Teplovodne vs el. odporove podlahové kurenie?

Zdravim vsetkych, presiel som si diskusie ale nenasiel som nejako ucelenu informaciu preto zakladam novu diskusiu. Mam dom s urcitymi stratami na urovni dolna hranica NED/PD. A momentalne riesim nasledovne s projektantom. Aky je zhruba celkovy naklad na m2 pri teplovodnej podlahovke a elektrickej odporovej podlahovke (kable, folie)? Chapem teplovodna je univerzalnejsia, moznost napojit v buducnosti iny zdroj tepla, moznost akumulovat teplo (FVT, Solar...aj ked momentalne mi to vychadza ako zbytocna investicia, krb s kominom nemienim robit), ale pri teplovodnej podlahovke sa zalievaju trubky do poteru, t.j. dlhy nabeh (na druhej strane vyhoda akumulacie tepla), pri fóliách je zrejme rychlejsi nabeh pokial sa pod folie daju izolacne dosky, taktiez predpokladam mensiu poruchovost a tym naklady na udrzbu, zrejme mozno ocakavat i dlhsiu zivotnost. Skratka rozhodujuce kriterium som zuzil na cenu. Hrubky izolacie: Strecha 40, fasada 25, podlaha 20, trojsklo, poschodovy dom, plocha kde bude inštalovane podlahove vykurovanie cca 150 m2. Pokial mozem poprosit sustredme sa v diskusii na osobne skusenosti prip. overitelne fakty. Dakujem vsetkym za prispevky.
Odpovedať
670m rur, 12 okruhov, 1 rozdelovac, vodar+ja+kamos, uchyty do polystyrenu+tacker, trvalo to asi 8 hodin cele aj s obedom, cena komplet +-1000€, rurky v rozostupoch 15cm, v kupelni 10cm. Keby to dam spravit firme, predpokladam ze by bola cena 2 nasobna, urcite by pouzili drahe systemove dosky.
Odpovedať
elektricke folie a droty vytvaraju elektrosmog v dome.urcite by som sa im vyhybal. ostava uz len vodna podlahovka.
Odpovedať
@kriloter Vďaka, u teplovodneho mam rešpekt aby som to svojpomocne nedokakal. Cez firmu dat 3-5000 € je pre mňa nezaujimave. Robil som strechy, murovacky, izolacie ale elektro a kurenie je pre mňa španielska dedina.
Odpovedať
@niless myslim ze teplovodne by si zvladol staci len dobry projekt....
Odpovedať
Profilova fotka
@niless ahoj, my mame elektrické rohože. Je pravda, že tento rok sme ich mali zapnute asi 3 krát, lebo krb nam krásne vykúril celý dom, tak sme ich chceli aspoň vyskúšať a sme spokojní. Davali sme ich hneď pod dlažbu, ktorú veľmi rýchlo prehriali. Mame ich v spodnej kupelni, vstupnej chodbe a kuchyni spojenej s jedálňou. Budeme ich využívať na príležitostne na dokurovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless táto otázka je preberaná na viacerých miestach, kriloterov problém sa dal riešiť 7mimi okruhmi, prikláňam sa k verzii, že teplovodné je variabilnejšie. Nemám predstavu, či sa môže poškodiť, rovnako ako ho opraviť.
Odpovedať
@kriloter 670 m Rur a 12 okruhov ? 50 metrove okruhy to preco!?
Odpovedať
@niless realizacia vodneho podlahoveho kurenia je celkom jednoducha. Ak si len malinko zrucny spravis to v pohode. Na youtube je plno videi ako sa roztaca trubka do podlahovky. Nevidim najmensi problem aby si to nezvladol .... Ak si to das urobit neakej firme na 99% ti to pride robit neaky trulko ktory to vie robit presne tak ako ty :-) Kludne sa do toho pust. Ja som spravil v mojom dome podlahovku a chodi na prve zapnutie bez problemou. Nie je co na tom pokazit ak budes pouzivat zdravy rozum :-)))))
Odpovedať
@niless ja to mám podobne nízky NED kúsok od PD. Jednoznačne som sa vrhol do infrafólíí. Rýchle, lacné. Jednodúché.
