Tepelne cerpadlo voda-voda

Budem mat cerpaciu studnu priemer 200 - hlbka 12 m na zavlahu, a vsakovaciu studnu 300 hlbka 8 m na odvod vody zo strechy. Planujem instalovat tepelne cerpadlo voda - voda s precerpavanim spodnej vody. Zatial potrebujem poradit, ake hadice mam zakopat do zeme, ako hlboko, ci mozu byt v jednej jame s odpadom z ryn. Vody je dost, ale je tvrda. Podunajska nizina, strkopiesky. Mam kupit hned ponorne cerpadlo, ktore utiahne v lete zavlahu a v zime cerpanie vody na kurenie? Vopred dakujem za rady.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@peto99 no v prvom rade musi studna mat dostatocnu vydatnost na to TC a voda nemoze byt hociaka, pretoze sa bude zanasat vymenik.
Odpovedať
@majkoj vody je tu dost. Vymenik sa da vraj chranit dalsim dodatocnym vymennikom, alebo ponorenim nejakej solankovej hadice do studne. Vtedy v nej asi nebude moct byt aj ponorne cerpadlo na zavlahu. Cele to vyzera komplikovane, ale stalo by to za pokus. Momentalne len potrebujem natiahnut hadice, ktore neskor pripojim bud na TC, alebo na pasivne chladenie. Vodne hadice asi treba zakopat do nemrznucej hlbky do spolocneho vykopu pod rury z odkvapov, dazdova voda snad v rurach nezamrzne. Ak to nevyjde, par metrov zbytocnej hadice v zemi prezijem, lebo sa mi nechce znova rozkopavat zahradu. Vsakovaciu studnu musim aj tak vrtat, lebo sa mi prepadli trativody, ktore robil developer.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Robil si cerpaciu skusku? Pokial si si isty v poriadku, ale poznam pripady, kedy ludia boli dost sklamani, pretoze podla vykonu treba mat studnu, ktora dlhodobo dava 1000 - 3000l/h a to nie je malo. Solanka v studni samozrejme nefunguje, to by zamrzlo. Zbytocne hadice problem nie su, ale zbytocne TC by problem mohol byt :).
Odpovedať
@peto99 Ahoj. Jaká musí být vydatnost je určeno předpokládaným odběrem tepla. To je zase dáno TZ domu. Pro informaci si stačí otevřít stránky : http://www.tepelna-cerpadla-spirala.c... : technické parametry tepelných čerpadel voda-voda SPIRÁLA WW Jinak je tam popsáno naprosto všechno. :-)
Odpovedať
@majkoj @praoteccech Dakujem za pomoc, viete vypocitat, aky prietok zvladne 6/4 (50 mm) hadica ? Potrebujem 1000 az 3000 litrov za hodinu. Vydatnost studne by mohla stacit aspon na pasivne chladenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nedostatok parametrov :), pri akej dlzke a pri akej tlakovej strate ? Cielom pri primary ale nie je navrhnut velkost hadice, ale kolko segmentov potrebujes. Pri vymeniku je totiz dolezita vymena plocha pri danom objeme. Na primar sa obycajne pouziva DN32 alebo DN40.
Odpovedať
@majkoj dnes som riesil s kurenarom TC voda voda. Vody v studni bude dost, ale treba dalsiu samostatnu studnu s extra cerpadlom. Viesmann vraj nema problem s kvalitou vody vdaka moznosti filtracie a upravy. To vsetko za sumu, z ktorej sa mi zatocila hlava, TC 6 kW, k tomu vsetko potrebne a montaz - za 12 az 15 tisic Eur. Takze hadica DN40 bude este dlho odpocivat v pokoji :-D Kedze teraz rocne prekurim s kotlom a klimou cca 800 Eur, nedava to zmysel. Dnes bol den Zeme, ale asi z toho nic nebude. Snad aspon pasivne chladenie pojde napojit na jednu studnu a cerpadlo. To naozaj treba k TC tolko drahych komponentov? Vzduch voda by fungovalo dobre a zmestim sa do 6 tisic aj s chlpami.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nie netreba, moje je dost vycackane a tolko nestalo :), ono voda voda nie je az take efektivne ako sa pise, pretoze do odberu sa musi zapocitat cerpadlo primaru a to ma nezriedka cez 400W. Ale montaz moze byt draha, hlavne ak je to zlozitejsie a pouziva sa alpex.
Odpovedať
Moze byt zdrojom energie "pasivneho chladenia" 12m3 betonova nardrz na dazdovu vodu? Proste rozlozit na dno nadrze zopar desiatok metrov solanky... Vie tej energie byt "zaujimave" mnozstvo? Nezohreje sa tymto ta dazdova voda na teplotu, ktora zacne sposobovat hygienicke komplikacie (kysnutie, zapach, atd...)?
Odpovedať
Studna je hotova, ma na strku prakticky neobmedzenu vydatnost. Skusali sme 70 litrov za minutu cerpat aj vsakovat, bez zmeny vysky vodneho stlpca. Predpoklad je az do 200 litrov za minutu. Hadica je pripravena, len sa mi do TC voda voda za tie peniaze akosi nechce. Trativody by sa za par rokov prepadli asi vsetky, uz teraz boli dva z nich pol metra pod ciarou, odniesol si to plot.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nejake zavery mozes robit tak po par dnovej cerpacej skuske :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@peto99 ako pokračuje projekt TČ voda-voda?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
nemate niekto skusenosti ci nebodaj namontovane TC? www.tepelna-cerpadla-spirala.cz Chvalia sa , ze voda nemusi byt upravena, pricom urcite by som pred neho dal filter na hrube necistoty.
