Tepelné čerpadlo zem-voda so zemnými kolektormi resp. Rehau Helix sondy

Momentálne intenzívne riešim tepelné čerpadlo zem-voda so zemnými kolektormi. Na nete som našiel podľa mňa celkom zaujímavé riešenie ako si nerozkopať celý pozemok a zároveň ako nákladovo efektívnu alternatívu k vrtom a horizontálnym kolektorom pre tepelné čerpadlá a síce RAUGEO Helix® PE-Xa sondu od firmy Rehau. Máte niekto s takýmto riešením skúsenosť resp. rád by som si prečítal Váš názor ....? Link: https://www.youtube.com/watch?v=c2mO0...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja si myslim, ze ked uvidis cenu za to, s radostou rozkopes pozemok :)
Odpovedať
@majkoj Toto ma napadlo ako prve :) Dalsia vec je, ze tie spiraly vizeraju byt poprepajane seriovo, voda ide hore, dole, hore, dole, zrejme tam bude problem s odvzdusnenim. Su aj ine moznosti ako nerozkopat pozemok: kolektor sformovany do sliniek, alebo narezanie drazok rypadlom, urobi 20cm siroku rihu - minimum vykopovej zeminy, minimalne sadanie zeminy, mensia pracnosti,...
Odpovedať
@majkoj @supiiik Cenovo budete mať asi pravdu, len ma to zaujalo ako nová forma riešenia. Cena z netu ca. 200€. Na 10kW potrebuješ ca. 15 sond, pretože píšu že odberový výkon je do 700 W na sondu Helix pri ideálnych pôdnych pomeroch :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jh4444jh Videl som podobne na strankach v nemecku, ale s tym, ze cele to bolo preliate betonom a teda sluzilo to zaroven ako zaklady. Volalo sa to myslim energetická pilota. V zime z pilotov odoberali teplo a v lete chladili stropy a tym zase vracali teplo do podlozia...
Odpovedať
Profilova fotka
@jh4444jh Kedze nejde o geotermalne teplo, ale o akumulovanu slnecnu energiu v povrchovej vrstve pody, je hlbka 5m a tvrdenie, ze staci mensi pozemok podla mna totalne scestne. Pokial mas dostatocnu plochu plochu, urobit kolektor ako mam ja nie je vobec tazke. A mozno by som povedal, ze aj jednoduchsie ako najpr vykopat ryhu a potom vrtat 5m diery na Helix. To tak mozno v Nemecku kde je pieskove podlozie :).
Odpovedať
@majkoj máš pravdu. Vidím v tvojom albume, že si dával kolektory do slimiek-špirál. Aký bol dôvod, že si nevyužil klasické alebo meandrové uloženie....bol si obmedzený priestorom? Ak by si bol ochotný mohol by si mi krátko odpísať ako si to na-predimenzoval, tvoje reálne skúsenosti po určitej dobe prevádzky a aka bola cena realizacie kolektorov ...atd? Ja chcem takisto tento systém použiť aj na chladenie, aj ked nie stropne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jh4444jh dovod bol, ze to bolo daleko jednoduchsie. Priestor potrebujes na to rovnaky. Velmi hruby odhad, jedna vetva 20m dlha s 200m hadice na ploche okolo 80-100m2 da cca 1,7 - 2kW. Predimenzovany kolektor je vzdy lepsi. Ja mam na 6kW cerpadlo 4 take okruhy. Cena vysla nejak na cca 1500E. Bezi mi to 2 roky zatial spokojnost.
Odpovedať
@majkoj Dikes za info
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ale na chladenie si spominal ze vykonovo nestaci ak si spominam, je tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo To nie je len o kolektore ale stropnom chladeni a rosnom bode. Uvidime ako bude tento rok, minuly bol na hranici :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj je mi jasne ze strop nemozes vychladit na nizsiu teplotu ako je aktualna teplota rosneho bodu, ale ak si kolektor v zemi dokazal prehriat na 20 a viac stupnov tak si prakticky dochladil... Takze slo ti zo zemneho kolektora v case potreby chladu aj cez 20 stupnov?
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo no na konci leta bolo tesne pod 20C, ale zase kedze sme byvali od maja, nebolo z kolektora odobrane tolko tepla. Teraz lezie 8C. V najhorsom pripade je mozne chladit aj aktivne :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj preco v najhorsom? Ved ak tym zohrejes este tuv tak je to koli vysokej vstupnej teplote snad aj s COP okolo 5...
