Termostat zopne no kotol nereaguje na "povel"

Zdravim. Nenasiel som zatial ziadnu pricinnu suvislost ci dovod preco sa tak deje. Mam Protherm Tiger a digitalny termostat spojeny metalickym vedenim. Obcas sa stane ,ze hoc je termostat zopnuty tak kotol nereaguje na "povel" z izbového termostatu. Pridem na to az ked uz pocitovo je teplota o cca 1-2 stupne v miestnostiach nizsia nakolko hysterezia u tohto termostatu je 0,4° co znamena ,ze reaguje celkom "pruzne" na zmenu teploty. Termostat je na obrazku. Pouzival som ho davnejsie a teraz som ho zamenil za bezdrotovy nakolko ten prestal fungovat. Tento stav ked sa termostat javil ako "zopnuty" a kotol napriek tomu na povel nereagoval som pozoroval aj u toho bezdrotoveho termostatu. Jediny dovod co ma napada, ze je to vlastnost toho kotla. Co ma zaujima je to ,ze ci podobny jav spozoroval, pripadne podobnu skusenost s danym kotlom ma aj dakto iny. EDIT: este ma napadlo, ze ci nahodou na spinacom rele ci na vedeni, ale to by potom nebolo obdobne aj u bezdrôtového termostatu, nie je vysoky odpor pripadne ci rele nemaju problem s kontaktami. No zas na druhu stranu ak kotol zapnem a znovu zapnem tak zacne uz nasledne reagovat normalne.Co znamena ,ze na dalsie povely reaguje uz standartne.
Odpovedať
@teplo_domova Prijímač bezdrôtového termostatu je v kotli?
Odpovedať
lebo ak je v kotli len hodený treba ho vytiahnuť mimo kotla ,. niekedy to ruší a nekomunikuje spravne vysielač a prijímač
Odpovedať
Práveže som myslel, že ak je prijímač na vedení ako obyčajný termostat, či to nie je poškodené a blbne to... :-) Skúsiť ho dať nakrátko tesne ku kotlu a sledovať.
Odpovedať
Prijimac je mimo kotla. Ale ako uz bolo spomenute tak ho uz nepouzivam takze ten je pase. Metalicke vedenie mozem zmerat na odpor, no nepredpokladam ,ze by bol dako extremne vysoky. Vo vseobecnosti je ten Protherm "sracka" odkedy ho uzivam. Obrazok aky som pouzil je iba informativny, pretoze ako som dodatocne zistil tak tento termostat je ponukany aj ako bezdrotovy. Moj je drotovy cize chyba moze byt za 1 v termostate (spinacie rele) 2 na vedeni ku kotlu 3 v kotli samotnom
Odpovedať
http://www.kureniezen.sk/fotky1450/fo... toto je bezdrotak co som pouzival. Ale ako vravim ,ten ma prijimac pokazeny takze som ho nahradil povodnym drotovym.
Odpovedať
Takze odpor namerany na vedeni od termostatu cez zopnute rele v termostate je 0,4 ohm co je uplne bezna hodnota.
Odpovedať
@teplo_domova Ten termostat zahoď pri najbližšej príležitosti do koša a kúp si niečo lepšie.
Odpovedať
@teplo_domova Vo vseobecnosti je ten Protherm "sracka" odkedy ho uzivam. jujuuuuj ta tu ukamenujú :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@gkrivanek Tak z toho vôbec nemam obavu. Kludne do mna. Viem co vravim. Za 10 rokov som si ho uzil az az. A rovnako tak postupujem pri kazdom vyrobku ktory ma zklame. Len namatkovo: -expanzka -cerpadlo -RJ -snimace -rezonancie a hlucnost kotla Takze zazitkov a "radosti" viac ako dost. @viktor811 ty mas kristalovu gulu ,ze don vidis? Je uplne jedno ci obvod spoji rele alebo klem. Hlavne ak na obvode zmeriam odpor rovnaky ako keby tam bol iba "cisty" vodic.
