Termické kolektory

Jsem rozhodnut pro využití slunce jako zdroje energie, a sháním co nejvíce reálných zkušeností z provozu, hlavně se snažím dopátrat zda jsou trubicové vakuové kolektory opravdu o tolik lepší než deskové hlavně v zimním období. nevyhýbám se ani fotovoltaice ale pouze s ukládáním energie do vody.
Odpovedať
@jersi čím ohrievaš vodu teraz?
Odpovedať
@jakino mám 1000L akumulační nadrž, v ní topnou tyč 4,6kw + kotel na tuhé kde zatopím když mám chuť /čas nádrž už má výměník pro solary
Odpovedať
@jersi pokial uz mas takuto pred pripravu a mas kde umiestnit solarne kolektory, tak kludne chod do nich urcite mate na to i statne dotacie.
Odpovedať
@rkorba ano jsou tu dotace na ně. já se teď potřebuji rozhodnout zda trubicové nebo deskové, a jaké značky. taky je tam rozdílná regulace. mám lidi co je mají. ale buďto si to nechali udělat a vůbec tomu nerozumí, nebo to sami provádějí a jsou zaujatí vůči ostatním systémům :D
Odpovedať
@jersi ploche maju nizsiu ucinnost, ale nema sa na nich co pokazit a trubicove ti moze rozsekat krupobitie ale mozes vymenit len poskodene trubice. Osobne by som siel do doskovych, ale ako vzdy co clovek to nazor, tak si to nastuduj a rozhodni sa podla dostupnych info ;-)
Odpovedať
@virnik27 jakou máš značku. kolik trubic a jak velkou nádrž
Odpovedať
@jersi Neviem porovnať, lebo mám iba trubicové. Som s nimi spokojný, mám 30 trubíc . Napr. v týchto dňoch, keď celý deň svieti slnko, zohrejú 300 l zásobník na 45 °C. V lete dosahuje teplota média aj cez 100°C. Keď som sa rozhodoval medzi plochými a trubicovými, tak hlavným dôvodom pre trubicové bolo to, že dokážu vyťažiť teplo aj pri nie optimálnej polohe či náklone. Ak máš dobrý smer a dobrý sklon, tak plochý kolektor je účinnejší. Najlepšie by bolo, keby sa náklon dal u plochého regulovať v priebehu ročných období.
Odpovedať
@virnik27 Otec ma 32 rokov doskove kolektory z thermosolar-u Ziar nad Hronom. Skla nemaju jedinu vadu, su PODSTATNE hrubsie, nez na trubiciach. Tolko ku krupobitiu. @jersi Ak ide o sezonny ohrev TUV, tak doskove. Ak uvazujes prikurovat z AN v prechodnom obdobi, tak trubicove/vakuove. Maju vyssi vykon predovsetkym v prechodnom obdobi. @chrobak7 Cez 100°C nieje problem ani v doskovych. Je to ale signal, ze solarny system je zle navrhnuty, pretoze pri takej teplote media nutne dochadza ku zvysenemu usadaniu vodneho kamena v zasobniku. Ak mas makku vodu, tak Ta to nemusi trapit samozrejme. Plochy kolektor nema vyssiu ucinnost voci trubicovemu pri rovnakom sklone nikdy. Co sa tyka vplyvu sklonu, najdes o tom na nete vela. Mne to pride, ze ideal je 45-50°, cim zvysis ucinnost jesen-zima-jar a mierne znizis v lete, kedy je tepla aj tak prebytok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?