v pristavbe budu 2 radiátory. Moja predstava by bola mat termostat v hlavnom dome, pricom na termostate by som videl aj teplotu v pristavbe, a vedel by som si cez hlavny termostat v dome ovládať kurenie v pristavbe, cize by musel byt hlavný termostat daky master a ten v pristavbe len slave (na prenos udaju o teplote). Radiatory co budu v pristavbe budu tahane z reduktora ktorý bude v hlavnom dome a v tom reduktore bude aj podlahovka. Takze cez ten ventil na reduktore by sa dala ovladat teplota v pristavbe. Obrázok: Modra - hlavny dom (master termostat) Zlta - pristavba (slave termostat) Zelena - technická miestnosť kde bude aj kotol aj rozvádzač (odtial pojde podlahovka aj radiator) Existuje nieco take, aby sa nemuselo objavovať uz vymyslené? Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marshall007 radiátor je iné riadenie ako podlahovka. Tam stačí napr honeywell evo home kde sa na hlavicu priamo dá pripojiť aj teplomer (alebo ani netreba lebo hlavica ma teplomer v sebe a porovnáva s referencnou na hlavnom module). Tam by som to neriešil centralizovane.
Odpovedať
@lrdk Prosím ťa, ako to máš spravené cez Jablotron? Aké komponenty si použil? Máš to spojené aj centrálnou jednotkou alarmu Jablotronu (Teda ak máš aj alarm)? Dík.
Odpovedať
@kajo873 Zatiaľ to nemám nahodené - čakám kým to prídu z Jablotronu namontovať. V každom prípade od Jablotronu budem mať alarm Jablotron 100+, rekuperáciu Futura a termostaty. V princípe som chcel, aby každý použitý termostat bol zbernicový (JA-110TP) a komunikoval s hlavnou jednotkou alarmu (JA-107KRY) tak, aby sa dali termostaty nastavovať lokálne v miestnostiach ale aj vzdialene cez MyJablotron. Jedinou výnimkou je termostat v obývačko-kuchyni, ktorý je Jablotron Alfa (https://www.jablotronlt.com/alfa) a bude slúžiť zároveň ako termostat a zároveň ako ovládanie rekuperácie - tam viem že technik vymýšľal ako to urobiť a myslím že použil "zbernicový modul pripojenia ext.vstupu" JA-111H aby to fungovalo.
Odpovedať
@neutrino Jasne viem ze radiator je ine zariadenie ako podlahovka, len do tej pristavby je zvlast vchod, nieje to prepojené s hlavným domom, preto chcem ovladat teplotu pristavby v hlavnom dome. Aby som tam nemusel behat a sledovat to v pristavbe. Kludne to moze byt aj termostatickou hlavicou ak ta hlavica bude komunikovat s termostatom v hlavnom dome a bude mi tam ukazovat teplotu v pristavbe. Podlahovku doregulujem reduktorom manualne a termostat by len vypinal alebo zapinal cerpadlo pre podlahovku a tak by reguloval teplotu (nemoze vypinat a zapinat kotol kvoli pristavbe) a keby bol daky 2 zonovy termostat tak by mohol jednou zonou ovladat cerpadlo na podlahovke a ventil na reduktore ten pre radiator. A hlavica na radiatore by mohla byt na 5 (stale otvorena) a doregulovavala by sa teplota v technickej v reduktore. Existuje takyto termostat? Alebo daka RJ ktora by spracovala 2 teploty a vedela by pracovat s 2 ventilami ON/OFF, zobrazoval by to termostat. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte, skusim vyuzit starsiu komunikaciu. Riesim termostaty do domu. Zatial som vybral tieto: https://www.alza.sk/meross-smart-wi-f... Len sa priznam tejto teme vobec nerozumiem a neviem teda co vsetko treba v rozvodovej skrinke pripravit. Ako ten termostat ovlada jednotlive termostaticke hlavice? To sa nejak priamo napaja na ne? Alebo potrebujem este nieco v tej rozvodovej skrini? Planujem dat viac termostatov, cize kazdy by ovladal niekolko ventilov. Dakujem vopred za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jamur:

Ahojte, skusim vyuzit starsiu komunikaciu. Riesim…
@jamur keďže téme, ako píšeš, vôbec nerozumieš, volaj človeka, ktorý tomu rozumie. Ten poradí, navrhne, prípadne aj zrealizuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jamur:

Ahojte, skusim vyuzit starsiu komunikaciu. Riesim…
@jamur ja sa tomu celkom rozumiem ale naozaj je to téma na diskusiu na pár hodín a nie na pár riadkov navrhnúť vhodné riešenie. Niektoré vyžadujú rozsiahlu prípravu a niektoré zas nepotrebujú skoro žiadnu prípravu. Ak chcete ozvite sa, naozaj je to na dlhšie lebo samotný termostat zopina len relé zdroja (tepelko, kotol), ale keď máte termostatov tak treba logiku a samozrejme potom na ovládanie ventilov a kontrola vonkajšej teploty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jamur:

