Máte skúsenosti s tepelným čerpadlom zem-voda?

Zdravim.Chcel by som vediet konkretne ci ma niekto skusenosti z TC zem-voda.Aka firma vam to realizovala,Ci mate Vrt alebo to mate celoplosne po pozemku.Ake TC by ste odporucili?Poznate firmu ktora realizuje vrt?Cena?Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
1
2
7
Kedze si zalozil novu temu, len ti prekopirujem moj prispevok z ineho vlakna: Kolega z roboty ma 120m vrt, v tom hada a ma to cele zaliate dakou pruznou hmotou. Stenove kurenie/chladenie. Funguje to vraj vyborne, kuri/chladi za cca. 1/4 nakladov oproti "priamej" elektrike. Len treba si nachystat cca. 5000€ za vrt, 5000€ za cerpadlo a 5000€ za stenove kurenie. Navratnost si kazdy musi vyratat sam, vsetko zalezi od spotreby. Tie cisla som dal priblizne, ale tak dako sa to pohybuje.
Odpovedať
@jarosujo majkoj sa ti k tomu vyjadri
Odpovedať
Pridaj k tomu čerpadlu ešte 7000 a k vrtu 3500 aby to bolo fer.
Odpovedať
@gkrivanek Ja som sa vyjadroval k vrtu, majkok ma tu druhu variantu, hada v zahrade. Vela ludi s vrtom asi nenajde.
Odpovedať
@ruren Ja len hovorim to, co mi povedal. Ale ako to chodi, je mozne, ze to budu take tie nizsie ceny :-) Tiez by som bral pri vrte 15000 ako spodnu hranicu. Ale ja hovorim o zem-voda, kde je vrt len jeden. 50€ za meter je bezna cena.
Odpovedať
@porsche19 Vrty sú perfektné na chladenie (stálosť teploty pri regenerácií vrtov samozrejme a cena len za chod obehového čerpadla) a oproti vode-vode je výhoda, že nie je potreba kontrola čistoty vody (filtrácia apod.) Nevýhoda je samozrejme iba cena, ktorá nikdy nie je návratná čo sa ľudského životu týka ale vrty sú "večné" a vtom je ich návratnosť. Tam je takmer nulová starostlivosť. Cena vrtov je od 18 do 25€ za hĺbkový meter. Tam nie je ale nemrznúca zmes, rúry a dopojenie. Proste vrty a zatvorenie vrtov (paženie, bentonit, zakop). Osobne som zrealizoval 2x vrty cez subdodávky v okolí Bratislavy a ono je to asi jedno akú firmu si vyberiete, je ich iba pár a všetky sú na tom kvalitou a cenou +/- rovnako. Samozrejme nebrať Ferka od vedlajšej dediny ;-) Zoznam firiem na vrty aj samotné vykurovanie pošlem v správe..
Odpovedať
Este by som spomenul dve veci. Hovoril mi aj to, ze v lete by mal dom chladit. Ide o to, aby aspon ciastocne naspat ohrial tu zem v okoli vrtu. Keby ju totiz stale len chladil, po case by sa znizila jej teplota a klesla by ucinnost. Logiku to ma, aj ked samozrejme zalezi od toho, kolko toho tepla odoberam. Dalsia vec je to, ze pri 120m sa uz moze stat, ze sa daka ta platna dole posunie a moze to ustrihnut vrt. A to uz nikto neopravi, takze treba vrtat novy.
