Tepelné straty rodinného domu a vhodný plynový kotol

Zdravím všetkých v tomto fóre. Tento rok plánujeme stavať nový RD. Pokúšal som sa pochopiť výpočty tepelných strát v projekte aj vzhľadom na navrhovaný plynový kondenzačný kotol, ale nejako sa mi to nedarí. Pri výbere vhodného plyn. kotla sa všade dočítam, že je dôležité vedieť tepelné straty aby sa zvolil optimálny výkon kotla, ale keď pozriem do nášho projektu v časti Tepelnotechnické posúdenie, všade sú uvádzané tepelné straty objektu vo W/K, ale pri výber kotla zase kW. Neviete mi poradiť, ako zistím či bol navrhnutý vhodný kotol pre tieto tepelné straty vypočítané v projekte? - merná tepelná strata vplyvom tep.mostov : 26 W/K - merná tepelná strata prechodom tepla: 137 W/K - merná tepelná strata vetraním: 68 W/K - merná tepelná strata budovy: 205 W/K Ďalej je uvedená - potreba tepla na vykurovanie 9689 kWh - merná potreba tepla na vykurovanie E1 - 19 kWh/m3.rok - merná potreba tepla na vykurovanie E2 - 62 kWh/m3.rok Navrhovaný bol plynový kondenzačný kotol ZEM MEDIUM SET 125 (GEMINOX, Kotol ZEM 2-17C + OKC 125) s rozsahom výkonu 2,4 – 17,2 kW. Ďakujem za vaše názory a vysvetlenie.
Odpovedať
Ak sa nemylim, tak by som povedal, ze tepelne straty mozes vyratat aj tak, ze vynasobis 205W/K rozdielom teplot interier-exterier, cize pre BA a okolie je to -11 vonku a 20 vnutri, co je 31 stupnov rozdiel x 205 = 6355W, cize 6,355 kW. To je energia, ktoru musis do domu dodavat, aby si ho udrzal na 20tich stupnoch, ked bude vonku stale -11. Externu normovu teplotu mas podla lokality, mozno inu ako som pisal. Podla vypoctov tak za rok na vykurovanie minies 9689 kWh energie. Vsetko podla normy, cize realita moze byt ina. Ja by som povedal, ze vykon kotla navrhol niekto dobre. Az je to na prekvapenie, pretoze bezne su skor uplne uletene hodnoty.
Odpovedať
Vďaka za objasnenie, už sa dostávam do obrazu. zvažujem, či ešte nezlepšiť samotné zateplenie domu, ale veľa mi to asi nepomôže, keďže veľkú časť južnej strany máme presklenú. Navrhnutú máme tehlu Porotherm Profi 38 Ti (hrúbka 38 cm) a zateplenie polystyrénom EPS o hrúbke 10 cm. Pre obvodové steny uvádzajú v projekte U=0,153 Wm2K.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam tepelne straty okolo 5,5-6 kW a kondenzacny kotol mam Buderus s vykonom 2,7 - 15 kW.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri novostavbe mat tepelne straty okolo 6kW to je strasne ci nie? :-) @boris26 s tymi 10cm na obvode nebudes mat ani NED.. To mas kandidata na pliesne.. Si to prekonzultuj s niekym co sa vyzna.. Ten co ti dal navrh na 10cm je mimo reality ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
vykon kotla je navrhnuty spravne, ale naozaj by som zmenil pomer tehly a EPS v prospech EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
výpočet kondenzačných zón bude coskoro a podla mna uz je zbytocny vzorec :-D Treba ist do hrubok kde ani ta nenapadne tento vypocet. Aj tak to su secko hypotezy, v tom dome sa za 10 rokov mozu udiat take zmeny ze ten vypocet je na prd aj cely rosny bod. Treba zateplovat minimalne 30cm eps... Kazde miestecko dokladne izolovat. Nespoliehat sa na to kde je rosny bod atd.. + ked sa v domoch pouziva rekuperacia tak ta vlhkost je mala.. Ja si to neviem predstavit kolky ten vzorec naozaj vedia pouzivat.. :-p
Odpovedať
@mio23 Strata 6kW pri novostavbe nie je ani strasna ani nijaka. Rataju sa celkove naklady. Ty si z Popradu a tam sa pri plyne oplati ekvivalent 30 cm EPS pri vykurovani plynom. Nevieme odkial je @boris26 a ani ake ma podmienky, takze sa k tomu nedá seriózne vyjadriť.
Odpovedať
@mio23 Voda kondenzuje na miestach so slabsou izolačnou schopnosťou, napríklad okná alebo ich ostenia. A to je nezávislé na hrúbke izolácií stien. Ani na dvojsklách voda nekondenzuje pri správnom vetraní, nezávisle od rekuperácie. Pri vykurovaní plynom možno ani nie je nutný vetrací systém s rekuperáciou.