Odpovedať
@niless ja mam podobny dom tvojmu, pojdem do elektrickych folii na prizemi a kvoli kobercu na poschodi do el.radiatorov na poschodi. Ohrev TUV budem riesit tc aristonom 110l. Celkove naklady na kurenie a ohrev vody bude okolo 2500eur a mesacne naklady na kurenie mam vypocitane na cca 55eur + ostatna elektrina v domacnosti cize by som mal byt niekde na 85/mesiac. dufam ze som pomohol
Odpovedať
@niless dom je dost velky, ake udaje na kurenie a tepelna strata su v projekte?
Odpovedať
@jan45 @gkrivanek ja ziadny problem nemam, je to tak zamerne, okruhov by stacilo samozrejme normalne menej toto ale nie je predmetom temy... @niless uplna brnkacka to bola, vodar tahal rurky podla projektu, ja som za nim sponkoval, kamos odvijal rurky, ale sam by som si na to netrufol, treba jedneho co to vie. 3500e je moc, za 2500 ti to pridem spravit :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
tento rok idem stavat velmi podobny dom a vybral som elektricke priamotopne rohoze (ukladane do 2cm samonivelacneho tmelu pod dlazbu/parkety). cely dom orientujem na energicku sebestacnost v blizkej buducnosti (horizont 2-3 rokov). na strechu chcem dat FVE (4,5 - 7kWp), snad sa podari aj 1-2 VAWT po 1kWp. rozvadzat vodu po dome mi neprislo rozumne.
Odpovedať
@mackoke @cvoky8 Mozem sa spytat, odkial mate cenovu ponuku na infra? Ked som pozeral FENIX zhruba to islo 40-45 € m2, alebo su lacnejsie alternativy (mozno rohoze)... @rasto7764 Radiatory nechcem, tam musim ist na iny teplotny spad, radsej budem kurit vodu na 30 C ako na vyssie teploty lebo pri ohreve rovnakeho mnozstva vody na 50 C je spotreba tepla 3nasobna oproti ohrevu na 30 C. Kolega nedavno dokoncil dom, uzitkova plocha cca 200 m, vravel ze vykurovanie (bez kotla a bojleru ho stalo 3000 €, vsetko od Fenixu (folie a rohoze). @peto99 udaje este nemam, projektant kresli a chcel moju predstavu vykruovacieho systemu, chapem ze tazko urobit nastrel bez tychto udajov ale som zastanca nizky investicnych a udrziavacich nakladov (poruchovosti) ako i flexiblity k nejakym upravam. @bozsky_kaja To chceme vsetci co najnizsiu zavislost a spotrebu od energii ale nie do vsetkoho ma zmysel investovat. FVE som svojho casu zvazoval ale sucasne ceny FVT i pri svojpomocnej montazi nie su az tak zaujimave. CO je horsie na forach som uz videl niekolko nadsencov, ktori maju pokles vykonu FVT po 5 rokoch viac ako bolo deklarovane. Veterne elektrarne tam som mimo, nesledujem to ale zrejme to nebude takisto ziadna vyhra. Nadalej plati najlepsie je znizovat spotrebu.a zostat zdravy aby sme to mohli spacat.... Dakujem zatial pani.
