Teplota podlahy pri podlahovom vykurovani

Dobry den.. ako dosiahnem (ci sa to vobe da) aby som mal podlahu stale teplu? Rozloha domu 140m2 dom v tvare L, elektrokotol Raja9k, bez ekvitermiky, 2ks 7okruh. rozdelovace. Z prveho rozdelovaca napojene: v kazdej izbe po 2 okruhoch(spalna,detska a druha detska izba a 1okruh kupelna). Z druheho rozdelovaca je napojena obyvacka,kuchyna,chodba,wc,technicka.. v kazdej izbe termostaty Hon cm707. Ide o to ze v pohode vykurim cely dom ale ked mam nastavenych pernamentne vsade cca 22st tak podlahu necitim teplu ..skor studensiu. Ale ked chcem mat teplu podlahu tak musim zvysit teplotu na termostatoch napr na 23st, (proporcne pasmo 1.6)podlaha je prijemna ale potom zasa cca po 10h od ukoncenia kurenia zasa vychladne ale teplota v miestnostiach stale neni taka nizka aby sa znova vynutilo zapnutie kurenia.toto sa deje pri cca od +5st az 10st vonku.(ked je vonku okolo 0st a mam nastavene 23 tak spusta castejsie. Proste vzdy ked chcem mat ju teplu tak jej musim pridat lebo sa deti hraju na zemi - vynutit kurenie. Teplota v dome klesa pomalsie a podlaha chladne rychlejsie. Dom ytong lambda30 + 16eps, strop 50cm vata, okna 3sklo,straty objektu 4.5 Alebo treba prekurovat na 24st a vtedy na zapnu termostaty cca kazdych 14hodin a to az tak nestihne podlaha vychladnut.. Cim vacsia teplota tym castejsie spusta..ale nedokazem sa pod 22 dostat aby zakurilo.. dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@mateou nuz na tvoj problem v tvojom dome je len jedno riesenie :), otvor okna.A nie, nerobim si srandu.
Odpovedať
@mateou teplotu podlahy nemáte na dotyk čo cítiť!!! Má byť do 28 C a vy máte v zdravom režime 37 C
Odpovedať
@mateou da sa to urobit nasledovne: kotol sa nstavi na krivku 0,2 alebo 0,4. Nasledne je potrebny termostat (napr siemens RDG 100, RDF 310...) ktory umožnuje doplniť externé čidlo teploty. Toto čidlo sa namontuje na spiatočné potrubie z podlahového vykurovania. Takže sa bude snímať teplota vody vracajúca sa z podlahy. Na termostate sa navolí režim chladenia a zvolí sa požadovaná teplota 30°. Výstup z termsotatu sa pripojí na svorku HDO na kotol. Kotol sa nastaví tak, aby držal v dome teplotu napr. 25°C. Takto sa docieli, že kotol bude normalne vykurovať na požadovanú teplotu ale termostat ho vypne v momente kedy sa bude vracať voda studenšia ako 29,5° (30 - hystereza). Následne maximálne upraviť teplotu na termostate pre chladenie (kedy má vypnúť kotol) Bude to stáť termostat+čidlo teploty+kábel = cca. 150€.
Odpovedať
@skleni a este spotrebu plynu si zabudol pripocitat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni teplota podlahy bude vzdy umerna tepelnej strate domu. Z dlhodobeho hladiska nie je iny sposob ako zvysit teplotu podlahy ako zvysit stratu domu. Cim lepsi dom, tym mensia potrebna teplota podlahy na udrzanie teploty v dome. Ak nejakym sposobom zvysis teplotu vody v podlahe, zvysis jej vykon, co automaticky znamena, ze sa zvysi teplota v dome, pretoze vykon bude vyssi ako je aktualna strata.
Odpovedať
@jordyl elekriky za 12centov/kW :-(
Odpovedať
@mateou Z akého materiálu máš podlahové krytiny?
