Tepelné čerpadlo vzduch-voda vs elektrokotol......a teraz radte prosim...

Len pred pár dňami sme zistili ze sa v nasej slavnej obci nemozeme pripojit na plyn, takze rychlo riesime co s kurenim a ohrevom TUV. Uz sme boli rozhodnuty pre TC vzduch voda ale teraz sme sa zas zrazili s názorom, ze je to uplne zbytocne, nenavratna investiia a mame si dat elektricke kurenie a radsej ist kazde leto na dofcu za usetrene peniaze...ja uz neviem...Kazdy vam povie nieco ine...kto ma cerpadlo, bije sa zan do krvi, kto nema, nadava....som dost netechnicky clovek, z tych clankov ma uz boli hlava....... Mame 2 podlazny dom 130m2, z tehly 38. zateplovat budeme 10 polyst. okna trojsklo.....radte prosim, nasla som uz nejaku podobnu debatu ale tam sa to zvrhlo na hadku. Najlepsie by mi asi poradil niekto kto ma novostavbu a kuril elektrikou a potom presiel na cerpadlo ci opacne...este jedna vect sme od Žiliny..
Odpovedať
Profilova fotka
@vladulienka1982 na nejake posudene treba uviest potrebu tepla na vykurovanie a TUV, potom sa da co to pocitat. Obidva udaje by mali byt v projekte.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladulienka1982 uvazujete o kombinacci s krbom?
Odpovedať
Chodte sa pozriet na veterinarnu kliniku smerom do Zavodia, je nova, maju tam tepelne cerpadlo Daikin Altherma aj s chladiacim systemom, opytajte sa majitela , myslim, ze to bol tiez veterinar, ako je spokojny..my sme tam boli asi 2 roky dozadu, este len vtedy kurili jednu zimu..Nase tepelne cerpadlo je pri Bratislave..ale pripadny vykon v zime a jeho hlucnost sme si boli pozriet prave v Ziline, ta klinika je nova, mozno 2 - 3 roky v prevadzke.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladulienka1982 najskôr straty, teda zolácie, ako píše majkoj a 10cm je málo. Ostatné straty už neznížite, ale rozdiel v cene medzi 10cm a 15 je možno 300€. Tepelné čerpadlo používa lelektrinu, ale priberá teplo zvonku, takže podľa účinnosti jej potrebuje len tretinu až pätinu, oproti priamemu kúreniu elektrnou. Elelktrina je na pohyb strojov, tam sa nedá nahradiť, nie na vykurovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladulienka1982 presne tak ako ti radia @majkoj aj @jan45 skús si z projektu alebo z energetického certifikátu (neviem čo máš k dispozícii) pozrieť akú máš potrebu tepla na vykurovanie a potrebu tepla na ohrev TUV - údaj by mal byť v kWh. Potom si z toho vieš vyrátať koľko by si platila pri elektrokotli a odhadnúť koľko asi pri TČ. Z toho sa dá potom vyrátať za ako dlho sa ti vráti ten rozdiel medzi nákupom TČ a elektrokotlom. Bez týchto údajov si to môžeš len a len tipovať. Čo sa týka tých izolácii, tak dosť záleží ešte koľko izolácie máte v podlahe a strašne veľa záleží koľko máte pod strechou - nakoľko máte dvojpodlažný dom a druhé poschodie má najväčšiu plochu kadiaľ uniká teplo práve strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladulienka1982 A zase nie si o nič múdrejšia, pravda.....? ;-) 1/ 10 cm na fasádu je mááááálo. 2/ Podlaha a ešte viac stropy treba poriadne zatepliť. Do horného stropu pod strechou minimálne 35 - 40 cm minerálnej vlny. A keď už znížiš TS na minimum, je to pomaly jedno, čím kúriš. Ak rozmýšľaš strategicky (to, že dávaš 10 cm na fasádu, však o tom nesvedčí), tak pri Tvojej rozlohe a dispozícii by som šiel do elektrokotla a teplovodného podlahového kúrenia. A trebárs o 5 - 10 rokov, až padnú ceny TČ (a to padnú, veď technológie tým, že sa začnú masovejšie vyrábať, sa stávajú dostupnejšími), môžeš elektrokotol nahradiť čerpadlom... Ale pozor, lebo platí axioma: ak kvalitne zateplíš (teda šetríš), návratnosť do drahej (hoc úspornej) vykurovacej technológie sa predlžuje. Ak nerozumieš: Ak si kúpiš slnečné kolektory, návratnosť sa Ti zvýši, ak budeš púšťať veľa vody (plýtvať). Lebo ak vrazíš 4 tisíc do kolektorov a začneš šetriť teplou vodou, raz - dva Ti vyjde návratnosť 12 rokov. To si si mohla rovno ohrievať vodu 120 l bojlerom za 150 €. Takže tak nejako... 8-)
Odpovedať
@vladulienka1982 mam tepelne cerpadlo uz 2 roky, Ceny klesli takze nie je to nenavratna investicia. Mam tarifu eko dom elektrika pre cely dom na polovicu oproti beznej tarife. Nic lepsie ako TC som nemohol chciet. A ceny za elektrokotol...teda za jeho prevadzku strasne... nevahaj a daj...neolutujes....ak chces vediet nieco...ozvi sa...
