Tepelne straty domu.

Ako vypocitam tepelne straty domu??? Bol som na par strankach ale ich tabulky neviem vyplnit podla mojho projektu. Vie mi niekto poradit? Planujem stavat bungalov 15x9m orientovany na juh oknami 4ks oknami izolacne trojsklo ospolocnej rozlohe asi 9x2m. Podlaha je izolovana 10cm podlahoveho polistirenu, steny su Ythong theta499 a strop zaizolovany 35cm PUR peny. Urcite chcem rekuperaciu vzduchu a podlahove kurenie. Bude tam krb, alebo kachle ale nie na primarne kurenie. Nemam plyn a tak by som rad riesil nejake tepelne cerpadlo na ohrev vody a kurenie, ale na vyber potrebujem vediet ake budem mat tepelne straty. Budem vdacny za radu.
Odpovedať
http://www.univenta.sk/download/ Vyskusaj. Nemam skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 V projekte časť UK je výpočet v technickej správe, ak nie je, pýtajte od projektanta
Odpovedať
@gabriel1982 Toto je tiež fajn kalkulačka http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...
Odpovedať
Nejde mi to vyplnit. Tieto cudzie termity niesu pre mna. Nieje nieco jednoduchsie?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 je. Pri kvalite Vášho domu objem vynásobíte č. 10-15. Tepelné straty nie sú fixná hodnota, menia sa podľa vonkajšej a vnútornej teploty, počítajú sa podľa teploty interiéru a najnižšej predpokladanej tabuľkovej hodnoty v oblasti. Na čo to potrebujete?
Odpovedať
@jan45 Riesim vykurovanie a ohrev vody. Mozem len cez elektrinu a tak potrebujem vediet ake tepelne cerpadlo alebo nieco podobne mam kupit aby som nepreplatil, alebo nekupil nieco co nebude stihat.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 daj si urobiť phpp výpočet nestojí to tak vela a podla toho budeš vedieť presne co a ako spraviť.
Odpovedať
@gabriel1982 Ak to chcete rucne a relativne polopatisticky, pekny navod je podla mna tu: http://forum.tzb-info.cz/116832-navrh... S troskou technickeho myslenia sa to da pochopit a preratat zhruba na dom, ktory potrebujete. Pre hruby nastrel, resp. posudenie potrebneho vykonu kurenia to postacuje. Obvodove mury mate este nejak dodatocne zateplene? Kurenie je jedno ake pouzijete, tepelne straty su o energii, ktoru stavba za urcitych podmienok emituje do okolia a je jedno, akou formou tuto energiu doplnite (podlahovka, radiatory, krb...). Vzhladom na to co pisete odhadujem 4-5kW pri -15°C. Ale su tu na taketo vypocty vacsi machri.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 tu je asi najjednoduhsie co existuje na svete, a celkom ok, http://www.klasici.sk/node/661,, hore je ze tabulka so vzorcami
Odpovedať
@gabriel1982 ked ides stavat dom musi splnat novu normu, takze v projekte to budes mat vypocitane. Straty budu male par kilowatov, Riesi sa to komplexne - straty, volba kurenia, tuv - spravi to projektant aby to splnalo pozadovane normy.
Odpovedať
@gabriel1982 Ak by si kupoval plynovy kotol do moderneho domu, ktory ma aj ohrievat TUV aj kurit, tak je riesenie jednoduche - kotol s hornym vykonom tak 10-12kW, aby to stihalo rozumne rychlo zohrievat vodu do zasobnika a spodny vykon co najnizsi, aby to vedelo rozumne dokurovat v prechodnom obdobi a necyklovalo stale. Kondenzacne kotly s nizsim vykonom sa hadam ani nevyrabaju. Rovnaky sedliacky rozum sa da podla mna pouzit aj pre cisto elektricky kotol (napr. Raja 9K ci 12k) a podla mna to iste plati aj na moderne TC. Na kurenie ti predpokladam bude stacit s rezervou aj 6kW, ale ak chces komfortnejsiu teplu vodu, tak aj tak potrebujes vyssi vykon, aby sa nezohrieval zasobnik niekolko hodin..
Odpovedať
Mne je jedno ako dlho sa to bude nahrievat, len nechcem dat 7000e za zostavuTC ak by mi stacila aj za 2000e. Ak by mi este niekto vedel poradit tepelne cerpadlo so vsetkymi komponentami za 2000e ktore mi postaci. To by bolo super.