Odpovedať
@mateou Pre mňa znie otázka ako sa deti hrali, keď ešte neexistovalo podlahové kúrenie ? :-) Z rozprávania babiek aj mami viem že teplé tehly si dávali do postele a veľké pérové periny lebo v izbe bolo aj 14 stupňov aká bola potom studená podlaha ? Kúrilo sa len v kuchyni v sporáku ...a všetci tam spali alebo vo vedlajších miestnostiach kuchyne... Ak máš takú obavu daj deťom na zem kde sa hrajú nejaký koberec, predávajú rôzne rozmery od výmyslu sveta.
Odpovedať
@mateou Majkov ti odpovedal, nech sa hraju na koberci alebo nastav teplotu v miestnosti kde sa hraju na max. a daj okno na vetracku ak si ochotny za teplu podlahu priplatit.
Odpovedať
@majkoj uplne suhlasim, tu ide o to že bude musieť prekurovať to je uplnesamozrejme. mne išlolen o to aby vedel automaticky spraviť to aby teplota podlahy sa držala napožadovanej hodnote okolo 30°C. @jordyl no a ešte spotrebu elektriny za obehovku a zariadenia čo za deň pri bežnejobehovke spraví max 800Watt a za plyn platiť človek musí ak ju chce mať teplú. Mne to príde že často sa tu ludia pýtajú že chceli by mať v aute vyhrievané a vetrané sedačky, vyhrievané čelné sklo, adaptívny tempomat, strešné okno, 22" disky, plne v koži s kombináciou alcanatari a v prdeu štiry krúžky.. človek im odpovie že díler v lamači má pre nich skvelú a jedinečnú voľbu a oni povedia čarovnú vetu: ALE ZADARMO! :-D
Odpovedať
@jakino 8mm plavajuca
Odpovedať
@leilak1 v detskych samozremje su koberce na hranie.ale ide o ostatok domu.ale viem co tym chces povedat.ale vsade sa nema mat koberec a deti neudrzis len v izbe na koberci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mateou Tak problém je v podlahovej krytine. Ja osobne mám dva domy a ani v jednom nemám jediný kúsok plávačky. Deti sa hrajú na podlahe kde chcú, často aj na chodbe, či na schodišti a nikde nie je studená podlaha. A to nemám nikde podlahovku. Tak isto by som nikdy nechodil po svojom dome v papučiach...
Odpovedať
@jakino chyba nie je v krytine.ale v nuzkych stratach objektu.ja osobne nosim papuce je to zdravsie ako chodit bosy z ortopedickeho hladiska.
Odpovedať
@mateou ak je dobry dom, zial podlaha tepla nebude :).
Odpovedať
@dominik_boksansky stačí laminát prekryť linoleom rovnakého dekoru a podlaha sa vizuálne nezmení, len bude teplá ;-)
Odpovedať
@mateou zaujímavý názor, že nízke straty sú chyba :-D
Odpovedať
@jakino aj to je riesenie :), alebo hodit koberec.
Odpovedať
A už je tu problém deti sa nebudú mať kde hrať . Budú musieť čakať na leto :-D Alebo sedieť za počítačom :-D to sú teda starosti. Odporúčam komu je zima ...tak sa poprechádzať okolo domu, neobliekať sa ...prípadne si urobiť pár drepov sa pretiahnuť sa ak je vonku mínus teplota...a po pár minutách ísť do vnútra ... budete tam mať zrazu neuveriteľné teplo ;-)
Odpovedať
@mateou zdravim dostale ste vselijake radi, ale asi niektory necitali vas prispevok dokladne. mate kotol bez ekvitermiky, a zapina sa a vypina na zaklade izbovej teploty. Každý termostat ma svoju histerezu (ma udrzat 22°C, zapne pri 21,5°C vypne pri 23°C, len priklad) a podlaha svoju tepelnu kapacitu, ta ked sa nakuri tak drzi teplo aj po vypnutí kotla a mozno vzduch prekuri aj na 24°C a potom dlho trva pokial sa priestor vychladi. Aku teplotu ma vstupná voda do podlahy ? ? mate akumulacnu nádrž? ked znizite teplotu vody v podlahe tak kotol sa bude bude zapinat castejsie a nebudu take velke kolisanie teploty. Mozno podlaha nebude az tak velmi tepla ako by ste chceli, ale zase nevychladne pod pocit chladu(to je individualne ). Jednoducho treba nastavit rovnovahu medzi tepelnými stratami a tepelnym prikonom cez podlahove vykurovanie pomocu teploty vykurovacej vody. Ale kedze nemate ekvitermiku ktora rieši vztah vonkajsej teploty a teploty vykurovacej vody tak je to problem.
