Tepelne cerpadlo=sodoma gomora

Ako znie nazov...mam z toho chaos. Nech googlim ako googlim, je toho tolko, ze sa uplne zamotam. Viete mi prosim poradit, pripadne navigovat na stranku, kde je aj pre takych ako ja :-D popis co to vlastne je? Nemyslim tym len konkretne TC, ale vsetko okolo. Doteraz sme mali kondenzacny kotol a podlahove kurenie, v kupelne radiator. Chapem co je k tomu treba (od kotla az po komin), ale pri TC nemam predstavu ani len o tom, ci treba komin...asi nie, ale fakt tapem.
Odpovedať
1
2
http://www.tepelne-cerpadla.eu/?id=14
Odpovedať
Dakujem velmi pekne, avsak napriek prestudovania linku a preklikania dalej stale uplne presne neviem co instalacia TC zahrna, resp. potrebuje. Napr. co ak budem mat kondenzacny plynovy kotol a budem chciet aj TC. Co este TC potrebuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 ak máte KK tak TČ je zbytoční, za cenu TČ budete kúriť asi 10 rokov plynom.
Odpovedať
@jan45 este nemame KK :-| . Teraz len riesime co dat...aby sme nahodou nemali problem pri En.cerfitikate... Teraz ideme poziadat o stavebne povolenie, v projekte je sice A1..len aby to bola aj pravda :-D . A tak by som rada vedela, ze v pripade, ze dame KK a potom budeme chciet napr. TC (z roznych dovodov..po x rokoch napr.) co by takato zmena obnasala. ...Predpokladam, ze je lahsie ist z KK na TC ako naopak...
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 prechod je len otázka prepojenia systímu a zdroja, ak necháte chráničky, môžete pripojenie urobiť aj didatočne, . Z TC si nerobte hlavu ak je projekt len trochu dobrý, prejde.Ak je posudok dobrý pre projekt dá sa urobiť aj pre kéolaudáciu
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 prechod je len otázka prepojenia systímu a zdroja, ak necháte chráničky, môžete pripojenie urobiť aj didatočne, . Z TC si nerobte hlavu ak je projekt len trochu dobrý, prejde.Ak je posudok dobrý pre projekt a SP,dá sa urobiť aj pre kolaudáciu
Odpovedať
@jan45 ..dufam.. Len z kazdej strany som "masirovana" tym, ake je TC uzasne, ze treba vyuzit teraz moznost dotacii a ked podotknem, ze navratnost je cca 10 rokov a ked si priratam, ze financovat ideme aj cez hypo, t.j. este dalsie navysenie na urokoch, odpovedou mi byva, ze TC je istejsie ako plyn...a tak trocha vaham..
Odpovedať
@katuska78 ak nan mas prachy, je to skvele. osobne som bol prinuteny ist do TC kvoli rakuskym standardom a celkom sa nan tesim. no rozdiel oproti povodnemu planu kurenia (elektrika odporove) +10tis euro, co zaboli. musim to vsak akceptovat, ak chcem byvat bez komina. plusom je chladenie, kedze davam vsetky trubky do stropov. ak mate plyn na pozemku, nerieste aktualne tepelne. v buducnosti bude urcite lacnejsie. nechajte si v zakladovej doske chranicky podla odporuceni kurenara.
Odpovedať
@bozsky_kaja ..zatial tak uvazujem, ze pojdeme do KK a predpriprava na TC...
Odpovedať
@katuska78 neboj, papier znesie veľa, už som videl aj Ačkový posudok na Béčkový dom. Kreativita posudzovateľa bola nekonečná :-) Ano technológia TC je úžasná, len škoda tej ceny investície. Ale ak máš na to prostriedky a chceš komfortné kúrenie s nižšími prevádzkovými nákladmi, tak neváhaj. Ak zainvestuješdo plynu a KK, tak k TC sa už sotva vrátiš.
Odpovedať
@slavoslav prostriedky na to nemame... Pozemok stal neskutocne vela, takze dom musim z casti financovat na hypo. To znamena, ze kazde navysenie je aj navysenie hypo :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 neviem co riesis :), ak dom splna podmienku na potrebu tepla na vykrovanie urcenu normou, s plynom A1 pri primarnej energii dosiahnes v pohode. Takze ak nemas plyn daleko (predrazi sa tym pripojka), daj KK a spokojne spavaj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj dakujem. Plyn mam na pozemku a dom by mal stat cca 2-2,5 metra dalej.
Odpovedať
@katuska78 ak mas plyn taky kusok od domu, bol by naozaj nezmysel investovat do TC... ak prejdes normou, navratnost by bola ovela vyssia nez 10 rokov, ak vobec realna.
Odpovedať
Dakujem vsetkym ktori sa zapojili do diskusie. Bola z dovodu, ze sa obavam, aby som pri EC nemala potom problem, lebopovodne bol (katalogovy) projekt vypocitany na B. Potom, zazrakom pre zmenu v legislative mi ho prerobili na A1 s tym, ze zohladnili kurenie v krbe, orientaciu a navyse z dvoch stran budeme nalepeny na dalsi dom. Tak mi ostava len dufat, ze to nebolo len ucelove carovanie s cislami, resp. ak aj bolo, aby bolo realne ho dosiahnut. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 problem je ze ta primarna energia A1 nie je jedina podmienka (ako si vela projektantov mysli). Rovnako je prisnejsia aj podmienka pre potrebu tepla na vykurovanie (podla STN 73 0540 2 2012). Ta sa myslim v projekte oznacuje ako QH,nd1 je v kWh/m2/rok. Vypytaj si to cislo, podla normy musi byt pod 50 (podla tvaru domu casto este nizsie). Ako som uz pisal vyssie, ako je toto splnene nepotrebujes ziadny krb na trik s A1...
