Teplovodny vs. teplovzdusny krb

Profilova fotka
Dobry den. Chcela by som sa s vami poradit. Neviem sa rozhodnut co je rozumnejsie - teplovodny resp. teplovzdusny krb. Prerabam 40r. rodinny dom, kde prizemie bude oddychova zona a poschodie bude obyvacka s kuchynou s priznanym stropom. Krbar mi ponuka teplovodny krb. Ono je to fajn vec hlavne v zimnom obdobi. Som velky milovnik krbu a v nom plapolajuci ohnik. A teda je viac ako mozne, ze si v krbe zakurim aj v lete ak je na to prilezitost. A tu nastava kamen urazu. V teplovodnom krbe nie je mozne kurit len tak, bez toho, ze sa odvedie to vzniknute teplo niekam -podlahovka, ci napr. 700l kotol. Bazen, studnu ani sklennik nemam. V zime by to ani taky problem nebol. Skor mi ide o obdobie ked sa podlahove vykurovanie vypina a resp.ked je vonku aj teplejsie, ale zato je prilezitost si zakurit v krbe pre atmosku, alebo sa na par dni aj v priebehu leta ochladi (na co sa zasa neoplati pustat v celom dome podlahovka). Na prizemi budem mat zatial pripravu na teplovzdusny krb ked sa jedneho dna stane dom s dvomi oddelenymi bytovymi jednotkami. Vie mi niekto poradit z vlastnej skusenosti alebo z fachu?
Odpovedať
@lydia_b Podlahove nevypinaj ked ti je zima, ked uz vydrzis bez neho tak si prikur v krbe, nebabral by som sa s takymi komplikovanymi a drahymi rieseniami.
Odpovedať
@lydia_b pre Vás je najidealnejsí teplovzdušný alebo akumulačný krb!
Odpovedať
Profilova fotka
@lydia_b Ojojojoj... Toto je slovenská choroba: vybudovať v dome minimálne 2 drahé, komplikované, plnohodnotné vykurovacie systémy. To ako keby si niekto zadovážil v 1 aute aj benzínový, aj naftový motor a vždy by štartoval ten, ktorý má momentálne lacnejšie palivo. Načo komplikovať....? Krb je vo veľkej miere takmer neregulovateľný, čo sa týka výkonu. A podlahovka z krbu je úplne neregulovateľná. Ibaže by si tam ma-a ešte aj niekoľkostolitrovú akumulačnú nádobu, z ktorej by bolo možné na výstupe regulovať teplotu vody do podlahy. A to sú ďalšie a ďalšie prachy... A návratnosť...?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?