Tepelné čerpadlo voda - voda

Zvažujeme nad tepelným čerpadlom voda-voda, ale k tomuto kroku sme sa rozhodli až keď sme mali zaliatu základovú dosku. Teraz budeme ťahať hadice okolo základov...no čo už :) Chcem sa informovať či má niekto skúsennosti s takýmto typom tepelného čerpadla??? Ako ste spokojný???
Odpovedať
Ahoj. Sú tri typy TČ voda-voda. Zdrojom môže byť studňa, plochý zemný kolektor, alebo hlbinný vrt. Pre ktorú z nich ste sa rozhodli?
Odpovedať
@pkinet rozhodli sme sa voda-voda, nakoľko cez pozemok nám ide podzemný potok s prietokom, ktorý by mal byť dostatačujúci na vykurovanie. Na budúci týždeň nám majú prísť vrtať studne.
Odpovedať
A vieš, že po X rokoch (neviem po koľkých presne) treba spraviť nový vrt? My sme sa preto rozhodli pre inú variantu...
Odpovedať
Mali ste o tom debatu s nejakym hydrogeologom, ktory vam zisti, ci su u vas na to vhodne podmienky z hladiska chemizmu vody, sezonneho rozkyvu hladiny a vydatnosti? Tych rizik je tam dost vela. Ked to funguje, je to super, ale ked nie, je to peklo...riesim tie problemy kazdy den. Podstatne je rozyslat dopredu, nie az potom.
Odpovedať
@rebelix novu studnu treba, ked sa to zle navrhne
Odpovedať
@brut Ja som si to nevymyslel, dodávateľ TČ nám poradil...tak neviem :-)
Odpovedať
@pkinet nedávno som sa zamýšľal nad tým, o koľko je ekonomickejšia ročná prevádzka s tepelným čerpadlom voda-voda oproti vzduch-voda. Urobím hrubé porovnanie: 1. Cena 6000EUR za 8kW vzduch-voda vrátane zásobníka TÚV 200l, SCOP=3,3 funkčné do -25st.C, 2. Cena 8000 - 10000EUR za 8kW voda-voda (z tých lacnejších!) vrátane vrtu, SCOP=4,5 funkčné do teploty vody +7st.C a vyššie, prietok 1,3m3/hod. Ak máš RD so stratami cca 5kW, tak priemerná spotreba energie na kúrenie bude cca 10000kWh (bez tepelných a solárnych ziskov) + 2000kWh príprava TÚV. Celkom 12000kWh za rok. S tepelným čerpadlom vzduch-voda zaplatíš ročne 500EUR, s tepelným čerpadlom voda-voda 350EUR (pomer faktorov COP: 4,5/3,3). Ročne ušetríš 150EUR, tak si zrátaj návratnosť: 20-25 rokov. Plus (ne)istota, či prameň vydrží. Plus nejaký obolus štátu za exploatáciu vodného zdroja.
Odpovedať
@maros58 Zaujimave porovnanie, neviete urobit aj cenove porovnanie s TC zem-voda?
Odpovedať
cerpanie vody na kurenie v takom malom mnozstve zatial nie je spoplatnene, iba ak s tym klimatizujes. Co sa tyka vyschnutia pramena :-) tak opakujem, ze je to otazka pre odbornika vo faze pripravy. V zasade je voda voda vhodne iba do strkoviteho podlozia, tam sa o prameni neda hovorit...pramene su v puklinovom prostredi a tam ten system urcite nie je vhodny. Ja osobne by som ten system do domu nechcel, pretoze treba mat studne pod kontrolou, co je nie vzdy jednoduche. Pouziva sa to hlavne na velke budovy, obch. centra atd., kde je navratnost naozaj zaujimava, pokial je to dobre navrhnute a nie je problem si raz rocne zaplatit preventivnu kontrolu a servis studni.
Odpovedať
@brut pockaj, my sme sice taketo tep. cerpadlo nezvazovali , ale toto je pre mna novinka.. aj ked pouzivas vodu zo svojho pozemku (tak je jasne ze ta voda ide aj odinakial) tak sa za to plati?? fuuha
Odpovedať
@brandy12 To cenové porovnanie tepelných čerpadiel vzduch-voda a zem-voda je podobné ako som uviedol. Akurát zdroj tepla (pôda), sa počíta trocha inak ako vodný zdroj. Buď dáš zemný kolektor, alebo sa realizujú hlbinné vrty. Jedno aj druhé čosi obnáša. Na zemný kolektor pozor: suché pôdy majú malú akumulačnú schopnosť (20-30kWh/m2 za rok), je potrebné spočítať ročnú spotrebu tepla na vykurovanie a TÚV (fakticky množstvo chladiaceho výkonu tepelného čerpadla) a potom navrhnúť zemný kolektor. Príklad: ak spotrebuješ ročne 12500kWh energie na kúrenie a teplo, tak z toho činí chladiaci výkon cca 10000kWh. Potrebuješ zemný kolektor o ploche cca 400m2. Mokré pôdy majú veľkú akumulačnú schopnosť tepla (50-60 kWh/m2 za rok), stačil by kolektor o ploche 200m2, ale kto by staval dom na rašelinisku? P.S. Prikláňam sa k stanovisku vyššie (brut), že tepelné čerpadlá voda-voda (zem-voda) pre NED rodinné domy nie sú moc kóšer.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@olivs hej, mozme to nazvat dan s luxusu, ked mas na klimu, mas dost prachov tak plat. Inak sa za vodu plati az pri vacsich odberoch, tusim nad 15 000 m3 rocne, alebo 1 250 m3 mesacne
Odpovedať
@maros58 uplne suhlasim, ze pre NED domy je to zbytocna, dost komplikovana a zranitelna technologia. Robil by som si to iba vtedy, ak by som uvazoval s vyssou spotrebou energie (velky barak, vykurovanie bazena, alebo manzelka beha rada cely rok po dome v nohavickach atd) a bol by som si 100% isty, ze mam na to vhodne geol. prostredie. Rozhodovanie typu "ci bude dost silny pramen" tu urcite nie je dostatocne a vykurovacia firma, co vam to chce predat vie o podzemnej vode zalostne malo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?