Teplovodny krb - zabezpecenie

Dobry den, realizujeme instalaciu teplovodneho krbu s nutenym obehom v davno zabyvanom dome, krb bude sucastou jednej izby (nahrada za povodne stare kachle) a chcem sa spytat na zabezpecenie takejto vlozky. Zatial mame naprojektovane: 1 - zalozny zdroj s bateriou 2 - pretlakovy ventil - krb ma 2 vyvody lavy a prvy. Je lepsie dat 2 pretlakove ventily ako poistenie, ze jeden zlyha, ci staci jeden? 3 - krb ma moznost dochladzovacej slucky, ale nakolko v dosahu nie je ani voda, ani odpad toto asi nezapojime, alebo existuje nejake ine riesenie na taketo pripady? 4 - este tam je trojhlavy ventil na miesanie teploty vody, aby to nekondenzovalo Dakujem za info
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od daniel1234567:

Dobry den, realizujeme instalaciu teplovodneho kr…
@daniel1234567 všetko OK, ...a práve tá dochladzovacia slučka je dôležitá. Tlakovú vodu by som priviedol, odpad nie je podstatný, radšej trativod, či cez stenu von, lebo odpad budete cítiť v krbe...
Odpovedať

@daniel1234567 Kedysi dávno som robil údržbu pekárenskej pece na chlebík. Bola to taká dedinská pekárnička v rodinnom dome ešte z čias 1. republiky a zásobovala chlebom, rožkami celú lokalitu. Bola na tuhé palivo - drevo, uhlie, no oheň nepôsobil priamo na chlebík. V ohnisku pod pieckou bol had a trubky z neho viedli do podlažky toho vypekového priestoru prece. Okruh bol naplnený vodou a uzavretý, bez akejkoľvek expanznej nádrže. Fungovalo to tak takmer 100 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka

@daniel1234567 komerčne je to pekne navrhnuté, ale je to prehnané.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@daniel1234567 Kedysi dávno som robil údržbu pek…
@petersd vtedy dávno sa voda teplom asi nerozťahovala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od viktor811:

@petersd vtedy dávno sa voda teplom asi nerozťaho…
@viktor811 No, asi nie, keď to fungovalo...
Odpovedať

@viktor811 No, asi nie, keď to fungovalo...
@petersd to je scifi, dodnes sú možné len 2 systémy samospád,alebo čerppadlo s exp, chlieb ešte pekávala jedna starká i na týždeň, musela na to byť vhodná pec ,kúrilo sa drevom, po rozohriatí sa dali uhlíky na strany a chlieb sa piekol na tehlách
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@petersd to je scifi, dodnes sú možné len 2 systé…
@duzu Prosím Ťa neneguje niečo, čomu nerozumieš, alebo si to Ty osobne nezažil.
Odpovedať

@duzu Prosím Ťa neneguje niečo, čomu nerozumieš, …
@petersd daj odkaz aj súkromne kde to podľa teba funguje a na akom fyzikalnom princípe, alebo niekto iní ktorí ste to niekde mali, na nete to neviem nájsť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@petersd daj odkaz aj súkromne kde to podľa teba …
@duzu Tá pekáreň už nefunguje hádam 15 - 20 rokov. V 90-tych rokoch ju sprivatizoval jeden človek, no za nejakých (dlhší) čas prestal tam piecť chlieb, lebo kúrenie pevným palivom v peci zrejme nebolo rentabilné. Piecka v tom dome ostala, no už dlhšie som neišiel tým smerom, nuž neviem v akom stave je to dnes. Piecka bola murovaná zhruba š.3 x v.2,5 x h.3m. Plus mala pod sebou, pod úrovňou terénu ohnisko, do ktorého sa z inej strany cez dvierka prikladalo. Piecka mala z predu 3 podlažia/dvierka na 3 samostatné výpekové komory. V ohnisku bol had a rozvod viedol do podláh každej jednej výpekovej komory, z tých troch. Ako som písal minule, bol to uzavretý vodný systém, bez žiadnej expanznej nádrže. Systém bol robený z hrubostenných oceľových rúrok. Občas to niekde prasklo, piecka za nejaké 2 - 3 dni vychladla a my sme to chodili zvárať. Podľa vysvetlenia starého pána pekára ten systém je preto uzavretý, aby vznikol tlak a tým pádom sa dala dosiahnúť vyššia teplota v piecke, potrebná na pečenie chleba. Podľa neho vraj v rúrkach bol tlak až okolo 200 Atp a teplota vo vnútri piecky cca 180 - 200 °C. Ak Ťa to naozaj zaujíma, môžem Ti poslať na SS presnú adresu tej piecky, len vravím, neviem v akom stave je to dnes (ale určite ju neprevadzkujú)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?