Teplovzdušný krb, ťažný verzus tlačný rozvod vzduchu

Ako by ste riesili teplovzdusny krb aby vyhrieval vlastnu miestnost + 3 dalsie vzdialene? Je mi jasne, ze bez pomoci ventilatora to nepojde...ale... a) ak by som spravil prieduchy na krbe + rozvod tepleho vzduchu s taznym ventilatorom, tak by tazny ventilator mohol tahat vzduch cestou mensieho odporu aj cez horny prieduch na krbe, kde by mal teply vzduch prirodzene vychadzat von do okolia krbu (uz som take nieco videl na vlastne..). Otazka znie, ci sa da ten tazny ventilator tak regulovat a nastavit aby fungovalo aj prirodzene prudenie v krbe? Ci nejak inac? b) ak by som spravil krb s tlacnym ventilatorom na vstupe do krbu. Da sa krb tak utesnit aby ten vhanany vzduch neunikal napr. okolo dvierok krbovej vlzky, atd? Ake mate skusenosti s ventilatormi? Zaujima ma hlucnost, regulacia a v neposlednom rade aj cena.
Odpovedať
@izirajder nie som síce zástanca takého riešenia víri prach ,treba el ,no najlepšie je dostať teplý vzduch napr do povali a odtial rozvod do ost. miestností, nie je to ale zadarmo viac ako krb z obostavbou , a ten je len na dokurovanie a nie nonstop kúrenie na to dať splynovací kotol ked už drevo
Odpovedať
Profilova fotka
a) tazny ventilator byva dost hlucny (hlavne ak ma pozadovany vykon cca 400-600m3/s), ak ma podporovat aj prirodzene prudenie ( o ktorom pri tomto setupe dost pochybujem) musi mat tzv. by-pass (napr. pre pripad, ze nie je el.energia alebo zlyha ovladaci system). Ventilator sa umiestnuje bud do telesa krbu (nad vlozku) alebo do podkrovia (izolacia). Regulacia je vacsinou len teplotna (spusta sa nad 60st. bez vykonovych stupnov, jednotlive vetvy regulujes otvaranim a zatvaranim mriezok na vystupoch b) tlacny ventilator nemusi mat tepelnu odolnost, musi sa umiestnit pod vlozku ale vyzaduje, aby vlozka bola na tento system pripravena (napr. la nordica inserto). Mozes pouzit aj lacnejsi velkorozmerovy ventilator, ktory je tichy a na rozdiel horeuvedenych moznosti lacnejsi. Riadiaci system si musis urobit sam :) c) ja osobne preferujem male ventilatory s tep.senzorom na jednotlivych vystupoch s centralnym riadenim. Jedna vetva (najkratsia) by mala byt bez ventilatora. Ventilatory musia mat dostatocnu tepelnu odolnost. Vlastna obostavba krbu by mala byt bez nuteneho obehu (nema sa co pokazit).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?