Tepelné straty

chcem pocut vas nazor na straty nasho domu.popis domu-obvodove steny 25porfix ,zateplenie stien 20cm eps,strop 40cm min. vlny,podlaha 10cm eps a.strata domu je 10,4 takze sme v skupine B.ako to mozem vylepsit?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 na to by si musel dat udaje o stratach jednotlivymi konstrukciami.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 ťažko, takúto stratu už môžu produkovať len veľké zasklené steny.(alebo nesprávny výpočet)
Odpovedať
@martin25 Energ. trieda sa neurčuje podľa tepelnej straty, ale podľa potreby tepla na vykurovanie. Ak ide o tep. stratu v mraze = 10,4 kW - je to iste zle, pokiaľ nemáte dom s plochou 300 m2. Alebo celý presklený.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak by som chcel pomoct z vypoctom vedeli by ste? my sme k projektu dostali technicku spravu kde je potreba tepla na vykurovanie 16162 kwh/a a tepla voda 3272kwh/a, plocha domu je 111,34m2 uzitkovej plochy, na to ze to ma byt drevodom mi to pride strasne vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx pri hodnoteni v EC sa pouziva myslim zastavana plocha. Ale aj tak tam nieco nesedi, taky dom by sa nedal skolaudovat. Su v tej hodnote zaratane zisky ?
Odpovedať
@jan45 dobry večer prajem. No okna maju približne 20m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj myslim ze nie. aspon to nieje nikde v tej sprave spominane. resp ako by som vypocital straty? co vsetko k tomu treba?
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx stiahnut si PHVP a trpezlivost :). Ak to poctivo vyplnis, orientacne Ti to vypocita rocnu potrebu tepla. A hned ako zmenis material uvidis vysledok.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj popravde som z toho jelen. vyplnil som si plochy vypnil som co som vedel a vysla spotreba domu na 11,4kvh(m2a) a to sa mi nejak nezda. mozes sa nato mrknut tu je odkaz ako som to vyplnil https://www.dropbox.com/s/7k1braes19z...
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx veci co vidim na take prve kuknutie: -nezapocitalo to stratu podlahou, lebo tam nie je zadana plocha (neviem preco ju nedopocitalo :)) -mas tam aj zemny vymenik, neviem ci ho budes pouzivat. -pomer plochy pri hranoloch sedi ?
Odpovedať
mne nie je uplne jasne co vsetko mam zahrnut do energeticky vztaznej plochy. je to sucet podlahovych ploch jednotlivych miestnosti alebo treba k tomu priratat aj steny a strop?ň alebo je to rozmer domu (vonkajsej hrany muriva) x vyska domu? viete mi to prosim niekto po lopate napisat? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ok doplnil som plochu podlahy, a vymenik mam v plane. akurat som znizil ucinost na 20%, aten podiel pri stene by mal byt asi 10,4 to som zmenil(kazdych 62,5cm ide jeden 6cm nosnik) ale ako je to pri streche netusim. stale mi to ale vychadza na 14,8
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@psychx no tak sa tes :), ale ber to orientacne. Toto je len taka predpriprava existuje este je PHPP za to sa ale uz plati, ale je podrobnejsie a presnejsie. Pri troche snahy by sa z toho dal spravit pasivny dom. Ked budes menit konstrukcie vidis pekne kade ti unika najviac tepla a o tu sa treba postarat ak sa da (okna sa nedaju zlepsovat donekonecna). @otec87 pri EC je myslim podlahova plocha ale vsetne stien, cize pri bungalove 10x10 to bude 100m2, pri poschodovom 10x10 to bude 200m2
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx podmienkou, ale je ze si to tam poctivo zadal :), to si musis skontrolovat ty podla projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to sa mi moc nezda. hlavne neviem co dat do solarny faktor g. co sa tyka stien tak to som zadal info co som nasiel na nete. hlavne tie lambdy, hrubky som dal z projektu. ale moc sa mi to nezda. hlavne neviem ani co zadat pri odpor pri prechode tepla vnutorny/vonkajsi. to som nechal vsetko original ako bolo.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx Ak som pisal, ten harok pocita len zadane hodnoty, ak tie sedia vysledok sa priblizuje realite. Ten solarny faktor g je parameter zasklenia, to musis najst u dodavatela. Pre seriozny vypocet by bolo samozrejme potreba zkonkretizovat polohu domu, klimu v danej oblasti, osoby a ich pobyt v dome, zpresnit tepelne mosty a tak dalej. Ale pre laicky predbezny navrh je toto vyborna pomocka. Co konkretne sa ti nezda ? Ja nepoznam tvoj projekt, ale co vidim skladbu, to nevyzera zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj projekt mam v albume. a co sa mi nezda je to ze to strasne nizke. ako som pisal hore tak podla technickej spravy to malo byt skoro 145kwh/a a podla tohto mi to vychadza na 14,8 co je obrovsky rozdiel. voci projektu som ale zhrubsil izolaciu vonkajsku zo 6 na 12cm, a zateplenie strechy je 25cm, ja som pridal este zateplenie stropu 20cm, a do podlahy som pridal z 9 na 18cm. to bolo na zaklade toho ze ten vypocet bol strasne velky. teraz ked som vratil na povodne hodnoty bez mojich pridavkou tak je to hodnota 31,4. co je vlastne 1/5 voci tomu co som dostal
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx lenze v tam asi nebudes mat zapocitane zisky a naopak budes mat zapocitanu stratu vetranim :). Ale to je take carovanie, kedze neviem co v tvojej sprave vlastne stoji a kto tam co pocital za akych podmienok. Mozno @blacksr bude vediet. 145kWh/m2/rok tam ako celkova potreba tepla stat vlaste ani nemoze pretoze norma hovori o maxime 86kWh/m2/rok, takze by si to neskolaudoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj no tak teda dufam ze to bude pravda toto co mi vyslo =). skusim sa s tym este pohrat a uvidim co mi vyde.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx mne tieto štatistické údaje nič nehovoria,tepelné zisky sú diskutabilné, obyčajne nie sú v čase, ktorý potrebujeme. V dome potrebujete mať 20st v noci, ked je -15st a ste tam sám, takže máte tepelný zisk 80W. Televízor je už vypnutý a všetky spotrebiče v kľude . Vtedy si spočítate všetky plochy domu, ktoré hraničia s vonkajším priestorom a vynásobíte číslom 50 pri tehlovom nezateplenom dome so starými oknami, 40 pri novšom a pri dobre zaizolovanom s plast. oknami asi 10, dostanete W na vykúrenie. Ročná spotreba je strata pri priemernej zimnej teplote počas 2000 vykurovacích hodín, takže je iná v Bratislave a iná na Orave, nezávisí len od kvality domu. Mám posudky z energetického certifikátu a rôznia sa, pretože pri väčších objektoch nikto nedokáže zohľadniť vplyv rôznych konštrukcií.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 to je viac ako bežný dom, možno by pomohli fólie na okná, aspoň na tie najväčšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to je jasne. podla tohto ak vychadzam z toho ze dobre bude dobre zaizolovany a drevenymi(plastovymi) tak vsetky plochy(steny, okna, podlaha, strecha) su dokopy 455,06m2 tak to je 4550,6kwh deleno plocha podlahy 111,43 je to 40,83kwh/a a to moze byt. a z toho tepelnu stratu domu vypocitam ako?
Odpovedať
ozaj informatívny prepočet môžete nájsť tu: http://www.msdcompany.sk/40/poradime-... mne to približne vyšlo ;-) ale ozaj približne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?