Odpoveď na príspevok od daniel1234567:
Dobry den, realizujeme instalaciu teplovodneho kr… @daniel1234567 všetko OK, ...a práve tá dochladzovacia slučka je dôležitá. Tlakovú vodu by som priviedol, odpad nie je podstatný, radšej trativod, či cez stenu von, lebo odpad budete cítiť v krbe...Odpoveď na príspevok od daniel1234567:
Dobry den, realizujeme instalaciu teplovodneho kr… @daniel1234567 Kedysi dávno som robil údržbu pekárenskej pece na chlebík. Bola to taká dedinská pekárnička v rodinnom dome ešte z čias 1. republiky a zásobovala chlebom, rožkami celú lokalitu. Bola na tuhé palivo - drevo, uhlie, no oheň nepôsobil priamo na chlebík. V ohnisku pod pieckou bol had a trubky z neho viedli do podlažky toho vypekového priestoru prece. Okruh bol naplnený vodou a uzavretý, bez akejkoľvek expanznej nádrže. Fungovalo to tak takmer 100 rokov.Odpoveď na príspevok od daniel1234567:
Dobry den, realizujeme instalaciu teplovodneho kr… @daniel1234567 komerčne je to pekne navrhnuté, ale je to prehnané.Odpoveď na príspevok od petersd:
@daniel1234567 Kedysi dávno som robil údržbu pek… @petersd vtedy dávno sa voda teplom asi nerozťahovala.Odpoveď na príspevok od viktor811:
@petersd vtedy dávno sa voda teplom asi nerozťaho… @viktor811 No, asi nie, keď to fungovalo...Odpoveď na príspevok od petersd:
@viktor811 No, asi nie, keď to fungovalo... @petersd to je scifi, dodnes sú možné len 2 systémy samospád,alebo čerppadlo s exp, chlieb ešte pekávala jedna starká i na týždeň, musela na to byť vhodná pec ,kúrilo sa drevom, po rozohriatí sa dali uhlíky na strany a chlieb sa piekol na tehláchOdpoveď na príspevok od duzu:
@petersd to je scifi, dodnes sú možné len 2 systé… @duzu Prosím Ťa neneguje niečo, čomu nerozumieš, alebo si to Ty osobne nezažil.Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Prosím Ťa neneguje niečo, čomu nerozumieš, … @petersd daj odkaz aj súkromne kde to podľa teba funguje a na akom fyzikalnom princípe, alebo niekto iní ktorí ste to niekde mali, na nete to neviem nájsťOdpoveď na príspevok od duzu:
@petersd daj odkaz aj súkromne kde to podľa teba … @duzu Tá pekáreň už nefunguje hádam 15 - 20 rokov. V 90-tych rokoch ju sprivatizoval jeden človek, no za nejakých (dlhší) čas prestal tam piecť chlieb, lebo kúrenie pevným palivom v peci zrejme nebolo rentabilné. Piecka v tom dome ostala, no už dlhšie som neišiel tým smerom, nuž neviem v akom stave je to dnes. Piecka bola murovaná zhruba š.3 x v.2,5 x h.3m. Plus mala pod sebou, pod úrovňou terénu ohnisko, do ktorého sa z inej strany cez dvierka prikladalo. Piecka mala z predu 3 podlažia/dvierka na 3 samostatné výpekové komory. V ohnisku bol had a rozvod viedol do podláh každej jednej výpekovej komory, z tých troch. Ako som písal minule, bol to uzavretý vodný systém, bez žiadnej expanznej nádrže. Systém bol robený z hrubostenných oceľových rúrok. Občas to niekde prasklo, piecka za nejaké 2 - 3 dni vychladla a my sme to chodili zvárať. Podľa vysvetlenia starého pána pekára ten systém je preto uzavretý, aby vznikol tlak a tým pádom sa dala dosiahnúť vyššia teplota v piecke, potrebná na pečenie chleba. Podľa neho vraj v rúrkach bol tlak až okolo 200 Atp a teplota vo vnútri piecky cca 180 - 200 °C. Ak Ťa to naozaj zaujíma, môžem Ti poslať na SS presnú adresu tej piecky, len vravím, neviem v akom stave je to dnes (ale určite ju neprevadzkujú)