Odpovedať
@niless skus vypocitat tepelnu stratu. Podla hrubky izolacii to podla mna nebude blizko pasivu. Bude treba aj usporny zdroj kurenia, plyn alebo TC. Bez vodnej podlahovky je tak velky dom asi riziko.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless Zdravim,pre Vas projekt su infrafolie ako site na mieru..rychly nabeh je potrebny na vikendovych sidlach,(chaty chalupy)v trvalo obyvanom objekte je zbytocny,..infrafolia pod poterom ma zivotnost presahujucu zivotnost objektu..ani10-15 rocne systemy v zahranici nevykazuju ziadne poskodenia ci degradaciu vykonu...jedine co sa na tom systeme obcas pokazi je elektronika(termostat) ale to je par srobov a 5 minut roboty,aj to sa vzdy snazim presvedcit majitela o nutnosti prepojit kurenie cez stykace ako priamo cez termostaty(radikalne sa predlzi zivotnost termostatov).. @marko337 vo folii je vykurovaci element karbon,alias uhlik,to nie je kov,nemagnetizuje,cize o nejakom elektrosmogu tazko hovorit,pre najvatsich paranoikov(moj znamy,realizacia v Aprily) pojde do poteru uzemnene zajacie pletivo.. @rasto7764 vykon 55-80W/m2 v NED ide krasne cez koberce(pokial to neni 5 cm hruby perzky koberec ci zosita ovcia koza) bez toho aby sa niekde to teplo blokovalo a zhromazdovalo,toboz na poschodi...
Odpovedať
@peto99 výpočet tep.straty ešte nemám., zasa nehram to na to ci to bude PD, skôr vzduchotesnost. Usporny zdroj TC? Známy majú bungalov cca 120-130 m2 našom meste ytong 35cm bez fasady, bez izolacie sokla, na streche je 10-15 cm vaty. Kuria teplovodnou podlahovkou s el.ohrevom. Rocna spotreba el.energie (4ludia) druhy rok cca 10 000 kWh (cca 110-120 € mes.platby). Ak dam za TC 6-7000 € a dajme tomu usetrim v najlepšom prípade 50€ mesacne (čomu neverim ani v tom najkrajsom sne) tak toTC začne produkovať úspory zhruba po 10 rokoch prevádzky co je životnosť zariadenia a to neratam naklady na servis a udrzbu. Zvazoval som Nilan kde je uz aj rekuper. jednotka ale aj tak mam pocit ze ide o drahe hračky, niečo ako Tesla auto. Ale niekde to moze ideálne riešenie, poznam niektoré prevádzky ktoré takto riesia tep.pohodu.
Odpovedať
@kranex taktiež tvrdim ze elektrosmog nie je argument ak sú v základovej doske napr. karirihoze.
Odpovedať
@marko337 nevytvaraju elektrosmog pokial tienenie uzemnic ziadny magnetizmus neprenikne. Jeden koniec drotu faza druhy pracovny a tienenie zltozeleny. v podstate fradajova klietka. Ked uz si zatazeny na taketo veci tak voda v podlahe ti vytvara vacsie patokenne zony kedze stale ti nieco prudi pod nohami
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter tým som namyslel, že to je urobené nesprávne, len, že sa to dalo ešte lacnejšie. Na dodávke kúrenia cenu nerobia trubky, ale doplnky.
Odpovedať
@bozsky_kaja kolko stoji energeticka sebestacnost domu? Investovat X tisic Eur do niecoho kde navratnost je niekde na konci zivotnosti zariadenia sa mi zda dost nerozumne. Elektrika bude vzdy ... ak jedneho dna nebude zanikne cele ludstvo :-) v horizonte zivotnosti mojho domu a hlavne mojej zivotnosti sa neobavam zeby nebola dlhodobo elektrika. Pri mojich nakladoch cca 300€ rocne za elektriku na kurenie je investicia ho hocicoho nezmylel, lebo ak mam rocne usetrit napriklad 50% nakladou na kurenie je to len 150€ rocne ... za 10 rokov 1500€ a momentalne nie je technologia ktora je o 50% uspornejsia oproti elektrokotlu a stala by napriklad 1500€ a to budem este len za 10 rokov na nule :-))))
Odpovedať
@bozsky_kaja vedel by si mi prosim ta dat nejaky link na ten tmel, este som o takom nicom nepocul. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke len do toho vypoctu treba zahrnut aj naklady na TUV a v kombinacii s niecim takymto http://www.eltex-km.cz/images/stories... to moze vyjst priaznivejsie :). Ale stale to bude na hrane, to mas pravdu.