Odpovedať
neviem ci to pomoze, my kurime len cisto podla vonkajsieho snimaca. Pri cca -1 ma voda teplotu myslim 27 stupnov, takze dlazba (je v celom dome) je subjektivne menej studena, ale isto nie tepla :) V detskej je tiez vacsi koberec na hranie. Ked som bol u suseda v este vtedy nezateplenom dome, tak bola podlaha prijemne tepla, ale tusim mu aj miestami prefukovalo pri silnejsom vetre :)
Odpovedať
@mateou neviem ci to ide na inych kotloch ale mne riadiaca jednotka ktora je sucastou kotla (mam kotol na peletky) sleduje teplotu na spiatocke a mozem si nastavit ze pri poklese teploty na spiatocke na 25°C sa kotol automaticky zapne a kuri kym nestupne teplota na 28°C bez ohladu na to ci je dosiahnuta teplota termostatu. Takto sa mi podlaha cca 3x do dna prehreje a je prijemna tepla, Taktiez sa da nastavit presny cas kedy sa ma zapnut taketo "medzikurenie"
Odpovedať
vymenit podlahu za drevenu vhodnu na podlahove kurenie
Odpovedať
Detom daj fusakle a teplaky, ked sa budu hrat na zemi. Spytaj sa mamy ako to riesila ked si bol maly ty a podlahove kurenie nebolo, bol radiator pod oknom. Podla mna riesis absolutnu nepodstatnost. Dieta nie je nedonosenec s nevyzretou termoregulaciou, ktory mam byt vyhrievany zo spodu. To, ze podlaha je pocitovo chladna asi zavisi aj od typu podlahy. Masivne drevo bude pocitovo teplejsie ako laminat alebo dlazba pri rovnakej teplote. Koberec bude z nich pocitovo najteplejsi aj ked fyzika nepusti. 23° je 23° pri kazdom povrchu. Staci nakupit rodine papuce a bude po probleme.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateou vyhod laminat daj si palubky, alebo koberce alebo cisty korok, inac to nevyriesis
Odpovedať
Dobry den ,chcem sa spytat niekoho kto sa tomu rozumie a ma takyto termostat,ze co nadstavim tym koleckom na pravo dolu ,ten radiator ci tam je....dakujem pekne
Odpovedať
Je to obmedzenie teploty vody do systému kúrenia (radiátory alebo podlahovka) a naDstavuje sa dom...toto sa nastavuje.
Odpovedať
to či sa zdá podlaha teplá na dotyk nieje dané len jej teplotou ale aj tepelnou vodivosťou, pretože materiál s vyššou vodivosťou rýchlejšie odoberá teplo z nohy, ruky či inej časti tela ktorú naň priložíte. Drevo sa preto zdá teplé aj keď má nižšiu povrchovú teplotu lebo má nízky koeficient tepelnej vodivosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateou niekdy sa zamyslam, ci tie temy aj vazne myslite.......... nebudem sa ta pytat, kde si sa ty hral ked si bol maly......., ci ste mali teplu podlahu...... ale dam ti odpoved...., otvor okna a podlaha urcite sa nahreje na tvoju pozadovanu teplotu co potrebujes a ked sa deti dohraju.., tak zavri okna.. a podlaha zase vychladne.....
Odpovedať
@majkoj no to je samozrejme všetko pravda čo píšete. Problém je, že strata objektu sa neúmerne mení so zmenou vnútornej teploty. Ináč pvedané straty objeku budú pri 21°C menšie ako pri 23°C. Preto pokiaľ človek bude prekurovať - len mierne, zvýši stratu svojho domu a pokiaľ kotol nemá postačujúci výkon bude permanentne dokurovať a tým udržiavať teplotu podlahy. Permanentne mám na mysli >1/2 z dňa. Bežná podlahovka by mala mať dostatočnú akumulačnú schopnosť na ten zvyšný čas kedy kotol nebude kúriť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?