Termostaty a podlahove kúrenie

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, mám podlahove kúrenie v celom dome a dva rozdelovace. V každej izbe mám termostat na stene len nemám v rozdelovacoch nejaký rozum ktorý by otváral a zatvaral ventily podľa toho ako mu povie termostat z danej izby. A chcem sa opýtať či to je jedna nejaká väčšia vec ktorá sa tam musí nahodit a zapoja sa do nej všetky okruhy alebo na každý okruh je samostatne. Kurenie je gabotherm rozdelovace KKH Ďakujem za rady
Odpovedať
@nonyus ja mam sice len 1 rozdelovac, ale mam v nom termo ventili na kazdom okruhu ktore su prepojene do riadiacej jednotky. neviem kolko mas okrujov a ake velke rozvodne skrinky ale nemuselo by da ti to tam vsetko vojst. s tej riadiacej jednotky je potom stiahnuty kabel ku kotly a aby vedel dostat pokyn kur nekur. takzvany on/ off system. pravdu povediac uz by som to tak nerobil lebo na mojich 100m2 je to nevyuzitelne. momentalne mi tie termostaty v izbach sluzia len na presny cas a informativnu teplotu. zmenil som kotol a kurim len na vonkajsiu teplotu ( vnutorny termostat ktory by spolupracoval s kotlom nemam).pri takomto kureni ide cerpadlo non stop a da sa povedat ze aj kotol na nizku teplotu a podlaha je stale prijemna.teploty sa daju vyregulovat skrtenim alebo otvaranim prietokov v jednotlivych okruhov. je tu na MS popisane vela o zonovej regilacii ale myslim ze pri podlahovke je to nevyuzitelne kvoli dobe jej zotrvacnosti.(nabeh aj dobeh) pri radiatoroch by som do toho siel.
Odpovedať
@stokibb blbost ze je to pri podlahovke nevyuzitelne. Montujem zonovky niaky cas a maximalna spokojnost zakaznikov. Samozrejme to vo vsetkych domoch nefunguje do 100m2 je to malo efektivne. Od 200m2 si to bez toho ani neviem predstavit. Je to komfort za par Eur.
Odpovedať
@gkrivanek mohol by si prosim ta uviest typ izboveho termostatu a riadiacej jednoty ktore zapajas? Da sa to skombinovat i s TC?
Odpovedať
Tieto termostaty www.pohodadomova.sk/termostaty/honeyw... A svorkovnicu podla potreby bud salus alebo viessmann. Samozrejme ze to ide aj s TC je jedno aky je zdroj podstatna je teplovodna podlahovka s rozdelovacom
Odpovedať
@gkrivanek veľmi fajn je aj salus it 600. Dizajnovo lepšie termostaty.
Odpovedať
@nonyus nepovedal si základne informácie a to je veľkosť domu a členitosť domu. Ak máš do 200 metrov tak sa nato vykašli lebo je to zbytočne a vieš zmeny urobiť na rozdelovaci. Ja mam naťahane káble od každej izby k rozdelovacu a chcel som to ties riešiť, ale začal som tu citát a radiť sa a prišiel som nato, že to nepotrebujem. Mam dom 100 m a mam hosťovskú izbu do ktorej nechodím a je tam úplne vypnuté kurenie aj tak tam neklesne teplota po 18 stupňov. Či že ostatne izby to dokuruju aj tak. Radšej daj jeden termostat on/off na wifi alebo ekvitermiku. Ináč ak by si chcel lacnú alternatívu tak na Aliexprese predávajú servo pohony za 6 EUR slovenské firmy ich predávajú tie iste po 40. PS: človek čo ich montuje ich bude aj obhajovať.
Odpovedať
Mohol by mi niekto poradiť. Mám podlahové kúrenie. Mám kotol Buderus a k tomu reguláciu rc35 Buderus. Mám taký problém stále mi to prekuruje a neviem prečo. Asi nemám dobre nastavení termostat. Nevie mi niekto poradiť ako ho správne nastaviť?
Odpovedať
@nonyus Ja som to chcel pôvodne tiež riešiť, káble mám naťahané od rozdelovačov, ale prišiel som nato že je to zbytočnosť. Poschodový dom obytná cca 200m2 plus cca 75m2 suterén všade podlahovka. Ako som to raz nastavil viac nemám potrebu to regulovať. Na podlahovke nevidím dôvod s tým nejak cvičiť, keď si to raz nastavíš podľa prietokov a požadovanej teploty v miestnosti.
Odpovedať
Ďakujem za odpoved ale ja mám bungalov 120m2 a ono sa to prekuruje dosť veľa aj o 3-4 stupne. Ja by som to asi skúsil nastaviť ale neviem ako ak by mi vedel niekto poskytnúť aspoň čo mám nastavovať v tom termostate či max. Vpliv miestnosti alebo ofset alebo čo vlastne. Či kúriť podľa vonkajšej teplotu a regulovať podľa vnútornej alebo kúriť podľa vnútornej teploti. No neviem som technickí antitalent.
Odpovedať
@igor454 Čím kúriš? Nastav si podľa vonkajšej teploty a odsleduj si ako sa ti podlahovka chová vo vnútry. Keď moc prekuruje tak uprav ekvitermiku, prípadne požadované teploty v závislosti od ekvitermiky. Ja mám TČ. Nastavil som ekvitermiku, a nastavujem si teplotu vody do podlahovky. Viem si nastaviť plán teplej vody do podlahovky ktorá sa mení podľa ekvitermiky. Keď sa mi zdalo že je pocitovo moc teplo alebo moc chladno tak som pridal alebo ubral plánu. A keď máš v niektorej izbe teplejšie než v inej tak priškrť prietok do podlahovky. Chvílku to budeš nastavovať, a keď to raz nastavíš tak ako ti to vyhovuje viac to netreba regulovať.
Odpovedať
Kúrime plynom. Ja by som aj nastavil ekvitermiku ale to by som musel vedieť kde sa to nastavuje. Ja vôbec neviem pod akým názvom to hľadať je tam napísané ekvitermika alebo inak. Vravím ja a technika nejde do kopy. Ďakujem za radu
Odpovedať
@igor454 Zníž teplotu vykurovacej vody do podlahy. Pokiaľ je príliš vysoká, tak termostat nebude pracovať správne, vzhľadom na tepelnú zotrvačnosť podlahy a budeš prekurovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@igor454 tak si precitaj navod a budes vediet :-D zvysok sa tu da docitat ked si das vyhladavat riadenie ekvitermikou etc.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek kokos dobra palka za tie termostaty. Hlavne ked som ich z ciny kolegovi objednaval po tri eura.
Odpovedať
@pipulkoo tieto honnyeweli si z ciny za e eura urcite neobjednal:)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek sak jasne ze nie hentie. To on si nejake vybral. Ale ze by v tom bol nejaky extra rozdiel,alebo nejaky vyuzitelny roozdiel,to neviem. Kedze pre mna je termostat zbitocna ktabicka na stene ktorej sa chytam raz za rok,tak urcite by mi stacili aj lacnejsie. Radsej pojdem na vylet za usetrene penaze
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?