Odpovedať
Článok sa načítava...
https://teplozima.sk/eliz-euro-150-tc... Pozna niekto nieco lepsie v tej cene?
Odpovedať
@gabriel1982 To je len sofistikovanejsi bojler, nie TC zostava ktoru dokazes len tak napojit na ohrev podlahovky. Uvedene COP plati za idealnych podmienok, pri nizkych teplotach bude podstatne nizsi, cize to nebude davat tych 4.5kW. Navyse ti to nezapoji ziaden kurenar. Musel by si si to zapojit svojpomocne a to takym sposobom, ze TC by zohrievalo zasobnik (cize to na co je urcene) a cez "hada" ktory je v zasobniku pre kotol s vlastnym cerpadlom by si to hnal cez podlahovku. Ako som spominal, riadenie to nema, takze by si si ho musel "spichnut" sam. Zaroven by si musel kupit dalsie take TC na ohrev TUV, kedze voda, ktora bude v zasobniku sluzi ako zdroj tepla pre kurenie, ak by si si ju vyminal, tak nekuris.. Ludia taketo svojpomocne zostavy (kurenie bojlerom) riesia zvacsa do mensich pasivnych domov.. S ohladom na tebou uvadzanu skladbu stien si nemyslim, ze to bude tvoj pripad.. Uz lepsi napad by bol kurenie invertorovou multisplit klimatizaciou, ta mava dostatocne vykony a zaroven s tym vyriesis aj letne chladenie. Tiez sa to tu na fore riesilo uz.
Odpovedať
@gabriel1982 To co si dal je myslim len ohrev TUV cerpadlo pre dom bude o par tisic asi viac.Na sumy ako 2000€ zabudni to skor tak 4000 a viac. Hovorim ti proejktant ti da straty, potrebu tepla na vykurovanie, ak budu male budes ma rekuperaciu mozno ti bude stacit elektriky kotol.
Odpovedať
Uz som to nasiel v projekte. Ultranizkoenergeticky dom. Ale to este vylepsime lepsou izolaciou a rekuperaciou vzduchu. Uz len potrebujem vyriesit kurenie a ohrev vody. Rad by som sa dostal co najnisie na mesacnom ucte za energiu.
Odpovedať
@gabriel1982 kolko tam mas potrebu tepla na vykurovanie na m2 Projekt sa riesi komplexne, od kurenia, rekuperacie a pod zavisi v akej triede mas dom. citaj : http://www.modrastrecha.sk/forum/urad... Kolko pre teba nizke ucty?
Odpovedať
@gabriel1982 este vidim ze peess ytong theta, pozeram ze je to polmetra siroka tehla, prosim ta mas projektatna alebo ej to katalogovy dom, evidentne je to kravina, taku vec nekupuj, ak ti to robi niekto na mieru vymen ho, ak je to katalogovy najdi si iny.
Odpovedať
Profilova fotka
@branoh PHPP výpočet mal mať v projekte,
Odpovedať
@cache v prvom rade musí naštudovať skladby stien, ak bude mať TS do 2, menší domček, v pohode mu stači jeden Eliz, zapojenie nie je veda, len musí tomu kurenár dôverovať, a klimatizér prepojí vok. jednotku s vnútornou pri tej TS bude kúriť max 8hod a v pohode mu stihne nahriať TUV, a počas chodu kúrenia je v bojleri voda okolo 35°C, takže na ruky postačujúce, ja mám na to zapojenú aj myčku a už na a tom fungujeme vyše roka, a to máme iné zimy ako u vás pri Bratislave ale ani varianta s el. kotlom a klímou nie je zlá, cenova porovnateľná ale v Rožňave bude chladiť minimum, a TUV tiež bude mať za drahšie ako s Elizom
Odpovedať
@gabriel1982 Treba jasne písať, klásť otázku ... ukázať projekt domu , alebo napísať koľko si predstavuješ platiť za energie , čo je pre teba " málo " a akú máš plnú peňaženku ....teda koľko by mal stáť ten dom. To že iba elektrika už vieme....potom sa tu môže riešiť, alebo ti môžu dobre poradiť. Konštruktívna téma.