Ahojte, skusim vyuzit starsiu komunikaciu. Riesim…
@jamur Ale ten úplý základ je - od každého plánovaného termostatu v izbe natiahnuť kábel do skrinky rozdeľovača podlahového kúrenia (3- žilový). Od kotla pre istotu tiež. A jeden, napájací kábel (CYKY-j 3x2,5) z elektrického rozvádzača. Potom pri kompletáži ti bude treba človeka, čo to pozapája...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@jamur Ale ten úplý základ je - od každého plánov…
@dedo758 toto nie je najlepší nápad :) celú zapojovacky v rozdeľovačmi? To by ten rozdeľovača musel byť obrovský a hlavne nie je vhodný na realizáciu akého kolvek typu elektro rozvadzaca vzhľadom na to že je to priestor s rizikom úniku vody a bude tam mať 230V?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@dedo758 toto nie je najlepší nápad :) celú zapoj…
@neutrino A elektrické ovládacie hlavice v ňom môžu byť, keďže je tam "riziko úniku vody" (aké veľké? - 0,000nič)? V rozvádzači bude prúdový chránič...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@neutrino A elektrické ovládacie hlavice v ňom mô…
@dedo758 elektricke hlavice aj ked sú na 230V majú iné IP krytie ako má svorkovnica... Niektorý developery dávajú do rozdeľovača hlavný prívod vody a na 2 nehnuteľnostiach v rámci jedného roka som videl poškodenie hlavného prívodného ventilu a rodeľovač bol doslova zaplavený... takže riziko nie je 0,0 nič. Ja napr montujem výhradne 24V hlavice do rodeľovača a inštalačná svorkovnica je IP68, a ďalej používam ešte ochranu SELV. Rozdiel v cene minimálny a bezpečnosť násobne vyššia. Do rozdeľovača nemusím ťahať 10 káblov ale stačí mi jeden multikábel (podľa počtu hlavíc).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@dedo758 elektricke hlavice aj ked sú na 230V maj…
@neutrino To už keď tam je aj prívod vody, to už musí byť riadna skriňa 🙂 Ale keď je to len bežný rozdeľovač, tak tam by som povedal, že nejaké veľké riziko nehrozí - aspoň ja som sa zatiaľ s takým nestretol. Ale s čím som sa stretol, bolo veľa rozdeľovačov s hlavicami na 230V, pozapájanými aj len tak - "pavučina" na lustrové Wago-svorky, aj pekne uložené v IP krabičkách. Ale dá sa tesne nad rozdeľovač (aby káble z hlavíc dosiahli bez nadpájania) umiestniť druhá skrinka, kde bude elektrická časť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@dedo758 elektricke hlavice aj ked sú na 230V maj…
@neutrino mas prosimta nejaky dovod, preco montujes prave 24V a nie na 230V hlavice? My tiez riesime taphome a zatial mame navrhnute hlavice na 230V.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepco2:

@neutrino mas prosimta nejaky dovod, preco montuj…
@pepco2 tiež mám hlavice na 230V. Nevidím dôvod tam pchať 24V...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@pepco2 tiež mám hlavice na 230V. Nevidím dôvod t…
@megdesign Vidím dôvod: Napätie 24V je bezpečnejšie ako 230V.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepco2:

@neutrino mas prosimta nejaky dovod, preco montuj…
@pepco2 jediný dôvod je bezpečnosť... Mám silový rozvádzač kde mám 230V a inak celá Smart inštalácia je realizovaná rozvodom SELV 24V DC resp 24V AC pre závlahu. Rozdeľovač vodný je miesto kde mi niečo praskne alebo bude pretekať tak pri 24V DC SELV v podstate nehrozí riziko úrazu. Áno je to cez chránič... Ale naozaj? Chránič sa podľa normy vyžaduje len pre zásuvky a svetla. Elektropohony nemusia byť cez chránič, takže minimálne by som si overil či aj tie hlavice budú cez chránič.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alexnetatmo:

@megdesign Vidím dôvod: Napätie 24V je bezpečnejš…
@alexnetatmo a to kto povedal? Keď to zapojím tak ako sa to má, 230V nieje ze ale úplne žiadny problém. V elektrokotli keď prerazí špirálu do vody, tak čo? Aj tam sú špirály podľa teba na 24V?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alexnetatmo:

@megdesign Vidím dôvod: Napätie 24V je bezpečnejš…
@alexnetatmo ked zacnes mavat silnoprudarovi pred ksichtom 24V-oltami, tak to berie tak trochu ako rúhanie. pre toto musis mat pochopenie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?