Odpovedať
Profilova fotka
Teplú vodu zohrieva normálne alebo je problém aj s ňou? My sme mali problém aj s kurenim aj teplou vodou a vymieňali základovu dosku
Odpovedať
No popravde uz ani nie. Poslednou dobou si vsimam ,ze po odpusteni cca 50 litrov je voda vlazna a kotol nestaci dohriat vodu. Takze musim TUV zastavit pockat zhruba 1-2 minuty a potom az mozem vodu dopustit do vane. Jednoducho kotol prilis slabo reaguje na ubytok teplej vody zo zasobniku. A nepomaha ani znizenie prietoku TUV. Akurát neviem ci mam chut uz dalej do kotla investovat hoc aj len 200€ za RJ a mozno + pracu. A inak vseobecne RJ upodozrievam aj v suvislosti s vyssie spomenutym problémom. Aj ked problem s TUV moze byt ovela komplexnejsi a teda nemusi byt na vine iba RJ.
Odpovedať
Teraz ma napadlo ,ze asi by bolo zas vhodne vybrat RJ a pozriet sa na letovane spoje konektorov. Pretoze uzasna euronorma ROHS vzala za svoje a tak standartne letovane spoje "praskaju" a nasledne vznikaju studenaky. Inak toto je vsobecna "schopnost" dosiek RJ v kotloch Protherm. Staci si iba zadat do Google cislo RJ kotla Protherm Tiger a zarucene bude prvy odkaz na problem s letovanými spojmi. A to iste mi potvrdil aj plynar.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@teplo_domova nám to vodu nezohrialo vôbec. Počuli sme zopnutie aj pri teplej vode aj pri kúrení, ale nič nehrialo. Hlasilo to chybu, ale už sa nepamätám akú. Proste to vyplo celý kotol a koniec . Ani reštart nepomáhall. Ak ide dlho vlazna voda, môže byť zavesený výmenník. To spomínal, že sa môže stať pri tvrdej vode. A ze už skúšal čistiť, ale do 2 rokov sa zaniesol znovu a je lepsie vymenit
Odpovedať
Nie to tento problem nie je . Nam vodu ohrieva akurát sa mi zda ,ze ak odpustim cast vody tak dlho trva kym kotol dohreje dalsiu a aj UK sa spusti ked od termostatu pride "povel" na zopnutie. Teda az na obcasne "zatuhnutie". Ja skor vidim problem v tych spojoch na RJ a zaneseny vymennik. I ked tu sa Protherm "hrdi" tym ,ze ich vymenniky by sa zanasat nemali.
Odpovedať
Profilova fotka
@teplo_domova Co tak tu napisat presny typ kotla a verziu
Odpovedať
@teplo_domova meraj postupne od termostatu na riadiaciu jednotku či skratuje vedenie pri zap. termostatu, alebo skratni vstup priamo na RJ či zopne, ak nezopne RJ zmeraj napätie na zdroji, ak občas nezopne býva suchý elektrolit na zdroji , ak nemáš osciloskop , zmerať ho ohmetrom či sa správne nabíja a po prepolovaní vybíja, no treba znalosti z elektrotechniky. aby si zistil prečo nespínajú výkonnové obvody
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Tak a som tu opät. Zacala vykurvovacia sezona a problemticky Posertherm sa znovu prihlasil a vyzaduje si pozornost. Momentalne uz nekuri ani ked treba ohriat vodu v bojleri. Kotol ziadnu chybu nehlasi. No ked som prvotne otocil ovladacom ohrevu uzitkovej vody tak trimer bol "zalepeny". Nasledne ked som otacal ovladacom teploty kurenia tak teplota vzrastala podla polohy otocenia. Cize realne RJ nezobrazovala aktualnu teplotu v UK. Takze vazne uvazujem nad vymenou RJ. Any idea?
Odpovedať
Tak som prisiel na dalsie veci , ale kym to nevyriesim tak nebudem zbytocne tlachat.
Odpovedať
Tak som nakoniec spravil repas dosky. Zistil som ,ze dva odpory R13 a R14 boli znacne namahane. Farba na povrchu bola prepalena. Na radu iných som vymenil kompletne vsetky kondenzatory. Oba spomenute odpory a povodne rele som vymenil za rele OMRON. Mam za to ,ze tie uz mali po 12 rokoch toho za sebou dost.
Odpovedať
Toto je krasny priklad ako funguju kotly protherm a ako v niektorych pripadoch (ne)riesia servismani kotle od tej znacky. www.deosum.com/Articles/131-o-nemocne...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?