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal nevzoseobecnoval by som. Ja mam tiez TC ale to ci sa oplati zavisi od potreby tepla, pri dome s 5MWh bude navratnost problem, pri 20MWh bude TC pozehnanie.
Odpovedať
@majkoj suhlasim s tebou.. vsetko sa da spocitat...ja ale pisem vlastne skusenos ale ak sa neodflakne izolacia a bavime sa beznych domoch... ak berieme pomer ze sa o tc nemusis starat a ani zavadzat plyn a keby bolo najhorsie elektrikcku energiu vyrobis z cohokolkek aj sam doma...
Odpovedať
@montreal ceny tepelnych cerpadiel sledujem asi 4 roky a nemam pocit, ze by klesali. Velmi som chcel tepelne cerpadlo, ale ked som sa o to zacal zaujimat blizsie, prisiel som na to, ze ono to nie je iba kupit cerpadlo a potom si ho 15-20 rokov uzivat. Do navratnosti treba zapocitat aj pripadny servis, ktory v pripade tepelnych cerpadiel nie je najlacnejsi. Navyse, cerpadla su vo vseobecnosti poruchovejsie v porovnani s elektrickym alebo plynovym kotlom, co je dane ich konstruckciou. Vela vyrobcov podmienuje ziskanie zaruky pravidelnymi servisnymi prehliadkami, ktore tak isto nie su najlacnejsie. Nakoniec mi to vyslo tak, ze tepelne cerpadlo by bola vysoko nenavratna investicia, kupil som kvalitny elektricky kotol Protherm Raja za 600 €, ktory zaberie v dome tak malo miesta, ze o nom ani neviem a ak sa za nejakych 10-15 rokov pokazi, zvazim tepelne cerpadlo, ak bude stat o 60-70% menej, ako teraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero ja tomu nerozumiem, stale tu niekto pise o poruchovosti a drahom servise a nejakych prehliadkach. Skade mas tie informacie ? Mal si konkretnu ponuku kde to vyrobca takto ponukol, ale tym nieco podmienoval ? Ja mam TC 3 rok nezaplatil som zatial ani 1€ navyse. Ked sa mi nieco nezdalo, brnkol som vyrobcovi dosiel technik, premeral, zhodnotil, ze je vsetko OK. Mozno zabudli poslat fakturu, ale ziadnu som nedostal. Majitelia plynovych kotlov tu naopak casto spominaju, ze vyrobcovia chcu pravidelne prehliadky. Tam to ale aj chapem, kedze sa jedna o spalovanie. TC je ale len vacsia chladnicka. Ano, pokazit sa to moze naozaj vsetko. Dokonca pri mnozstve komponentov bude mat TC MTBF naozaj horsie. Ale zase by som radil sa orientovat sa na realnych majitelov. Tymto vyzyvam majitelov TC, ktori platia nejake pravidelne servisne prehliadky aby sa ozvali.
