Teplota vody vo vykurovaní

dobry den...... aku mate momentalne teplotu vody vo vykurovaní v rodinnych domoch pri ustrednom kurení? a na aku hodnotu mate nastaveny izbovy termostat? vdaka za odpovede
Odpovedať
@santos950 35°C do podlahovky a termostat na 21°C.
Odpovedať
@megdesign myslel som bez podlahoveho kurenia, iba klasicke ustredne radiatory
Odpovedať
@santos950 32C do podlahovky a termostat na 23C.
Odpovedať
ja mam termostat na 21 ale voda v kurení je len max. 60 °C
Odpovedať
@santos950 Momentálne mám prívod 47 C, spiatočka 40 C, vonku +2 C, dnu 22,3 C. Riadi to ekvitermika.
Odpovedať
@santos950 Ináč 60 C mám keď je vonku -20 C.
Odpovedať
@viktor811 47 °C na privode je malo, kuris drevom ci plynom? ja by som chcel vodu v kurení na 70 °C to by bol ideal lenze ked dam na viac termostat tak kotol bude castejsie zapinat a bude velka spotreba plynu
Odpovedať
@santos950 kurim drevom, pecou na drevoplyn + AN. No a prečo chceš mať takú vysokú teplotu vody, prečo je to ideálne.
Odpovedať
@viktor811 teplejsie radiatory
Odpovedať
@santos950 to nie sú teplé radiátory, ale horúce, ak máš deti treba dávať pozor a potom raz horúce a potom studené. Okrem toho idú do popredia kondenzačné kotle.
Odpovedať
@viktor811 kde horuce ved 20 °C je v izbe
Odpovedať
@santos950 ja som to riešil, v jednom prípade, výmenou radiátora za väčší.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign To tam mas 35 celodenne?To kolko ti tam bude pratat,ked vonku bude -10?Mne dava 28,a to kuri asi 6h denne.Podla mna mas velku roztec trubiek cca 25 a viac cm.Velka teplota zhorsuje kondenzaciu,twda pokial kuris plynom,a zhorsuje ucinnost tepel.cerpadla.
Odpovedať
@dusan72 obehovka aj kotol mi ide 4 hodiny denne, nie nosnstop. Ano. Roztec trubiek mam 30 cm. Nemam ani jeden zdroj tepla, o ktorych pises. Kurim elektrokotlom. Ked bude vonku -10°C, bude mi tam pratat 35°C.
Odpovedať
@santos950 20 je sice v izbe, ale ked chces pustat 60°C vodu do radiatorov, tak tie budu mat asi 60°C, nie? Chyti sa ti toho decko a bude vreskot. Nevymyslaj sprostosti a kur normalne, ako sa ma. 45°C do radiatorov staci.
Odpovedať
@dusan72 Pre kondenzaciu je potrebna nizka teplota spiatocky, takze je nepodstatne aka teplota ide do podlahovky ale aka sa vracia nazad, tzv. teplotny spad. A @megdesign to moze byt jedno kedze kuri elektrokotlom, tam sa ziadna kondenzacia nekona :-).
Odpovedať
@danculd neviem posúdiť či odovzdané teplo bude také íste pri tepelnom spade povedzme 60/50 v porovnaní 50/40, alebo v prvom prípade bude väčšie. Mne sa zdá, že by to malo byť rovnako.
Odpovedať
Ja teda neviem, ale zeby deti umierali na popaleniny zo 60°C radiatora... @viktor811 Rozdiel jedneho stupna na liter vody je rovny urcitej energii. Pri rozdielnej teplote ma ale voda roznu hustotu a tym padom zavislost nieje linearna. Kazdopadne rozdiel v odovzdanom teple 50/40 alebo 60/50 je v tomto pripade zanedbatelny.
Odpovedať
Bože Santos,ako silvestrovská otázka to je super,ale ináč to je na liečebné procedúry..
Odpovedať
@megdesign 60 °C voda ide z kotla resp. na kotli je 60 °C v radiatoroch neviem aka je teplota vody nemam to ako zmerat, ale tak pocitovo neni az tak teplo dnu, musel som mikinu zobrat inac som doma v tricku kratky rukav
Odpovedať
@megdesign ked máš elektrokotol prečo nereguluješ výkon kotla tak aby kúrilo stále len na pokrytie strát?ten môže kúriť na akúkoľvek teplotu vždy na max účinnosť, nikdy nekondenzuje, máš vždy pocit tepla, ak kúriš len 4 hod vyšším výkonom isto je podlaha studená ked 20 hod nekúriš do radiátorov ide vyššia teplota len preto , že je tam menej vody i menšia plocha oproti podlahovke, aby si vykúril miestnosť ked je -30 potrebuješ 3x väčšiu plochu ako ked je -10 a to nemáš musíš teda zvýšiť teplotu vody, ja mám niekedy len 30 no niekedy je i 60 málo, preto sa reguluje i výkon kotla nie len čas ohrevu, aby kotol necykloval pri vysokom výkone
Odpovedať
@danculd Ano,takto to prezentuju vyrobcovia kotlov,ale ta problematika je zlozitejsia,zjednodusene povedane uplnu istotu,ze kotol "vykondenzuje "co sa da je vtedy,ked ani vystup z neho nejde cez 55°C.
Odpovedať
@megdesign Tak potom to je O.K.
Odpovedať
Ja mam do podlahovky pustenych 35st, kvoli vinylovej podlahe, pred tym bolo 45st. pri laminatovej. Ale teplo je v dome rovnako.
Odpovedať
@duzu ano ten kotol si reguluje vykon sam, ked nema termostat, len podla vratky. Len potom je zbytocna spotreba, lebo na 0 nekde nikdy. Vzdy na min. 2kW.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim, viete mi prosim poradit aka by mala byt optimalna teplota vody pri vykurovani podlahovkou pre kondenzacny kotol? Tu z diskusii citam ze kotol by mal bezat co najdlhsie....teda asi ta teplota na vystupe by mala byt co najnizsia. Je to ozaj tak? Ak bezi kotol dlho nezvysi sa tym spotreba? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 ked nepojdes s teplotou z kotla do akumulacky cez tusim 55 ci 60 stupnov tak kk vyuzivas spravne... Do podlahovky potom vodu uz asi aj tak musis miesat, takze aka teplota ti pojde do podlah uz zavisi na stratach, rozostupoch a vykurovanej ploche..
Odpovedať
@kejsix nikto nehovoril o umierani. Netrep debiliny a nedomyslaj si. Skus ohriat hrniec s vodou na 60°C, ak massa decko, nech ho lapne a daj potom info, ci sa usmievalo... Inteligent.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo ale je to pravda ze cim dlhsie kotol bezi po zopnuti tym lepsie? Du niekde som to cital. Vodu mam nastavenu na 45 stupnov, skusal som na 50 ale nevsimol som si ziaden rozdiel. Da sa na kk napojit to vonkajsie cidlo? Kurenar mi o tom vobec nehovoril. Teda ze nieco take existuje. Asi sa to zalezi od typu kotla ci?
Odpovedať
@megdesign neprezivaj to tak... ruka mu neodpadne, dokonca sa nestane vobec nic, akurat si to zapamata a nabuduce si da pozor...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?