Odpovedať
Ti co maju TC voda voda ako casto menite filtre? Viem ze to zavisi od jednotlivych podmienok, ale len zo zvedavosti. Keby ste si teraz chceli kupit TC ktoreho vyrobcu by ste volili? Oplatilo by sa predimenzovat, ci radsej sa riadit tepelnou stratou objektu?
Odpovedať
Profilova fotka
Je tu niekto s TC voda voda?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ahoj. Aj si robil to TC?
Odpovedať
@pipulkoo Zdar, ano je.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareklin ahoj. Mas voda voda? Ja chcem zem voda, ale mam vodu asi v dvoch metroch pod zemou a v hlbke asi 3 metre su strkopiesky. Tak by ma zaujimalo ci by sa to nedalo vyuzit aj na voda voda. Len sa bojim toho piesku. Neviem kolko by vydrzalo cerpadlo, keby ho piesok obrusuje
Odpovedať
U mna je voda v 5m o piesku ani neviem, pred sezonou cisteny filter obsahoval asi "4" necistoty, cize toto mam idealne na V/V. Dolezity bude aj prietok u teba aby stihala dotekat. Najlepsie pozistovat v blizkom okoli u tych co maju vrtanu studnu, co im stade lezie, aby si nebanoval neskor. Nielen piesok, ale aj zelezo je pekny bordel na zanasanie filtra a vymennika.
Odpovedať
@mareklin mohol by si zverejnit i tepelnu stratu ,vykon a typ cerpadla? Tiez mam nekonecno vody a rad by som to takto zrealizoval :-)
Odpovedať
@rkorba ja som tiež uvažoval nad týmto, ale pôjdem do vzduch-voda lebo mám dole íl. No co som zisťoval, tak dobre vyriešenu ochranu pred znečistenou vodou má Hotjet, lebo majú nejaký, neviem ci to pomenujem správne, rurkovy výmenník. Tak to tvrdil predajca a z toho co hovoril sa pánko docela vyznal. Pán Zajačik sa volal s je niekde od Senca. Mam aj kontakt ak by si chcel.
Odpovedať
@xkodiakx dik za info, zajtra popozeram na Conecu a necham sa poucit marketingovymi menezermi o tom ktore je najsamlepsie :-)
Odpovedať
@rkorba Tepelna strata aktualne neznama, nie je este zateplene. Ide o dvojposchodovy dom, plocha 270m2, cca 800m3, z jednej tretiny stara plna tehla, 2/3 su nove heluz family (cize aktualne dost velke straty). TC je Mastertherm AquaMaster 30i, invertor, ma to vykon od 5-14kW, FM je pouzity aj na ponorke, ta je Franklin Calpeda, myslim ze 500W.
Odpovedať
@mareklin takze krmis TC zo studne primarnym cerpadlom na rozvod vody? Nemas nahodou odmeranu spotrebu cerpadla, ked ide TC? Velmi to podla mna znicuje celkovy scop :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba na conecu toho moc nebolo. Zacal som sa vypytovat v Nibe a bol som prekvapeny, ze panko nevedel o tom ani tolko co ja. A ja o TC neviem nic :-D :-D
Odpovedať
@pipulkoo klasika https://goo.gl/images/o4R27t Mam kupeny listok a beriem syna vyvetrat, tak zajtra skusim nibe a dam vediet :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba no skus :-D
Odpovedať
@pipulkoo nie, iba ho mam v plane, ked bude cenovo dostupne. A mam dve studne.
Odpovedať
@pipulkoo tak bol som i v nibe hned oproti schodisku na druhom podlazi. Venoval sa mi taky pan s nezabudnutelnym usmevom 8-) Pytal som sa ho zakladne otazky a chytal sa. Pri kazdom stanku s tc som sa pytal ci robia i voda voda a povacsinou nie a hned sa zvrtla debata, ze niekomu robili a po par rokoch mu menili vymennik, lebo sa zaniesol. Normalne som mal pocit, ze chodia na rovnake skolenia :-D A ze potom si od nich kupil vzduch voda a odtedy je spokojny x-) Najviac sa mi pozdaval mastertherm, ktory jednal ferovo a mal i uvedeny cennik v ponuke. Zaroven mali v ponuke na tento rok i voda voda s invertorom. Zaroven nevideli problem s kvalitou vody, lebo davaju vlastny spiralovy vymennik. Ziadneho slovaka s vlastnym poskladanym tc voda voda som nevidel. Este som si dobre pokecal pri rekuperaciach Vano.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ked vsetci pouzivaju rebrove vymenniky, tak tie sa lahko zanesu. Ja sa bojim ist do tych studni. Cerpadlo sa vypieskuje za rok a vymennik tiez. Jedine by som musel uz ponorku v studni niecim obalit, aby nenasavala piesok. Spravit sa da vselico. Len ci to ma ozaj az tak ovela lepsi vykon ako zem voda, neviem. Ja si myslim ze ked predimenzujem zemny kolektor, tak to pojde dobre. Este mam cas, tak dovtedy si to premyslim. Este sa serem s parozabranou a potom ma cakaju priecky. Kym budem robit kurenie, tak este velakrat zmenim nazor :-D
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?