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 @majkoj mne sa páči ako projektanti obchádzajú systém tak, že šupnú do baráku kúrenie krbom a všetko je v pohode. Ale keby povedali investorovi, že krb+komín a všetky veci okolo toho + elektrické kúrenie a elektrokotol stoja toľko ako by ich stálo TČ tak neviem ako by sa každý investor rozhodoval. Jednoducho ak vyhodia z domu všetky tieto nepotrebné veci, tak im zrazu ostane aj na to nenávidené a "drahé" tepelné čerpadlo, ktorého sa všetci boja a ľudia majú voči nemu odpor už len preto, lebo im to "káže nejaká norma".
Odpovedať
@puxo Krb riesim pfimarne ako "prijemnu vec", sekundarne ako zdroj tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 a ja som riešil tepelné čerpadlo ako "príjemnú vec" a mám aj krb a ver mi, že ten krb neberiem ako "príjemnú vec", pretože keď si tam chcem pár krát do roka zakúriť, tak sa vždy pri tom narobím (a to nehovorím potom o čistení krbu), takže ver, že ten krb ti za tie prachy stáť nebude a časom ho nebude brať ako "príjemnú vec" - ale málokto zo Slovákov si to prizná - ja s tým problém nemám - dnes by som ho určite nedával (ani krb ani komín)
Odpovedať
@puxo narobis? :) a to preco prosim ta.
Odpovedať
@puxo v predchadzajucom dome sme krb mali a myslim, ze je to veeeelmi prijemna vec. Ja som tomu hovorila ze teplé teplo. Príjemné na pohlad, nemyslim, ze je okolo toho nejako vela prace. Ale samozrejme, musela som sklo precistit pravidelne, lebo inak by som sa asi narobila. Ale nerobilo mi to problem.
Odpovedať
@majkoj ano, je to pod 50. Dom mame 11,25x11,50 a pri nom, resp. nalepena na nom je garaz.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 potom nemozes mat problem pokial nekuris elektrinou. Co sa tyka krbu mam ho aj ja. Je to fajn, ale ako si vyberiem dreva zo "zasobnika" a donesiem drevo pred krb, vzdy si narobim trochu bordelu. Sklo npr cistim tak 1-2x do roka. Problem je v tom, ze kvalitnejsia vlozka, krb a hlavne komin nieco stoja u mna cca 4000€. A ked pridem domov TC domcek davno vyhrialo a malokedy mam nutkanie aj tak zakurit v krbe. Cize u mna blba investicia :)
Odpovedať
@majkoj čo je pre koho pojem blbá investícia?pre niekoho i malé autíčko , pre druhého ani niekoľko milionové ,to je tiež nie nikdy návratné, pri konzumnej spoločnosti žiadny materiál nemá veľkú cenu.
Odpovedať
@majkoj Ja som to robievala tak, ze som sklo utrela pred kazdym novym zapalenim. Nastriekala som cistic z lidla, zotrela a bolo. A potom uz len relax pri praskajucom dreve. ;-)
Odpovedať
...a mame dve deti, takze pozametat po donesenom dreve bol ten najmensi neporiadok v dome :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu myslim, ze som dost jasne napisal, ze U MNA, takze co to znamena pre NIEKOHO je absolutne zbytocne rozoberat.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 presne tak ako píše @majkoj - už len vyniesť popol, doniesť trochu dreva (v mojom prípade mám kúpené brikety), zakúriť - väčšinou keď toto spravím, tak mi už zima nie je... :-) ale nech mi nikto netvrdí, že to nie je práca navyše väčšinou kúrim v krbe keď hlásia veľké mrazy na noc, tak aby v obývačke nevychladlo tak rýchlo, aby sa tepelné čerpadlo muselo zapnúť nejako skoro v noci, tak naložím do krbu a zapálim keď ideme spať. Ale keď mi nadránom začne TČ kúriť do podlahovky, tak mi vykúri dom na 23C (cez noc neklesne pod21C), takže nepotrebujem kúriť v krbe aby som sa zohrial. Ináč tie brikety som kúpil v 09/2014 za cca 50Eur a ešte tam mám asi polovičku - takže mne sa investícia do krbu nevráti nikdy v živote (len krbová vložka ma stála 4.400Eur + obstavba, komín atď) :-( preto by som to už druhý krát nespravil. Chcem ti tým povedať, že ak budeš mať dobre spravené kúrenie, tak nebudeš musieť prikladať do krbu - jednoducho nastavíš termostat a v dome budeš mať stále príjemne.
Odpovedať
u mna je krb jasny. Ak to je mozne, tak tam bude. :-D Nie je to u mna o kureni, ale o pocite. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katuska78 lenze niektorym ludom to nevysvetlis, ze ta atmosfera a pocit je na nezaplatenie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?