Odpovedať
V projekte je vypocitane Ultranizkoenergeticky dom o rozlohe 9x15m ale hrubka stien je 0,5m takze obitna plocha je necelich 110m2. Projektant sa drzal viac tabuliek ako mojich priani takze mi zakreslil ytong lambda 450 namiesto superizolacnych tvarnic ytong theta 499 ktore chcem pouzit a izolaciu stropu som chcel 35cm PUR peny ale dal mi 20cm mineralnej vlny, izolacia podlahy je 10cm podlahoveho polistytenu . Nezapisal mi tam rekuperaciu. Takze dufam ze sa dostanem na lepsie cisla ako Ultranizkoenergeticky dom. Co sa tyka mojich financii tak som na tom dost biedne. Mam hypoteku 60 000e a to ma byt na cely dom aj so zariadenim. A daco som uz vysolil na pozemok, projekt, papierovacky a este musim postavit studnu a zumpu. Chcem usetrit na inteligentnych rieseniach a nie niekde kde budem neskor lutovat. Moj ciel je dostat sa v mesacnych nakladoch pod 50e.
Odpovedať
@gabriel1982 dúfam že si dáky troll, lebo ak myslíš to čo si napísal vážne, tak nebude stačiť ani popriať ti "veľa šťastia". A dám toho vyrehotaneho smajla, lebo sa momentálne fakt pucim od smiechu :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 prepac,ale toto je priklad pri ktorom sa hovori "cele zle"...
Odpovedať
@gabriel1982 No ty si Coperfield :-D 60 tis len ... rekuperácia , krb , tepelné čerpadlo , 135m2 zastavaná plocha , z tých peňazí si kúpil pozemok , chceš žumpu a studňu, zariadenie Tak teraz mu niekto poraďte :-D
Odpovedať
@gabriel1982 https://www.prodom.sk/projekty-domov/... Bez rekuperácie , bez krbu , lacné kachle a budeš rád ak aj toto postavíš. :-D
Odpovedať
@gabriel1982 ultranizkoenergeticky dom s nezateplenymi stenami, 20cm v strope, netesnosti krbu a 10cm v podlahe? (ok, ta podlaha bude asi najmensi problem) za 60 000 so zariadenim? predstava o tepelnom cerpadle za 2000€? Neviem aky ste zrucny, ale aj keby ste to cele spravil uplne bez pomoci a cakala na vas super zlava v kazdom obchode a stavebninach kam sa len pohnete, tak vase ocakavania su, pri vsetkej ucte, prehnane.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 -> nastupil si do zleho vlaku. Po prve problematike nerozumies (co samozrejme problem nie je, laikov je drviva vacsina), tvoj projektant pouziva metody a postupy z minuleho storocia (co uz problem je) a navyse preferuje veci a postupy, ktore su pre teba absolutne nevhodne (kombinacia YTONG, akoze UPD, dovod na jeho okamzitu vymenu). To dava spolu s tym, ze mas k dispozicii elektrinu (LEN) alebo nejake ine moznosti (TC, biomasa) + odmedzeny rozpocet (akoze 60k) fatalnu kombinaciu, v ktorej ked budes pokracovat skoncis polodostavanou stavbou nie podla svojich poziadaviek v stadiu hruba stavba. Dalsich 30-40k zozenies neviem kde (na dokoncenie). Zober to z druhej strany, ak mas 50 euro na mesacne naklady, prepocet ti da mesacnu celkovu spotrebu v rezime EE okolo 200kWh -> http://www.spp.sk/sk/domacnosti/elekt... To znamena, ze pri rozlohe domu 135m2 si na 1.35kWh/m2/rok (zanedbavam faktory, prepocty, sedliacka matematika). Nezaratavam svietenie/bezna spotreba domu (100kWh), ohrev TUV (da sa odhadnut podla poctu osob). Ak chces mat naklady do 50E/mesiac, tak mas 2 moznosti -> pasivny dom, ale maly (+ kurenie TC/RE) alebo UNED + kurenie nejakou biomasou. Verim tomu, ze aj s 50k sa da maly usporny dom v kategorii pasiv postavit, ale nie pouzitim klasickych technologii (YTONG, TEHLA atd.). Najdi si niekoho, kto problematike rozumie a spolu vyberte alternativu. Tvoj aktualny projektant to nie je (sorry)
Odpovedať
Tak to ste ma potesil. Projekt je uz schvaleny a peniaze zaplatene. Vedsinu prac budem robit svojpomocne a po znamich. Material z polska a cez znamich. Mam este financnu recervu asi 20 000 mimo hypoteky ak sa nieco predrazi. Preco tu tak nemate radi YTONG? Mne sa ta superizolacna tvarnica THETA 499 paci ako material. Kde ma podla vas chybu?
Odpovedať
@gabriel1982 najvacsou chybou investorov je nerealne finacne ocakavania a ty si viac nez top priklad
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?