Odpovedať
@niless Vzduchotesnost v NED vobec netreba, prave naopak - bez rekuperacie mozes mat lahko problem s vysokou vlhkostou. Dom je dost velky, mne tie rohoze nejako nesedia. Vodna podlahovka bude stat viac, mozno cca dvojnasobok, ale 5000 to nemoze byt. S @mackoke mame lacne kurenie vyriesene elektrokotlom /Raja 12 kW za 525 Eur/ a klimou. Ja platim iba 500 Eur rocne za cca 4 MWh za kurenie. Takto usetris za kurenie, a klima ma velmi rychly nabeh teploty. Tepelne cerpadlo v podlahovke by bolo urcite lepsie, ale ak su priorita peniaze, takto sa da kurit za minimum investicnych nakladov. Klimu budes potrebovat obcas aj na leto, ja ju vobec neratam do investicie za kurenie. Na vodnu podlahovku neskor mozes napojit TC, ceny idu stale dole, uz dnes je oproti plynovemu kotlu prijatelny rozdiel.
Odpovedať
@majkoj ohrev vody nie je vobec polozka ..... na ohrev 1L vody o 1C potrebujes 0,001kw cize napriklad ohrev vody z 4C na 50C co je 46C potrebujes 0,046kw ... 1kwh stoji v tarife DD6 v VSE 0,1093€ .... 10€ = cca 90kwh / 0,046 = 1988 litrov 50 stupnovej vody !!!
Odpovedať
@peto99 to vsetko co pises ja viem ..... uz sme co to tu napisali takze viem ako kuris ...a asi aj ty vies ako kurim ja .... :-))))
Odpovedať
@niless Nilan je najhorsia zo spominanych investicii, na to rychlo zabudni.
Odpovedať
@mackoke dobre pocitas? Ak ratas spotrebu 200 litrov za den, potrebujes 30 Eur mesacne na TUV. Takto platis viac za TUV ako za kurenie. Tepelne cerpadlo znizi naklady na TUV na tretinu. Bojler s TC ma popri klime najkratsiu navratnost, ak teda vobec vydrzi aspon 5 rokov :-S
Odpovedať
mam podobny dom ako budes mat ty.. poschodovy cca 160m2 na hranici PD/NED.. mam teplovodnu podlahovku s elektrokotlom. Cele ma to stalo cca 650m ruriek 2 rozvadzace + kotol Raja 9kw so 120l zasobnikom s robotou 3600e. Nie som stym uplne spokojny prave pre pomaly nabeh .. totizto ak par dni svieti slnko tak nepotrebujem kurit (vo february som takto tyzden nekuril) ale ked sa nasledne ochladi tak je dost pomaly ten nabeh nakolko sa musi vykurit cely poter. Mozno cez odporove kurenie by si mohol mat rychlejsi mozno flexibilnejsi sposob vykurovania (len si to myslim). Byvam prvu zimu takze neviem este naklady na kurenie ale odhadujem to na nejakych 3MW a TUV bude o cosi menej. zatial mam 5700kw od polky maja 2014. V dome nema krb a rekuperaciu som spustil v polke Novembra. Zvazujem teraz klimu na prechod tak ako ma Peto99 alebo Mackoke.
Odpovedať
@peto99 200 litrov denne je veeelmi vela ..... skus si niekedy odmerat kolko vody spotrebujes na sprchovanie .... ja som to meral este ked som byval v byte kde boli merace a vyslo mi maximalne 40L komplet voda tepla aj studena .... Je pravda ze ked si kazdy den napustis vanu tak ti nestaci ani tych 200L
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?