Teplovzdusno-akumulacny krb

Zdravim, zvazujem stavbu krbu s vlozkou http://www.krby-lanordica.sk/product/... . Bude umiestna v rohu a chcel by som okolo vymurovat falosnu stenu okolo. Mam zaujem o teplovzdusno-akukulacny krb. Mal by byt vyuzivany celorocne. Moje predstava: Na obstavbu krbu do vysky 1,5 m pouzit akumulacne dosky (samot, akumol, percem, tu uvitam radu) , uzavriet to stropom (prosim o radu na material, ci akumulacny alobo izolacny ), na dymovod dat Teplovzdušný rebrovaný výmenník, do tejto casti dat mriezku/y pre vyfukovanie tepleho vzduchu, cele to navrchu uzavriet falosnym stropom. Priamo od krbu by sli izolovane rury na rozvod tepleho vzduchu do inych miestnosti. Chcem sa spytat...ako je teplota na povrchu akumulacnych materialov? Neviem sa dopatrat. Myslim z tej strany, kde bude omietka (izbova strana ;-) ). Dakujem za radu/y.
Odpovedať
Profilova fotka
@saxo19 - ak chces vlozku pouzivat celorocne, tak by som urobil nasledujuce zmeny: namiesto focolare 60 by som si kupil radsej insert 70 - vyssia ucinnost, vacsie ohnisko, oblozene vertikulitom. Tvoja vlozka ma max rozmer 45cm, takze metrovicu budes musiet stiepat na 2x (insert len 1x). Kecy o dlzke horenia na stranke LaNordica su hluposti, vlozku treba "krmit" co 2-3 hodiny. Na nocnu prevadzku "bez prikladania" rovno zabudni. - teplovzdusny rebrovany vymennik - ma uz inserto zabudovany, teplota spalin je uz aj tak nizka, takze pri focolare to podla mna vyznam nema. Nezabudni na revizny otvor, aby si 2x za rok nebural stenu :). - samotova obostavba - teplota zavisi od hrubky pouziteho materialu a jeho tepelnej kapacity a teploty v "komore" a samozrejme od toho, ake velke su vetracie otvory na telese krbu (dolny, horny). Dopredu sa to odhadnut neda, da sa to len +/- vypocitat (ale je to aj tak bulharska konstanta). :). napis @reward, mozno ti poradi/urobi taku cenu s kvalitnou vlozkou, ze svojpomocna stavba nema vyznam...Navyse to nerobi prvy krat a pri navrhu/stavbe neurobi chyby, ktorym sa ty samozrejme nevyhnes (lebo je rozdiel postavit 1 krb a stavat 1000ci...). Rozdiel ceny umoris za 2-3 roky na usetrenom dreve (ak ti samozrejme za domom nerastie vlastna hora).
Odpovedať
@mgx Dik za typ na insert...neviem kde si sa dostal k dlzke horenia, ale zaujimave... drevo pojde aj tak na 3 casti..ja vacsinou niesom doma a chudak moje zena ;-) Samotova obstavba...ma z toho byt stena... cize "komora" bude trojuholnik 2x1,5x1,5...objem 2,3 m3...povrchova teplota obstavby ma zaujima, lebo mame male deti a vysvetlis, pochopia ale ... nedozries Revizny otvor...staci ked bude pri komine z druhej strany steny? @reward ...som z opacneho konca republiky, tak asi nepride ;-) ale napisem mu
Odpovedať
Profilova fotka
@saxo19 - insert mam doma, focolare mal kolega, takze zo skusenosti. Revizny otvor je jedno kde je, hlavne nech je velky :). Ja mam s grenaizolom max 40c. Dnes by som skor pouzil Bruner, Hoxter alebo Spartherm namiesto LaNordica.
Odpovedať
Profilova fotka
@saxo19 skúste si dať cech kachliarov a tam si vyberte kachliara s ktorého okresu ste. teplota obstav by by nemala presiahnuť 50 stupňov .
Odpovedať
k dlžke horenia- závisí na skladbe a spôsobe naloženia dreva, mám 10 kW podobná ako fokolare, pozerám že sa ešte stále predáva bola už pred 10r. , teplovzduch ide rozvádzať aj bez vent. do 5 m v pohode, nepotrebuje záložný zdroj. drevo sa nakladá opačne na spodok hrubé postupne menšie a vydrží mi horieť priemerne 12hod, a teplo je ešte i potom. No krbom kúrim až ked je väčší mraz, do -5 mi stačí vložka 2,4kW,postupne som zatepľoval, minulú zimu som kúril max 30x, len 3x sme mali -15, ostatok bolo nadpriemerne teplo, krbom sa nedá veľmi regulovať, naložíš musí dohorieť nejde vypnúť ako vložku.
Odpovedať
@duzu Aku mas vlozku? S kurenim v krbe skusenosti mam, byval som v dome s krbom... zvazujem aj vymenu vlozky za inu..napr. Insert 70...skratka nieco do 1200 €
Odpovedať
ak si dáš Inserto musíš mať vent. lebo je to krabica v krabici a ked ventil. tak i náhradný zdroj, ináč ju neochladíš, mne viac vyhovuje ako focol. mám blízo rozvody, tá moja sa už nerobí , je to ale presná kopia Focol. robili ju v CZ, máš daleko rozvod?vtedy radčej vodou,dnes by som krb už nerobil ,nepotrebujem veľa tepla
Odpovedať
Insert na vent v sebe a vraj kolobeh je aj bez elektriny....aspon tak pisu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@saxo19 - ventilator(y)co je v insert-e (teda 2ks) su rovno do kosa, pretoze maju 1. male otacky 2. vysoku hlucnost najlepsie ich rovno vymontovat alebo ani nezapinat. Obeh treba riesit velkym axialnym ventilatorom, v pripade insert-a moze byt aj tlacny pod vlozkou. Kolobeh bez elektriny je velmi maly, na trvale vykurovanie nevhodny ale vlozka sa neprehreje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?