Termostaticke hlavice...

Dobry den prajem, je dobre pouzit pri kureni s drevom termostaticke hlavice na radiatoroch? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo majú spoločné termostatické hlavice a druh paliva?
Odpovedať
@philos Co maju spolocne? Predstav si drevokotol napriamo, bez akumulacky a teoreticky zavrete vsetky ventily. Bác! ;-)
Odpovedať
@matorado neviem čo znamená to "bác" kedže pri aplikácii kotla na tuhé palivo sa na prívod inštaluje poistný ventil resp set ochrany kotla proti prehriatiu... a tie termostatické hlavice sú potrebne pre reguláciu prietoku v radiátoroch : doslovne povedané reguluješ nimi teplotu miestnosti. Ak je ti zima otvoríš ak horúco zavrieš.
Odpovedať
@kosos Jednoducho nemáš žiadnu prax. Aké východisko je poistný ventil?
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 v kotloch sa pevným palivom kúri od nepamäti a neboli ani poistné ventily ani ochladzovacie smyčky. Vybuchli len občas, ale používali sa otvorené sústavy. Po uzavretí funkciu poistky plnil ventil. pokiaľ v systéme beží čerpadlo, prakticky nemôže vybuchnúť pri výpadku je riziko vyššie, ale drevokotol by prestal kúriť pre absenciu elektriny pre ventilátor a kozub nemá dostatočnú odovzdávaciu plochu, takže aj tam by mal poistný ventil stačiť. Dochladzovacia smyčka je len veľmi drahá poistka, s málo pravdepodobným účinkom. A v nej sa tiež spolieha na poistný ventil, ten okrem vypustenia prehriatej vody ešte dopúšťa studenú do systému. Podľa normy by sa to ani nemalo montovať, pretože hrozí vysatie systému do verejného vodovodu.(ak nie je klapka)
Odpovedať
@viktor811 precitaj si čo ti napísal Ján..a porozmýšľaj nad tým načo je ten ventil. Prd tomu rozumieš a rozum tu ideš dávať.
Odpovedať
@kosos ja neviem co je ten viktor za clena aj jediny co sa do veci nerozumie je zatial on😊
Odpovedať
@gkrivanek všimol som si jeho komentáre už a dosť je mimo. Plánujem budúci rok stavať a pýtať sa na rady aj tu.. Len dúfam že sa nenájde nejaký chytrák ako on čo mi svojimi vedomosťami predraži stavbu
Odpovedať
@jankolv Ahoj. Termostatické hlavice jsou dobré akorát na regulaci teploty v jednotlivých místnostech. Nicméně, nemohou nahradit celkovou regulaci, kdy tuto funkci musí zastat termostat v referenční místnosti. U plynu je to jednoduché - termostat v referenční místnosti reguluje ( udržuje ) teplotu topné vody tak, aby se udržela teplota vzduchu v ref. místnosti. Někdy to pracuje of -on a někdy to umí regulovat výkon kotle, pokud kotel umí modulovat výkon hořáku. U spalování dřeva je to složitější a tam musí být celá řada pojistek, protože opravdu hrozí nějaký malér - až zmiňovaný výbuch. Čili, nějaký přetlakový ventil, nebo vychlazovací smyčka. Já bych v případě splování dřeva ty termostatické ventily raději nedával, protože na prvním místě musí být vyřešena regulace výkonu kotle a to bude celkem problém. Pokud by totiž všechny termostatické ventily po dosažení nastavené teploty zavřely oběh vody, tak okamžitě se kotel nadbytkem neodebraného výkonu dostane do varu, zvýší se tlak a pojistný ventil odpustí vodu. A co se bude dít dál, když v kotle bude naládováno množství dřeva je jasné..... :-)
Odpovedať
@kosos Prečo hovoríš o kúrení, keď o ňom nič nevieš a vlastne nevieš ani ako to vyzerá. Keď budeš mať niečo za sebou tak sa ohlás. Keby si dobre čítal a trochu vedel aj rozmýšľať, tak tam bolo povedané, že: "dochladzovacia smyčka je len veľmi drahá poistka, s málo pravdepodobným účinkom. A v nej sa tiež spolieha na poistný ventil". O poistnom ventile to teda platí rovnako. Vlastne ani nevieš o čo tam matoradovi išlo. Ak vieš tak napíš a ja sa ti ospravedlním.
Odpovedať
@viktor811 ochlazovacia slucka sluzi jedine na ochranu kotla, draha ochrana ale furt lacnejsia ako kupovat clanky alebo kotol. Matorado to dobre napisal. Uzavru sa hlavice a kotol vyvre a bac vypusti tlak poistny ventil no nadalej hori ohen (okrem peletakov) Vo vymenniku nieje voda a vymennik sa deformuje. Tu pomoze dochlazovacia slucku ktora vymennik schladi. Kotol na tuhe palivo s akumulackou a prepojenou 6/4 kou zelezom aby v pripade vypadku elektriny odvadzalo teplo z kotla samospadom😝 netreba dochladzovaciu slucku ani zalozny zdroj.! Usetrenych 300€ za co si kupis rychlomontaznu skupinu s mixom napojenu na ekvitermiku a z nadrze vytahujes len taku teplotu aka je potrebna a v tomto pripade mozes vsetky radiatory aj uzavriet!
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
@jankolv Na zhrnutie: Zhruba to, čo píše gkrivanek predo mnou.- kľudne aj kotol na drevo s termostatickými ventilmi/hlavicami, ale nezabudnúť na akumulačnú nádobu. A v dnešnej dobe určite aj na záložný zdroj k čerpadlu. Mám za sebou niekoľko RD v kombinácii plynový kotol - kotol na drevo a termostatické ventily a funguje to, dokonca jeden iba na trojcesťák, bez akumulačky. Akumulačka zvyšuje komfort kúrenia - pofajronte naložíš 2-3 krát naplno do kotla, čerpadlo to prenesie do akumulačky a kľudne s tým vykuruješ do ďalšieho večera (aj viac - záleží od výkonu kotla a akumulačky). O výstupnú teplotu ktorá ide do systému sa stará vyššiespomenutá "rýchlomontážna skupina" a komfort je zaručený... :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@dedo758 akumulacnu nadrz si nebudem moct dovolit, tie su dodt drahe... Je aj ine riesenie?
Odpovedať
Tak ako som písal, ide to aj bez akumulačky, len sa znižule komfort častejším prikladaním... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?