Teplota vody v bojleri

Profilova fotka
Optimalna teplota v bojleri?
Odpovedať
1
2
optimalna voda v bojleri je 60 az 65 stupnov celzia
Odpovedať
Profilova fotka
@michael25 co najnizsia ako je potreba + 1x do tyzdna 65C (legionela). Osobne pouzivame 47C.
Odpovedať
Profilova fotka
@michael25 okolo tych 60st urcite...
Odpovedať
Profilova fotka
do 60st, príčina: nad 60st sa vyzrážajú soli z vody a zanášajú ohrievacie plochy.
Odpovedať
@michael25 60°C
Odpovedať
@michael25 My mávame v lete len 50-55°C - bohate to stačí, a na zimu dávame na 60-65°C, lebo bojler nám slúži zároveň ako zdroj pre kúrenie, tak aby bola dostatočná zásoba tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
A na aku maximalnu teplotu dokaze zohriat bojler vodu?Mam elektricky ohrievac Eliz 80 litrovy a na nom stupnica s troma zonami.Nikde v popise k nemu som to totiz nenasiel,ze na aku max teplotu dokaze vodu ohriat.
Odpovedať
My máme 55°C a v pohode stačí.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak moje bojlere Vaillant uniStor dokaze zohriat vodu na max 68 C a Santon Premier Plus na 72 C :)
Odpovedať
Profilova fotka
bojler vodu nezohrieva, len obsahuje, vyhrieva ju zdroj. Ten je obmedzovaný zabudovanými kontrolnými mechanizmami,takže ak zapojíte kotol na pevné palivo, zohreje aj na 95st., špirály pri poruche termostatu tiež. Opakujem, že zohrievanie nad 60st je škodlivé, to, čo píše blacksr nie je bojler ale akumulačná nádrž s vnoreným alebo doskovým výmenníkom. Teplota nad 60st je nebezpečná z prevádzkového hľadiska, môže dôjsť k obareniu, je potrebné zabudovať k bojleru zmiešavací ventil, ktorý nahradí termostatické baterie.
Odpovedať
@jan45 Ale my máme bojler, nie akum. nádobu (nádrž). Oficiálne sa tak volá. :-)
Odpovedať
@blacksr Ahoj. To je celkem zajímavé, jaké se zde uvádí zavádějící informace. Stačí se kouknout do technických listů na bojlery Dražice a tam je napsáno, že pracují v rozsahu max. 80 °C, doporučená teplota je 60 °C. Odkaz : http://www.dzd.cz/images/download/TL_... Možná to má každý výrobce nastaveno trochu jinak, ale nějaké velké rozdíly tam nebudou. Tím chci říci, že to tvoje řešení je OK. Ahoj Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Samozrejme zalezi od velkosti nadrze (vyssia teplota znamena aj viac pouzitelnej teplej vody), ale kazdy stupen navyse pri ohreve znamena vyssiu stratu cez izolaciu nadrze. Takze si to treba zvazit,
Odpovedať
Profilova fotka
@michael25 Dik.Podarilo sa najst aj mne.Moj Eliz zohriava max na 75st,odporucanych podla vyrobcu je 55st.Uzivame taku 50tku.
Odpovedať
ja som kupil radsej velky bojler a zohrievam len na 40st. Raz za mesiac ale dam na 65st. Pri 45st. ma bojler mensie tepelne straty ( teda aspon si myslim) :)
Odpovedať
Profilova fotka
Velmi myslim zalezi,kolko ludi v dome byva a ako casto sa sprchuju,pretoze pri dvoch ludoch je aj 120litrovy zbytocny luxus,ktory treba draho zbytocne dohrievat.
Odpovedať
neviem ci je optimalna, ale u nas je nastavena na 45st.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak no neviem, sme 2+1, ale so120l tazko napustim 200l vanu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Vsak si mal napisat,ze mas v kupelni bazen :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@zirafak prosím ta s odstupom času ako hodnotíš veľkosť bojlera 80 l stačí kolko vás je v rodine dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@pera Bezproblemov,sme dvaja,ale zvladol aj sprchovanie pocas pritomnosti navstev + 2 dospeli
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak & @majkoj & @blacksr & @katrin21 & @michael25 Každý má kus pravdy... ;-) Pokúsim sa aj ja prispieť svojou troškou do mlyna: Pokiaľ hovoríme o elektrickom boileri, tak čím vyššia teplota (nad 50°C), tak sa zvyšuje nielen riziko popálenia (až obarenia), ale aj riziko tvorby vodného kameňa. Čím vyššia teplota - tým nižšia životnosť boilera, pretože vodný kameň likviduje ohrevné zariadenia. Stačí si pozrieť elektrickú rýchlovarnú kanvicu, čo sa v nej usadzuje. ;-) Na druhej strane: pri nižších teplotách (pod 60°C) sa v tvorí a rozmnožuje vo vode nebezpečná baktéria legionella pneumophila http://legionella.cz/ , ktorá môže privolať užívateľom domácnosti vážne zdravotné problémy. Takže Tebe, @atlaska, by som poradil, aby si minimálne 1 x do mesiaca nechala ohriať vodu na viac, ako 60°C, pretože takáto voda likviduje legionelu. Takže zhrnuté - podčiarknuté: ideál je zohrievať na cca 52 - 54 °C kvôli životnosti boilera a cca 1 x mesačne to vyhuliť na cca 62 - 64°C kvôli likvidácii legionelly. ;-) Pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Podvedome to presne ako pises robim,akurat ta periodicita je u mna nejaka tak neperiodicka,ked ma to par krat do roka napadne,tak mu na max vyhulim :-D Zas nestrasme s legionellou.Mame dost vtacich,prasacich,zika a podobnych nezmyslov a to staci,nemyslis? ;-)
Odpovedať
@leonardom tiez to tak praktizujem ;-)
Odpovedať
@leonardom ochranu proti legionelam mam zapnutu.
Odpovedať
@majkoj No vidis a my mame len 45 litrovy zasobnik, teplotu TUV nastavenu na 45°C a naplnim kludne aj 10 vani za sebou :-). Kotol so zasobnikom Immergas VICTRIX Zeus 26 to stiha dohrievat v tazkej pohode. Otazka je ci ma zmysel pri takomto malom zasobniku robit opatrenia proti legionele. Sice to zapnute mam (kazdy pondelok o 2:00 zohreje vodu na 70°C) ale silno rozmyslam, ci to ma nejaky zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ale nie kazdy ma doma 25kW zdroj tepla :)
Odpovedať
@majkoj Je mi to jasne, len mi to nedalo :-).
Odpovedať
Ja mam bojler na cca. 40° , nejak nevidim dovod to hulit viac. Podla mna by sa mal nastavit na co najnizsiu teplotu, samozrejme tak, aby netrpel komfort. Legionela je problem vtedy, ked voda dlhsie stoji. Pokial sa denne pouziva, ja v tom nevidim problem. Drzat bojler na 60° len kvoli tomu je mrhanie penazi. Okrem toho pri vyssich teplotach robi sarapatu vodny kamen.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim, ze ked sa pouziva tak by to malo byt bez problemov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?