Tepelne cerpadlo - vyuzitie v praxi

dobrý deň, projektant a kurenár mi odporučili tepelné čerpadlo - vyuzíva to niekto ? Ak áno aké, kde ste ho umiestnili, čo to všetko obnáša, akú veľku technicku miestnosť na to treba , chcem dať do nej aj pracku a susicku. Budeme mať dom cca 120m2. Na nete je teorie dost , ale chcem pocuj /teda precitať/ aj názor z praxe. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam daikin altherma,rozmer ako chladnicka ale vaha cca 400kg,takze zosilnena podlaha pod nim.je to kvalitna vecicka.miestnost mam 2x2,5m.niekto to ma aj na chodbe, v pivnici v satniku alebo v kuchyni:) existuju aj cerpadla montovane na stenu, ale tie nie su take usporne na miesto a maju vacsie tepelne straty.
Odpovedať
@septiko dakujem kolko vas to vyslo cenovo ? Jedna cast musi byt vo vnutri a druha z vonku ???
Odpovedať
a kondenzacny kotol sa neoplati ?
Odpovedať
@viki120 vzduch voda vnutri ma hydrobox (velkost kotla) a cca 200 litrovy bojler @septiko ma zrejme 2 v 1 ;-) . Hydrobox a bojler nemusia byt v jednom boxe, ak by to pomohlo rozlozeniu v TM. TC je vyborne riesenie, v mrazoch sa vsak zidu kachle
Odpovedať
@peto99 preco v novom dome kachle? vzdy z nich bude smrad, prach,, spina a kopec roboty s cistenim, kurenim a hlavne pripravou dreva .....
Odpovedať
@mackoke viem, ale v silnych mrazoch davaju pocit utulnosti, a v horach aj setria TC, aby tak casto neodmrazovalo
Odpovedať
@peto99 dakujem za odpoved, vcera som bola len tak nakuknut v obchode s krbovými vložkami a tam mi odporucil peletové kachle , že menej bordlu menej starosti ako začínam sa uz v tom kúrrení vázne strácat a opústat :-)
Odpovedať
@viki120 cely vyber kurenia treba zacat tym aky mas/budes mat dom ... prvy a zasadny udaj je tepelna strata domu ... potom mozes zacat debatovat o type kurenia .... je totalny nezmysel pri NED kupovat drahu technologiu ked napriklad kurenie elektro kotlom za 500-600€ stoji rocne 300-400€ ...... Pri investicii do kurenie za 3000-4000 a viac € mozes kurit 10 a viac rokov a navratnost drahej technologie je 2 roky po tom ako ju zastaralu a pokazenu vyhodis :-)
Odpovedať
@mackoke projektant mi to navrhol asi bez toho aby vedel aké tepelné straty tam budu. momentálne "studujem" peletové kachle, kotle ako cistá dilema co sa tohoto týka.
Odpovedať
@viki120 kachle stacia lacne do 1000 E, len ako doplnkove kurenie v silnych mrazoch. Suhlas s @mackoke, da sa zaobist aj bez nich, ale ak stavias v horach, setria peniaze a hlavne TC. V oblasiach s miernou zimou ich netreba vobec, silno mrzne par noci, a mierny mraz nevadi. TC je vyborna volba, okrem kurenia lacno ohrieva TUV, a moze aj chladit. S dotaciou sa da kupit za cenu, ktora ma navratnost pred koncom zivotnosti TC. Elektrokotol neprejde normu na potrebu primarnej energie domu.
Odpovedať
@viki120 projektant nevie ake su straty? neprojektoval to on?????
Odpovedať
Profilova fotka
@viki120 cena bola 4700 ecok. jasne jedna cast je vonku. vo vnutri je 260l nerezova nadoba, vykon 6 kw.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mackoke ja som mu doniesla nakres , zacal sa pytat doplnujuce otazky a na kureni sme zlihali, do zajtra si mam rozmysliet co a ako .... ako navrhol ten sposob vykurovania tam vyssie to zle vyznelo 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke no to by si najprv musel s tym elektrokotlom skolaudovat dom :). To uz takmer nejde ...
Odpovedať
@majkoj stihol som to pred dvoma rokmi... A s troma klimami by som skolaudoval aj dnes :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke ale ona ide stavat teraz, nie pred 2 rokmi :), takze rady o tom ako je tc nezmysel, ked mozes mat elektrokotol su akosi mimo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?