Tepelné straty domu 2,5kW - návrh kúrenia + čo vylepšiť?

Ahoj Strecháči , som tu nový , vďaka fóru som získal množstvo cenných informácii a takisto chcem poďakovať členom , ktorý mi dali rozumy resp.pomohli s výpočtami. Na jar plánujeme výstavbu RD Laguna 19 od Promiprojekt. Bungalov , 116m2 zastavanej plochy , orientacia vchodu , velkych sklenych ploch na J , JZ , Z. Planované sú 375 biely Porfix na obvodove steny , 20 cm NEO EPS na steny , 15 cm EPS150S na sokel / zaklady , 15+5 cm EPS 150S do podlahy , 40 cm mineralnej vlny do stropu. Pri vyššie uvedenej skladbe konštrukcie nám na základe výpočtov vyšla tepelná strata objektu 2,5 kW (bez rekuperácie , pri výpočtovej teplote-12°C). Mal by som pár otázok na miestnych znalcov v obore :) 1 , Kde ešte zapracovať (pridat na hrúbke izolácie) aby sme tepelné straty znížili? 2 , Inštalovať rekuperáciu (okrem iného za účelom zníženia TS domu ) ? 3 , Typ kúrenia bude určite teplovodné podlahové. Dilemou ostáva či zvoliť variantu: A, Zdroj Elektrokotol + bojler na prípravu TUV (Prip.aky model/Vyrobcu vzhladom na TS) B, Zdroj Elektrokotol + externy zasobnik na TUV (Ohrievanie TUV nepriamo elektrokotlom) C, Zdroj Tepelné čerpadlo zem-voda na kurenie aj ohrev TUV) Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za každú jednu radu a odpoveď :)
Odpovedať
Profilova fotka
Rozhodne nevynechaj rekuperaciu. Optimalizaciu hrubiek izolacii ti mal navrhnut projektant, osobne si myslim ze strop by zniesol aj 50 cm vaty. Kedze si z dolniakov riesil by som hlavne chladenie domu, takze rozhodne exterierove zaluzie a zrejme aj nejaky chladiaci strop aspon do obyvaku a spalne. Co sa tyka kurenia a tuv zvazoval by som este bojlerom s tc, na tvoje C) v takom domceku a juznej oblasti rychlo zabudni.... ;-)
Odpovedať
@peter90 kto Ti poradil 375 portfix? Na bungalov staticky staci aj 250 (potvrdi statik) max 300 a na to 25cm izolacie. Sokel a zaklady ziadny eps 150s ale perimeter alebo xps. Strop urcite viac ako 40. Urcite ext. zaluzie a rekuperaciu. Potom by stacil mozno el.kotol do podlahovky.
Odpovedať
Narovinu, tie TS nechapem. Aktivna rekuperacia, strop 50 cm, podlaha 25 cm, steny 30 cm neo a strata 2,4 kW, sice pri - 15 ale aj tak (to je pre predstavu nas dom). Ale ako bolo napisane, stavat bungalov zo 375ky s takym zateplenim je blbost. My stavame bungalov so 24 cm termalice a statika bez problemov. Treba si to este premysliet. Pri tych stratách ziadne TC nema zmysel, na vsetko staci elektrokotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 nie, elektrokotol nestaci, velmi pravdepodobne by nesplnil A1 pre primarnu energiu.
Odpovedať
@majkoj stou rekuperackou snad hej :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 no pocitajme, limit je 108, elektrina ma faktor primarnej energie 2,76, cize na celkovu potrebu energie ti ostava cca 39kWh/m2/rok. Na TUV v elektrike padne nejakych 20 cize na kurenie zostane nejakych 19kWh/m2/rok. A to vzhladom na velkost domu a stratu 2,5kW predpokladam nebude :)
Odpovedať
@peter90 nejaky specialny dovod na obvodovku 375? daj radsej 300 a 25 neo, bude to za rovnaku sumu a vyssie R, statika by ti zrejme vysla aj pri 200 obvodovych najekonomickejsia cesta ako splnit primarnu A1 v tvojom setupe je dat solar na ohrev TUV + elektrokotol na kurenie (mam taky setup, o dost vyssie tepelne straty a dostal som sa do A1, pozri moje ECB v albume), cele ta to vyjde do 3k (trubicovy solar, zasobnik, elektrokotol) TC mi pride trochu overkill pri takych nizkych tepelnych stratach, to bude navratnost 50r :)
Odpovedať
@peter90 ja mam podobne parametre izolácii,a auditor mi doporučil solarny ohrev TUV,a rekuperaciu.aspon 80% vtedy to vychadza na A1. S tou izolaciou fasady 20cm s tenkovrstvou omietkou je trocha problem požiar a datle... :-) .
