Tepelné čerpadlo vzduch-voda versus Infra podlahové vykurovanie v lokalite bez dostupnosti plynu.

Nachádzame sa v lokalite, kde nie je plyn, cca 500m nad morom( teplota v zime bežne klesne pod -15 stupňov), dom novostavba NED, užitková plocha cca 170m2. Pri tepelnom čerpadlo sú veľmi vysoké vstupy kotolňa + podlahovka, konktrétne máme navrhnutý tento typ TC: Viessemann Vitocal 200-S AWB-E-AC 201.D10, 400V. Elektrikár nám navrhol infra podlahové vykurovanie. Čo je úplne iná cenová kategória - vstupy omnoho nižšie ako TČ, jednoduchšia inštalácia, no sú tu aj negatíva...koľko by sme reálne platili elektrinu ročne? a nás zaujíma aj zdravotné hľadisko. Uvítala by som konkrétne názory tých čo majú TC + teplovodnú podlahovku, či ste spokojní a či by Ste išli znova do TC, hlučnosť, spotreba, životnosť...A skúsenosti čo Ste si dali infra podlahové kúrenie. Ďakujeme za každý názor.
Odpovedať
@emmasara Na Vasom mieste by som skor rozmyslal nad tepelnym cerpadlom a elektrokotlom ako tc a infra podlahove. V buducosti viete vymenit elektrokotol za tepelne cerpadlo , Vstupna investicia do elektrokotla je nieco cez 500 eur. Podlahovka je ta ista pre elektrokotol aj pre TC. Ked das infra podlahove , tak si zavries dvere pred moznostou upgradu na TC,plyn,biomasa,drevo atd atd. Ale rozhodnutie je samozrejme na tebe , ja som len dal taky mensi tip.
Odpovedať
súhlasím s @romanc radšej TČ
Odpovedať
Ďakujeme za názor :-) Jedná sa o dve zostavy TC+elektrokotol+ teplovodná podlahovka a druhé riešenie by bolo Elektrokotol + infra podlahovka. Aj my sa prikláňame ku TC+elektrokotol + teplovodná podlahovka. Je to drahšie riešenie, ale vývoj aj v TC ide do predu každým rokom. Ak niekto má ešte skúsenosti, budeme vďační za každý názor.
Odpovedať
Urcite TC, kurenie nim bude cca. 3 krat lacnejsie ako "klasickou" elektrinou. Keby si napisala tepelne straty domu (mas to v projekte), tak sa ti to vieme aj vypocitat. Navyse pomocou TC viete aj chladit.
Odpovedať
@emmasara upresnil by som to na TC+ teplovodná podlahovka a druhe riesenie elektrokotol + teplovodná podlahovka. Ked mas TC , nepotrebujes elektrokotol , a to iste plati aj pre druhe tebou spominane riesenie , ked mas elektrokotol , nepotrebujes infra podlahovku.
Odpovedať
@emmasara presne toto TC mam v dome. Pri -17 C vonku som mal na vystupe 32C do podlahovky bez pridavnej 9 KW elektrospirali Ak si das TC nepotrebujes elektrokotol to TC obsahuje 3x3KW spirali ktore sa daju blokovat atd.
Odpovedať
choď do teplovodnej podlahovky a ak sú peniaze do TC, ktoré dokáže pripraviť aj TUV, a žiadne iné blbosti ako solar...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam navrhnute v projekte tepelne cerpadlo IVT AIR 90. plynovu pripojku mam na pozemku, ale ked zratam vsetky naklady na plynovy kotol a vsetko co treba tak TČ sa oplati viacej.
Odpovedať
@emmasara len infra nie :-(
Odpovedať
@gkrivanek možeme sa opýtať na hlučnosť TC. Je to ok? Koľko vás vyjde elektrina spotrebovaná na TC na 1 rok, či zimu, keďže je to nový typ TC na trhu cca od min. leta? Viem, že tam zohráva rolu vykurovacia plocha a zateplenie domu, ale ak máte nejaké čísla k dipozícií, tak to by bolo super. Vďaka :-)
Odpovedať
@emmasara tak novy typ zdaleka nieje ja som ho kupoval pred 3 rokmi a je v prevadzke 1.5 roka Spotreba na moj dom je velmi dobra a som nadmieru spokojny s nou. Nebudem pisat kolko pretoze kazdy dom je iny a ja nemam novostavbu.
Odpovedať
@jarda81 tak kurenie robim uz roky aj TC ale aby vyslo TC menej ako plynovy kotol ktory uz ma pripojku na pozemku je extra zaujimave . Niekde ste sa velmi sekli:))
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek Nedavno tu v nejakom fore bol aj ucet.. S dotaciou je uz fakt TC lacnejsie, aj ked mas plyn vyvedeny na pozemku (stale musis doriesit vsetky poplatky za pripojenie SPP a musia ti potiahnut plyn do domu).
