Teplovzdušné vykurovanie krbom cez podlahu

mam predstavu vyriesit vykurovacie rozvody z krbu ulozenim do podlahy s tym ze prieduchy by boli do takych mriezok pod oknami ako v pripade konvektorov. pre zjednodusenu predstavu: dom cca 15 x 7 obdlznik, betonove tvarnice zateplene 30 polystyren, pultova strecha, v strede obyvackokuchyna a v kazdom rohu izba. potiahol by som rozvody do kazdej izby teda asi okrem obyvacky, ta by sa vykurovala priamo krbom. da sa to riesit podlahou podla vas? videl som rozvody strechou ale nie podlahou, ale ked by bola nutena cirkulacia tak by to malo byt okej, nie? dakujem za postrehy a nazory.
Odpovedať
Prave som kupil dom a mám viac-menej rovnakú predstavu o kúrení. Ale nikto mi s tým nevie poradiť, nikde som nenašiel, že by to tak niekto mal riešené. Vidím, že príspevok je už starší... podarilo sa Vám to zrealizovať?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
prepacte ze odpovedam tak neskoro, nie, nepodarilo, ale nasiel som na to v obchode aj rozvody, takze sa to normalne da spravit a budem to tak urcite robit
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@snow1 @sifo Dobry den, mozem sa spytat ci ste realizovali to teplovzdusne kurenie podlahou? Planujeme robit to iste, obdlznikove rozvody pod podlahou. Mate nejake typy, rady pri realizacii? Dakujem.
Odpovedať
nie, nakoniec si to stastny novy majitel vyriesil po svojom.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilly07 Dá sa to urobiť, ale treba dobre zaizolovať teplovzdušné rozvody a to nie s polystyrénom, ale buď so sklenenou vatou, alebo s kamennou vatou. Od teplého vzduchu polystyrén by sa mohol zničiť. Teplý vzduch prúdi smerom hore, takže treba nad krb umiestniť ventilátor, ktorý bude fúkať teplý vzduch do rozvodov. Pred ventilátor dajte filter, aby ste minimalizovali prach, ktorý Vám prefúka ventilátor od krbu do priestorov.
Odpovedať
@deltako Ďakujem za radu :-)
Odpovedať
@lilly07 Dobrý deň, realizoval som len skúšobnú prevádzku tohto systému. Ako spomínal deltako, používať priamo vzduch z krbu si vyžaduje zabezpečiť komplet rozvody vhodnou izoláciou a aj tak keď sa to spraví neodborne môže barák vyhorieť. Ja preto idem do nízkoteplotného systému. Ten má síce viacero nevýhod, ale je podstatne bezpečnejší. Ja mám rozvody robené pod celou podlahou. Výrobca plávajúcej podlahy udáva maximálnu teplotu 27°C, čo je veľmi obmedzujúce. Moja skúšobná prevádzka spočívala vo vykurovaní kúpeľne (kde mám betónovú podlahu s 3cm trubkami). Aby som znížil teplotu v podlahe, horúci vzduch z krbu som zmiešaval so "studeným" z miestnosti. Moje merania a pozorovania ukazujú nevýhody takéhoto sytému, ktoré som aj očakával. Vzduch má nížšiu tepelnú kapacitu ako voda, preto treba prehnať viac vzduchu ako by bolo treba vody a keď sa jedná o nízkoteplotné vykurovanie, trba vzduchu ešte podstatne viac. Čo znamená že pri určitom toku vzduch dosiahne takú rýchlosť, že začne vydávať hluk. Aj napriek týmto nevýhodám som odhodlaný pokračovať v tejto technológii. Myslím, že takýto systém nikto na SK nerobí, pretože je to čisté bláznovstvo :) Ale keď to človeka baví, môže si také zrealizovať sám. Bol som na obhliadke domu, ktorý je vykurovaný teplým vzduchom (z tepelného čerpadla). Jednalo sa tiež o nízkoteplotný systém. Systém nebolo v izbách ani počuť a stačilo to na kúrenie. Toto bolo dosiahnuté ale aj tým, že sa jednalo o nízkoenergetický dom, takže tá energetická náročnosť a z toho výplývajúca rýchlosť vzduchu je tam adekvátne nižšia. Čiže dá sa to, len to treba správne navrhnúť a zrealizovať. Vy sa chystáte do nízkoteplotného, alebo vysokoteplotného systému? Aké podlahy tam chcete mať? Pretože ani betónu určite vysoké teploty z krbu robiť nebudú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?