Odpovedať
Ahoj páni , ďakujem za vaše reakcie. @horsey - čo sa týka 375 Porfix , už je zakúpena , posunul mi to známy, v cene za ktoru som to nemohol odmietnut. Si spokojny so solarom? Rozmyslal som aj nad touto alternativou.Ak môžem , ešte by som ťa ohladom toho kontaktoval. @mr79 - prehodnotil som eps na zaklady , xps vyjde len o cca 120 € naviac , pojdeme do toho určite do toho. @Majkoj - presne som rátal že nám to s primárnou energiou bez použitia technologie z obnovitelnych zdrojov nevyjde. Otazkou ostava či zainvestovať radšej tymto smerom , alebo zasadne vylepšiť zateplenie. (Pozeram že náš TČ Wamak , sídlia odomňa čo by kameňom dohodil , zbehnem tam asi na kratky pokec) Otázka do plena - čo tak použiť bojler s TČ , vylepšilo by to hodnotu primarnej energie aby sme dosiahli A1? Ďakujem :)
Odpovedať
@peter90 o solare sa porad s odbornikom, ja som len spokojny uzivatel TC je vyborna vec ale ako som pisal, pri tak nizkych tepelnych stratach je to absolutne nenavratne
Odpovedať
Profilova fotka
@peter90 ja som stal pred podobnou dilemou :). Moj zaver bol, ze je jednoduchsie investovat do TC ako urobit z bungalovu (so zlym faktorom tvaru) pasivny dom. Ak totiz 2x zvacsis izolacie, strata sa znizi mozno o 1/3 (pretoze tym neznizis straty oknami a vetranim), ale TC znizi potrebu energie papierovo 2,7x (dobre TC v realite viac) :) . Ano stoji to , ano asi sa mi to nevrati...no a co :) . Jedinym inym riesenim by bol plyn a ten bol u mna daleko.
Odpovedať
to bude este niekto kupovat elektrokotol?resp.prestanu ich vyrabat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peter90 mas to vymyslene dobre, odporucam bojler s TC. Je usmevne vyhybat sa klime za 1500, a pritom instalovat zaluzie za 8000, aby mohli tienit velkoformatove okna za 10000.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 klima neriesi pricinu, len s tazkostami lieci nasledky. Zaluzie na juhu SR su NUTNOST !!!
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 na tom nic usmevne nie je :), usmevne je tvrdit, ze klima nema dosledky.
Odpovedať
@kuracinarez az od 1.1.2021 :)
Odpovedať
@abobo pokial ma dom previs strechy, nie su nutne. Sused ma na rovnakom dome drahe zaluzie, a v lete mu pribudla 6 kW klima. Terasy mame obaja na sever. Zaluzie nutne nie su, ale chladenie ano.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 zaluzie nutne su ak je dobre urobena izolacia a vzduchotechnika. Klima nutna neni a to ani v bratislave.
Odpovedať
@peter90 kubik EPS 150S stoji cca 60 Eur, kubik XPS stoji 100+ Eur. Ak sa nemenili ceny, hladat sa mi to nechce. Myslim ze rozdiel bude viac ako 120 Eur. Ak das 15 cm, obvod ma dom? Nech ma rozmer 13x9, tak 44m. Ak by si xps po dlzke - teda len 60 cm na vysku - potrebujes cca 36 kusov x 0,15 m x 0,6 m x 1,25 m = 4 m3. To zalezi podla toho aky by bol vysoky sokel a tym padom ako zateplene zaklady . Inak idealne je to robit tak, ze debmenie na zalievanie zakladov sa spravi z XPS 10 cm hrubky. potom na sokel nalepis 10 cm XPS alebo EPS az po ten XPS co je na urovni zakladovej dosky, a cele to prelepis napr. 5 cm XPS - podla toho aky chces odskok sokla od fasady.