Odpovedať
@emmasara hlučnosť, nechcem robiť reklamu, ale z praxe mi vychádza ako jeden z najtichších TČ Mitsibishi modelový rad AA, Ale pozor na susedov, pre nich je niekedy aj bzukot muchy na susedovom hnoji ako hukot prúdového lietadla. V lete TČ nejde na plný výkon, pri ohreve TUV a aj to len hodinku dve denne a v zime sa nikto trvalejšie vonku nezdržuje a za oknom to nepočuť.
Odpovedať
A čo TČ Samsung 9kw? Ma niekto, aby mi povedal, či je tiché?
Odpovedať
@gkrivanek tak to je super, že je spokojnosť s TČ. Mne robili vo Viessmane cca pred rokom - august, ponuku na typ D10, to je to čísielko na konci. že je to nový model, aj dizajn externej jednotky má v čiernej farbe, a že sa vyznačuje nižšou hlučnosťou.
Odpovedať
@jano2007 Prečo nie infra?
Odpovedať
@emmasara Pretoze "infra" je stale len kategoria priamovyhrevne kurenie, cize 1kW tepla = 1kW elektriny. A elektrina je draha. Zmysel by to malo jedine ak je vasa vypocitana tepelna strata povedzme pod 2kW na cely dom. Druha vec je, ze infrafolie su v principe len varianta drotov. Ale nie su to droty, ale uhlikove pasiky. To znamena, ze nie tu tienene. Cize generuju elektromagneticke pole = elektrosmog. Sice sa este nedokazal nejaky suvis so zdravotnymi problemami pri dlhodobom pobyte, ale predpoklada sa to. A kedze dnes ma kazdy doma wifi, mobily, bezdrotove meteostanice a kopec dalsich ziaricov, fakt by som si nedal takyto ziaric do podlahy.. Takze ked uz, tak urcite tienene kable a do poteru, nech to ma aj zotrvacnost (pri preruseni dodavky vykurovacej elektriny).
Odpovedať
@emmasara ano tie cierne vonkajsie jednotky su novšie to ano ale vnutrorna jednotka je tá ista
Odpovedať
@emmasara Lebo pri tej ploche co mate (ja mam 175m2) budete platit mesacne 100€ a tam kde byvam ja je v vypoctova teplota -11C (190 m.n.m)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ako spominal cache teraz sme riesili toto v inej teme kde jedna uzivatelka ukazovala fakturu. Ak si odratam komin, alebo len odsavanie, kotol, plynofikacia ako aj cele zriadenie a u plynarov spustenie plynu tak pri cene 4500€ dotaciou asi uz ten rozdiel nie je pri stavbe domu markantny. To uz potom si nemusim dat geberit, ale rovno latrinu. Tie ceny uz idu stale dole.
Odpovedať
@jarda81 plynovy kotol 1200 Eur Komin 250Eur Pripojka od hodin ku kotlu 600Eur Vsetko ostatne potrebuje aj TC. Cize kotol cca 2000Eur TC 4000- 5 tis
Odpovedať
@jarda81 Ak je plynova pripojka na pozemku tak je rozdiel stale viac ako dvojnasobny (aj s dotaciou) v neprospech TC voci plynovemu kotlu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dracik333 Tiché tepelné čerpadlo se vyrobí tak, že se používá optimálně na poloviční výkon. Pak má lepší COP (všimněte si, že výrobci udávají maličkým písmem u parametrů poznámku "při 30% zátěži") a dokonce i životnost delší, než projektovanou. Obdobné souvislosti platí i pro kondenzační kotle. Základem úspěchu je seznámit se s tepelně kapacitními vlastnostmi domu a využít je k ekonomickému řízení. Víc v mém profilu včetně edukativních příkladů.
Odpovedať
@dracik333 niekolko Samsungov som si vypočul v letnej a aj v zimnej prevádzke, je to dosť tiché, povedal by som že dobrý priemer. kompresor pradie ako kocúr a ventilátory sú dosť tiché.
Odpovedať
@cache Vďaka za jasné a jednoduché vysvetlenie :-D Utvrdzuje nás v tom, že naša prvotná voľba TC, ak keď vstupy sú finančne náročnejšie, bola dobrá :-)
Odpovedať
@jano2007 Elektrikár povedal, že pri infra, našej rozlohe a izolácií odhaduje náklady na elektrinu 500Eur ročne, ale náš odhad bol pri infra náklady tak 1000-1300Eur/rok. Takže vďaka za názor :-) neboli sme ďaleko od pravdy. Vstupy sú síce nižšie, ale potom by sme sa asi chytali za hlavu pri prevádzkových nákladoch :-o + zdravotné hľadisko...
Odpovedať
@emmasara nespoliehaj sa na odhady, ale na vypocty kompetentnych. Ty to cele odseries a nie elektrikar ktoreho uz neuvidis.
Odpovedať
@emmasara ok, no to nie je moj nazor ale skutocnost, elektrikar nech si vravi co chce on to platit nebude, a zdravotne hladisko je co prosim pekne?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?