Teplota a vlhkosť v obytnom priestore

Profilova fotka
Nedávno som si kúpil vlhkomer s teplomerom aj do chalupy (asi 100 ročná stavaná z kameňa, samozrejme nezateplená) a aj do bytu v rodinnom dome - zateplený, plastové okná. Viedlo ma k tomu to, že akonáhle som na chalupe niečo v kuchyni varil, v momente som mal zarosené okná i sklá na vchodových dverách a dlho som mal pocit, že v chalupe je vlhký vzduch. Koľkokrát mi aj návšteva povedala hneď pri príchode, že ako tu máš vlhko... Aké je však moje prekvapenie asi po mesačnom pozorovaní. V byte je teplota 23°C +- 1°C a vlhkosť 54% Prekvapili ma však hodnoty z chalupy, kde mám 24°C+- nejaký ten stupeň, ale vlhkosť len !!!!! 29% Nechcel som tomu sám veriť a vymenil som medzi sebou merače. Údaje sa naozaj potvrdili. Neviem si vôbec vysvetliť, prečo je v chalupe pri takej nízkej vlhkosti (človek by zapol aj zvlhčovač nie?) stále pocit vlhkého vzduchu. Máte pre tento jav nejaké logické vysvetlenie? Ďakujem, Juraj.
Odpovedať
Je to asi tym,ze chalupa je z kamena. To je urcite iny vzduch,ina klima. Hlavne ludia,co pridu napr. z cinziaku ,zo sucheho vzduchu, vykurovaneho radiatormi citia vyrazny rozdiel. Inak vonia dom z hliny,inak z kamena,inak montovany z dreva... Ja by som sa tym netrapila,urcite je ten vas vzduch zdravsi na byvanie,ako presuseny vzduch z panelakov. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
2veci na uvahu (mozno blbosti...) - presnost merania - bezne dostupne cidla a senzory su dost nepresne - teplota este ako tak, ale vlhkost +-20% (aj viac). Casto pouzivany senzor DHT11 (lacny) si vlhkost doslova vymysla :). Samozrejme, mozes urobit jednoduchy kalibracny test -> do pohara s 3 kuch.lyzicami nalejes trosku vody (aby bola sol prevhcena ale nie nad uroven soli, dnuka das "vlhkomer" a nechas v igelitovom sacku nepriedusne zabalene 24h. AK ti na konci nevypise 100%, tak mas odchylku merania. Dalsia moznost je pouzit psychometricky vlhkomer. - chalupa s kamennymi stenami mava vacsinou kurenie pevnym palivom. Pri procese horenia velmi klesa vlhkost domu (ale pravdepodobne len relativna), absolutna vlhkost stien zostava rovnaka, co clovek pri prechladenych vonkajsich stenach pocituje ako "zvysenu vlhkost". Niekedy sa tradovalo, ze teplota interieru +teplata stien musi byt aspon 37C (teplota tela), vtedy to organizmus vyhodnoti ako "teple" prostredie. Ak mas teplotu interieru na chalupe 24C a teplotu stien 5C, tak to moze byt pricina. Zaroven pri otepleni chladneho vzduchu je mozne horenim znizit jeho abs.vlhkost.
Odpovedať
@jamk1 na náš pocit tepelnej pohody (a tým aj vnímanie vlhkosti a kvalitu prostredia - vzduchu) vplýva nie len absolútna teplota vzduchu a relatívna vlhkosť ale aj teplota okolitých povrchov, tepelné toky, absolútna vlhkosť.... Ja si to predstavujem takto :-) : na stenách sa to rosí lebo ich povrchová teplota je nízka (keďže nič nebráni úniku tepla prechodom cez steny do exteriéru) na dosiahnutie nameranej teploty (pri súčasnom ochladzovaní stien ) je potrebné väčšie množstvo tepla (neviem čím kúriš, ale asi kúriš veľa, lebo musíš) a tak vzniká tepelný tok od zdroja cez vzduch a cez steny von, čo spôsobuje že vzduch medzi zdrojom a stenou má menšiu vlhkosť (relatívnu) ako v blízkosti steny a na jej povrchu (kde sa dokonca pri kontakte so stenou zráža). A keďže tepelnú pohodu (aspoň tak je definovaná) vnímame ako suhrn teplôt vzduchu, jeho prúdenia a teploty povrchov tak zrejme to bude obdobné aj s vlhkosťou a nehovoriac o tom že v týchto konštrukciách bude enormné množstvo vlhkosti (keďže sa nevysušujú, lebo sú neustále ochladzované).
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 vysvetlenie je jednoduche , chalupa je derava a vetra sa tam. A kedze von obsahuje vzduch menej vlhkosti ako dnu, klesa.