Odpovedať
@zeld Veľké sklá môžu byť stratou ak dom nedokáže uložiť teplo a treba v januári dom vetrať aby sa neprehrial. Možno by bola aj dobrá rada, že menej okien a viec steny. Orientácia na juh nemusí byť ideálna. V zime skoro vôbec nesvieti slnko. Možno je dobré dať veľké okná na východ. Na jar a skorú jeseň svieti slnko často, a nízko z východu. Poobede v lete je na východe tieň. Ráno v lete je chladno a trochu slnka do okien nevadí. Možno sú zisky z východných okien väčšie ako z južných.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp kazdy predsa vie ze voda kondenzuje na chladnom mieste. na co to tu pises taketo hluposti? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zeld Teraz som si nasimuloval NED a EPD s bežne veľkými oknami, a pri južných sklách bolo vykurovanie o 1 MWh menej ako pri východných sklách. NED 5/6 MWh, EPD 2/3 MWh. Asi to bude preto, že v zime do východných skiel nesvieti slnko, kdežto na jar do južných áno. Možno som sa mýlil, priznávam. Ešte nad tým pošpekulujem, sú aj iné požiadavky ako slnečné zisky.
Odpovedať
No ten nas dom bude stat v Banskej Bystrici. Takze hovorite, ze jednoznacne pridat hrubku izolacie a radsej ubrat na hrubke tehly? Inak material ako je tam uvedeny je OK? Vsimol som si,ze su v ponuke uz tehly s izolaciou,len neviem ci to ma vyznam,lebo cenovo je tam podla mna dost velky rozdiel. Vysledok bude asi podobny aj pri normalnych tehlach s EPS,akurat ze mur bude hrubsi,nie?
Odpovedať
Pravdupovediac, ten nas dom je katalogovy s malymi upravami, ale vobec nebol planovany ako pasivny alebo NED. To sme chceli riesit potom zmenou pouzitych materialov, aby sme minimalizovali tepelne straty.
Odpovedať
@boris26 Banská Bystrica 370 m.n.m, vnútorná teplota 23 C, účinnosť kotla 80 %, bez pôžičky: a) 105 000 K.hod b) ideálne zateplenie: - polystyrén na steny - 30 cm, mínus izolačná schopnosť nosnej konštrukcie, - polystyrén do podlahy - 18 cm (nezateplemé základy a vysoký sokel), 14 cm (zateplené základy a nízky sokel) - kamenná vlna do strechy - 40 cm, mínus izolačná schopnosť nosnej konštrukcie. Orientačné ceny materiálov: - kamenná vlna do stropu: 30 eur/m3 - polystyrén na steny: 50 eur/m3 - tehla: 80 eur/m3 Tehlu daj čo najužšiu, pretože slabo izoluje a je drahá. Radšej daj na ňu viac lacnej izolácie ktorá izoluje lepšie. Malú potrebnú šírku tehly, 20 cm alebo trochu menej, dosiahneš použitím betónového stropu, ktorý zachytí vodorovný ohyb steny. Môžeš použiť akumulačný materiál na steny - betón, plnú tehlu, prípadne vápnopieskové bloky. Tepelný most stien do základov potom preruš 1. radom ľahkého porobetónu (výška 25 cm) alebo z penového skla (výška 10 cm a viac). Projekt je potrebný len na stavebné povolenie, potom si môžeš stavať ako chceš, akurát musíš dodržať pôdorys a výšku stavby. Nájdi si čas na štúdium.
Odpovedať
Ten betonovy strop bude urcite problem, nakolko dom je bungalov a strop je rieseny tak, ze v obyvacke je sadrokartonovy obklad sikmeho stropu kvoli zvacseniu priestoru do vysky, v ostatnej casti domu je potom zaveseny sadrokarton na konstrukcii krovu aj s tepelnou izolaciou. O ten priestor do vysky v obyvacke nechceme prist. Takze pri takejto konstrukcii stropu potom tehla nemoze byt o takej hrubke ako navrhujes? Tych 20 cm?
Odpovedať
@boris26 Bez monolitickeho betonoveho stropu s kari sietou treba typujem 30 cm tehlu, na kratsie steny 25 cm. Vysoká obývačka je podľa mňa len pekná predstava a zaobídete sa bez nej. Ak budeš niekomu písať odpoveď, tak klikni na text "Odpovedz" a automaticky sa vloží zavinac a meno komu odpovedas, napriklad @radopp, a tomu komu pises sa zobrazi sprava ze mu niekto písal. Takto neprehliadne co mu pises. Zavinac a meno mozes napisat aj sam, ak sa ti nechce klikat na "Odpovedz".
Odpovedať
Profilova fotka
Nadrbaj na steny pol metra izolacie a staci ked si niekto sem tam prdne a budete mat teplo. Na ch.ja ti kotol :-D
Odpovedať
@mischo Keď si prdne, tak treba vyvetrať, a to sú tiež tepelné straty. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Chcela by som obnovit temu. Myslite, ze pri stratach domu 4,8 kW, dome s rozlohou 140 m2 a potrebe energie na vykurovanie 40 kWh/m2 ma vobec zmysel uvazovat o vykurovani a priprave TUV elektrinou? Potreba energie na vyrobu tepla a TUV vysla malo nad 10 000 kWh (neviem ako moc realna hodnota to je).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?