Odpovedať
@jarosujo Už len pri tej tvojej cene 120 m je za 6000
Odpovedať
@skleni dakujem poprosim tu spravu :) Ake TC zem-voda je TOP na trhu?Znacka
Odpovedať
@skleni Daj firmu čo mi vyvrta za 25€ a už zajtra vrtam studňu. Minimalna cena za 1 m 70€. Bez papiera ti vyvrtaju za 65€
Odpovedať
@skleni za 25 € ti vyvrta studňu Fero z vedľajšej dediny s dvoma čiernymi muklami ;-) do hĺbky 12 metrov😉
Odpovedať
@gkrivanek Ja som platil 500euro za 10m vrt, tu u nas je 50e za meter normalna cena. Ten kolega platil za spominany 120m vrt 45e za meter, asi dostal mnozstevnu zlavu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ono, keď sa to robí legálne, treba vrty dva
Odpovedať
Ako vychádzajú v porovnaní náklady a úspornosť prevádzky oba systémy? (plošný had vs vrt s hadom)
Odpovedať
prudko uvažujem nad realizáciou TČ zem - voda s energetickým plotom a regeneráciou zemného kolektora. Zemný kolektor by mal byť v podobe koša ( do väčšej hĺbky ako pri plošnom a na menšej ploche). ma stým niekto skúsenosti ? Prikladám obrázky.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural to su vsetko take hracicky na vytiahnutie penazi :)
Odpovedať
@fural neviem si prdstaviť ozajstnú výhodu pchať teplo zo slnečného žiarenia do zeme.... museli by sa striedať teplé dni zo studenými nocami a ten kolektor nad zemou by mal byť niečo ako klasický slnečný - inak by veľké zisky nemal
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 netreba, tu je rec o zem voda a to je uzavrety okruh, narozdiel od voda voda. Ale to bolo myslene inak ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj podla mna to dava zmysel, ak mas na kolektor povedzme max 100 m 2 zahrady. Vykopes jamu do hlbky 3-4 metre a povedzme v troch vrstvach porobis slinky. Nakolko kapacita z ktorej cerpas energiu je omezena, rychlejsie teplo vycerpas a budes potrebovat castejsie regenerovat. Ja by som to ako blbost v tomto pripad nevidel. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk divil by si sa ale vyhodu to ma obrovsku. Ohrievat fototermikou priamo TUV je malo efektivne , nakolko potrebujes kolektor profi konstrukcie a velky zasobnik. Potrebujes totiz ohriat medium v kolektore aspon na 55 stupnov aby si TUV zohrial na prijatelnu uroven. Takych dni je v zime malo. Kdezto ak ti staci ohriat medium v kolektore na 10 stupnov, aby si zabranil vymrazeniu kolektora, tak takych dni bude aj v zime dost vela a to nepotrebujes ziadny spickovy kolektor.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo akurat, ze to by v zime uz nefungovalo :). Dobijat kolektor sice vyznam ma, ale da sa to robit rozumnejsie a chladit barak. Ja som ale hlavne narazal na tie drahe rebriky s mnozstvom spojov.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj jaj, tak ja som to povazoval len za "schemu". Ale povedzme 2-3 m2 klasickeho plocheho kolektora namiesto toho prihlupleho plota a vystacil by si si aj s 200 m sliniek na bezny dom... V zime maly kolektor chladenim baraku asi nezregenerujes. :-D Vravim ze to riesenie neni blbe ak mas na kolektor malu plochu k dispozicii.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo je, lebo v malom objeme ani slnkom neulozis dostatok energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ale no... Ja verim ze to bude v pohode fungovat. Pozri pri ohreve teplonosnej kvapaliny dT 10 stupnov ma aj prahbiedny neselektivny kolektor ucinnost min. 60 percent to znamena ze BUDE FUNGOVAT hodne casto aj v zime.
Odpovedať
Profilova fotka
z grafu vidno, ze pri vonkajsej teplote 0 stupnov a pozadovanom dT 10 stupnov a oziareni 400 W/m2 by klasicky aj neselektivny kolektor vpohode dodaval solanke teplo... Akurat teraz je jasne ze asi by tych panelov muselo byt aspon 10 m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo ja som to myslel tak, ze v lete co to naakumulujes a pouzijes v zime. Teraz chapem co myslis ty, ale vyvalit takmer tolko isto penazi ako za TC na kolektory mi pripada drobec scestne :)
Odpovedať
Ja by som chcel vediet ale konkretne veci ohladne TČ zem-voda realizovane vrtom.Kto to ma,vyhoda,nevyhoda.Ake cerpadlo(znacka)Kto realizuje vrt(firma,cena)
Odpovedať
@porsche19 60m vrt, pasivny dom,vrt Hydrodriling/Gerotop, tepelne cerpadlo Smarthub od Mygren
Odpovedať
@porsche19 tak tu sa to nedozvieš. Tie debaty s tymi istymi argumentami ťa neposunu ďalej. Jedine čo ti môžem poradiť , pokiaľ nemaš 300 m vykurovacej plochy ., tak o tepelnom čerpadle ani neuvažuj., @gkrivanek
Odpovedať
@gkrivanek A ty si čo? Nesvojprávny?.??,
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?