Teplovzdušný krb vs. krb na drevo - porovnanie

Profilova fotka
Dobry den vsetkym, mate skusenosti s teplovzdusnym krbom ? Zaujimalo by ma porovnanie teplovzdusny vs. krb na drevo. Dakujem
Odpovedať
@sisiatko12 hmm... teplovzdušný vs. aký? Akumulačný? Prípadne teplovodný (ktorý je tiež v princípe akumuluje, ale do vody)? http://krempaskytomas.sk/typy-krbov
Odpovedať
Profilova fotka
Teplovzdušný je skoro vždy na drevo. Teplovdušný elektrický je skôr ohrievač, jedine že by mal zabudovanú dáku obrazovku s ohňom. Ešte som o takom nepočul. Podobne plynový. Američania robia plynové krby ale či majú aj teplovzdušné ohrievanie neviem. Čo vlastne chceme porovnávať ? Zle alebo nejasne položená otázka.
Odpovedať
Profilova fotka
@sisiatko12 ak na drevo, potom akumulačný, ktorý sála do priestoru zdravé teplo. ;-)
Odpovedať
@sisiatko12 A v teplovzdušnom čím kúriš? Koksom? :-D
Odpovedať
@sisiatko12 ste si touto otazkou zavarila :) skuste trosku dostudovat problematiku a potom sa opytat tazku, lebo vas tu roznesu na kopytach :) v zasade krby su teplovzdusne , teda salaju teply vzduch a teplovodne napojene radiatory. V oboch typoch sa kuri drevom. Najjednoduchsi variant su obycajne kachle. kolko tepla v nich vyrobite tolko vam pustia do priestoru v ktorom sa nachadzaju. Teda tu nie je ziaden presun tepla nejakym rozvodom ci uz vzduchom alebo mediom- vodou. Myslim, ze mate dost :)
Odpovedať
Profilova fotka
@petermu doplním k tomu doštudovaniu problematiky, že okrem teplovzdušných krbov, ktoré sálajú maximálne cez sklo vložky a teda teplo sa šíri prúdením horúceho vzduchu, existujú aj oveľa zdravšie sálavé krby, ktoré nemajú žiadne výduchy a teplo sa síce pomalšie, ale dlhšie šíri cez akumulačné steny práve spomínaným sálaním ;-)
Odpovedať
Myslim, ze tebe by pomohlo sa stretnut s niekym z fachu. S krbarom, ktory uz ma kopu realizacii, kopu diel za sebou, aby ti vysvetlil celkovo problematiku aby si pochopila aj to, ze na com stavat, co by malo byt na zaciatku pre teba prioritou ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_matik dobre si podla mojej skusenosti podotkol to, ze je potrebne aby krbar mal skusenosti, mal prax, aby vedel, o com hovori :-) Pretoze ked niekto je v takomto stadiu, ze nevie co a ako, tak je treba aby sa nasiel niekto kto do podrobna bude vediet vysvetlit a poradit jak postupovat. Predsa len pri krbe ide z velkej miery najma o bezpecnost!
Odpovedať
@jp9 ved viem ako to je, ked som si tym sam presiel. U nas tiez to bola trochu divocina, ked sme sa rozhodovali ci krb dat ci nie. A ked ano tak aky, predsa len ani ja a ani zena sme si takouto kupou nikdy predtym nepresli :-D Ona furt pozerala len na vzhlad tych vloziek, ze akoby asi ukazali u nas v obyvacke a ja zase som mal hlavu v smutku z toho, ze som nevedel jak je to s vykonom, s velkostou :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jp9 ty mas krb? Robil ti to krbar? Lebo mam taky pocit podla toho co si pisal aspon. Ze vies o com hovoris. Zaujimalo by ma ze ked cez krbara nieco taketo riesim tak ci treba aby som si material na krb ja zohnal a dodal mu a on to potom len spravi alebo to su veci ktore si zariadi sam ten majster??
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, ano, viem, ze uz boli diskusie ku krbom a znackam, ale konkretna otazka, ake mate skusentosti s krbmi Romotop a Hoxter konkretne nasled. https://www.romotop.sk/krbove-vlozky-... alebo http://www.hoxter.eu/cs/produkty/krbo... ? Sli by ste radsej do vyssej investicie ? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lejak2 ano robil nam to krbar, neviem si predstavit, ze by som si to mal robit sam, ked neviem o tom dokopy nic. Ze nemam ziadnu prax, co sa tyka tychto veci. Akoze vykon a toto to si viem pozriet a urobit si ako taku predstavu, ale krb si postavit to nie. To priznavam, ze na to by som sa sam nedal, neriskoval by som to ;-) Nie nie, to vsetko si firma zozenie, zariadi, ty sa s nimi dohodnes, co a ako si predstavujes, aspon tak to bolo, ked sme my davali robit ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sisiatko12 s tymito znackami skusenost nemam, ale osobne som nazoru, ze pri krbe sa oplati aj viac zainvestovat, podstatna je kvalita. Vlozka co mame my samotna vychadza okolo trojky, ale poviem ti, ze mne nebolo luto dat tie peniaze do toho, lebo som si vedomy toho, ze je to na roky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jp9 jasne to chapem, to by bolo asi riziko. Hej? Takze vlastne oni zabezpecia material taky ako je potrebne, aby vydrzal tie teploty, ktorym bude vystavovany, jo??