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo lebo spotrebujes viacej energie. Cop 5 pri 55C bude problem . A TC ma trochu problem pri takej vstupnej teplote. Potom nema 6kW ale 9kW a na to nie je vstavana tryska na expanznom :) To budem toto leto riesit :)
Odpovedať
Pre všetkých čo tvrdia, že plynové kúrenie je návratná investícia: Vysvetlím Vám ako sa návratnosť investície počíta. Ak si kúpim fotovoltaický panel s komplet eletronikou pre predaj el. energie a zaplatím zaň 1000e a mesačne mi prinesie 10e, návratnosť takéhoto systému je 100 mesiacov. Pretože to porovnávam so situáciou, že by som si 1000e nechal a nekúpil a teda nepredal nič. Lenže Vy teplo ktoré vyrobíte asi predávať nebudete, takže ľubovoľný spôsob kúrenia je nenávratna investícia. Takže pri výbere typu kúrenia si vyberte čo Vám najviac vyhovuje. Ja napríklad plyn nemám rád, lebo prináša bezpečnostné riziko a neviem ho vyrobiť. Som teda závislý na dodávateľovi. Jednoznačne volím TČ. Stojí viac ako plynový kotol, ale má podstatne dlhšiu životnosť a nižšie prevádzkové náklady. Ak už chcete porovnávať typy kúrenia rátajte komplet všetky náklady. Niektorí experti porovnávajú samotný plynový kotol s 10 ročnou životnosťou oproti cene kompletných nákladov na TČ, ktoré má podstatne dlhšiu životnosť. Určite by som však nevolil TČ vzduch-voda, pretože je to o niečo účinnejší systém kúrenia ako 20e el. radiátor vzhľadom na nízke COP práve vtedy keď potrebujete najvyšší výkon. Zemný kolektor, alebo studňa je ideál. TČ pracuje po celý rok s COP okolo 4, takže platíte iba za zlomok spotrebovanej elektriny a ak ste šikovný, sj tú si vyrobíte.
Odpovedať
@sifo cize v decembri/ januari si vyrobis dost energie pre pohon TC? alebo ti pozemkom tecie potok a mas teda energie dost po cely rok?
Odpovedať
Profilova fotka
@sifo aj TC vzduch voda ma priemerny rocny COP cez 2 takze "o nieco" je trochu skreslene :) . V CZ sa dotuju TC vzduch voda len ak maju pri A2W35 COP cez 3 . Takze az take tragicke to zase nie je (oproti tomu el. radiatoru). Ano TC voda voda ma sice COP cez 4, lenze na primary mas "obrovske" cerpadlo (ktore sa takticky do COP nepocita :) ). Okrem toho je voda voda relativne rizikove, kedze dlhodobo nebude nikto vydatnost studne garantovat. Takze suhlasim s Tebou zemny kolektor je riesenie ak je pozemok. @supiiik keby to fungovalo ako ma tak je jedno kedy si tu energiu vyrobis, platis len za rozdiel uctovany za rok.
Odpovedať
@majkoj Predpokladam, ze hovoris o net-meteringu. Ano, keby je to tak, tak OK, ale ja hovorim o aktualnom stave na Slovensku...
Odpovedať
@majkoj @supiiik @jh4444jh chlapi, uz sa blizi cas, kedy sa budem musiet definitivne rozhodnut pre sposob vykurovania aj ja. Viacmenej som uz rozhodnuty pre TC zem-voda 6kW . Este mi treba vybrat toho spravneho dodavatela. :-| A skusim pockat par tyzdnov na zverejnenie avizovanej statnej podpory pre obnovitelne zdroje, ci to bude mozne vyuzit v mojom pripade :-p Kedze hranicu mojho pozemku tvori potocik v dlzke 40 m napadla ma este myslienka , vyuzit nizkopotencialne teplo tejto vody. Poculi ste niekto z vas o takejto alternative ? Umoznuje to nasa legislativa ? Bolo by mozne takto zmensit potrebnu plochu kolektora pri rovnakom vykone ? Dakujem za kazdu uzitocnu radu x-)
Odpovedať
@branio Nic lepsie ako potocik na vlastnom pozemku si si priat nemohol, je to asi ten najstabilnejsie a najucinnejsi zdroj tepla a zaroven by sa na tom dala postavit malicka vodna elektrarnicka (neviem, aky silny je ten potok). Neviem, ako je to s legislativou, ale asi by som s tym nesiel na urady, je dost mozne, ze ti to pekne zneprijemnia a len na seba upozornis.
Odpovedať
@supiiik je to len malicky potocik sirka 1,5-2,0 m a hlbka bezne asi 10 cm, pri dazdoch trochu viac. Prevysenie na tej dlzke 40m asi 1,6 m takze elektraren urcite nie.Ale tecie furt, aj pstruhy malicke tam obcas zahliadnem :-) A ako by si radil, vyuzit ten zdroj tepla , ako tam zakomponovat ten kolektor?
Odpovedať
@branio Vopred upozornim, ze s tym nemam prakticku skusenost, ale ak by som to robil pre seba, tak odklonim docasne potok, nataham potrubie, zalejem tenkou vrstvou betonu a potok vratim do povodneho koryta. Jednoduchsie riesenie by bolo natahat potrubie vo vode a nejako to prichytit o dno, ale kto vie ci by tam tie trubky vydrzali, podobne som videl, ze sa to robi v jazerach (trubky bez betonu), ale tam je hlboka stojata voda, takze trochu ina situacia.