Odpovedať
@mgx tu "kalibraciu" vlhkomera maszle napisanu.. cize do nejakej malej misky(uzaver z flase alebo viecko) sa da sol a navlhci sa vodou len aby bola sol vlhka, vsetka voda nad sol je zle...potom sa to uzavrie do vzduchotesnej misky alebo sacku a po 24hodinach musi vlhkomer ukazovat 75% vlhkosti...potom sa robi este test vlhkou handrou a to je tak ze vlhkomer sa zabali do vlhkej handry a cca po hodine by mal vlhkover ukazovaty 97%... ja mam doma asi 5vlhkomerov a kazdy ukazuje inac ... niekedy sa v urcitej vlhkosti zhodnu ale inac su kazdy mimo :D
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj To že sa tam prirodzene vetrá je úplne jasné. Pôvodné drevené dvojité kastlíkové okná, dvere, ktoré viac nedoliehajú, ako doliehajú. Ale aj tak tá vlhkosť sa mi zdá nenormálne nízka. Dokonca aj keď vonku dva dni po sebe vytrvaôo prsí - u mňa v chalupe vlhkosť nestúpa, hoci ja by som práve vtedy očakával jej nárast.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnyfly1 Tak toto naozaj vyskúšam. Ďakuejm za radu. :-)
Odpovedať
@jamk1 existuju aj take vrecka ktore maju presne urcenu vlhkost napr 70% od xikaru...pouzivaju sa ako prenosny humidor na cigary...takze aj tak by sa to dalo overit ale u nas na internete som tie vrecka nevidel a u nas v trafikach tiez nie a zo zahranicia je postovne celkom vysoke.....skus si precitat nieco o priprave humidoru na cigary tam su pisane aj nejake veci o vhlkomeroch...ja osobne mam aj digitalne aj analogove a za mna jednoznacne analogovy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@johnyfly1 Ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ta vlhkost je uplne normalna :). Cim je studensi vzduch, tym menej vody moze obsahovat kym zacne kondenozovat. Cize ked je von -10C je vo vzduchu velmi malo vody (aj ked je relativna vlhkost dame tomu 80-90 percent), ked ten vzduch zohrejes, sice mnozstvo vody bude to iste, ale relativna vlhkost rapidne klesne, 30 percent je uplne bezna vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Človek časom blbne... vieš ja v robote, keď sme chodili na školenia domových klimatizácií, aj z autoservisu, všade do nás tĺkli, že klimatizácia vzduch najprv odvlhčuje, potom ochladzuje. A do nemoty sme vysvetlovali zákazníkom, že prečo v lete ak stoja na križovatke, ostane pod autom mláka vody. Nieje to netesnosť motora, ale úplne normálny jav, lebo sa odvádza kondenz z klimatizácie... A vidíš, teraz potrebujem také školenie asi ja. :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@johnyfly1 - hej, mas pravdu, zdalo sa mi to ze je to 75 alebo 100, tak som trepol 100ku, ale spravne ma byt 75. dik za opravu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 tak neviem ci klima najprv odvlhcuje...ono to je tym ze ten vyparnik je chladny a tym viaze na seba vodu, je to to iste ako ked vytiahnete pohar z ladnicky a hned sa orosi, cize voda ostane tam a potom vzduchu uz putuje dalej suchsi...cim je viac teplo tym viac vody bude...ved aj odvlhcovace fungujju na principe klimy teda pokial neratame odvlhcovace absorcne tie pracuju inac a ale zas dokazu odvlhcit vzduch aj pri nizkych teplotach :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 zdravím vás Juraj, rozmýslala som, preco máte takúto situáciu na chalupe a priklánam sa k názoru @slavoslav, na zarosených sklách bude asi rosný bod, dá sa aj vypocítat online a podla toho to vyslo okolo 5 stupnov Celzia, co je ladové sklo. Situácia stien moze byt taká istá, cize zráza sa tam vlhkost. Niekde ste spomínal, ze kúrite gamatkami a tie naozaj vysusujú vzduch, mám to potvrdené od nás. Takze tá relatívna vlhkost moze byt taká nameraná. Nespomínate aké máte vo vnútri na chalupe omietky, aj to hrá rolu pri tom ako vlhko sa cítite v tom dome. Najlepsie sú omietky, ktoré naberú do seba vlhkost a potom ju postupne vydávajú. To asi nemáte, a preto ten pocit akoby stále vlhkého vzduchu. To je moj názor. Jana
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Ďakujem za názor. Neviem ako by gamatky vysúšali vzduch, lebo v nich je plameň v uzavretom priestore. Poznám to ešte od rodičov z domu, kde sa kúrilo plynovými telesami, v ktorých horel otvortený oheň a tam sme mali na tých telesách zvlhčovače, lebo inakšie by sa tam nedalo existovať. Tie naozaj vzduch vysušovali. Omietký mám klasické vápenno-cementové, žiadna hlinená omietka tam nieie. (aj keď občas pochybujem, či v tých omietkách je dostatok cementu, lebo sa strašne drolia) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak nieco vysusa vzduch musi to nieco tu vodu niekam odvadzat. Nemam pocit, zeby gamatky mali odvod kondenzatu :). To, ze klesne relativna vlhkost vykurovanim, je tym, ze teplejsi vzuch moze obsahovat vacsie mnozstvo vody ako studeny. Cize pri kureni klesne relativna vlhkost , ale mnozstvo vody (vodnej pary )vo vzduchu je rovnake.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 nie je zac. Tie omietky by sa mohli drobit aj tou vlhkostou. Ako hovorí @majkoj, kúrením gamatkami klesne relatívna vlhkost, co mám naozaj vyskúsané, ale mnozstvo vodnej pary vo vzduchu zostane vlastne rovnaké. To by malo aj vysvetlovat, preco vase návstevy hovoria, ze ako tam máte vlhko. Inác dom z kamena by mal akumulovat teplo, ci sa mýlim?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun To máte pravdu, ten kamenný dom teplo naozaj akumuluje. Prvý rok ako som ho kúpil som pri odchode vypínal kúrenie azapínal som ho v piatok poobedie, keď som tam došiel. Práve tak do nedele večera tam bolo príjemne a to som odchádzal domov. Teraz mám kúrenie zapnuté non-stop, gamatky nastavené na 3-ojku a v dome je stála teplota 18°C+- nejaký ten stupeň. Keď prídem na víkend domov, ako prvé prestavím termostat na 4,5 a behom 15 minút mám v každej miestnosti 24°C. Ešte raz ďakujem za názor. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?