Odpovedať
Krb patri medzi najmenej pouzivane zariadenia v domacnostiach...teplo je prevazne len ked horia, salanie to predlzi o 2-3 h max., teplo je nerovnomerne rozlozene...a stoji to majland, to uz ak chce niekto davat tisicky do predrazenych krbov a peci tak nech si radsej kupi tepelne cerpadlo...krb ked tak na obcasne zakurenie a co najlacnejsie.... a keby nemam co robit s peniazmi tak by som si kupil toto: https://www.haassohn-rukov.sk/produkt...
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc len ja mam obavu aby som na to nedoplatil, ak by som isiel do najlacnejsej varianty. Do nejakej lacnej vlozky. Aby sa to niekde neprejavilo, nechcem mat napriklad dym v obyvacke :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Zaujímavé tvrdenia..."krb čo najlacnejší na občasné kúrenie" ..ano.. taký v ktorom si ten dotyčný zakúri fakt len výnimočne, ak vôbec.. pretože ho to bude skôr otravovať... taký, ktorý potom otravuje život aj susedom, pretože je maximálne neefektívny čo sa týka spaľovania... a nakoniec poradiť niečo, čo bude asi tiež len na efekt... no.. dobré rady..ale zas, keď tu je odborník kadekto a na všetko ale vie o tom..... 🤔 ;-)
Odpovedať
@atrac3 tiez som mal kadejake predstavy pred kupou a byvanim, ako casto ho budem vyuzivat...ako som zacal kurit v kotli tak ani raz som ho nepouzil. Bratia maju tiez krby, pouzili ich za rok asi tak max. 5x. Za 1000e sa da kupit velmi kvalitny krb s vysokou ucinnostou, tento mam ja: https://www.romotop.sk/krbove-kachle-... za 500e z mountfieldu ma kamarat a kuri mu tiez bez najmensieho problemu...
Odpovedať
Sranda, pre mna cena bola to posledne na co som kukal, ked som krb daval robit. Pre mna priorita bola kvalita krbu, aby to kurenie v krbe malo zmysel. Aby nam to vykurilo dom, aby som nemal problemy napriklad s ciernymi stenami alebo permanentne spinavym, zacmudenym sklom na vlozke. My uz mame krb vyse troch zim a teda v zime sa vyuziva casto, niekedy aj na jar, ked sa schladi, ze prikurim ;-)
Odpovedať
Tak ako @radoslavc si neviem predstaviť že by som dal polročný slovenský priemerný plat za.nejaky druhý či tretí zdroj tepla. Každý si teraz môže robiť so svojou zadlženosťou čo sa mu zachce, ale ja som kúpil tieto kachle a cez zimu idú 6 mesiacov vkuse. https://www.domoss.sk/krbove-kachle/1...
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Naštuduj si čo je krb (kvalitný krb) a nepleť sem piecky... lebo za 1000 eur nebudeš mať ani zlý krb... a kamarát to a kamarát hento.. kúriť ti bude aj plechový sud.. ale ako.... ;-) @roboza vidíš.. ty si nevieš predstaviť a niekto možno vie... a vie prečo.. myslíš si, že si ušetril.. ale opak je pravdou ;-)
Odpovedať
@atrac3 čo by podľa teba mal robiť lepšie? Čo ospravedlní tú cenu? V skutočnosti je to presne naopak. Naraziť na kvalitného krbara je umenie, prejdi si čo tu ľudia niekedy ukazujú za diela. Väčšinou izolačné odvetrane obostavby... Mimochodom, tieto kachle sú teplovodné a vykuruju 200m2 plus TÚV. Lepšie to fakt už nemôže byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza ukáž mi z mojich realizácií, izolačnú, odvetranú obostavbu ;-)
Odpovedať
@reward ale tvoje diela zas stoja toľko ako menšie auto :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza a sakra, už takmer 28 rokov si ich ľudia kupujú... 8-)
Odpovedať
@reward zlodejov a podvodnikov je na Slovensku dostatok a ludia im to toleruju, tak si tie drahe krby mozu dovolit:)
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc tvrdíš teda, že robím iba zlodejom a podvodníkom? Dosť ľudí z tohto portálu to podráždi... :-S :-S :-S
Odpovedať
@reward precitaj si to este raz. Tvrdim ze zlodejov a podvodnikov je na Slovensku vela. Samozrejme je tu aj vela serioznych co si take peniaze dokaze zarobit, je jasne ze toto je portal vyvolenych 5% mozno menej....chudoba zije uplne inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza ..to keď si zarytý majiteľ dácie povie, že už to lepšie byť nemôže.. a hľa... ale zas, podľa toho čo za hlody tu čítam, ďalej nemá význam reagovať.. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc to, že ty si kúpiš predraženú blbosť za “málo” penazí neznamená, že si ušetril...niekto možno zaplatí za dielo (pre teba nepochopitelňú sumu) no s 10-násobne väčšou pridanou hodnotou a v konečnom dôsledku je na tom lepšie... ale to je tak keď sa pozerá len na ceny ;)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?