Odpovedať
@majkoj no ved prave. Tie sucasne chladnicky toho vela nevydrzia, takze pocitat s tym, ze mi TC bude fungovat viac ako 10 rovov bez servisneho zasahu je dost odvazne. A kolko stoji novy kompresor nechcem ani vediet. Takze navratnost by som nepocital na viac ako 10 rokov. Co sa tyka servisnych prehliadok, zaujimal som sa o to na Aqatherme v Nitre pred par rokmi. Z predajcov to liezlo ako z chlpatej deky, boli to tusim Nibe, Stiebel Eltron, Buderus, mozno aj Vaillant. To uz si naozaj nepamatam, bolo to v r. 2011. Potom som uz TC neriesil, pre mna je nenavratne na plnej ciare, tepelne straty domu mam menej ako 4 kW bez rekuperacie, s rekuperaciou 2,5 kW.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Pravidelne prehliadky plynovych kotlov vyzaduje zakon (dobre si pamatam?). Pravidelne prehliadky TC moze vyzadovat predajca a podmienovat si tym zaruku, ja som dostal takuto informaciu pri debate s kurenarom, kde som hovoril ze ku spotrebe kotlu treba zapocitat aj prehliadky, vyvratil mi to tym, ze aj u TC sa bezne takato prehliadka vyzaduje. U vzduch-voda cerpadiel sa tomu ani nedivim, "BFU" predpokladam nekontroluju cistotu vonkajsej jednotky. BFU = "bloody f*cking user", "brain free user", "bezny franta uzivatel", skratka bezny clovek co sa o nic nestara :)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero to ze je to u teba nenavratne o tom nemusime debatovat :). Co sa tyka kompresora, tazko povedat, mne technik tvrdil, ze za 10 rokov co vyrabaju TC, kompresor este nereklamovali. Co som pozeral, moj stoji okolo 800€. @cache no na SK je situacia taka, ze pravidelne prehliadky plynovych kotlov asi zakon nevzaduje. V CZ to myslim nedavno zaviedli co povazujem za rozumne. Pozeral som moje reklamacne podmienky, u mna sa ziadna povinnost servisnej prehliadky nespomina. V servisnej knizke sa spomina spoplatnena servisna prehliadka po 5 roku. Napisem vyrobcovi ako to vlastne cele je. Predpokladam ale, ze ak vyrobca bude davat predlzenu zaruku na nieco, bude vyrobca vyzadovat servisne prehliadky co zase chapem. Takze este raz vyzva vsetky majitelom TC ako casto musite mat servisne prehliadky a co vas stoja ?
Odpovedať
@majkoj plyn.kotol potrebuje raz za rok serv. prehliadku kvôli poisťovni keby náhodou? a vlastne aj kvôli bezpečnosti,a ešte aj komín aj na to treba,ale ako často?
Odpovedať
@majkoj ech, nasiel som ten zakon, ale ak to spravne chapem, tak do 20kW netreba, od 20 do 30kW je povinna raz za 15 rokov? :) http://www.zakonypreludi.sk/zz/2007-17
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 https://www.siea.sk/clanky-legislativ... ale ako je to do 20kW neviem, tam asi taka nutnost neexistuje, neviem v plyne sa velmi nevyznam :)
Odpovedať
@vladulienka1982 Neviem ako vám to ponáhľa, ale odporúčam sledovať situáciu ohľadom dotácii pre TČ. Moja posledná informácia je že by sa to malo spustiť niekedy v lete, ale na Slovensku človek nikdy nevie (je možné že s toho nič nebude). Je potrebné sa informovať v jednotlivých kúrenárskych firmách, pretože v tomto prípade bude o dotáciu žiadať daná firma a nie koncový užívateľ, pričom nie každá firma bude mať možnosť sa k týmto dotáciám dostať. Ja plánujem do novostavby práve TC aj napriek tomu že mám plyn v dosahu. Všetko je to o porovnaní nákladov a návratnosti – viď. napr. http://kureniepresov.sk/kurenie/porov...
Odpovedať
kto chce spicku a malo platit mesacne da si tepelne cerpadlo bez diskusie ! nebojte sa toho .
Odpovedať
@warren čo som rátala T.Č oproti plynu drahšie o cca 2700e to mám za 9 mesiacov ok a potom už len a len +
Odpovedať
@vladulienka1982 mame dom150m2 rozhodli sme sa pre TC Nibe ,rozhodla zaruka 10 rokov na vonkajsiu a vnutornu jednotku
Odpovedať
@warren tie dotácie sa spúšťajú už dva roky. Som skeptický, či sa toho vôbec naša generácia dožije.
Odpovedať
@calimero nie je to zla uvaha...ano sevis mam cca 170 € za rok mam wiessman. ...uz som sa rozhodol., takze zatial spokojny...:o).