Odpovedať
Profilova fotka
@branio dat sa to da, ale spravca toku za to chce peniaze :)
Odpovedať
@supiik Potok mi cez pozemok netecie (to by bolo idealne), ale aj v decembri fuka vietor. @majkoj COP 2 pre TC vzduch-voda je velmi realne. A teraz si zrataj co vyjde z dlhodobeho hladiska finacne vyhodnejsie. Nakupit el. radiatory, kde mas pociatocnu investiciu 100e (ak chces mat paradne radiatory), platis 100% energie, zivotnost mozno 20 rokov a potom naklady opat 100e alebo komplikovany system TC s pociatocnou investiciou tisicou eur, platis 50% energie, zivotnost mozno 20 rokov a potom naklady na pokazenu cast mozno 2000e. Preto hovorim, je jedine voda-voda/zem-voda stoji za to, lebo zaplatim o cosi viac ako pri Vzduch-voda, ale platim iba 25% energie. Nemam velke skusenosti, takze s tym cerpadlom neviem ako to je, ale neverim, ze tam je obrovske cerpadlo, ked TC tej vody vela nepotrebuje. A vydatnost studne? :) TC velku vydatnost nepotrebuje
Odpovedať
Profilova fotka
@sifo ak si to naozaj zratas, dojdes k tomu ze v modernom NED dome je akekolvek TC nenavratne. Jedina aka taka sanca je kupit naozaj lacne vzduch voda a modlit sa, ze vydrzi. Ja o TC co to viem :) a mam ho aj doma. Moje TC potrebuje aby v primary bol prietok cca 1,2m3/h. To sa da aj lahko spocitat. Ak mas voda-voda, musis tento prietok zabezpecit dlhodobo po cely rok. a tento prietok obycajne potrebujes hlboku studnu (ak nemas fakt stastie). U mna to vychadalo na 30m. Studne potrebujes 2. Cize 60m vrtania x 50-100€ za meter. A kedze mas otvoreny okruh potrebujes cerpadlo co ten prietok da na 30m vytlaku. A moderne vzduch voda uz maju trochu modernejsie creva s EVI atp. Cize vobec by som ich nezatracoval.
Odpovedať
@majkoj O tej navratnosti som uz pisal, ak to teplo nepredavas, o navratnosti sa hovorit neda. Pokial mas kam tu vodu vypustat, staci Ti jedna studna. Ja mam v plane na vypustanie pouzit stary roky nepouzivany septik. 30m studna, to sa mi nejako vela zda... Ale ak by si aj taku robil, to cerpadlo nepotrebuje vytlak 30m. Tam ide hlavne o vysku hladiny. Ak mas hladinu 5m pod zemou, potrebujes vytlak o cosi viac ako 5m. Ani moderne TC vzduch-voda nevedia porusit zakony fyziky. Kde teplo nie je, nie je mozne ho odtial cerpat. Pri zapornych teplotach vonkajsie jednotky TC vzduch-vzduch zamrzaju a musia reverzovat chod, aby ich rozmrazili, co znizuje ich COP a znizuje zivotnost kompresoru. Akokolvek sa v buducnosti vylepsi technologia cerpania tepla z -10°C vzduchu, vzdy bude tato technologia efektivnejsie vyuzitelna na cerpanie tepla z 8°C vody. TC vzduch-voda su fantasticke pre ohrev bazenov pocas leta, da sa tym predlzit sezona na dvojnasobok. Ale aj tu sa daju nahradit energeticky menej narocnymi a lacnejsimi solarnymi panelmi, ktore pocas leta funguju tiez fantasticky.
Odpovedať
Profilova fotka
@sifo nie nestaci jedna, cerpat vodu a vypustat von Ti nikto nedovoli (na tie studne musis mat povolenie). 30m studna sa nekope ked je dostatocny prietok v 5m :). Lenze vacsinou nie je. Jedna vec je studna na pitnu vodu druha na TC. Reverz zivotnost kompresoru neznizuje (nie vycislitelne je to minimum voci ostatnemu behu). COP je nizsi ano, ale vsetko je za nieco. Ak mi neveris, zavolaj si firmu nech Ti da ponuku na studne na TC voda voda a sed pri tom ked to budes citat. Zemny kolektor pri troche sikovnosti spravis, studne sam nespravis.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@majkoj ked pises, ze v NED je TC nenavratne, ake boli tvoje dovody, ze ho mas? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zefe to je jednoduche, elektricke kurenie mi nepovolilo SSE a plyn je 80m odomna :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Zdravým Ezistuje TC zem-voda s výkonom 3 kw, jedine čo som našiel je Europa Mini EWP 2, ale používa medený výmeník a je tam výškové obmedzenie ( TC - kolektor ). ideálny pre domy s pivnicou. A je primárne určené na ohrev TUV. http://www.ochsnercz.cz/produkty/59/5...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?