Odpovedať
@mr79 - narychlo som pozrel ceny a vidim ze zle.Izolacie mi riesi znamy , skusim mu to dat naceniť. Pôvodný zámer bol dať na zaklady 15cm EPS150S + na to nalepiť 2cm XPS (aj zo spodu) , na to samozrejme nopovu foliu a prihrnuť zemou.Nebolo by aj toto vhodnym riešením? @majkoj - to TČ ma celkom zaujima , každopadne si to dam naceniť a uvidíme či sa zmestime do rozpočtu.. Ono cielom je u mna dosiahnuť čo najnižšie mesačne naklady na energie , k čomu by TČ vyrazne prispelo. @horsey - aké máš pri tom setupe el.kotol+solar mesačne platby za el.energiu? Nazory sa rôznia , vychádza mi z toho viacero variant medzi ktorymi sa rozhodujem. 1.Tepelné čerpadlo (uvidime po nacenení od tuzemskeho vyrobcu) 2.Elektrokotol + bojler s TČ na ohrev TUV (solar na ohrev TUV) 3.Elektrokotol + rekuperacia + bojler s TČ na ohrev TUV Ide o to najst riešenie (kombinaciu) na ekonomicky najvyhodnejšiu prevadzku , prijmam rady a nazory ;) Ďakujem
Odpovedať
Aká je vypočítaná potreba tepla na vykurovanie a reálna spotreba TUV ročne? Od týchto dvoch údajov sa odrazte - nie od tep. straty, ktorá vyjadruje len intenzitu, ako silno treba kúriť v mraze a nie koľko prekúrite za časový úsek.
Odpovedať
Ja k tej rekuperacii - urcite ano. Nie len kvoli uspore, ale hlavne pre komfort stale cerstveho vzduchu v dome. Plus eliminacia vlhkosti, filtrovanie bordelu zo vzduchu atd...
Odpovedať
@peter90 zial byvame velmi kratko, cisla by bolo nerelevantne nas setup je 145m2 zastavana, rekuperacia, 8kW elektrokotol, ohrev TUV solarom (30 trubic) + doohrev 6kW spirala teplota v interieri nastavena na 22,5 °C, voda v podlahovke na 30°C a posledne dni pri tychto teplotach sa kotol sam ani nezapne izolacie mame slabsie ako ty (18 podlaha, 20 eps obvody/25neo SZ strana, 40 strop) rekuperacia pre dome tvojich parametrov mi pride ako samozrejmost nebol by som prekvapeny ak by v tvojom pripade tesne stacila len rekuperacia a elektrokotol na primarnu A1, chcelo by to nejake cisla ak by nestacilo, tak najmenej financne narocny by bol solar, TC zem-voda je 4-5x drahsie, vzduch-voda 2-3x
Odpovedať
Ahoj vospolok , ďakujem za Vaše postrehy. Stále riešim diemu , aké kúrenie zvoliť. @blacksr : posielam Vám hodnoty. Udaje pri predpokladanom vetraní oknami: Ročná potreba tepla na vykurovanie Qh=3383,6 kWh Merná potreba tepla na vykurovanie Qm=35,8 kWh/m2/rok ----- Údaje pri predpokladanom vetraní rekuperáciou: Ročná potreba tepla na vykurovanie Qh=2360,7 kWh Merná potreba tepla na vykurovanie Qm=24,9 kWh/m2/rok Ďakujem za Vaše rady :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tie tepelné straty máš z projektu? Tam máš uvedené aj straty bez rekuperácie? Mne projektant poslal časť, kde je riešené vykurovanie a tam mi vychádzajú straty 4844W na plochu 95m2 a ročná potreba energie je 9 313 kWh/rok, to je nejaká hovadina, nie?
Odpovedať
@peter90 jednoznacne elektrokotol a bojler s Tc. Najdi sposob, ako splnit prisnejsiu normu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahoj, ako to skončilo? Čo si si teda vybral ak smiem vedieť?
Odpovedať
@peter90 ahoj, tiež by ma zaujímalo pre ktorú kombináciu si sa nakoniec rozhodol aby si splnil podmienky na A1. Tiež to momentálne riešim takže by mi to pomohlo... ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?