Odpovedať
TČ keď máte trojsklá a chcete zatepľovať? Dajte tam namiesto 10 mizerných cm o 10 viac (rozdiel smiešnych 5 eur/m2) a táto otázka je už zbytočná. A práve kúrenie v nízkoenergetických a pasívnych domoch je problém. Zdroj musí byť dostatočne malý a dostatočne hospodárny. Keď v nízkoenergetickom alebo pasívnom dome konečne potrebuješ teplo, TČ ide s minimálnym COP faktorom, takže sa vlastne ani neoplatí. Špeciálne to platí pre "vzduch-voda" Skôr je otázkou, načo ste dávali múr 38 cm, keď bohate (BOHATE) stačí 30? Tam ste zaplatili peniaze zbytočne. Keď elektrokotol, tak potom v nejakej kombinácii s jednoduchým solárom, nech aspoň v lete maká slnko. A keď sa konečne poskladáme na všelijakých širokých súdruhov, možno sa začnú aj dotácie ..... samozrejme po slovensky.... Patrične sa zdvihnú ceny za všetky dotované technológie.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n "Keď v nízkoenergetickom alebo pasívnom dome konečne potrebuješ teplo, TČ ide s minimálnym COP faktorom, takže sa vlastne ani neoplatí. Špeciálne to platí pre "vzduch-voda" " Ono to neplati specialne pre, ale len pre vzduch voda :). A treba si uvedomit, ze 10cm EPS navyse neznamena polovicne naklady na vykurovanie.
Odpovedať
Vzduch-voda má nepriaznivejšiu ročnú krivku COP, pretože berie médium s väčšími rozdielmi na vstupe. A vzduch-voda berie pri nižších teplotách nepomerne viac vzduchu ako v lete, takže sa to točí ako besné a výsledok aj tak mizerný. Samozrejme im 10 cm polystyrénu nezníži náklady kúrenia na polovicu. Ale: 1) potrebujú menší zdroj na kúrenie, 2) skracuje sa im vykurovacia sezóna, 3) zlepšuje sa im odolnosť proti výpadku kúrenia, 4) zmenšujú sa tepelné straty, 5) za 5 eur na m2 naviac..... neni o čom rozmýšľať. Dať 10 cm izolácie, to je ako prekrojiť si Viagru na polovicu :-D
Odpovedať
@majkoj Až teraz som si všimol, že som zle pochopil Tvoj príspevok. TČ zem-voda tiež nie je žiadny zázrak, pri zemnom kolektore presúvaš cca 500 kubíkov hliny, pokladáš stovky metrov trubiek a výsledkom je v podstate znehodnotených 300m2 záhrady, na ktorej sa nedá nič moc robiť. Nemôžeš tam zasadiť strom, nič postaviť, zem je stále studená, nezasadíš tam nič užitočné. Ale toto samozrejme vo vyčačkaných reklamných brožúrach predajcov TČ nikto nenájde. Keď staviaš niekde v Hornej Dolnej, kde nemá pár sto metrov nijakú cenu, ešte to ide, ale v meste, kde stojí m3 cca 80 eur, nech si toto každý dobre rozmyslí.
Odpovedať
@alfonz_n fakty: zem nie je studena, rastie tam vsetko uzitocne, ci stromy (napr. podla hlbky ulozenia sa zvolia stromy s korenmi, ktore neprerastaju az do zvolenej hlbky), ci kriky, ci zelenina. TC zem mimo sezony kurenia zeminu "nahrieva" = bezi v rezime chladenia. NIC sa neznehodnoti. Takto to funguje nam, vlastna skusenost, nie JPP. Peace.
Odpovedať
@alfonz_n Je to uplne jednoduche TC vzduch voda - podunajska nizina kde sa -15 vyskytuje v zimnom obdobi par krat TC zem voda -voda voda vo vyssich nad vyskach kde je priemerna teplota nizsia oproti nizozemsku. zem voda a voda voda pracuju stabilnejsie s malymi odchylkami napr voda voda okolo12 C. Vzduch od -15 do + 30 to znamena ze v konecnom dosledku by mohla byt spotreba rovnaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n beriem to ako nazor niekoho kto to TC nema alen vela cita :-D, kedze ja to TC zem voda mam, kolektor som robil sam a rocne platim 100€ na kurenie :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?